Fua o le gaosiga

Matagofie - Persian cyclamen. Faʻaleleia fale ma tuputupu aʻe

O le cyclamen Persian e masani lava ona tupu aʻe e pei o se ogaumu i totonu ma fale kosi. O ona lau laau teuteu, o fugalaau susulu ua leva ona tosina mai ai fugalaau fugalaau, e le taofia ai faigata e mafua mai i le tausiga o ia.

O le leai o se masalosalo o le Cyclamen Persian o le fuga i le taumalulu, pe a le tele ni laau totō. O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le tasi taimi, e pei o se fuga, talu mai le cyclamen Peresia e faasino i laau ephemeroid. Ua vaevaeina lona lio ole olaga i ni vaitau se lua: malolo, tumau e oʻo atu i le 9 masina, ma le tuputupu ae ma le fugalaau, faʻaauau pea ile tausaga atoa.

O foliga vaaia o le laau ma foliga vaaia o se ata

Cyclamen Persian, e lauiloa i tagata e ola fugalaau e pei o le Alpine violet, Dryakva - laʻau faʻamalosi o le vao mai le Cyclamen o le aiga o Marcin (e tusa ai ma nisi o mea faʻapitoa - faʻataʻitaʻi).

I lalo o le ae vaʻai i se ata o le Cyclamen Persian:





Amataga

O le laufanua o le laau e taua o le Metitirani Matu, ae o le itu o lona tufatufaga e lautele atu ma e aofia ai - Aferika i sasae, Sasaʻe Tutotonu, Sepania, ma Iukureini.

I Rusia, o ituaiga o meaola o Persian cyclamen e mafai ona maua i le Caspian ma le Black Sea seas, i le Crimea, le Itumalo o Krasnodar.

Tala faasolopito

Muamua na amata ona tupu Cyclamen Persian io latou fale ma togalaau o Roma, lea e tatau ona ia tufatufaina atu e pei o se fale i Europa. Talu mai lena taimi, o le tele o ana ituaiga ma hybrids, o le tele o ituaiga ma ituaiga, o loʻo faʻaaogaina lelei i totonu o ofisa, togalaau taumalulu, fale mautotogi.

Pe a suia ma tausia le cymina, ia tatau ona tausia - o ona fatu, fugalaau ma fugalaau fugalaau oona. Taofi le tofo mai le aapa atu o tamaiti ma fagafao..

Faamatalaga faʻamalosi

Persian cyclamen maualuga e oʻo atu i le 30 cm, e ui lava e iloa le tele (e oʻo i le 15 cm) ma le laʻititi (oʻo i le 20 cm) ituaiga ma hybrids.

O le vavau e faʻatalanoaina (4-15 cm le lautele) faʻatasi ma se tasi o fua o le tuputupu ae. O vevela na aoina i totonu o se rosette o laʻau e pei o le fatu ma lona umi e oʻo i le 14 cm, ma se paʻu paʻu e faʻapipii i le meaʻai ma le paʻu mumu, lanu mumu-lanumeamata. Lanu auro lanu, lea e avea o se mamanu matagofie, avatu se mea teuteuina faapitoa i le pogisa po o lanu lanumeamata lanumeamata.

O fugalaau fugalaau e susulu, e lima lima, i nisi ituaiga o fuga, lapoa (e oʻo i le 5 cm) petals, fuga i le umi (15-20 cm) ponuncles. O le petaliti pito i lalo o loʻo faʻafefeteina, o le tuʻuina atu o le fugalaau e pei o se pepe. E eseese lanu - o lanu paʻepaʻe paʻepaʻe, piniki, lilac, mūmū, paʻu, lanu viole, lanu viole, lilac. I le vaitau o le fuga i luga o se tasi laau e mafai ona fuga mai i le 100 fugalaau.

