Faʻatoʻa totoina laau toto

Faamaumauga o le tuputupu ae o le monarda i totonu o le togalaau

Monarda o se fugalaau teuteu ma vailaau. O se laau teuteu teuteu lenei ma ni fugalaau susulu e lua. Monarda ei ai le tofo o le lemon. O lenei laau e tele igoa: o le bergamot vao, le manogi o lemoni auro, nusipepa Initia.

E te iloa? O le suauu taua o Monarda o loʻo i ai mea faʻapitoa ma gaioiga o le gataifale.

Eseese o monarda

Faalua - O le ituaiga masani lea o le laau. Toto i le vao i le itu i Matu Amerika, e oʻo atu i le 80 cm le maualuga. I se aganuu talu mai le 1656. E eseese lanu lanu, o fugalaau e laʻititi ma aoina i le faʻataʻitaʻiga, e oʻo i le 6 cm le lautele.

Monarda Dudchataya (tubular). O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o Mekisiko ma Kalefonia. O le laau e maualuga atu nai lo le faletalimalo faalua, e tele atu lala. O fua o le laau e oʻo i le 120 cm le maualuga. Fugalaau e laiti, e aoina ile ulu. O fatu taitasi e 5-9 inflorescences e oo i le 7 cm le lautele.

O loʻo i ai foi se foliga o le moneti leo. Latou te ola e oʻo i le 35 cm, ma fugalaau lavender.

Mulard hybrid. O se tuufaatasiga lea o ituaiga o lua ma le afi. O le laau e oʻo i le 100 cm le maualuga. Fugalaau eseese.

O nei ituaiga ituaiga o monarda e sili ona taatele, aua e teuteuina ma sili ona manogi. O nei mea uma e mafua ona o le maualuga o mea o loʻo i ai i totonu o le laau.

Lemon citrus tuputupu ae i le vaomatua o Amerika ma Mekisiko. O tagata e felafolafoaʻi laau i lena laulaau, fugalaau ma fufulu manogi manogi o lemoni, mint ma zest. E faʻaaogaina e avea o se mea manogi ma teuteu.

E iai foʻi ituaiga eseese o Monarda:

"Mahogany" o se ituaiga muamua. O fugalaau e lanumumu mumu, o le gaʻo e feliuliuaʻi i pito. Fuga i le kiona.

"O Atamu" ei ai fugalaau mumu, e tupu faapitoa i le la.

Croftway Punk o le lalac lanu-sili ona lalelei.

"Snow White" ei ai fugalaau sinasina mama. Vaʻaia lelei le totō i laau taʻitasi.

"Panorama" o le ulaula, lanu piniki, lanu viole, paepae, mumu ma le lanu violē. E mafai ona tupu fugalaau e ala i le tuʻuina atu i isi laau.

E te iloa? Ua faʻaaogaina Monardo e faʻatau ai meaʻai ma vine.

O fea ma pe faapefea ona sili atu le totoina o se moneti

O le tuputupu aʻe o le monarda e le manaʻomia ai se tele o taumafaiga. E sili ona lelei le totōina o le laau i se nofoaga lanu i luga o eleele laugatasi, ona o le mea e tupu tele ai le laʻau i le susu ma palapala palapala.

O le nofoaga mo le laau ua saunia i le tautoulu, faʻamamaina mai vao leaga, eliina ma faʻamaina le palapala ma le paʻu, fafie, masima potash ma superphosphate. Totoina Monarda amata i le tautotogo, faʻapipiʻi le faʻamaina o le laau ma le faʻamalositisi.

Afai e te filifili e ola Monarda i fatu, ona tatau loa lea ona fai ia Fepuari. E totoina saʻo i totonu o le eleele, ma i totonu o le lua masina e maua ai e le laau se togafiti masani.

Ia Aperila, e mafai ona e faʻamoemoe o le a muamua le malosi o fuʻa. Afai ei ai le kiona i luga o le saite, e tatau ona aveeseina ma ufiufi i se ata tifaga, e pei ona mafanafana le eleele. A maeʻa lena, tatala le eleele ma faʻaopopo se apa oneone.

E taua! Monarda ua amata malie lemu.

Lua masina mulimuli ane, pe a totogo laau, ma tolu laulaau ua faia i luga ia i latou, o le a totoina ia laau i le nofoaga ua saunia. O le mamao i le va oi latou e tatau ona tusa ma le 60 cm. A uma ona totoina, e manaʻomia le tele o le suāsusu.

