Fua o le gaosiga

Ageratum: totoina, tuputupu ae ma tausi i le malae vaalele

Pe a filifili pe faʻafefea ona faʻaleleia lau togalaau i luma, e tatau ona e faʻafeiloai soo i fugalaau faapena ageratum E lelei tele mo ni fugalaau fugalaau eseese pe mo le tafe. O lona lanu lanumoana lanu moana matagofie o le a le tuua ai se mea e le popole ai se fai togalaau. O le laau na faimalaga mai ia i matou mai le mafanafana Initia, o lea o le Ageratum e le o ola i o tatou latina mo le silia ma le tasi le tausaga. E ui lava i lea, e matua faigofie lava ona atiaʻe, e le o se mea alofa i le tausiga, ma o lona matagofie o le a faʻamalosi ai oe e totoina vave se tausaga i luga o lau moega fugalaau. E faʻapefea ona toto se fugalaau ma le auala e tausia ai, o le a matou faʻamatala auiliili i lenei tusiga.

Ageratum: faʻamatalaga o le laau

Ageratum - fugalaau mananaia na oʻo mai ia i matou mai Initia, ae na maua foi i vaega eseese o Amerika. O se tamai laau totō poʻo vao vao. O le maualuga o le fugalaau e seasea oo atu i le sili atu i le afa mita. I le aotelega, o le ageratum e tusa ma le 60 ituaiga. O le laau e mafai ona faʻafefeteina, fau, pe salalau. O fugalaau foliga e pei o pomton, o ata uma o le lanumoana, o nisi taimi e piniki pe paepae.

O fugalaau e faʻaputuina i mea eleelea e sili atu nai lo le centimita le lautele le ufiufi o se manogi manogi. O le tele o fugālaau e amata i le amataga o le taumafanafana ma e tumau seia oʻo i le malulu. Ageratum fructifies ia Setema, ma sili atu i le lima afe fatu e mafai ona aofia ai i totonu o se fatu e tasi. O vaitau taʻitasi ua filifilia foi mo le faiga faapaaga i le fugalaau.

E taua! O lau o le Ageratum e aofia ai mea e mafua ai le afaina o le mucous membrane poʻo se tali atu foi.

E faʻapefea ona tupu le matua: uiga o le totoina o se fugalaau

O le fugalaau Ageratum e le faigata tele ona totō ma tausi i le malae. O le itu pito sili ona taua o le tulaueleele o le toesea lea o vaipuna. Ageratum e le mautonu i tulaga o le eleele, ae manaʻomia le susulu o le la. E tatau ona vaʻa mamao ile 15 cm mai le tasi.

Auala e filifili ai se nofoaga mo le totoina o le tausaga

O le faʻapipiʻiina o le faʻamaina o meaʻai e tatau ona fetaui lelei. Mo se fugalaau vevela, filifili se nofoaga e mama ma e le o le aloʻa. O le saite e tatau ona aunoa ma ni kopi ma e tatau ona malamalama lelei. Ageratum e le faʻafeiloaʻi e tusa lava po o le a le lelei. Ona o lenei mea, o le a alu aʻe ai upega, o le a amata ona vevela laulaau, ma tupu fua e toetoe lava a le iloa. O le mea lea, e tusa lava pe tupu i totonu o fagu, e tatau ona tuʻuina atu le maualuga o le malamalama.

E te iloa? E le sili atu i le lua itula i le aso le nofo ai i le paolo.

Laʻau mo le totoina

Ageratum e le faʻapitoa i tulaga o le eleele. Mo ia, o le masani masani o le eleele lelei ma le maualalo o le acidity. O le eleele e le tatau ona matua mauoa, a leai, o le a tupu uma le tuputupu ae i laulaau, ma e te le faatali mo se laʻau matagofie ma lauolaola. Ia aloese foi mai le totoina i eleele papa ma papa, aua e te ono maua mulimuli ane aʻa faamai. Pe a totoina, e le manaomia e le ageratula le faʻafefe, ma e le manaʻomia e le eleele le faʻaleleia atili. O le mea taua o le lalolagi e le mamafa, e aunoa ma le faʻapalaina o le susu, ona oʻo mai ai lea o fugalaau o le taumatau pe a uma ona totoina e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa.

