Vailaau faʻapitoa

Potentilla paʻepaʻe: mea aoga aoga, faʻaaogaina ma le faʻasaʻo

Potentila paʻepaʻe o se mea e seasea tupu. E maua i na o le vao. O lenei laau e aʻafia i le aiga Rosy, genus Potentilla. I totonu o tagata e taua o pyatipalnik, pyatipal, wall pyatipe. Laʻau faʻamalosi Potentilla e maualuga lona maualuga mai le 8 i le 25 cm. O aʻa e faʻamafiafia, lanu uliuli. O le laau atoa e ufiufi i lauulu, o laulaau o cinquefoil o ni pama ma sili atu i lalo, o lanu lanumeamata e lima. O ponuncles e 1-2 laulaau ma aumai 3-5 fugalaau taitasi. O fugalaau o paʻu paʻepaʻe. Ona o le lanu o fugalaau, o le laau na maua lona igoa - paʻepaʻe silverweed. O le fugalaau e faaauau pea i le vaitaimi o le tautotogo - o le masina muamua o le taumafanafana.

O lenei atinaʻe ei ai le tele o mea uiga ese. E mafai ona faʻamalolo ma faʻaleleia le tulaga i le tele o faʻamaʻi. Faʻafefea ma pe aisea e tupu ai lenei mea o le a lauiloa pe a uma ona masani i le tuufaatasiga o le laau ma ona aʻafiaga i le tino.

O le vailaʻau vailaʻau o Potentilla faʻamaʻe

O le vailaʻau vailaʻau lanu papaʻe e aofia ai le toetoe lava o elemene uma o le laulau taimi. ma isi mea aoga aoga:

  • elemene taua - Zn, Mn, Si, Cu, Ce, Al, Fe, Co;
  • gallotanin - i le vaitau o le vavao, o lona maualuga aupito maualuga o loʻo matauina;
  • Saponins;
  • phenol carboxylic acid;
  • fausiaina;
  • flavonoids e pei o le sosolo, cyanidin, kaempferol, quercetin;
  • iodine.
O le vaega lalo ole vaega o le laau e aofia ai mea e sili atu ona ola i meaola e pei o le vaega pito i luga.

O a faʻamaʻi e mafai ona aoga le whiteton

E mafai e le Potentila paʻepaʻe ona iai faʻamatalaga eseese mo le faʻaaogaina. E aoga i ia faʻamaʻi:

  • faanatinati;
  • toso i luga o le toroid;
  • maʻi o le ate;
  • faamai o le cardiovascular system;
  • faamai o le gastrointestinal tract;
  • gynecological diseases;
  • gout;
  • rūmāmatika;
  • lanu;
  • manava manava;
  • vailaʻau.
O le aʻafiaga o le aʻafiaga o le faʻaititia o le toto maualuga. Ma le cinquefoil paʻepaʻe ua faʻaaogaina o se viseptic, astringent, faʻamaʻi manuʻa, sui faʻamaʻi. O lenei mea totino e fesoasoani i le toe faʻaleleia o faʻaoga o le nodular, tumutumu vaivai, o se aafiaga lelei i le fausaga o lauulu ma fao.

E taua! I totonu o eria o loʻo i ai le faʻalauteleina o faʻamaʻi pipisi o le toto i totonu o le faitau aofaʻi, i vaega e iai le iodine i le natura, o le faʻaaogaina o le aʻa cinquefoil paepae e taua tele.

O le pyatipal foi o se diuretic lelei, lea e le afaina ai fatugaʻo. Faʻaaogaina o se vailaʻau. O le laau e maualalo ai le perillability capillary, e faʻasaga ai vaʻa toto. E i ai mea e faʻamoemoeina ma e faʻaaoga mo le malulu.

Fualaau faʻavae e faʻavae i luga o Potentilla paʻepaʻe

Faia vailaʻau faʻamaʻi mai le Potentilla ma paepae. O i latou o loʻo faia mai vaega eletise o le laau, e faʻamalosia ai le tino tutotonu. O ituaiga uma o siʻomaga ma mea e maua mai aʻa e aoga tele mo le faʻaleleia o le paleni o le tino. Faʻataunuʻuina o lau galuega, faʻateleina diuresis, puipuiga ma togafitiga o faʻamaʻi ate, gastrointestinal tract, rheumatism ma isi.

E taua! O le faʻaaogaina o soʻo se vailaʻau o loʻo i ai le paʻepaʻe paepae e tuʻuina atu ma se faʻaleleia atili i le tulaga o fao ma lauulu. E susulu leulu, e le vaeluaina pito, ma fao e le toe faʻasili.

