Fua o le gaosiga

Exotic Carambola tree - o le a lea? Fualaau aina, faʻaogaina ma le tausiga

O Carambola o se laau faʻamalosi e iai fualaau 'aina, o mea totino i le aiga o le ulaula. Fale o le Aiga - Sri Lanka, Initia ma Initonesia.

Ua tupu nei i atunuu o Amerika i Saute, ISA, Isaraelu.

I le tipiina, o le fualaau aina ei ai foliga o se fetu. O fualaau o le carambola e aofia ai le tele o meaola faʻasaina. E maua ai foi i le vitamini C, B1, B2 ma le B5, calcium, phosphorus ma le uʻamea.

O fua e faʻaaogaina i le sauniuni o ipu autu, salati ma le suamalie, faʻafefe ma faʻafefe. I Asia, o fugalaau e faʻaaogaina i vailaʻau masani.

O le a le mea?

Latin carambola name - Averrhoa carambola. I le vao, laau ausia se maualuga o le 5 m. E i ai lo latou pale sili ona paleni ma o loʻo i ai pea le va o le oval, o laʻau pisi lima.

Lea vaivai ma lamolemole i le paʻi paʻu lanumeamata lanumeamata. Latou te matua nofouta, pei o le susulu o le la, o lea latou te o mai faatasi ai mo le po.

Ata

I ata e mafai ona e iloa pe faapefea ona ola lenei fua.

Tausiga ile

I le fale, ei ai foi le avanoa e tupu ai se taifau.

A maeʻa le faʻatau

A maeʻa le faʻatauina o se fualaʻau, e tatau ona maua se siosiomaga lelei.

Pot tuʻuina i se nofoaga o le tuputupu ae tumau. O lenei nofoaga e tatau ona susulu, ae e tatau ona aloese ia ave saʻo. I totonu o le 10-14 aso o le a faʻaaogaina ai i se nofoaga fou. A maea lea e mafai ona gaosia le fatuina i totonu o se atigipusa ma se palapala fou.

Faʻasa

I masina o le taumafanafana e manaʻomia tele le fafaga. I le taumalulu, o le tele o le susu e faʻaitiitia. E le fiafia le laau i le susu tele o le palapala.

E tatau ona faʻamautinoa e leai se faʻavalea o vai i totonu o le apa. Ona o le tele o le faʻavaivai, o le palapala o le a faʻafefe ma aʻa ai le tino o le a pala.

Mea mamago e tatau foi ona alofia. O le le lava o le susu o le a aʻafia ai foliga o le laau. O lau o le a leai se lalelei, e mago ma pa'ū. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o le a mate le laau.

Talu ai o carambola e afaina mai le vevela, e manaʻomia le maualuga o le susu. O le totoina o laʻau e tatau ona faia 3-4 taimi i le vaiaso.

Fuga

3-4 tausaga mulimuli ane o le laau e amata ona fuga, o fua muamua e aliali mai.

Fugalaau fugalaau a alii ma tama i luga o le laau.

O le tele lava o mea e aafia ai le tagata lava ia, o nisi o ituaiga e manaʻomia ai le faʻafefiloi.

Fugalaau atonu e tele taimi i le tausaga. O fua o fua e tupu mai ia Setema poʻo Oketopa.

Faʻavaeina o le Crown

Faʻamasinoga a le Crown e manaʻomia taimi e teuteu ai. Ua faia lenei mea ina ia avatu ai i le laau se foliga teuteu. Pe a faʻapipiʻi isi lala, faʻaalia itu itu, o le pale e sili atu ona pala.

E iai foi lala laau mamago ua aveeseina i nisi taimi.

Soo

O le eleele mo le totoina e manaomia ai le malamalamama lelei le lele. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi le eleele maeʻa ma le vermiculite i vaega tutusa.

Totoina ma totoina

Laʻau talavou Carambola e totoina i tausaga taitasi i le tautotogo, i le faaiuga o Aperila.

E le manaʻomia e le ulugalii le toe gaosia i taimi uma, pe a manaʻomia.

