Pests

Parsnips tuputupu aʻe i le atunuʻu: totōina o laau ma tausi ile fanua

Pasternak o se fualaau faisua, ma e le gata o se mea lelei, ae aoga foi. Ae ui i lea, o lona galueaina i luga o le moega o aiga e tele ni mea faʻapitoa, a aunoa ma lea e le mafai ona maua ni fua tetele. E uiga i nei ituaiga o mea i le galueaiina o parsnips, ma ua tatou faamatalaina i lalo.

Totoina o parsnips mo tipu

O mea taua o le tuputupu ae o le parsnip i le atunuu e tele lava ina faalagolago i ituaiga o fualaau faisua e pei o se vaitau tuputupu ae umi. Afai i le ogatotonu o le laina, lea o loo i ai Iukureini, ua vave tele ona totoina ana fatu ile matala, ona o le tautoulu o le a e aoina ai ni aʻa laiti e leai se taimi e fai ai ona o le malulu o le tau lea e lei toilalo. Mo lenei mafuaaga, ua fautuaina le laau e lulu i le taimi muamua i luga o laau, lea e mafai ona toto i luga o le moega i le faaiuga o le tautotogo e aunoa ma ni faafitauli.

O le isi mafuaaga e fautuaina ai e totō parsnips mo tipu o le umi o germination o fatu, lea e maualalo foi le fua o le germination. O se taunuuga, o le toʻaga e seasea, ma e le fiafia le seleselega i le tele.

Ae peitai pe a lūlūina se laau mo laau totō, e tatau ona manatuaina e matua nofouta lava i gafa ma e mafai ona oti e tusa lava pe itiiti le faaleagaina o aʻa. O le mea lea, ao lei totoina fatu fatu, e taua le saunia o ipu eseese mo laau taʻitasi.

E taua! O pusa paʻu e lelei mo le lūlūina o laau i luga o fatu laau, lea e mafai ona eliina i totonu o le togalaau. I le faaopoopo atu i ai, o lenei fualaau faisua e tali lelei tele i fugalaau faʻamalolo, lea o le a mafai ai ona e "fasi manu felelei e lua ma le maa e tasi".

E faʻapefea ona saunia fatu aʻo leʻi totoina?

E pei ona maitauina, o fatu parsnip e matua leaga lava, o lea latou te manaomia ai sauniuniga faapitoa aʻo lei luluina, lea e mafai ona faia i auala eseese. O le auala pito sili ona faigofie o le totoina o fatu i totonu o le vai mafanafana mo le aso, aʻo suia pea le vai ina ia tumau pea ona mafanafana. A maeʻa lena mea, e tatau ona lelei lau fatu faagasologa ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae, o fualaau lelei ia:

  • "Appin";
  • "Heteroauxin";
  • "Cycron".

E mafai foi ona e saluina fatu i se fofo o le efuefu (20 g o le pefu i le 1 l o le vai). Taofi i totonu e tatau ona i totonu o le 48 itula, mulimuli ane e tatau ona fufuluina fatu ile vai mafanafana, faʻagogo sina mea laitiiti ma e mafai ona e alu i le totoina. A uma ona lūlūina, e ono oʻo mai ni laau i le 10-12 aso, e ui lava e masani lava mo se parsnip pe a faʻaalia i le 18 aso.

Parsnip Ground

O le gaosiga o le galueaiina o le parsnip e manaʻomia ai le faʻaaogaina o peat, loma poʻo le lua o le eleele mo le laau (ma sili atu le faʻaaogaina o se faʻafefiloi). Ae i le fale, o le auala pito sili lea ona faigofie e maua ai se faʻafefiloi o le eleele ua saunia i luga o le faavae o peat ma e lelei tele. Afai o loʻo e sauniuni le palapala mo le faʻamamaina o oe lava, aua le galo e togiina ae leʻi luluina fatu e ala ile sieve. E taua foi le fufuluina o le eleele "fale", lea e mafai ona e uuina i luga o le uila pe tuu foi i totonu o se ogaumu.

Lauina o Parsnip Seeds

O le mea muamua e te manaʻomia e te iloa o le taimi lea e totoina ai le parsnip i luga o fualaau. O le filifiliga pito sili ona lelei e manatu i le ogatotonu o Mati, ae ui i lea, o le vave ona e faia o fua, o le lelei o le totoina o laau o le a faia aʻo lei totoina i totonu o le eleele. Afai e te lūlū fatu i le faaiuga o Mati, ona oʻo lea i le ogatotonu o Mei, o le a talafeagai lelei le totoina o laau.