E faʻapefea ona toto le tau, fatuina fugalaau

O le totoina o se tausaga tausaga e le o se mea faigata. A o lei totoina se tausaga, e tatau i se tasi ona filifili se nofoaga lanu ma ia saunia le eleele. Afai e le lava le eleele, ia faʻafeiloaʻi ma se masini. Afai o le eleele e pala, o lona uiga, e tatau ona e eliina. O le fugalaau e totoina i le metotia o fatu poʻo le tipi. Afai e te filifilia le matua e ola mai le fatu, o le a tulaʻi le fesili, o afea e toto ai? O le fesili lava lena e ono tulai mai ma le faapipiiina. I soo se tulaga, o auala uma e lua o le a manaomia ai se sauniuniga laitiiti.

E te iloa? O le igoa o le fugalaau e uiga i le Greek ageratos, o lona uiga "faavavau" ona o le umi o le faasaoina o ituaiga mama.

Toto fatu fatu tausaga

O le tele o taimi, e fuga mai le fugalaau i fatu, mo i latou e mananao e totoina lenei fugalaau i lo latou eria, e tatau ona e iloa le auala e tupu aʻe ai fatu mai fatu. Amata ona toto le tausaga i le amataga o Mati. Mo le tuputupu ae o totogo e saunia ai se mea faapitoa ma ni pusa. Ina ia saunia le mea e sui ai, ave tutusa vaega oneone, peʻa ma humus. O le koneteina e mafai ona avea o se atigi fafie po o se isi fagu. Lauina o fatu, fufuluina i latou i le mea e tasi, susu le palapala (mai le sprayer) ma ufiufi i se ata. Fagogo le meaʻai a o mago. O pine muamua e masani ona aliali mai i le 10 aso. A maeʻa foliga, e mafai ona e aveesea le ata. O le vevela lelei mo le ageratum e 20-23 ° C. Aua nei galo e uiga i le la.

Fugalaau fugalaau e sili atu ile tasi i le vaiaso ma le faʻaaogaina o fugalaau. O le totogo e totogo e mafai ona toso i ipu eseese aʻo lei totoina i totonu o le eleele. E talafeagai le totoina o se fugalaau i le faaiuga o Me, pe a mavae atu pulu po.

Faʻataʻitaʻiina o vavaega o tausaga

Pe a faʻaleleia e ala i ni meaʻai ao lei amataina le tau malulu, e tatau ona ave faʻamalosi laau faʻatasi ma le paʻu eleele ma tuu i totonu o ipu e leai se totogi. O le taimi malulu atoa e tatau ona teuina i le vevela o le potu e lata i le malamalama punaoa e mafai. O le faʻafeusuai ma le faʻafefeina ma le faʻamalosiina o le minerale o le a fesoasoani i le matutua e ola i le taumalulu. A o le ogatotonu o Aperila, o le tipiina e oo i le 15 cm le umi e vavae ese mai se laau. O vaega o vaomatua laiti o loʻo gaosia i le tuputupu ae o le osofaʻi ma tuʻuina i se palapala vevela.

Pe a uma ona faʻafeinu, e ufiufi ia le afifi ma faʻapipiʻi i se mea malamalama i le vevela e le sili atu i le 21 ° C. A maeʻa ni nai vaiaso, o le a aʻa le aʻa, ma i le masina o le ai ai uluai fugālaau. O le a le taimi e totō ai fatu o fugalaau fugalaau? Ua totoina laau, e pei o le fatu, i le taimi lava e pasi ai le kiona.

Faʻapitoa o le gaosia o fatu ma le faapipiiina, auala e sili ona lelei e faʻaleleia ai le tausagaratum

I o tatou teritori, o le masani ona faʻalauteleina le ageratum o le auala lea e toto ai fatu. E sili atu le faigofie nai lo le faapipiiina, ma e le gata i lea, o se fugalaau e tasi e mafai ona maua ai le faitau afe o fatu e tumau pea le aoga mo le lua i le tolu tausaga. O le faʻapenaina i fatu e mafai ai ona maua ni lanu eseese i tausaga uma, ma o le faapipiiina e mafai ai ona e maua ni vavao tumau. Afai e tupu le matutua mai le fatu i le fale, e fautuaina e faʻaleleia le fugalaau i le taeao. Lua vaiaso ao le i toe totoina i le eleele avanoa, ave ni lala ola i le ea fou mo le faʻamalosi. Pe a totoina, aua nei faʻalolotoina ia laau e sili atu le loloto nai lo i latou i totonu o le meaʻai. Aua le faʻamaʻaina fualaʻau i le vao fou, e mafai ona aʻafia ai le fuga o le ageratum ma lona tuputupu aʻe.