Ona o ana meatotino, o le cinquefoil o se vaega o sauniuniga e fesoasoani e taulimaina ai faʻamaʻi eseese.

O le paʻepaʻe o le Potentilla e aoga mo lauroid ma o se vaega malosi i le tuufaatasiga o sauniuniga "Alba", "Endonorm". O nei fualaau oona e aoga i patipati thyroid - hyperterioses, hypothyroids, autoimmune thyroiditis. E faʻaaogaina foi e togafitia ai le hyperplasia o le thyroid gland, faʻasalalauina le suiteni nontoxic, nodular ma le multinodal goiter.

O fualaau papaʻe o le Potentilla o se vailaau faʻasaina lea e aoga i le togafitia o maʻi o le manava, mo le faʻaitiitia o le mamafa i le maualuga o le toto, faʻavavevaveina le faagasologa o le faʻamalolo pe a uma le taia ma fatu fatuga, faʻalauteleina le malosi, aveeseina o faʻamavae. E faʻaleleia ai foi le puipuiga, faʻaleleia ituaiga eseese o metabolism, faʻaleleia tulaga o le hormonal. O le faʻaleleia o le tusi e faʻaleleia ai le soifua maloloina.

Le faʻaaogaina o le Potentilla faʻamaʻe i togafitiga faʻaleaganuʻu

I totonu o tagata faʻapitoa, o lanu paʻepaʻe ua lauiloa mo se taimi umi lava. Muamua lava, e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o le endocrin system - hypo- ma hyperthyroid tulaga. E faʻaaogaina e totogi ai le iodine, le maʻi paʻu i luga o le paʻu, o le afaina o le tino, o le eczema, o gastrointestinal diseases, o le hepatitis, o gasegase vascular ma heart.

O le faʻaaogaina o le cinquefoil paʻepaʻe i fomaʻi faʻapitoa e tupu mai i foliga o teuteuga, meaʻai, uʻu, ma e taʻele ai foʻi.

Sauniuniga o le faʻamaʻi o Potentilla paʻepaʻe

E tele ni fualaʻau e mafai ona kuka. Potentila tincture paʻepaʻe.

  • Tincture o Potentilla paʻepaʻe. Ia sauni e ave le 1.5 kupununi o le faʻafefiloi o aʻa ma eleele mago o le laau. Faʻafesoʻotaʻi ma le 200 ml o le vai inu ma faʻaauau i se vevela mo le 8 itula. Faʻasolo le mea e faʻavae. Faʻaaoga mo le afa itula ao lei faia ni taumafataga i le aofaiga o le 1-3 sipuni vavalaʻau 2-3 taimi i le aso mo le togafitiga o le vevela.
  • Tincture o aʻa o Potentilla sinasina luga o vodka. Mo ia, ave le 50 g o aʻago mamago, na muai nutimomoia. I totonu o se koneteina tioata, ua sasaa atu i vodka i le aofaiga o le 500 ml, ua tapunia ma se tapuni. Mo le fa vaiaso, tuʻu le paluga i se mea pogisa, faʻavaivaia taimi. A maeʻa lena mea, e aʻafia ma mafai ona ave. O le faʻasalalauga e maua mai i le soloia o le vai i le vai e 20-30 mataʻu.
  • Tincture o le vaovao Potentilla paʻepaʻe. Ave le 2 sipuni tele o le vaovao vao vao ma faʻafefiloi ma le 200 ml o vai inu. 8 itula faʻaauau i se vevela ma le vevela, mulimuli ane e mafai ona e faʻamalosi e faʻasaʻo le mamafa o le toto.

E te iloa? O pyatnipalnik tinctures e fautuaina ina ia saunia e faʻaaoga vai faʻafefete

Fufulu le kuka mai Potentilla paʻepaʻe

Mo le sauniuniga o le susu mai Potentila, o le ae manaʻomia le aʻa o le laau ua lūlū - 1 tsp ma le 200 ml o le vai. Tapala le paluga mo le 5 minute i luga o le vevela vevela ma tuʻu ai mo le 40 minute. A maeʻa lena, ona faʻamamaina lea o le susu ma, pe a mālūlūina, e 1-1.5 itula ao leʻi 'aʻai.

Ia faia foi se teuteuga mai fatu o le laau. Latou te ave le 1 sipuni, sasaa se ipu vai ma kuka mo le 5 minute. A maeʻa lena, ona faʻamamāina lea o le susu, faʻaputuina ma ave le afa o le ipu lua i le aso mo faʻamaʻi vailaʻau.