O le eleele ua saunia e sasaa atu i totonu o ipu ma faapipii laitiiti, e tuu pe tusa ma le 1 cm i le pito o le ipu. A uma lena, e susu, ma 2-3 fatu e tuu i totonu o ipu taitasi, e ufiufi pea i se palapala palapala. Ina ia faʻavaveina le fualaau, e fautuaina e faʻamalosi le pepa, ona tatau ai lea ona faʻaleleia i latou i aso uma, aveese le fale mo le 7-10 minute. Talu ai ona o le parsnip e malulu, e le tatau ona teu mafanafana pusa o fatu, e ui lava o le la e tatau mo le parsnip, ae maise lava pe a amata ona aliaʻe mai muamua pupu mai ipu.

Totoina o togalaau

Pasternak- o se fualaau faisua e masani ona faigofie ile totoina ma le tausiga, lea e talafeagai i ona fua. O le tausiga o fualaau o parsnip e aofia ai na o le tolu vaega taua:

  • moli faaopoopo, pe afai o le umi o le aso e le sili atu i le 14 itula (mo le faailogaina e talafeagai le faʻaaogaina o moli faapitoa mo laau totō);
  • suāuʻu lelei;
  • leai se eleʻele o le susu i totonu o ipu ma fualaau (ia puipuia lenei mea, ia mautinoa ia faia ni pupu i totonu o ipu poʻo, ao le i lūlūina fatu, faʻapipiʻi le pito i lalo).

Totoina o fatu o parsnip i luga o le eleele

O lenei faiga e taua tele le faʻatinoina ma le faʻaeteete, aua afai e te mulimuli i tulafono o loʻo faʻamatalaina i lalo, e te lamatia le faaleagaina o fualaau, lea o le a iu lava ina oti ma o le a le maua ai se seleselega.

Taimi mo le totoina o fatu

O le taimi o le totoina o fatu o le parsnip e faalagolago lava i le itulagi o lou fale ma tulaga tau. Afai o le eleele i luga o moega e le mafanafana i le + 4˚Y, ona mafai ai lea ona tuai ona totoina vave, e ui lava e masani lava ona faia i le afa lona lua o Me, pe a oʻo i le 28-30 aso le matutua. I le taimi lava e tasi, o le taimi o le totoina o parsnip i le tautotogo e sili atu le aua le faʻamalosiina tele, aua i le taimi o le tuai ona totoina o le a leai se taimi e toto ai le aʻa.

E taua! Pe a ma le 10 aso ao leʻi totoina fatu o parsnip i luga o le togalaau, e tatau ona faia mo ni pupuʻu taimi i luga o le auala. O lenei mea o le a fesoasoani ia te ia e faʻaleleia atili ai le faʻaleleia atili ma sili atu ona faʻamalosi le fesiitaiga o le totoina.

Filifilia se nofoaga mo le tulaueleele

Pas grewak e tupu lelei i moega ma eleele palapala, lea e tatau ona aofia ai le tele o paʻu. Afai o le palapala o le aisa, e le mafai ona e totō ni fasipolo i totonu, pe o le ae maua se lime manaia aʻo lei totoina.

O le moega lava ia e tatau ona i ai i se nofoaga lanu, e ui lava e le mafai e le penumbra ona taofia oe mai le seleselega. E leai se tulaga e le filifilia mo parsnip beds, lea na tupu:

  • kariota;
  • pasili;
  • parsnip;
  • seleli.

E sili ona lelei le ola i luga o le togavao, i moega pe a uma aniani, beets, kapisi ma pateta. I le faaopoopo atu i ai, e sili atu le lelei o le faʻamafanafanaina o le saite aʻo leʻi totoina le parsnip talu mai le autumn, ma o le taimi o le tautotogo uma o loʻo faʻapalapalaina ai fugalaʻau i totonu o le palapala ma mafai ona maua i le laau. I le tautotogo, e taua foi ona eli i luga o se moega ma aveese vao mai i luga, ma avea ma faaputuga maualuga o le eleele i lalo o laau.

Totoina o laau ile togalaau

Pasternak e le fiafia i le tele o le mafiafia o eleele tulata, o le mea lea mo lona tulaueleele e tatau ona saunia se faasologa o pu i se mamao o le 10-12 cm mai le tasi. I le taimi lava e tasi, o le mamao i le va o laina o laau totoa e tatau ona tutusa ma le 40 cm (tatou te saunia tele ia pu, aua o le a tuʻuina i totonu faʻataʻitaʻi faatasi ma pusa paʻu). A maeʻa le gafa, o le palapala o loʻo siomia ai le ulo e faʻatulagaina ma faʻafeinu.