Tofiga

Le auala pito sili ona faigofie e fai ai faʻatoʻaga - toso. Ina ia faia lenei mea, tipi le lala ma tuu i se ipu i le vai seia oʻo i aʻa. A maeʻa ona foliga mai, ona totoina lea o le fatu i totonu o se pusa eseese. I le pito i lalo o le alavai e tatau ona talafeagai.

O isi auala faʻaleleia - fatu. Ia Fepuari, latou te lūlūina i fanua peatusi poʻo le galu. O fatu e tatau ona 'ave fou, o le a leai se mea e tupu. Fua o fatu ua lūlūina i afifi.

Ua faia lenei mea e faia ai se mea e sili ona lelei. A maeʻa 2-3 vaiaso, o le a aliaʻe pine muamua. A maeʻa ona amata mai ni nai laulaau, ona totoina lea o le fatuina i totonu o se ipu.

Tuputupu ae

Mo le tuputupu aʻe ola lelei fafaga i le tautotogo ma masina vevela. Mo le faʻaleleia o le faʻatauina o faʻatauga faʻapitoa i se faleoloa faapitoa.

Ina ia aloese mai le sologa lelei, e tatau ona e mulimulitai i faatonuga. Talu ai o se faʻafefe o le faʻamalositisi e ono aʻafia ai le tulaga o le laau.

Carambola - photophilous plant. Mo le atinaʻe lelei o se fagu ma se laau e tuʻuina i luga o se nofoaga malamalama.

Mo le faʻateleina o le faʻatupulaia o matapiʻe e feagai ma sasaʻe I le taeao o le a maua e le laau se vaega tele o le susulu o le la, ma o le a le susunuina e le ao o le aoauli le lanu malu.

Lulu

Le tele o le toʻa o le a i le vevela o le 22-27 tikeri i masina o le taumafanafana. I masina o le taumalulu, e le tatau ona sili atu le manaia o le laau. O le faailoga i luga o le vai vevela e le tatau ona pau i lalo o le 17 tikeri.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faatasi ai ma le tele o le susu po o le vai mumu o le palapala ma le pala o aʻa e mafai ona tupu.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e aʻafia ai le faʻamaʻi pipisi. E mafai ona e faʻasaoina se laau i le na o le suʻiina i totonu o se eleele fou.

O meaola faalafua o le nematode ma le fua o fualaau aina e sili ona taatele. Ina ia faʻafefe osofaʻi i totonu o le faleoloa e tatau ona e faʻatau ni vailaʻau oona, faʻagasolo le laau. A fai le gaioiga, ia maitau tulafono saogalemu.

O le Carambola e faigofie lava ona ola i le fale.

Faamanuiaga ma le afaina

O le tele o taimi, o fua e aveesea mai le laau toto. Ae o meatotino sili ona aoga e iai ua filifilia fou fualaau aina suamalie carambola.

O le maualuga o meaʻai o le calcium, uʻamea ma fulukalama i fualaau aina e lelei tele mo le fatu. E le gata i lea, o loʻo aofia ai faʻamalosi tino.

Vitamin C e faʻamalosia ai le tino, B1 - faʻamālōlōina le tino, B2 - faʻamalosia fao ma lauulu, faʻafiafiaina ai le paʻu.

Le faʻaaogaina o fualaau (fualaau, fugalaau ma lau). Fua faʻaaogaina i vailaʻau faʻaleaganuʻu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se decoction togafiti le fiva ma le ulu.

Fugalaau faʻaaogaina e pei o se peni. O lapisi ma meaʻai e faʻaaogaina e avea ma togafitiga ma mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

I atunuu eseese, o le fua e faʻaaogaina e togafitia ai le afaina, vuluina, toomaga tiga, ma oʻo lava ina faʻasaʻolotoina se faʻafefe. O fualaau faʻatau ma ua mamago e faʻaaogaina e avea o se sui sooupu.

Lea togafiti faʻamaʻi paʻu pei o le lichen ma le popo. O le teuteu o aʻa e faʻaaogaina mo le inupia. Ma o fatu e faʻaaogaina e avea o se mea e pala. O fua e maua ai le gafatia e faʻaitiitia ai le toto ma faʻasaʻo le suka toto.

