Puleaina o pest

Laʻau i le togalaau: faʻamatalaga o le iniseti, o le a le mea e fai pe a maua se pusi

O fai togafiti poto, e foliga mai, ua uma ona e iloa o ai na o se fasi eleele (Carabidae) ma o le a le aoga o galuega e faia i le togalaau.

Mo le au fai togalaau ma le au fai togalaau, o le a le sili atu le fiafia e aoao atili e uiga i lenei lapoa, e taatele i le toetoe o o tatou itulagi uma. E taʻua foi le laʻau - vao vao vao, togalaau, masani.

E taua! Mo tua o le togalaau poʻo togalaau, o ituaiga uma o nei anufe o le a aoga, sei vagana ai le tasi - o le eleele palapala (eleele eleele paʻu), lea e tatau ona faʻaumatia pe a fai e iai sau fatu.

Paʻu oneone: faʻamatalaga

I le talanoa e uiga i le auala e foliga mai ai le vao, e tatau ona e iloa o ituaiga o nei pusi e eseese ma e oo atu i le 2700 o ona vaevaega. O eseesega o le a tele - o le tele o le tino, vae, antennae, lanu, nisi o vaega o le atinaʻeina o iniseti.

E te iloa? I le aotelega, sili atu i le 32,000 (!) O sui o le aiga pepe beet beetla aiga ua lauiloa i le lalolagi.
O le tele o taimi e maua ai le togalaau vao o se manulele lauulu e oʻo atu i le 1.7-3 cm le uumi, o le lanu paʻepaʻe graphite ma se uila mata. I luga o le tino i luga o le pito i luga - mea laiti auro, tootoo ma atumauga mamao. Ua ia atiina ae ni vae malosi e mafai ai ona e vavevave ma agai i luma, ma, foi, ona o le eleele o se mea e taufaasese, malosi malosi.

Vaega o le taamilosaga o le ola ole eleele

O fafine e taoto mai le 50 i le 80 fuamoa i le taimi, filifilia mo lenei laufanua lafulemu, laulelei i le pito i luga ole lalolagi. Ona fua mai ai lea o fuamoa mai le tele. Faatasi ai ma le taimi (mai 3-4 vaiaso ma nisi ituaiga meaola e oʻo atu i le lua tausaga) o le alova o le eleele o le a avea ma se mumu, lea e avea ma iniseti matua. O tagata matutua o le aoauli - latou te tuliloa i le po, ae o le aso latou te nonofo ai i le malutaga. O le a le mea e 'aina e le peʻa ma o fea e ola ai le vao? E masani ona fafaga i luga o anufe, io anufe faatalitali, slugs, snails, faʻapea foʻi ma iniseti laiti, lafu, mollusks, fatu ma aʻa. O le mea e nofo ai le eleele o loʻo i lalo o eleele papaʻu, poʻo luga o le pito i luga o le mutia, vao, ma lalo o maa. O paluga eleele e ola i ni vaega toʻalaiti, e ono aofia ai vao o ituaiga eseese.

E te iloa? O le taʻi eleele o se fasi uumi umi. Olaga - 3-5 tausaga ma manumalo lelei, lalafi i lalo o faletalimalo, fale teu oloa, o le faavae o fale.

O le a le faʻaaogaina o vao i totonu o le togalaau, pe faʻapefea ona tosina mai i le eleele

O pi o le eleele e aina ai iniseti leaga, o anufe, selu ma slugs, lea e faʻaumatia ai togalaau ma togalaau aina. O le lauʻeleʻele o le eleele o le faigofie, natura ma le faʻaleleia o le auala e faʻafefe ai nei mea faʻavevela. O lona uiga, afai o le eleele e tele, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma vailaʻau ma vailaʻau e faʻafefe ai faʻamaʻi faʻatoʻaga. Ma faʻapena ona maua se fualaau mama ma aloese mai tupe le talafeagai i le puipuiga o vailaʻau.

