Taumafa

Toto i le susu susu: mafuaaga ma fofo

E masani lava o susu e fafagaina mo le faʻamoemoe o le mauaina o susu, aua e sili atu ona maloloina ma maloloina nai lo le povi. E masani lava, afai e maua se eleelea i totonu o le susu, o lona uiga o loʻo faʻaitiitia faʻaitiitia, ma o loʻo faʻaititia le maualalo o le pisinisi. O se tasi o mea e sili ona leaga i le susu o le toto. Saili pe aisea e aliali mai ai ma le auala e puipuia ai.

Aisea e susu ai le 'oti ma le toto: o mafuaaga autu

O le i ai o le toto i le susu e fesoʻotaʻi ma faafitauli o tagata. Atonu o se manua o le masini poʻo se faʻamaʻi pipisi.

Mastitis

O le mafuaaga sili ona masani o le susu piniki o le mastitis - o se mea e le maua ai le mimiti i le mammary gland o se natura faatosina. E masani ona maua mai e aunoa ma le faʻaalia o faʻamaoniga, lea e mafua ai ona afaina lenei maʻi, talu ai e faigata ona vave masalomia. Faailoga e uiga i foliga vaaia o le faafitauli e ono mafai ona vali le susu i le piniki.

E te iloa? Fale faʻataʻitaʻiga na tupu i Sasaʻe Tutotonu 9,000 tausaga talu ai. O le tuaa o le'oti fafine i aso nei ua manatu o se 'oti bebear, o loʻo ola pea i aso nei.

Faailoga tutusa

E ese mai i le mea moni e faapea, o se tagata gasegase i mastitis goats ei ai le susu ua fefiloi ma le toto, o mea nei e matauina:

  • toesea o fua o susu;
  • susu susu vave;
  • susu e faigata ona susu;
  • fulu oona (e le masani lava);
  • o le vevela o le uʻu e maualuga atu nai lo le vevela o le tino o le 'oti;
  • palpation o le faamaufaailogaina o le tino;
  • le manu ua leai sona manaʻo;
  • susu o loʻo i ai faʻamau, pulou, pulou.

Mafuaaga o faʻamaʻi

O le mafuaʻaga o sui o mastitis o siama:

  • Staphylococcus aureus;
  • vaega o streptococci (Str agalactiae ma Str. dysgalactiae);
  • Bacillus cereus;
  • Corynebacterium bovis;
  • Pseudomonas aeruginosa;
  • Proteus vulgaris;
  • Klebsiella oxytoca;
  • E. coli.

Ae le gata o nei siama e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻi.

E te iloa? E tusa ai ma le Food and Agriculture Organization o Malo Aufaatasi, i le 2011, sili atu i le 924 miliona o 'oti na nonofo i le lalolagi.

E iai isi mafuaaga:

  • malulu (ona o le paʻu, moli, le maualalo o le vevela i totonu o le falesa);
  • tulaga le lelei o fale (moe momoe, tumama le lelei);
  • solia o le faiga o le suamalie (leai o le tumama, leai o le massage, le faaaogaina tatau o le masini milking);
  • afaina o le uila, nifo;
  • faamai o le gaosia o le tino;
  • solia o le faiga o le toe gaosia o lafumanu (vave vaʻaia, se vaʻa laitiiti i le va o le genera);
  • solia o lafumanu (o tuaoi o tagata mamaʻi ma soifua maloloina).

Togafitiga

Muamua, o le tagata maʻi e tatau ona vaʻavaʻai mai isi mea e aloese ai mai le tele o atinaʻe o le faʻamaʻi. Ua tuʻuina atu ia te ia tulaga sili ona lelei o le taofia: o se potu mafanafana ma mama. Lisi o suiga ma le faamamaina o le potu e faia i taimi uma. E maua mai le meaʻai meaai ma mea taumafa fefiloi. O le inu e faʻamapulaʻa i se mea maualalo ma e naʻo le mafanafana e tuʻuina atu.

O togafitiga nei e togafitiga ai e masani ona faʻaaogaina:

  1. Le ala o vailaau faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻatasi ai ma fualaau o loʻo faʻafeiloaia i totonu o le uila.
  2. Novocainic poloka puipui faʻatasi ma vailaau faʻamaʻi.
  3. Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, pe afai o le maʻi o loʻo i ai i se amataga vave (o le suauu e fuafua i calendula e faʻafefiloi ai, chlorophyllipt with novocaine mo le puleaina i le u, ichyol o le suauu).
E taua! O le metotia ma le togafitiga o togafitiga o fualaau faasaina ua faavaeina e se fomai manu pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma suʻesuʻega.

Faʻapitoa

O togafitiga faʻasusu e tele lava ina tupu i 'oti talavou, o loʻo nonofo ai. E mafai ona tupu ona o le taofiofia o le toto ma le tafega o le lymp i le mammary gland i le taimi mulimuli o le maitaga. Faʻaalia i le faateleina o le uila, leai se tiga i le taimi o le paʻu. O le tino e pei o se paluga.