Afai e te lūlūina ni laau i totonu o pusa tioata, ona lelei ai lea i le tipiina o le parsnip faatasi ai ma se ufiufi o le eleele (afai o se mea leaga, na o le sasaa tele o le laau ina ia mafai ai e le kopa ma le fatu ona paʻu ese mai le ulo). Taumafai e suʻe se mea e le faʻaleagaina ai fualaau, aua e le mafai ona fofo i se nofoaga fou.

Fautuaga e tausi parsnips i le avanoa

Pasternak e manaʻomia le tausiga i le malae vaʻaia, lea e aofia ai nai manua faigofie. - aveeseina o vao leaga, faʻaaogaina masani o le palapala (mea e fai pe a uma ona tafe i luga o le togalaau), fafaga ma fafaga. Ae ui i lea, i nei mataupu o loʻo iai foʻi ona manaʻoga.

E faʻafefea vai parsnips?

Pasternak e sili atu le manaia o le susu, o lea i le taimi o le faʻavaeina o aʻafiaga o le laau e manaʻomia ona faʻafeinu le tele o le laau, e ui e le tele. Afai e le lava lona susu, o le lanu o lau o le a faʻavaivai, ma o le a faʻagesegese lava le laau ile tuputupu ae. I le tele o taimi, i luga o le eleele matutu, e amata ai e le parsnip se aū, ona o le aʻafiaga o le aʻa e le maua. Afai e le tupu lenei mea, o le le lava o le susu e mafai ona mafua ai le tosoina o le aʻa, faʻapena ma vevela.

Ae ui i lea, e ui lava o le fausiaina o le parsnip e tatau ona masani, e leai se tele. A uma, pe afai o le togalaau o le a faʻafefe ai le susu, o aʻa e mafai ona pisia i le malie. O lona uiga, afai o le taumafanafana e timuga, o le a le manaʻomia e le fale ona faʻafeinu. O le mea autu pe a uma folasaga i totonu o le palapala o le vai o le tatalaina lea, ina ia maua e le aʻa aʻa i taimi uma le ea.

E te iloa? I le vevela o le tau, pe a vevela le ea, e mafai e laulaau o parsnip ona faʻamautu se suauʻu taua, lea e mafai ona tuʻu ai le mu i luga o le paʻu o le tagata. O le mea lea, afai e te filifili e vele le moega ma parsinips, e sili atu ona lelei le faia o lenei mea ao lei amata pe a uma le la.

E faapefea ona fafaga parsnips?

Pasternak i le dacha e manaomia foi le fafagaina faavaitaimi, lea mo le vaitau atoa o le tuputupu ae o le laau e tatau ona le silia ma le fa taimi.

I le faagasologa o le faʻamalosia e tatau ona amanaia ia tulafono:

  1. Pasternak e fafagaina na o le faʻamaʻi vai, i le matafaioi lea e mafai ona e faʻaaogaina mullein, faʻafefe i le vai 1:10. E mafai ona suia i se vaifofo o le efuefu po o minerale.
  2. O le uluai fafagaina o loʻo faʻatinoina i le maea ai o le lua vaiaso mai le aso o le totoina, le lona lua - pe a maeʻa se tolu vaiaso. Faatasi ai ma le fafagaina o meaai, e tatau ona tuʻuina atu i le fugalaʻau ma le maualuga o le gaʻo.
  3. O le faʻatauga lona tolu o loʻo faia i le afa lona lua o Iulai, le fa - i le 2-3 vaiaso. A e faʻapipiʻi mea uma e tatau ona e faʻaaogaina fugalaʻau ma le maualuga o le potassium ma le phosphorus.
E tatau ona maitauina ma o le mea moni e le o taimi uma e manaʻomia ai le faʻasaina o parsnip. Afai o le palapala i totonu o le togalaau e lelei tele ma i le taimi lava e tasi e mafai ona e faʻafefiloi ai i le tautoulu, ona le manaʻomia ai lea e le fale faʻapipiʻi faaopoopo.

Parsnip seleseleina ma le teuina

O le taimi lava e te matauina ai o le parsnip leaves e amata ona vele ma liliu mai le lauulu, e mafai ona e amata aoina ona fualaau faisua. Ae afai e tumau pea le parsnip i le palapala toetoe lava a oʻo i le kiona muamua, o le a aoga ia te ia. O aʻa o le laau e mafai ona lapoa, o le mea lea ia ave ese i latou i fafo mai le eleele ma lelei, ma taumafai e aua nei faaleagaina le fualaau aina lava ia. E sili atu le galue i totigilima ina ia aua le mu ai luga.