E puipuia e le paʻu eleele le seleselega e ala i le faaleagaina uma o meaola faalafua ma, i le mea moni, e taofia ai i latou mai le faateleina. I le taimi nei, e le o faʻamalositino uma faʻamalositino faʻamalositino i tulaga eseese o le atinaʻe o manu, ma o le mea tonu lava ona o lenei mea, e tatau ona faia le tele o sprays i le vaitau.

E taua! I totonu o le averesi o le tasi lauʻeleʻele eleele i masina o le taumafanafana e fasi mai le 150 i le 300 larvae, pupae ma le matua matua o caterpillars.

O le mea lea, o nei tulafono e le manaʻomia ona faʻaumatia, ae i le isi itu, e manaʻomia le faateleina o lo latou faitau aofaʻi i le eria. Afai o le fesili o le auala e vave ona tosina mai ai ni lau laau i lau togalaau poʻo lau togalaau, ona muamua lea, e te manaʻomia le fatuina o se nofoaga mo latou. Ina ia faia lenei mea, alu i luga o fasipepa o le fafie laupapa, faaputuga o laulaau, siaki, tamai maa - o mea uma o le a avea o se sulufaʻiga mo fagu. Ma lona lua, pe a mafai, aua le faʻaaogaina vailaʻau mo le puleaina o manu. O gasegase eleele e malamalama lelei i vailaau oona lea e afaina ai foi i latou.

O ai e fafaga i luga o le eleele o le manufelelei o manulele, ae latou te faia ona o se tasi o vaega faapitoa o le pipi. I tulaga lamatia (faʻapena foi mo le le faʻamautuina o mea vevela), o peʻa e tuʻuina atu se mea e le lelei, o lea e taumafai ai manu felelei e aloese mai i le vao.

E mafai e se eleele ona afaina ai le togalaau

Mo togalaau, sili atu le sao o laufanua ma mea totō, o le saito (uliuli) o le eleele poʻo le pune tulimanu e matautia. Ma o le mafuaʻaga o le mea lea e 'ai ai e le vao. Nai lo o togalaau faʻamaʻi, e 'ai le laʻau, lala (puʻu) ma fatu saito, ma faʻaleleia uma, ma e sili ona taua, ma vao. E ese mai i le mea moni e 'ai e peti ni fatu, latou te sisi le taliga, ma paʻu fatu atoa i le palapala. O le toesea o le seleselega e mafai ona maua ai le 30-35 grains i le 10-12 aso mai le tasi matua.

O le eleele i luga o le faʻamatalaga e ese mai le togalaau. E matua tele uliuli i le lanu, laitiiti - 1.3-1.6 cm le uumi, faatasi ai ma lanu piniki mumu po o le mumu, ua matua fetuutuunai i le vevela ma le vevela o le tau. O le tumutumuga o le osofaʻiga o pusi paʻu i fua o faatoaga - o le faaiuga o Me ma le amataga o Iuni.

E te iloa? E mafai foʻi ona aʻafia le mailei i le paʻu o le eleele. Ma o nisi taimi ma le le lava o meaai e ola, e mafai ona fafaga i fatu vao.

Auala e taulimaina ai le taʻi eleele

O le palapala o le vao e faigofie ona aʻafia i iniseti o loʻo i lalo - pyrethroids, neonicatinoids, organophosphates. O vailaau nei o loʻo faʻaaogaina i le fanua mo le fufuluina ma le faʻapipiina o fatu ao le i luluina. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga, auala e taulimaina ai le vao vao. O se seleselega atoatoa lea o le seleselega talu ai, faʻaaloalo mo le fuaina o fua o laau, sua loloto ma le veleina o tagutugutu o saito, o loʻo faʻapena foi ona faʻaleleia togavao.

O faifaatoaga o le a le sili atu le fia iloa e uiga i le natura, e mafai ona maua e tagata uma ma auala le lelei o le pulea o meaola i togalaau ma togalaau aina.