Fua o le gaosiga

Fualaau aina mo Tupu - White Asparagus (Asparagus)

White asparagus (Asparagus L.) ua lauiloa talu mai aso anamua e ala i le faitauina o le tusiga ma o le ae iloa ai le ituaiga o fualaʻau.

I le mavae ai o vaitau o le galo ma le lauiloa, i lenei aso o lenei laau ua avea ma mea sili atu ona lauiloa e avea o se mea o le galueaiina, o se meaʻai i le kuka, o se puna o mea tau vailaau faafomai i vailaau faafomai.

Faʻamatalaga

O le asparagus o se faʻaaloalogia o le aiga lily, e matua malulu lava, e ola lelei i eleele lafulemu ma le malu.

Asparagus e mafai ona avea ma se aofaʻi o tagata taʻitoʻatasi i lalo o le 20 tausaga.

Laʻau faʻamalosi leaga, i luga o tamaʻi fugalaau e faʻalelei ai pollen; i luga o tamaitai, o ovaries, ona sosoo ai lea ma lanu mumu mumu, o le polysemy.

E oʻo i le 2 mita le maualuga ma le tele o faʻala, o rhizomes mamana e maua ai le tele o pulupulu, e tupu mai ai vine totogo.

    O loʻo aofia ai

  • vitamini o vaega A;
  • amino acids asparagine ma arginine;
  • gaʻo;
  • taua o suauu;
  • se numera o minerale ma elemene: eleni, manganese, potassium, calcium, sodium, copper, phosphorus.
TATAU: A latou talanoa e uiga i paʻepaʻe paʻepaʻe, o lona uiga e le o se ituaiga eseese o asparagus: o lona uiga o le lanu o laʻau, ona o le faʻaaogaina o metotia faʻapitoa faʻatau.

White asparagus e mafai ona maua toetoe o le tausaga atoa, faʻalagolago i le metotia o le galueaiina.

Ata mai lenei fualaau faisua vave:

Isi ituaiga masani o Asparagus i la matou upega tafaʻilagi: Sprenger, Sickle, Pisty, Meyer.

Toe gaosia, faʻaleina, tausiga

I le faaiuga o Mati, e mafai ona amata ona e totoina fatu (metotia toe gaosia).

O fatu e muamua ona susunuina i le vai mafanafana mo aso e lua, e aoga tele le faaopoopoina o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae.

I totonu o koneteina ma eleele mama ua saunia (tasi vaega o peat, sand, manure i vaega e lua o le eleele), o fatu e totoina i se loloto e le sili atu i le 2 cm, i le mamao o le 5-6 cm mai le tasi.

O tulaga sili ona lelei mo le germination o se eleele lelei lelei ma e le i lalo ifo o le 25 ° C.

O totoga e foliga mai i le vaiaso e tatau foi ona salalau i taimi taʻitasi i le vai.

O le tele o le tuputupu ae o fualaau e tusa ma le masina, i le taimi lea e tatau ona e faʻamalo le palapala ma faʻaleleia le laau.

Afai e te fuafua e faʻaauau pea ona totoina fualaau i le fale, i nai aso uma e tatau ona e suʻeina atigi pusa i luga o le malamalama i itu eseese.

TATAU: Asparagus e tupu mai fatu, e fuga i le tausaga lona lua o le olaga. O le totoina o laau e le gata e le gata e teena ai laau vaivai, ae ia filifili foi po o fea laau toto e toe totoina i se taimi mulimuli ane: o tane asparagus papaʻe e sili atu le tele o fuālaʻau, ma o fafine e sili atu ona malu ma suamalie.

O le totoina o le toto o laau i totonu o eleele tatala e mafai ona faia i le amataga o Iuni ma mafai ona sili atu ona faatalitali e ala i le faʻamalosi: o laʻau o loʻo totoe i le ea mo le itula, faʻaitiitia le tele o le taimi ma aumaia i le 12 itula. O fualaau laiti e mafai ona gaosia i se nofoaga tumau i le ogatotonu o Iuni, tagata matutua - i le tautotogo ma le autumn.

TATAU: Talu ai o le aʻa o le asparagus o loʻo faʻamalosia lelei, ma o elemene e leaga tele, e lelei tele le totoina o laau ina ia aloese ai mai le mimilo: i se mamao talafeagai e 20 cm le mamao mai le tasi.

    Tausiga e talafeagai

  • tatalaina;
  • veleina;
  • laʻei pito i luga;
  • fafaga i le lamala.

O asparagus e mafai ona faʻaaogaina e avea o se auala e tipi ai le toe gaosia: mai ia Mati e oo ia Iuni, o le a vavae ese mai selesele o le tausaga talu ai o se tagata matua.

Mo le totoina, ua totoina i le oneone susu, ua ufiufi i se apa poʻo se vaega tipi o se fagu palasitika.

A o faagasolo le faagasologa, o le totoina o mea e tatau ona sosolo ma lalagaina, aveese le faʻavaa i aso taitasi mo sina taimi.

A maeʻa le 6 vaiaso, ona totoina lea o laʻau i totonu o fagu ma tilotilo i ai o ni fatu.

O le isi metotia o le toe gaosia, vegetative (rhizomes), e faʻaaogaina i le tautotogo ma le autumn.

E tatau ona faʻamalo le 'upega tafaʻi vao ma humus i le taimi o le totoina o le tautotogo, ona eliina lea ma faʻafefiloi ma le faʻafefiloi o fugalaʻau oona i le taimi o le totoina o le autumn.