Pe a oʻo ile agi -5 ° C, e lagona e le laau le masani. Monade Bloom e amata i le tausaga.

O le tele o taimi, e totoina ai e fugalaau se laau i se auala fatu. I Ianuari-Fepuari, ua totoina i pusa mo fualaau faiva, ina ia ola le laau i le tautotogo.

E manaʻomia foʻi ona faʻafefiloi fatu i le oneone. Ole vaega e tatau ona 1: 4. Ona latou totoina lea i le oneone. O le loloto e le tatau ona sili atu i le 2.5 cm.

O totogo e totogo i totonu o le tolu vaiaso. A maeʻa lena, e tolu vaiaso e tatau ona pasia, ma e tatau ona toso ni laau fou i totonu o koneteina e tusa ai ma le 3 i le 3 polokalame ina ia faʻaleleia le nofoaga o mea taumafa.

Planted seedlings 3 cm vaetofi ma tuu i totonu o se kati. I lalo o le ata e tatau ona avea ma vevela e le itiiti ifo i le 20 ° C.

E te iloa? O Monarda na faaigoaina e faamamalu ai le tausi vine o Nicholas Monardes, o le na faamatalaina. Mai Peretania, na sau le monarda i Europa, lea e fafagaina ai le igoa "Golden Melissa" poʻo le "Iniseti Initia".

O a ituaiga o tuaoi e filifili mo Monarda

Talu ai o le moneti e faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, e tatau ona e iloa po o fea o laau toto e sili ona latalata i ai.

I soo se tulaga, e tatau ona e filifilia se nofoaga lanu, talu ai ona o le bergamot o tulaga sili ia mo le ola tuputupu ae ma le fugalaau. Wormwood ma hydrangea faʻapipiʻi lelei ma lenei laau.

Aua neʻi galo e uiga i dahlias ma phloxes. I soʻo se faʻatasi ai ma nei laau totō, o le a foliga mai ai le masiofo pei o se masiofo.

E te iloa? Mo faʻamaʻi ma manua, o le lauti faʻatasi ma le faʻaopoopoga ole vaomago o le Monarda ua fautuaina.

Tausia o le moneti i lau moega fugalaau

A uma ona totō, e tatau ona e tausia lelei le moneti, ona fuga mai lea o le laau mo le tusa ma le sefulu tausaga.

A uma ona tupu, o laulaau, o aʻa ma fugalaau o le bergamot e pa'ū. E i ai se nofoaga ia Setema. E mafai ona faia le teuteuina i faga fanua.

E taua! Afai o le laau toto ua tupu tele, e mafai ona e tipiina ni fatu poʻo aʻa.

I le faaiuga o Aperila, ua toe faʻaumatia ai le monarda. Aʻo tausia lenei laau, ia manatua le taua o le faʻafeusuaʻi ma le faʻamalosi.

I le vevela o le vaitau, pe a iai se lamatiaga o le faaleagaina o le laau i le palapala paʻu, e taua le faia o le fausiaina masani o le mauga.

Aua neʻi faʻamago le laau. A le o lea, o le monard e mafai ona aafia i se maʻi afaina.

I le pito i luga o le vevela e tatau ona faʻaleleia le laau i aso uma. Ma i le taumafanafana vevela, e tatau ona e mulumulu le eria ma le humus leaf peat. E tatau ona faia lenei mea i le tautotogo ma le autumn. E masani ona e manaʻomia le aveeseina o vao ma faʻamalo le eleele. O lenei mea o le a faʻamautinoa ai le televave o le ola o le laau ma le tele o fuālaau.

Faʻaeteete foi e aofia ai le faʻaleleia o le bergamot. O lenei mea e tatau ona faia i le 'ololaina "Kemira" poʻo le "Agricola". Fafagaina e faia i vaiaso uma mai le ogatotonu o Me seia oʻo i le tautoulu. Mo le faʻamalolo i le tautotogo ma le tautoulu, ua faʻaaogaina Monarda i le "Fundazole" poʻo le copper sulphate.

E tatau ona manatuaina o se laau ua vaivai ua foliga manino ma fuga mai.

E te iloa? Monarda ei ai sona aafiaga antiviral, e aoga le tumau ma inu mo le malulu.

E faʻapefea ona saunia se moneti mo le taumalulu

O le tapenaga o le monarda mo le taumalulu e taua foi, talu ai e mafai ona aloese mai nisi faamaʻi ma le oti o le laau.

E tusa i le ogatotonu o Oketopa e tatau ona tipi i lalo laina o se laau i le 10 cm.