O le fuga e tupu i le taumalulu-taumalulu ma, e faalagolago i le eseesega ma tuutuuga o le taofia, tumau mai le 10 aso i ni nai masina. O le cyclamen Peresia e faasino i laau totō ephemeroids, faʻapalapalaina o laʻau ma sosolo pe a uma ona fuga.

Ma le tausiga lelei, e mafai ona ola le fale i le fale mo le 20-25 tausaga.

Tuutuuga o le taofia

O le manuia o le galueina o cyclamen Peresia e faalagolago i le usitaia o tulafono tausi. Muamua, e tatau ona e filifili saʻo le fugalaau i le faleoloa.

  • Faʻatau. E sili atu le faʻatau mai o le cyclamen i le vaitau o le fugalaau. O le tele o fugalaau o loʻo i luga o le laau, o le sili atu lea.

    I totonu o se fugalaau maloloina, o laulaau ei ai le lanu meamata lanu meamata, e aunoa ma se faaleagaina, ma se paʻu lelei. Pipi malosi, faʻaloloa i luga.

    E tatau ona faʻafefe mai le vaʻaiga mai le eleele i le afa. I le ogatotonu o le fugalaau e le tatau ona fugafula, faʻaalia le toilalo o le pala.

  • Nofoaga ma moli. O le mea aupito sili ona lelei, o le cyclamen Peresia e lagona i totonu o potu malulu i luga o faamalama faamalama o loo agai atu i sasaʻe po o sisifo. O le malamalama e sili atu le susulu, ae faʻasalalau. Faʻamanino le susulu o le la e ono mafua ai mumu i lau. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau e amata ona liu samasama ma mamae.
  • Lulu. Mo le umi o le ola o le cyclamen e manaʻomia le manava. Paʻu o le aso i totonu + 12-16 ° C, po + 10 ° C. A oʻo i luga le maualuga o le vevela i luga o le 20 ° C, e amata ona sauni le laau mo le taimi o totoe - faʻafefe ese le lanu, o laulaa e amata ona liu samasama ma pauu.

    E tatau ona manatua i le mafaufau e le taliaina e le cyclamen ni suiga faafuasei i le vevela ma le ata. I le taimi o le malologa, o loʻo teuina le laau i totonu o se potu ma e tumau pea le vevela o le 12-25 ° C.

  • Fuavai ma le lelei o le ea. O le cyclamen Peresia e manaomia ai se tulaga maualuga poʻo le maualuga o le susu. Mo le tausia o se faailo lelei, o le ea o loʻo siomia ai le laau e masani ona sasaina, taumafai e aua nei pau i luga o fugalaau, ma tuʻu le fagu i totonu o se fata ua tumu i laʻau susu (faalautele le gaʻo).

    E le taliaina e Cyclamen le eleelea eleelea, asu tapaa. E manaomia e ia le avanoa faifaipea i le ea fou, o le mea lea o le potu e masani ona faʻanofoina e aunoa ma le faia o se ata, ma o fagu e iai fugalaau e mamao ese mai le tasi.

    Ina ia faʻaleleia le faagasologa o le photosynthesis, o le pefu mai laulaau e aveeseina ma se pulumu vaivai.

  • Soo. Lisi sauniuni mo laau o le bulbous, o se faʻafefiloi o fanua laufanua lauusiusi ma le oneone oneone, o se faʻafefiloi o lau laʻau lauʻeleʻele (3 vaega) ma 'ave le vaega e tasi o le humus, oneone ma le peʻa o le a fetaui lelei e pei o le palapala.
  • Faʻasa. I le vaitaimi o le "faʻavevesi" - lanu, faʻalelei, masani (i isi aso uma). O le palapala e le tatau ona soona faʻafefe pe faʻafefe.

    E sili le tuʻuina o le fugalaau i le fugalaau mo le 15-20 minute i totonu o se pani ua tumu i vai inu i le vevela o le potu, pe faʻafefe suavai le eleele i tafatafa o le fagu, aloese mai vai e faʻapipiʻi ai fatu ma le laupepa.