O fualaau e faʻaaogaina tuusao i moa ua fuafuaina mo le totoina, aʻo i lalo ifo o le uila e tatau ona i ai se meaola e toto ai le asparagus. O vaega taʻitasi o le vaeluaga o vao e tatau ona i ai le itiiti ifo i le tasi le pu. O aʻa o laau totõ faʻamalosi, faʻafefeteina i le palapala ma fufuluina i le eleele.

E talafeagai mo le aoina o asariagus i le tolu tausaga talu ona totoina.

TATAU: Mo le mauaina o le asparagus paʻepaʻe, e tatau ona maualuga le tumutumu i le tautotogo: i lalo o se palapala o le eleele i le leai o se la susulu, o lo o taofiofi e pupu lanu paʻepaʻe, o nisi taimi lanu lanu moana.
Selesele saʻo

O le seleselega e tatau ona i ai i le taimi e totogo ai laau o se tagata matua i le fogaeleele - o le mea lea e molimauina e foliga vaaia o pulupulu ma vaʻa.

E taua le aua nei misi le taimi o le totogo mai o pana i luga o le palapala, ina ia mafai e pupu o asparagus ona taofi la latou lanu paʻepaʻe.

O le asparagus matutua ua vavae ese ma le faaeteete ina ia le faʻaleagaina le laau, tuʻuina atu i se potu malulu malulu, lea e mafai ona teuina mo le lua vaiaso ile t ° 1 ° C.

White asparagus e mafai ona maua mai eleele tatala i le taumalulu.

Ina ia faia lenei mea, o le vaega o loʻo iai le asparagus i le taumalulu ua faʻamamāina mai le kiona, ua ufitia le eleele i se vaʻaiga malulu (50 - 60 cm) o le vevela vevela ma fala e faʻaopoopoina mai se tootoo poʻo se u.

I le taumalulu, e mafai ona faʻasaina asparagus i le teuina, fale maualuluga ma greenhouses.
Auiliiliga i le auala e ola ai vine mai fatu e mafai ona maua ile matamata i le vitio:

Feteenaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le faʻaleagaina tele i le vine asparagus e mafai ona mafua mai i le pala, o se maʻi faʻaleaga. E taua le iloa o faailoga o le lapisi i le taimi - o foliga vaaia o mumu - enaena enaena, vavae ese ma susunuina aʻafia afaina ina ia aloese mai le faalauteleina o le mala.

TATAU: I le faaiuga o le seleselega, e taua tele le faʻagasoloina o le faatoaga ma le paluga a Bordeaux.

Iniseti - o faʻamaʻi pipisi o se faʻafitauli foi pe a fanau mai asparagus.
Asparagus rattle (lau laʻau) - mumu - uliuli uliuli, faʻaaogaina o upega ma lau o asparagus. Mai ia Iuni ia Aokuso, e tuu ai e le tamaʻitaʻi laumei fuamoa i luga o laʻau, o le uluaʻi ituaiga o manu e fafaga i laulaau, o le vaega lona lua o vaevaega, ulu i totonu o vine, faaleagaina fatu.

O nei meaola vevela e seleseleina i lima, faʻaumatia, i le faaiuga o le seleselega, ua aveeseina uma vaovao mama e puipuia ai aʻa mai le lalafi i le eleele ma mulimuli ane toe gaosia lapisi i le tautotogo. I le vaitau o le togalaau e mafai ai ona pamu laau ma tapenaga o pyrethrum.

Asparagus lele - O lenei iniseti e lua, o lana vaalele e matauina mai ia Aperila e oo i le amataga o Iuni. O le fafine e tuʻu fua i lalo o le fua o laau. I la latou atinaʻega, o taotoga e taatia ai motuga (mina) i totonu o pupu, lea e mafua ai le oti o le laau.

Faailoaina paʻi afaina ua paʻu ese ma faʻaumatia. I le tautoulu, a maeʻa le seleselega, o togavao e togafitia i le phosphamide, o le palapala e faʻaeteete ma eli loloto. I le tulaga o le tele o meaola manu, o le asparagus o loʻo faʻaaogaina i se isi nofoaga.

Faamanuiaga ma le afaina

I le lautele, o le asparagus e aoga ona o lona fatuga.

Ae ui i lea, o tagata ei ai se vailaau i le fatu fatu e tatau ona aofia ai ma le faaeteete asparagus ia latou meaʻai.

E talitonuina o le faʻaaogaina o ona fuālaau e faʻapupulaina ai le oxalic acid, o lona maualuga i totonu o le tino o se tasi lea o mafuaʻaga o urolithiasis.

I vailaau, o sauniuniga e faʻavae i luga o asparagus e faʻaaogaina e avea o se anti-inflammatory, faʻafiafiaina o le fatu, o se mea e fiafia ai-faʻaleleia atili, faapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi, gout ma le rūmāmati.

Ae o le asparagus papaʻe e masani ona faʻaaoga i le kuka. O le suamalie, agavaivai, ma se tofo faamamaina, ua manatu o se meaʻai e pei o se mea tutoʻatasi ma se faʻaopoopoga sili i isi fualaʻau, faapea foi aano o manu, iʻa, sisi.

Mai le asparagus latou te kuka ai soupasi, tumu mo sandwiches ma pies, compotes, keli.

Asparagus o se tagata e tuʻuina atu vitamini ma meaʻai i le amataga o le tautotogo, a o isi fualaau faisua e le o toe maua. O le punavai o le ola maloloina ma le fiafia i le tofo, o le asparagus papaʻe e matua faʻamaonia ai taumafaiga o loʻo faʻafaigaluegaina i le galueaina o lenei fualaau aina suamalie matagofie.