E oo atu i le faaiuga o Oketopa pau laʻau e tatau ona aoina i totonu o le togalaau, e pei o meaola faalafua po o se maʻi afaina e mafai ona ola i lalo o latou mo le taumalulu.

Ia Novema e tatau ai ona lue le vao ma aveese elemene vaivai o le laau, laulaʻau o totoe ma nilala.

Talu ai ona o le tau o le taumalulu-faigata, e faʻafefe ai le maualalo o le vevela i -25 ° C, ae manaʻomia le puipuiga faaopoopo. E mafai ona tuʻuina atu i le mulching poʻo le tuʻuina o le lapnik. O lenei mea o le a faasaoina ai le laau mai le maalili i le taimi o le taumalulu o le Monarda.

E te iloa? Monarda - o se tasi o fofo sili mo togafitiga o le tale, bronchitis.

Totoina o monarda

O lenei ua maeʻa ona matou suesueina le tausiga ma metotia o le tuputupu aʻe o le Monarda, e tatau ona matou faʻaauau le toe gaosia o lenei laau.

Talu ai o fatu e le o iai ni uiga eseese, o le a sili atu ona saogalemu le faʻaleleia o le laau i le vaevaeina o vao mo le 3-4 tausaga.

O lenei faiga e faʻatinoina ia Aperila poʻo le amataga o le tautoulu. Ua totoina le togavao, ua faʻamamaina aʻa mai le eleele i lalo o le vai ma vaevaeina i ni vaega tutusa. O vaega e manaʻomia ona faʻaaogaina i le koala.

Ona totoina lea o le delenki i totonu o le fossa, lea ua saunia muamua. O le suia o ia ituaiga otaota e tatau ona faia i le lua pe tolu tausaga talu ona totoina, aua o laau toto e ola i le 1 mita le lautele.

E mafai ona e faʻapipiʻiina le laau ma faʻatasi ai ma le fesoasoani o vavaega. E seleseleina mai laʻau ao leʻi tupu aʻe le monarda. O laititi pito i lalo ua aveesea mai le vavae, aʻo le pito i luga o le a faʻapuupuuina e le tolu. Ole umi ole vavae e tatau ona 8-10 cm.

Ona totoina lea i totonu o se atigipusa ma le vai susu susu. E tatau foi ona e ufiufi le pusa i luga ma tuu i se mea pogisa.

Laasaga i le 2-3 vaiaso.

Totoina i luga o le mauga i se nofoaga tumau i le afa lona lua o le taumafanafana, ma i le tausaga mulimuli ane, o le a faʻamalieina lau mata i se laau faʻapitoa.

E te iloa? Lua papaver ua faʻaaogaina o se faʻaopoopoga i le lauiloa Peretania lauiloa a Earl Gray, ma tuʻuina atu i ai se tofo uiga ese.

Monarda tetee i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

E pei ona taʻua i luga, o loʻo iai pea le manogi o le manogi, ae e le gata e fiafia i fugalaau, ae puipuia foi le laau mai meaola faalafua.

E pei o laau uma, monarda e mafai ona faʻaauau i faʻamaʻi eseese. O le tele o paʻu paʻu. E seasea lava, o se laau e aafia i le lapisi po o le mosaic virus.

O le suka o Mealy o se maʻi afaina lea e mafai ona mafua mai i le masani ai ona fafagaina se laau. O se faʻasalaga paʻepaʻe e aliali mai i luga o laʻau o le Monarda, lea e faʻapipiʻi ai le suavai.

I le aluga o taimi, o le osofaʻiga e tupu tele ma pe a maeʻa. O le fugalaau e sili atu i luga o otaota. O le muamua fua e faʻafefe ai le paʻu palapala - faʻamamaina ma le susunuina o nei toega. E tatau foi ona vavaeina i le tautotogo e afaina ai pito o le mama.

E mafai ona faatoilaloina le malosi o le pulupulu i le fesoasoani a meaola, e pei o Fitosporin-M, Pseudobacterin-2, Planriz, ma Alirin-B.

E te iloa? Laʻau o ituaiga uma o Monarda ei ai le manogi o lemoni ma le moa, ua faaopoopo i laʻau o manu fasi ma salakeke.

Ata matagofie, manogi, faigofie tausiga ma le galueaina - o nei mea e le o mea lelei uma o le Monarda. I le taimi nei e te iloa mea lilo uma o le totoina o se laau, e mafai ona e saogalemu le faatauina o fatu ma ola ai lau oe lava vavega i luga o lau 'upega tafaʻilagi.