Parsnips o loʻo teuina faʻapena tutusa i kāloti - i le vevela o le 0 + 2˚С, i totonu o se potu ma le humidity e 80-85%. E tatau foi i se tasi ona saunia mo le mea moni e faapea i totonu o le pulou i se tasi auala pe o le a avea le parsnip ma mea vaivai. O le mea lea, afai o loʻo e nofo i le itu i saute, o aʻa o lenei laau e mafai ona eliina vave mo le taumafa tagata, ona e matua puipuia i le malulu o le tau.

E te iloa? E ui lava o le parsnip o se fualaau lelei ma maloloina, ae o loʻo iai foʻi le faʻamaʻi. E le tatau ona tuʻuina atu i tamaiti laiti ma tagata matutua. E faʻamaonia foi i faʻamaʻi e pei o le photodermatosis, pe a oʻo ina faʻafefeteina le paʻu i le susulu o le la ma e ita pea.

E faapefea ona taulimaina meaola faalafua ma faʻamaʻi o parsnip?

Pasternak, i le faaopoopo atu i le totoina lelei ma le tausiga, e manaʻomia le pulea o meaola faalafua, lea e tele naua le laau.

Faatasi ai ma faʻamaʻi sili ona mataʻutia e iai:

  • septoriosis;
  • mūmū mūmū pala;
  • lanu uliuli;
  • chalcosporosis;
  • paʻepaʻe ma sinasina.

O nei faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i latou lava e ala ile pogisa i luga o aʻa po o lau vevela. Ina ia taofia le atinaʻe o sigi, e tatau ona e mulimulitai i tulafono nei aʻo lumanaʻi:

  1. Toto le parsnips i luga o le moega lava e tasi i vaitau o le itiiti ifo i le 3-4 tausaga ma aua nei galo e mulimuli io latou tuaa.
  2. Mulimuli i tulafono o mea faʻataunuʻuina o loʻo faʻamatalaina i luga, ma taulai faapitoa i le fausiaina.
  3. A o le totoina luga o moega o fatu o vao, e tatau ona aveese vao uma.
Afai e aʻafia pea le aʻa i aʻa po o se laau o loʻo i ai pea i le togavao, e sili atu le lafoai uma o faʻamaʻi maʻi. O aʻa na totoe ma laau togafitia e se tasi o fualaau faasaina:

  • Bordeaux fluid (fofo 1%);
  • Fundazole;
  • Topsin-M
O le tele o le afaina i parsnips e mafai ona aumaia ma meaola faalafua lea e masani ona aafia ai le laau:

  1. Carauth moth, o le autu autu o ia aʻa, o lela ma lau. Ina ia aveese lenei kusi matautia, e tatau ona togafitia le laau i se gaʻo faapitoa e saunia mai le 3.5 kilokalama o tumutumu tamato ma le 10 lita o le vai inu (ia faʻamalosi mo aso e lua). I le faʻaopoopoga i pito i luga, e tatau foi ona e faʻaopoopo pe tusa ma le 40 kalama o le soapkins masani lava, muamua le kukaina, i le fofo, lea o le a fesoasoani e solo lelei ai.
  2. Pusa o le fanua lea e fafagaina i luga o laau. I le vaitau o le tuputupu ae o le laau, e oʻo atu i le 4 augatupulaga o pusi e ono aliali mai, ia e mafai ona faʻamaʻu atoatoa le laau. Ina ia foia, togafitia parsnip ma Karbofos poo Actellic.
  3. Aphid o le mea aupito sili lea ona matautia mo le parsnip, aua e toetoe lava a faʻaumatia atoa le totoina. E le gata i lea, o lenei meaola o loʻo galue o se punavai o faʻamaʻi eseese. Ina ia faʻaumatia, faʻaoga "Antitlin", "Biotlin" ma le vailaau faʻasaina e aʻafia ai i le Colorado potato beetles - "Confidor".
Afai e te mafaufau i tulafono uma o le tuputupu ae o le parsnip, i le tautoulu o le a mafai ona e faatumuina lau pulou ma se seleselega tele o lenei laau. I le faaopoopo atu, ua uma ona selesele aʻa e mafai ona totō i le tausaga a sau e maua a latou lava fatu.