Fua o le gaosiga

Jasina-e pei o togalaau - matagofie matagofie o fugalaau i lau lanu lanumeamata lanumeamata

O le togalaau Jasmine e pei o se fugalaau mataʻina e leai se tasi e leai sona uiga. E toatele le au faifaatoʻaga e moemiti latou te maua lenei fale matagofie, ae aua le fefe ona o lona natura mataʻutia. Ae ui i lea, o le matagofie e mafai ona "faʻamalosi" pe afai e te iloa mea lilo uma ma togafiti o lona faʻatoʻaga.

Faʻamatalaga

Jasina-shaped gardenia, i le Latina e taʻua o Gardenia jasminoides, e sau mai le aiga o Marenov ma o se tagatanuu o Initia, Saina, Iapani, Taiuani, Vietnam ma Aferika. I luga o le fatu o le natura e mafai ona maua i le ituaiga o laau toto e ola ai e oo atu i le 2 mita le maualuga. I le togavao o le potuʻu e leai se sili atu i le 60 cm le maualuga.

I le ituaiga Gardenia e iai e tusa ma le 250 ituaiga, ma i togalaau faʻatoʻaga e na o le togalaau jasminoid ua aʻafia. O fugalaau sinasina lapopoa ma se manogi manaia o le Jasmine e mataʻina i le uluai vaaiga. Latou te nonofo faʻatasi pe faʻapotopotoina i ni vaega o ni nai vaega. O le tele lava o fugalaau e taʻitoʻalua-faalua pe lua, pei o se lanu matagofie.

Laʻau lanu meamata teuteu ma le lanu meamata. I le foliga, e lautele le vavalalata ma se tipima lima, e oʻo ile 10 cm le umi. O lefolafola pepa o loʻo i ai se mapusaga faʻamamafana, lanu mananaia.

O le mea lautele, o le togalaau i totonu o se togavao matagofie i lau laau, aemaise lava le matagofie i le taimi o le vavao. Faʻatasi ma le tausiga lelei, o le olaga o se sui sili ona matagofie e oʻo atu i le 7 tausaga.

O le Gardenia na toe aumai i Europa i le 18 senituri. I atunuu mafanafana, e teuteuina ai togalaau ma paka, ma i se tau malulu, e mafai ona tausia i na o totonu o le fale poo fale lauʻeleʻele. E ala i taumafaiga a le au faifaatoʻaga na faʻaalia le tele o ituaiga o lalelei.

Sorta

  • Matagofie po o le Latina Lalelei - Masalo o ituaiga sili ona lauiloa ma faaluaina fugalaau paʻepaʻe. Mamanu mai le amataga o Iuni seia oo i le autumn.
  • Belmont, aka Belmont - e iloga i fugalaau fugalaau ma e sili ona manogi. Ua faateleina le tetee atu i faamaʻi.
  • Amy pe fiafia - O se togavao e iai fugalaau tetele o se foliga maualuga, e oʻo i le 12 cm le lautele. E mafai ona fuga faalua i le tausaga.
  • Mystery poʻo le Latina Mystery - ituaiga malolosi ma faigata i laulaau lapopoa, tuputupu ae i luga. Fugalaau e telē, mafolafola pala.
  • Variegata, aka Variegata - fomu faʻasolosolo fesuiaʻi ma fugalaau fugalaau matagofie. I le lanu o le laʻau, o loʻo faʻatulagaina suiga o lanu meamata i le kulimi kulimi. E tupu lemu le vao ma e lelei mo le ola i totonu o se ulo.
  • Radicans poʻo Radicans - laʻau eseese ma laʻau lanu manulele ma fugalaau faʻalua. O lenei ituaiga e amata ona fuga mai mulimuli nai lo ona aiga ma e lelei mo le tuputupu aʻe i le auala o le bonesai.

Faʻapitoa ile tausi aiga mo Jasina

Gardenia Jasminoid e matua mataga lava ma le tausia o ia ei ai ni faigata. Na te tali atu ma le faʻaeteete i soʻo se suiga i tulaga e ala i le samasamaina o laulaʻau ma faʻapalapala le tumutumu. O le alualu i luma i le totoina o laau totino o le tausisia atoatoa o manaoga uma o loʻo faʻatulagaina.

