Fua o le gaosiga

O le a le eseesega i le va o le fanuatanu ma faʻanofa pe faʻapefea ona iloagofie laau

I le faagasologa o le totoina o laau e pei o lovage ma seleni, e ono iai taimi e iai se lagona e tasi ma tutusa le laau. I le i ai o ni mea e le mautonu, latou te ese lava i foliga vaaia.

E taua! O le faʻamaoniga e sese le faʻailoga - e na o ni aiga faʻapitoa.

O le a le mea e foliga mai o se mea leaga: faʻamatalaga o se laau

O lovage o se laau faʻapitoa e tutusa ma seleni. O le lapisi o loʻo i ai se uʻamea lapotopoto i foliga o se pu. O le maualuga o upega o lenei mutia, ma le lovage o le vao, e mafai ona oʻo i le lua mita. Paranesi na o le pito i luga o le laau. O le malosi o le aʻa e fuafuaina e ala i lona tele. O le aʻa ei ai le foliga o se pou. O moli o le laumei lanumeamata lanumeamata e susulu matagofie. O le susuluina o lanu lanu samasama lanu samasama teuteu le saite i le taimi o le taumafanafana. Vagana ai tolu masina o le mafanafana, o le mutia aʻo lei tupu aʻe e foliga tutusa lava i le taimi o le tautoulu e foliga mai o se mea ua le mautonu.

E te iloa? I gagana eseese, o lovage ei ai igoa tutusa: "Liebstok" (alofa) - i le faaSiamani, "alofa" (alofa parsley) - i le Igilisi.

Falesa Faamatalaga

Taua (e masani lava o vao) o le aiga faamalu. E mafai ona ola e tasi le mita le maualuga. O le faʻavae o loʻo i ai ni faʻaoga, lala, e ufiufi i laʻau faʻamaʻi faʻasagala ma le nifo. E eseese laulaʻau laʻau, o loʻo i ai ni petioles ma ni paʻu laʻau. I le tausaga muamua o le seleni e fai ma aʻa ma rosette lau. Fugalaau fugalaau faʻafefe (Iulai-Aukuso) i le tausaga lona lua o le olaga. O fugalaau laiti e papaʻe, kulimi, lanumeamata, iveni. O se mea sese, o nisi o taimi o le polo o le fatu o se aʻa e maua mai i le 20 cm.

E te iloa? E talitonuina le inu o Tristan ma Isolde i se meainu inu mai le paluga o le seleni suamalie, apple ma le pear.

E faʻapefea ona iloa le vaʻaiga mai le vevela

Lovage e faalua le maualuga e pei o seleni ma fuga i le isi lanu lanu, ma o nei eseesega e mataʻina. Afai e te tilotilo i le vao ma seleni atili vavalalata, ona faigofie lea ona maua le eseesega i le lau o le ituaiga i totonu o le vao ma ituaiga e lua i luga o le laau lava e tasi i le seleni. O foliga eseese o aʻa e le o vaaia mai luga, ae ua molimau foi e lagolagoina le mea moni e faapea, o seleni ma le solo e le tutusa.

E taua! E aoga le totoina o laau aoga sili ona aoga.
O le le amanaiaina o le feeseeseaiga e uiga i le faasinomaga po o le eseesega i le va o lovage ma seleni, e fautuaina e taulai atu i le le mautinoa o le lelei o nei laau e aumai ai tagata. E le mafai e le kuka ma vailaʻau (faʻamaonia ma tagata) ona faia e aunoa ma o latou uiga lelei.