E te iloa? I le taumalulu, i le malae, e mate le laau, ae e tatau ona aveese le fugalaau i le tautotogo.

Auala e tausi ai le tausaga i le avanoa tatala

Ina ua uma ona totoina le matua i luga o le eleele, o le fesili e tulai mai pe faapefea ona tausia. O le mea moni, o le tausia o se laau e le ese tele mai isi tagata nonofo i le togalaau. Ageratum e manaʻomia tele, ae faʻafefe faʻamafanafana. O le tele o taimi e faʻaleleia le fugalaau aʻo faʻapala le palapala. A maeʻa le timu poʻo le isi folasia e tatau ona tatala le palapala ma aveese vao leaga uma. Fafaga le tausaga, toto i le eleele, e le sili atu ma le tasi i le tolu vaiaso. E le gata i lea, e fesuisuiai fugalaau i le teuteuina, pe a maeʻa ona fuga sili ona malosi. E le gata i lea, pe a uma ona teuteuina, e mafai ona maualuga le maualuga o le ageratum.

Faʻasalaga uiga

Faʻafetai i ona aʻa, o le tausaga matua e tumau i le lamala. O le talo e fiafia tele, ae le masani. O le susulu tele o le susu i le eleele e mafai ona taitai atu ai i le pala o aʻa ma isi fugalaau. E sili ona lelei le faʻaleleia i le taeao.

E faʻafefea ona fafaga le tau

Ageratum e le o sao i le totoina o laau i se lauʻeleʻele avanoa ma le alu. E faʻaaoga foi lenei mea i le totoina o meaai. Aua nei faʻaaogaina le manua mama mo le faʻapala. E mafai ona e faʻaopopo se mullein infusion e faʻafeinu ai vai. Ia faʻaeteete foi i fomaʻi faʻasaina e pei o peat, humus ma isi. E mafai ona latou tupuina le tele o lau laau, ma o le fugalaau o le a vaivai ma vaivai. E sili ona lelei le faʻaaogaina o minerale faʻafefiloi faapitoa mo tausaga taʻitasi, lea e mafai ona faʻatau i soʻo se faleoloa togalaau. Fafaga i le sili atu ile tasi i vaiaso uma.

E te iloa? Ina ia faʻaauau le ituaiga o fatu tausaga, aoina mai ia Setema.

Tausiga ole ageratum: faʻapefea ona teuteuina se laau

Ageratum tali lelei tele i le teuina. Mo le tele o fua o fuālaʻau e tatau ai ona teuteuina fua o le fugalaau i le taimi. Afai e amata ona aapa i luga laau (atonu e mafua mai i le ufiufi), e mafai ona e tipi pito i luga o le tipu. O lenei mea o le a maua ai se faʻaopoopoga tele o laau vevela. E le gata i lea, pe a ma le tasi i le masina, e mafai ona e faʻaaluina le teuteuina o teuteuga, lea e mafai ai ona e tuʻuina atu i le vao ni ituaiga o fomu.

Faʻailoa tausagaratum

Mo le tele o tillering, o le fugalaau o le ageratum e fugaina. A amata ona aapa aʻe vaovao, latou te selesele vaega pito i luga o le tipu. O se itu taua tele: ia le itiiti ifo i le 4-6 laulaau e tatau ona tumau i luga o le fana mo le tuputupu ae lelei. O sea faiga o le a maua ai le tele o le tuputupu ae o togavao fou ma faaumiumi le tausaga o le fuga.

Maʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua o ageratum

Ae paga lea, o le matagofie o ageratum e tosina atu ai e le gata o fai togalaau, ae faapena foi ituaiga meaola faalafua. E foliga mai foi e fugalaau ma maʻi eseese. Ona o le mea moni o le ageratum e matua mataʻutia i le eleele ma le ea, o le sili ona leaga o le faʻaleagaina ona o le aʻa o le aʻa. E na o le aveesea, e sili atu ona faigofie ona lapatai. E le gata i lea, o le fugalaau e faigofie lava ona totō mosaic, tele ituaiga o mea totino, pipi miti, aphids ma whiteflies. Ina ia faafetaiaʻi faʻamaʻi, ia vave ona aveese laulaʻau leaga ma togafitia laau totino ma iniseti po o laau teuteu.