Faʻasalaga o tulafono o mataupu

Afai e teu le manu i luga o se masima eleʻele e aunoa ma le moe ma i totonu o le pala, ona faʻafuaseʻi lea ona masani ona susu mai le susu, e vave ona tupu mai le tuna. O le susu, e mafua mai i le parenchyma (glandular meat producing milk) e afaina. O le faagasologa e fesoʻotai i le microflora, lea e faʻaumatia ai capillaries, ona o lona toto e aliali mai i le susu.

Le lelei le lulu

O lima e leʻi faʻamamaina o le tamaitai polo fafine, o le le lava o togafitiga faʻamalolo mo le muamua muamua ma le maeʻa o le suamalie, le lelei le milipolo, e mafua ai manua i le okeni, faʻaosoosoina le atinaʻeina o le faʻaogaina o le tino, foliga o le edema, mastitis. O se taunuuga, o le susu e liu piniki.

Meaʻai leaga

Fausiaina o se taumafa i luga o ni faʻataʻitaʻiga, o le i ai i totonu o le lisi o lautini susu po o fualaau faisua e mafua ai le le lelei o le togi gastric. E i ai se faʻagasologa o le faʻamalosi. O meaola ninii e aafia ai, salalau solo i le tino atoa, ma le ulu atu i totonu o le uila, faʻaleagaina le parenchyma. O le taunuuga o le mastitis.

E taua! Tago i luga le susu ma mafai ona 'ai i luga o laufanua le laau (buttercup, euphorbia, taeao)

Udder manua

I totonu o se falesa po o se meaʻai, o se 'oti e mafai ona faʻamaʻapeʻaina le uʻu, tipi pe prick. O sea manua e tuʻuina mai ma se faʻafitauli le lelei, lea e masani ona avea ma mastitis. E masani lava, afai na manuʻa le manua i le taimi nei, o le susu o le a susulu mumu. A oʻo ina amata ona fuga mai le hematomas, o le a susulu le lanu susulu ma o le a aliali mai le paʻu.

Fuafuaga puipui

Le puipuia o le maʻi e ala i le tausia o tulafono mo le tausiga ma le tausiga o meaola:

  1. Aua le tausia le tele o 'oti i totonu o le fale. E manaʻomia e le tasi matua le itiiti ifo i le 1,5 mita le avanoa. E manaʻomia le avanoa i le vao.
  2. Ia mautinoa e leai ni puddles i le auala e feaveaiina ai le lafu i le va o le fale ma le tele, otaota i ituaiga eseese, ina ia le maua e le manu se ituaiga o siama pe leai foi se malulu.
  3. Fufuluina lau uila i le vai mafanafana aʻo leʻi maeʻa. A maeʻa le vai, faʻamamago ma le susu. Faʻapipiʻi foʻi lima ma masini milumalo.
  4. Tausia le tagata o loʻo i ai vailaau faʻamaʻi ma faʻafesoʻotaʻi le susu ao leʻi amataina ma pe a maeʻa le miluma.
  5. O le faʻaaogaina o le susu e faʻatinoina i le taimi e tasi, minute ile minute.
  6. Ina ia faʻaleleia le gaosiga o le tagata susu, e tatau ona susu susu 3-4 taimi i le aso.
  7. Afai o le manu e le malolo, e sili ona lelei le susu i le taimi o le taumafataga.
  8. I totonu o le potu e ola ai 'oti, i le taumafanafana e tatau ona tumau le vevela i le + 18 ° C. I le taumalulu, e le tatau ona paʻu le thermometer i lalo ifo o le 6 ° C.
  9. O le 'oti i aso taitasi e tatau ona maua le 2.5-3 kg o le roughage, 2 kilokalama o vaomago, 2-3 afifi o lala toto, e le silia le 1 kilokalama o sana, suauu, karite, fualaau lanu, 6-10 g masima.
  10. E taua le fafagaina o se manu i le 3-4 taimi i le aso, sili atu i le taimi e tasi.
  11. I le aso o le meaola e manaʻomia ile 2.5 lita o le vai mafanafana mama.
  12. E tatau ona faʻaaoga peʻa poʻo vaomago e fai ma moega. E tatau ona suia i taimi uma.
  13. E oo lava i le taumalulu, o le 'oti e tatau ona i totonu o le ea fou.

Faitau foi le mea e fai pe afai o le 'oti e tuʻu le susu.

E mafai ona ou inu susu i le toto

O le susu i le toto e le talafeagai mo tagata pe mo 'oti. E mafai ona aofia ai faʻamaʻi, ua suia ai lona vailaʻau. O le faʻavelaina o le tino e mafai ona faʻaleagaina ai microflora, ae e le mafai ona toe faʻafoʻi meaʻai na leiloa.

O le mea lea, o le toto i le taimi o le milipolo e mafai ona aliali mai ona o le faʻamaʻi, ma ona o le tausiga le lelei ma le tausiga o manu. O le mea lea, e taua tele le mataituina o le tulaga o le potu e ola ai le lafu ma mo ana meaai.