Talu ai ona o le fua o le tamaoaiga e maua mai i meaola, ua faʻasaina mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi gasegase. O nei mea e aofia ai le faateleina o le eletise, gastritis, maʻi suka.

Faailoga ma Contraindications

  1. Ona o le tele o le maua o vitamini o le vaega "B" i fualaau aina, o le taʻavale e faʻaaogaina e avea ma se faʻataʻitaʻiga o le tino, tino o meaʻai ma le vevela, e faʻaosofia le gaosia o hormones ma faʻaleleia le toto.
  2. O se aofaiga tele o le acid ascorbic i totonu o se taivai e mafua ai, i lona faʻaaogaina, le faʻamalosia o le puipuiga o le tino, le faʻamalosia o le puipuiga o le tino.
  3. O tagata faʻamalolo o le vaega o Asia lea e tupu ai lenei fua fautuaina o se togafitiga mo:
    1. tiga o le ulu
    2. afaina, manava,
    3. toto maualuga
    4. pipi ma maʻi paʻu.
  4. Faʻaaogaina foi mo le sauniuniga o vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻasaina, vailaau mo faʻamaʻi.

Contraindications O lenei fualaʻau e faʻavae i luga o le mea moni o loʻo i ai se maualuga maualuga o le oxalic acid. O le mea lea, o le faʻaaogaina o taifau e tatau ona faʻamapulaʻa i mataupu o:

  • gastritis ma le maʻi o le manava,
  • enterocolitis,
  • gaʻo duodenal,
  • le i ai o faʻamaʻi pipili.
E taua! I mataupu o le tele o le faʻaaogaina o carambola, o le tupuga o le inupia e foliga mai, o faailoga o le a avea ma vomiting, vaivaiga lautele, faʻalavelave ma le le mautonu. E tatau ona manatua o le 'aina o fualaau aina e tatau ona talafeagai.

E faʻapefea ona malamalama i tagata matutua? E faʻapefea ona filifili?

O faailoga vaaia o le matua, carambola e tutusa ma se faʻi. O le fua o le fua o le ai ai se lanu lanumeamata, e sili atu ona mausali i le paʻi, ma o le 'aloʻese ua i ai se vavaeesega manino. O fualaʻau papaʻa atoa e sili atu le malie, o le 'aʻai o manu ia ma e lanu samasama, o nisi taimi ma se lanu uliuli i autafa. I le tofo, o le fua o le fua e suamalie ma suavai. I le tino o le gaosiga o le malosi o le acid ma sili atu ona foliga mai o se fualaau aina nai lo se fua.

O le fesili o filifiliga mo oe lava ia, i lalo ifo, o loʻo taoto i ou manaʻoga. Afai e te fiafia i le suamalie suamalie atili, ona tatau ai lea ona ave se pusa ua matua atoatoa. Afai e sili le "inu", ona mafai loa lea ona e taofi le filifiliga i se mea itiiti.

E faʻafefea ona 'ai se fagu?

Carambola o fualaau aina suamalie ma fua tele lava. O le mea lea, o le faʻaaogaina i le kukaina e matua tele lava:

  1. I le avea ai ma se faʻatoʻaga tutoʻatasi, mata; mo aisikulimi - faatasi ai ma le sipuni po o le jam.
  2. I le tapenapenaga o le faʻamalolo, jelini poʻo puddings.
  3. Fualaau aina e le o fualaau aina e faʻaaogaina e pei o le tipi, tipiina poʻo le fufuluina o fualaau faisua.
  4. Pipi ma falai i le suauʻu - o se faʻaopoopoga i aano o manu ma iʻa.
  5. Ona o lona suavai, o fualaau 'aina e lelei tele mo le faaopoopo i le sau.
  6. O fualaau o se elemene i le tele o cocktails e faavae i luga o le pineapple poo le vai moli, e maua ai se tofo tulaga ese.
O le a ia aumaia e le gata i totonu o le fale. O ona fua e mauʻoa i vitamini ma vailaʻau oona. E le gata i lea, o fuālaʻau papaʻe e mafai ona 'aina faʻatasi, ma teuteu i salakeke ma pati.

Le tele o faʻamatalaga e uiga i le taivai i vitio nei.