Malamalama ma le vevela

O le togalaau matagofie o se tagata fiafia tele i le susulu malamalama, ae le o le la susulu malosi. I le aoauli e tatau ai ona puipuia mai le la malosi o le la ma se ie puipui. A le o lena, o le a aliali mai afi i luga o laupepa. O le nofoaga aupito sili ona lelei o le itu i saute sisifo poʻo sisifo. I luga o le faamalama i matu-sill o le a manaʻomia ai le faʻalaiga faaopoopo.

O le fugalaau e le faʻafefeina ai faʻagasologa faifai pea, o lea e matua manaʻomia ai le vave tuʻuina atu ia te ia se nofoaga tumau i totonu o le fale.


E faapitoa lava lona le fiafia i suiga i le taimi o le fugalaau ma e ono paʻu ai lava i le tali atu i se suiga i sina mea itiiti.

Le maualuga o le taumafanafana mo le laau i le taumafanafana - mai le 21 i le 24 ° C, i le taumalulu - i totonu o le 16-18 ° C, faaitiitia i le 10 ° C e taliaina.

I masina o le taumalulu, e taua tele ia te ia le malulu, lea e le maualalo ai i tulaga o le le lava o le malamalama o le la.

O le matagofie e matua afaina lava mai mea e maua mai ai ma le vevela o le vevela.

Ae maise lava o loʻo fefe o ia i le maalili o aʻa ma e mafai ona tali atu i ai i le paʻu'ū o laʻau ma le pala o aʻa. O le mea lea e le tatau ai ona e tuu se fagu i se pusi lanumeamata i luga o se malulu. I lenei tulaga, soo se maualuga o le a fesoasoani.

Lafoa ma le susu

E tatau ona e faʻaleleia lau fugalaau sili ona e fiafia i ai. E sili atu ona matautia mo ia e pei o le paluga o le oneone, ma lona suavai. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le eleele e tatau ona tumau sina paʻu, i le taumalulu e mafai ona faʻamago sina va i le va o vai. i le loloto o le 1.5 cm.

E tatau ona fufulu le vai, faamamaina mai mea leaga ma sina mafanafana. E tatau ona avea o se tulafono e masani ona fufulu ese mai le apa pe a uma ona fafaga. E aoga le acidify o le vai i le sua o le lemon (o nai drotiles i le lita). O le tele o meaʻai e gauai i le laau i totonu o se siosiomaga oona.

Maualuga maualuga - O le isi tulaga taua mo le matagofie o le lalelei. E fiafia o ia i le suʻeina i aso uma. I le taumafanafana, o togafitiga vai e tatau ona masani ai. E tatau ona sosolo ma le faʻaeteete le laʻau o le fugalaau ina ia le pa'ū ifo i lalo laʻau eletise. E le afaina le tuu o le laau i luga o se fata ma masi susu ma tuu ni pusa lata ane i ai vai.

Fertilizer ma laei

Mai le tautotogo i le tautoulu, e fafagaina ai le fagaina i le lua vaiaso, suia i le va o fugalaau fugalaau ma soʻo se fugalaʻau. E mafai ona e faʻaaoga le faʻamalolo mo azaleas. I ni nai taimi i se vaitau, o laei folia e faia i sauniuniga e aofia ai le uʻamea.

Taimi e malolo ai


Mai ia Oketopa ia Fepuari, o le laau e iai se taimi malolo pe a malolo ma maua le malosi. I le taimi lea, ua faʻaitiitia le vai, ma ua faalēaogāina le fafaga. Malologa mo le fugalaau e taua tele ina ia le vaivai ma saunia i se fua fou fou.

Fuga

O le togalaau matagofie e susulu mai le amataga o le taumafanafana ia Oketopa. Sa ia sauni mo le ola mo se taimi umi. Pe a nonoa ia pupuʻu (Mati-Aperila), e faʻafeinu lelei le togavao, puipuia mai le la susulu, ma le potu e masani ona faʻamalo (e aunoa ma ni pepa!). I le vaitau lenei, o le vevela lelei e taua tele: i le po - mai le 16 i le 18 ° C, i le aoauli - mai le 18 i le 20 ° C.

I le oʻo mai o pepe e manaʻomia le tausiga sili ona faʻaeteete. O aiaiga uma o le taofiga e matua tausisia. E taua le mataʻituina o le vevela, faʻafefeteina, eleʻele o le eleele, ma isi mea faapena. Mo sina mea itiiti lava a se tagata faʻatau, o le matagofie o le matagofie e mafai ona faʻaumatia ai aʻa. O le vao vao e le tatau ona toe faʻaleleia ma feliuaʻi faataamilo i lona itu, ma e le mafai ona paʻi i fugalaau i ou lima.