    I le taimi o le malologa, o le faʻainu e faʻaitiitia i le tasi i le vaiaso pe tu atoa. Faatasi ai ma le amataga o le tuputupu ae o laulaau fou, o le faifai pea o le fausua o le faasolosolo malie lava ona faateleina.

  • Laʻei pito sili. Cyclamen e tali atu i le faʻamalosi, faʻaaogaina faʻamaʻi:

    1. 20 aso talu ona totoina (totoina);
    2. i le taimi o le fesuisuiai o laulaau fou, ma masani ona tasi i le 10-14 aso;
    3. I le taimi o le fuga ma le fuga, o fugalaau faʻamaʻi faʻatasi ma le maualuga o le phosphorus o loʻo faʻaogaina ile lua vaiaso.

Tausiga ile

E faʻapefea ona tausia i le fale? Pe a tausia o ia, e tatau ona amanaʻiaina mea patino o lona olaga-o le i ai o se vaega o le tuputupu ae tuputupu aʻe (tupu aʻe) ma le taimi e moe ai.

I le taimi malologa

A maeʻa le faʻagasologa o le tuputupu aʻe ola, faʻapipiʻi ese ma le faaeteete fugalaau fugalaau mai le laau.. Faʻatoʻaina i latou e le aoga, e ono afaina ai le laau. Fugalaau feliusi malie i le pito i lalo o se auala malosi. Laʻau e aua le tipi ese, ina ia le faaleagaina ai le fatu, latou te pauu i lalo. E faasolosolo malie ona aumaia le tau i se mea itiiti.

E tasi le taimi i totonu o le ulo e mafai ona avea ai se tasi o ipu:

  1. Ave ese le fagu i le afi i totonu o le togalaau poʻo luga o le faletalimalo, faʻaputu i se mea pogisa, o nisi taimi e faʻafefe ai le vai e taofia ai le eleele mai le mago. Aokuso-Setema, ua toe faafoi le laau i lona nofoaga muamua ma faateleina le numera o vai.
  2. Fuʻu se mea faʻapipiʻi, afifi i totonu o le pepa mafiafia ma tuʻu i totonu o se pusa mo fualaau faisua i totonu o le pusaaisa seia oʻo i le autumn. I le faaiuga o le tau mafanafana, o le "puluti" tuber ua aveeseina ma totoina.
  3. E faasolosolo malie ona faʻaitiitia le tau, seʻia maeʻa le maeʻa. A maeʻa le laʻau mulimuli, ona tuʻuina lea o le fagu i le isi itu. I totonu o Iulai ma Aokuso, ua totoina le laau, toe faʻafefe.
Faʻasalaga lelei, toe fulafula le cyclamen i le 2-3 masina.

Suiga

Faatasi ai ma le amataga o le fesuiaʻiga o laulaau fou, e manaʻomia le toe totoina o le laau. O le algorithm o le totoina e faigofie:

  1. O se ipu lautele e filifilia e 2-3 cm le lautele nai lo le lapoa. I totonu o se atigi pusa lapoa, o le laau e toalaiti buds, o le fugalaau e tau le malie ma umi.
  2. O le alavai faʻavaivai ma le faʻafefiloi palapala palapala ua sasaaina i totonu o le ulo.
  3. O le rhizome ua faʻaleleia ma le faʻaeteete, o le eleele ua lūlūina, ma tuʻu ai se vaega i luga o le fatu. Tuber 2/3 tanumia i le eleele.
  4. A maeʻa le gafa, aʻo leʻi amataina le fuga, e faʻapitoa ona faʻaogaina faʻamaʻi faʻamalosi o mineral mo vaovao faʻapitoa i le masina.

Maʻi masani ma faʻamaʻi

O le cyclamen Peresia e afaina i le hina ma fusarium. Mai le Fusarium, ua faʻasaina le laau i le 0.1% fofo o Fundazole ma suluina i le laʻau o Topsin-M. Afai o le a iloa ai le faʻaleaina o fulufulu manu, e faʻaogaina ai fualaau oona.

Pe a osofaia iniseti, meaola faalafua (mumu mūmū mūmū, uila cyclamen, aphids, thrips, elephant beetles, 'iniseti iniseti) faʻaoga acaricides ma iniseti (Fitoferms, Aktellik, Aktar).

Tofiga

O le cyclamen Peresia i le fale ua faʻaleleia e le fatu ma le laau - i le vaevaeina o le pulou. Ae ui i lea, o auala uma e lua e le maua ai ni faʻamoemoega mautinoa.

O le tele o cyclamens faʻaonaponei o vailaʻau.. Pe a tupu mai fatu, ua leiloloa uiga o le varietal, ua leaga le laau, ua faaitiitia le gaoioiga ma le umi o le fuga.

E le gata i lea, o le auala semina e galue. Mo se amataga, o le laau o loʻo faʻasolosolo ona eleʻele, ona aoina lea o fatu, faʻailogaina, togafitia, ma lūlū i fatu. O fualaau, i le isi itu, fafaga, fafaga, faʻamalosi ma na ona totoina. O se laau e maua mai i fatu, e fuga i le sili atu nai lo le tausaga, pe lua foi.

O le vaevaeina foi o le puipuia e le maua ai ni taunuuga lelei. O le tele o taimi, o le pulupulu e afaina ai le hina ma le laau e mate. O le auala pito sili ona faigofie o le faʻatau lea o fatu, tubers poʻo se fale fou i se faleoloa.

Fugalaau talitutusa

O le cyclamen Persian e talitutusa ma isi sui o lona ituaiga (Aferika, lauiloa, Balearic, Cypriot, Eleni, Colchian, Lebanese, ivy, ofoofogia, Turkish, Somali). Ae ui i lea, e masani ona le mautonu i le ulaula (Europa) cyclamen. O le auala pito sili ona faigofie e iloa ai nei meaola e lua i laulaʻau o le mea lea i totonu o Europa o le pito i lalo o le lau lau o le lanu mumu. E le mafai e le cyclamen Europa ona faʻamamaina ona laʻau ma e le pa'ū i totonu o se nofoaga malolo..

E talitutusa lava ma le cyclamen Peresia o se isi tagata o le aiga Primula - dodecateon. O loʻo i ai ni fugalaau lalelei matagofie ma faʻaputuina o loʻo i luga o paluga tafe i luga o paʻu. O le dodecateon, e le pei o le Persian cyclamen, e susulu i le taumafanafana.

O nisi o mea e talitutusa ma lanu o le cyclamen o ituaiga eseese ia o le orchids. Aemaise lava - phalaenopsis.

E pei o le cyclamen Peresia, i le taimi o le taumalulu, o fuga o vao ma Uzumbar violets e fuga mai. O fugalaau o nisi o hyacinth ma pulou Uzumbar e pei o fugalaau cyclamen.

O le toʻatele o faifaatoaga fugalaau e mafaufau i le uila o se vanu o Peresia. Ae peitai, o le tausiga o ia e le faigata tele. E toto e le au pele i luga o latou faamalama ia togalaau uma o nei togalaau, e malie ai mata i le taumalulu umi.

O tagata faʻapitoa ma faʻapitoa o loʻo latou fiafia i le cyclamen mo ituaiga lanu eseese, o mea manogi manaia ma auala eseese e faʻaleleia ai. O le faʻafefiloi mai ituaiga eseese o nei laau totino e foliga matagofie ma muamua. E masani ona faʻaaogaina ituaiga eseese. I luga o ituaiga lauiloa, faapea foi ma fea ma le auala e mafai ai ona totoina, o le ae aoao i luga o itulau o la tatou 'upega tafaʻilagi.