Sauniuniga o suauʻu mai Lapchatka paʻepaʻe

Ina ia saunia le suauu mai le cinquefoil paʻepaʻe, e manaʻomia ona ave le 5 g o le aʻa laau totō ma sasaa le 200 g o le gaʻo susu povi poo le suauʻu. Tapalai le paluga mo le 7 minute, tausia se laulaau susu, ona toso ai lea.

O le suauu e fesoasoani i le mumu o sooga, osteochondrosis, radiculitis. Ua tuʻuina i luga o ni manua tiga i le tulaga o ni paʻu poʻo se solo.

Faʻalosolo vai taele

Ina ia faʻamalieina le atuatuvale, faʻaaogaina auala faʻafeelega ma le mutia Potentilla. O ia taele o le a fesoasoani i le taulimaina o mea e sili atu, latou te faaopoopoina se teuteuga o se paluga o laau afu: paʻepaʻe paʻepaʻe, mite, lemoni lemoni, upega, yarrow, mauga. O le vaetamaina o ia vai taele e fesoasoani e foia ai le le mautonu, vaivai i taimi uma, atuatuvale ma faaitiitia le atoa o le tino.

E mafai foi ona e taele faatasi ma le faʻaopoopoga o se teuteuga o na o le lima piliona.

Seleseleina ma teuina Potentila

I totonu o tagata faʻapitoa, o loʻo faʻaaogaina vaega uma o le laau - o le paʻu paepae paʻepaʻe e paʻepaʻe, fatu, fugalaau, lau. Mo le seleselega, e faʻaaogaina laau o le tolu pe fa tausaga le matutua, pe a latou faaputuputuina ni albinine, o se mea e faʻaaogaina ai le gaioiga-faʻafiafiaga.

O fatu o le laau na totoina i le masina o Iuni-Iulai, lea na faigofie ai ona pauu. E tatau ona e maua se taimi e aoina ai aʻo lei sasaaina ma tuʻu i totonu o se pusa mo le teuina i se nofoaga matutu.

O le lauusiusi faʻatasi ma fugalaau e seleseleina mai le amataga o le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana. Mo le vevela, tuʻu i le ea i lalo o se faʻavaa i se mafiafia o le 3-5 cm. I le faagasologa o le faʻamamago, e tatau ona faʻafefiloi lelei mea e gaosia. Teu i pusa mo le lua tausaga.

O aʻa o Potentila e seleseleina mo le seleseleina i na o le tautotogo po o le autumn, ia Aperila poʻo Setema-Oketopa. E tupu lenei mea pe a amata ona tupu laulaau laititi a le laau pe a mate le vaega o loʻo i luga. Faʻata eli le suo poʻo le eli. O aʻa e filifilia mai le eleele, tipi ese le vaega faʻasaina ma vaega pala o rhizomes ma aʻa laiti.

A maeʻa lena, ua fufulu rhizomes i le vai malulu, ma faʻamamaina ai mai le eleʻele, ona faʻamago mo le tele o aso i fafo. O le isi, o le mea laititi e tuʻuina i lalo o le ea, i le faʻaleleia lelei o le ea mo le faʻamago. E mafai foi ona e faʻaoga masima ma ogaumu, lea e le tatau ona sili atu i le 50-60 tikeri.

E te iloa? Ina ia faʻamago le rhizomes ma le maualuga, o loʻo faʻamafola lelei i luga o laulau poʻo le taoina o pepa.

A maeʻa le faʻamamago, e 70% o le masini eletise ua aveesea. E mafai ona e teuina le mea faigaluega i totonu o se potu malogo lelei mo 5-6 tausaga.

O ai e le tatau ona ave Potentila

Potentilla paʻepaʻe ua iloa lelei meatotino, ae faʻapea foi le faʻasaʻo. E ui i le mea moni e faapea o vailaʻau o loʻo i luga o le laau e le o se mea oona ma e leai lava ni aʻafiaga i luga o le tino, i nisi tulaga e tatau ona matauina le lapataiga.

Pyatipaln fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa, o lona uiga o le faʻasagaga o se faʻalavelave i le faʻaaogaina o fualaau oona lea ei ai lenei laau i le tuufaatasiga. E sili foi le faʻaeteete ina ia maua i le tulaga o le hypothyroidism.

I soo se tulaga, o le faʻaaogaina o le Potentilla paʻepaʻe, e pei o isi vailaʻau, e sili atu ona lelei le faʻamaopoopoina ma lau fomaʻi.