O fugalaau taʻutaʻua uma e teu i luga o le vao mo le tusa o le vaiaso.

O le mea e malie ai, ao faagasolo lenei vaitau, e mafai ona sui le lanu paepae o le kiona, avea ma lanu samasama poʻo le kulimi.

O le toʻatele o faifaatoaga fugalaau, aemaise o le amataga, o le a le taliaina e le fagafalo ona fuga, lea e tele mafuaʻaga. Atonu e le lava le palapala o le eleele, fafaga i vai malosi, ea vevela, moli leaga, le lava po o le tele o meaʻai, o le maualalo ma le maualuga o le vevela ma isi soliga o tuutuuga. E pei ona mafai ona e vaʻaia, na o le tausisia o tulafono uma mo le tausiga o le a faʻaalia ai le matagofie i lona mamalu.

Teuteu

O le faʻaleleia lelei o le togavao e mafai ona maua e ala i le faʻapipiʻi taimi. Ina ia maua mai i totonu o tamaʻi meaola laiti le tumutumu o totogo. I totonu o tagata matua matutua, ua aveeseina lālā vaivai, ma o le toʻaga na totoe ua vaeluaina i le tasi vaetolu o le umi.

Ina ia fausia se laau, o lala itu e aveesea ma naʻo le vaega pito i luga e totoe. A oʻo i luga o le maualuga o le manaʻoga, siaki le pito i luga o le tuputupu aʻe ma avea ma pale, vavae ese tele tanu.

Suiga ma le palapala


O le fugalaau e seasea lava ona manaʻomia se mea e gaosi. E tatau ona na o le taimi lava e laʻititi ai le ulo, ua lalagaina aʻa i luga o le lalolagi atoa pe i ai foʻi ni faafitauli.

E sili ona lelei le toe gafa i le tautotogo pe a maeʻa. Fuataga itiiti - felafolafoaiga ile 2-3 tausaga.

O le eleele e manaomia le manogi, le gaʻo ma le ola maloloina. O se mea talafeagai mo le azaleas. Pe mafai foi ona e faʻafeiloai se uo lanu meamata ma se faʻafefiloi a le tagata lava ia o vaega tutusa:

  • Sod lau
  • Coniferous fanua
  • Peat
  • Lafu oneone, vermiculite poʻo le perlite

I le aluga o taimi, o sea eleele ei ai se siosiomaga oona o le a sulu. O le mea lea, i le lumanaʻi, e tatau ona faʻamaʻiina i masina taʻitasi i le vai ma le citric acid (o se ulugalii e paʻu i le 1 l) ma le lanumoana lanumoana (0.5 g i le lita o vai). Pe mafai foi ona e faʻaaogaina mo le fausiaina o peat e faʻafefe vai.

Suʻeina pe a uma le faʻatau

Na o le faatauina o se togalaau matagofie e le mafai ona toe totoina. E tatau ona e faʻatali i le lua pe tolu vaiaso ma ia mautinoa ua maeʻa le fugalaau. A maeʻa lenei vaitau, e aveeseina ese le fugalaau mai le ulo (e tatau ona e ufiufi i lalo ma, uu le pito i lalo o le aʻa ma lulu le vao, toso mai fafo o le fagu). Ona tatau loa lea ona lelei le faamamaina o aʻa o le felauaiga o palapala, e le aoga tele mo i latou, ma tuu le fagafao i totonu o se koneteina fou e sili atu le telē nai lo le muamua. E manaʻomia se faʻafiafiaga malulu o le alavai i lona pito i lalo.

Tofiga

  • Laʻu vavae. I le tautotogo po o le tautoulu, e vavae ese mai le vao vao pe tusa ma le 10 cm le umi. O loʻo faʻapipiʻu ni nai minute i Kornevin, ona totoina lea i totonu o se paluga oneone, pulupulu ma ufiufi i afifi, e le faʻagaloina le vai ma faʻafeiloaʻi i taimi uma. E selesele aʻa i le tusa o le masina, a maeʻa ona totoina lea i totonu ole eleele talafeagai. Faʻavave vave ona e faʻaaogaina le eleele vevela maualalo.
  • Fatu, lea e mafai ona aoina mai lau lava fafie poʻo le faʻatau i le faleoloa. E manaʻomia le fou - o tagata matutua e maualalo le fua o le germination. O le luluina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo. Ua suamalie fatu mo se aso ona totoina lea i se paluga oneone i le loloto e le sili atu i le 5 mm. Malosiaga i mea totō e ufitia ai se ata tifaga poʻo se tioata ma se nofoaga i se nofoaga mafanafana. ma le vevela e le maua lalo ifo i le 25 ° C. E mafai ona faʻamoemoeina i totonu o le masina le faʻaleleia ma le faʻaleleia o fuālaau muamua. O le laau toto e tupu mai fatu o le a fuga ae faatoa mavae ni nai tausaga.
Gardenina, e tutoatasi mai le fatu, e le maua le fiafia, masani i tulaga i totonu ma e lelei lona soifua maloloina.

Maʻi


Aʻo feagai le au faifaatoaga fugalaau fugalaau ma le fugalaau fugalaau i le tele o faafitauli. O mea taatele o le:

  • Aisea e lanu ai lanu samasama. Masalo o le mafuaʻaga o le fesuiaiga o le vevela, le faʻafefeteina le lelei poʻo le maualuga maualuga o le eleele. Faʻaleleia atili le puleaina o le vevela ma le faʻamalosia lelei o le a fesoasoani e faʻasaʻo le tulaga. O le faʻalauiloaina o le velate uʻamea i totonu o le eleele o le a fesoasoani e faʻaitiitia le aoga o le eleele.
  • Lanu samasama ma paʻu lau. O lenei faafitauli e mafai ona tulaʻi mai i le le lava o le malamalama, le lava o meaʻai, faʻamago pe faʻafefe ile palapala. I lenei tulaga, e manaʻomia lou tuʻuina o le vao i luga o se nofoaga manaia ma sina paʻu laitiiti, fafaga faʻamaʻi mo azaleas ma faʻavae le faʻamautu saʻo.
  • Aisea e lafoaʻi ai le pogisa. O le mafuaʻaga e mafua mai i le soona inu poʻo le la. O le fale ua lolovaia e tatau ona toe totoina. I le tulaga o mumu, ia aveese uma lau o le pala ma tuu se malu mo sina taimi i le paolo.
  • Lanu meamata ma paʻu lau ma lau. E mafai ona tupu lenei mea mai le vevesi, suia o aʻa, le talafeagai le vevela ma le malamalama. I lenei tulaga, e tatau ona e fetuunai le tausiga saʻo ma usitai i fautuaga o loʻo taʻua i luga. O se mea totino faʻamaʻalo faʻamalosi e totoina i totonu o le eleele fou, aveese uma vaega aafia. Buds atonu e lanu uliuli e aunoa ma le faʻaeteete. E le tatau ona galo ona o latou mafatia mai le mea o le susu o le susu.
  • Paʻu lau. Afai e fulafula lau lanu samasama pe ua lanu lanumeamata, o lona uiga o le fugalaau ua i ai se popolega ogaoga i le ituaiga o ata po o le "lamala" i totonu o le ulo. E tatau ona tuʻu ese mai le matala matala poʻo le faletotolo faitotoa, fetuunai le fafagaina ma faʻataʻitaʻi se ala o le pulupuluina ma Epin.

Pests

Aua o fafine lalelei e matautia:

  • Shchitovka
  • Spider mite
  • Aphid

O le taofiofi o le pest ma le fesoasoani a iniseti. Faʻatino ni togafitiga se lua pe tolu i vaitau o le 7-8 aso seia oʻo ina faʻaumatia atoa iniseti. Puipuia o pest - asiasiga faifaipea o laʻau, tausia lelei o le susu, tausia mama o le vao.

E leai se aoga e fai atu, o le tausiga o le togalaau jaslaminoid e manaomia ai le tele o le malosi, onosai ma le filiga. Ae o galuega e le o se mea le aoga. I le tali atu i le tausiga ma le gauai atu, o le a maua ai e oe se peti lanumeamata ia te oe se fualaau matagofie o le manaia matagofie.

Ata

O le a e vaʻaia ai ata o faʻamaʻi ma le tausiga o aiga mo fugalaau Gardenia Jasminoid: