Lafumanu

O le mea pito sili ona taua e uiga i mamoe a Dorper

O ituaiga mamoe mamoe e sili atu i luga o le vao na aliali mai i le teritori o Eurasia e le o se taimi ua leva, ae peitai, mo le silia ma le 10 tausaga talu ona ola, ua avea ma tagata sili ona lauiloa i le au fai mamoe.

O le a le mafuaʻaga o le lauiloa o nei meaola ma le auala e ola aʻe ai, o le ae aʻoaʻo mai la matou tusiga.

E uiga i filifiliga filifilia

I le vaitau o le 1930, na filifili ai le au faifaatoaga i Aferika i Saute e fai se lafu mamoe o le a maua ai le tele o aano o manu ma i le taimi lava e tasi e faʻafefe ai se tau vevela. A o leʻi faia lenei mea, taumafai e faʻamautu manu ma aano lelei o aano o manu ma meaʻai susu i ia tulaga e leʻi muta. O le tele o ituaiga o nei meaola na tosina mai i le fausiaina o manu, mamoe o Peresia, mamoe e gaʻo, gaʻo ma isi. O le igoa "toso" e mai i vaega muamua o igoa o le lua tupua maa - "dor" (dorset horn) ma "lane" (Persian).

Mamoe o lenei ituaiga gafatia le maualuga o le vevela, o le le umi o meaʻai ma vai inu. I ia tulaga, latou te tuuina atu ai le maualuga o le aano o aano o manu ma le susu, faapea foi ma le toe gaosia lelei.

Dorpers i Europa talu ai nei - i le 1996. I Rusia ma Iukureini na faaulufale mai e oo lava i se taimi mulimuli ane.

E te iloa? O mamoe pito sili ona taugata i le lalolagi o le tamaʻi mamoe Sikotilani, lea na faatauina i le 2009 mo le 297,000 o tau.

Eseese uiga

O le uiga autu o le pupu, lea e faigofie ona iloagofie, o se seevae pupuu tele lava. E mafua ona o ona mamoe e foliga mai i taimi uma e foliga lelei ma lelei ona teuteuina. Ae ui i lea, i nisi vaega o le tino - itu, ua ma tua - o loʻo faʻaauau pea le fulufulu mamoe.

O le lanu enaena i le lanu, o nisi taimi ma suiga i pogisa, pogisa i le paʻi.

Aoao e uiga i uiga o le fausiaina o mamoe e pei o edilbayevskaya, Romanov mamoe, merino, romney march, lelei-sosola, Gissar.

Dorpers e lua ituaiga: lanu uliuli ma lanu. O manu na maua tino o mamoe Peresia, o ulu uluuli. E tele a latou taliga, ma e lanu uliuli. E i ai ni laupepa i luga o le ua uliuli. O tamaitai e le o ni nifo, naʻo tane latou te maua.

E i ai tagata ei ai ulu papaʻe ma taliga uliuli.

Faalapotopotoga mamoe, lea na matauina ai e tuaa merino, uma ona vali papae. Taliga latou piniki. I le va oi latou o ni tagata suʻesuʻe, o se isi uiga faʻaalia o le Dorper.

Feu sui o lenei ituaiga e le maualuga. Tulu ua matua leai lava.

Leeth o le pisa e le mautonu, ma o le vaega pito i luma e tusi. Talu ai ona o ia uiga, e mafai ona latou 'ai i laau maualalo maualalo.

O le umi o le ola o le pupuni e 14 tausaga. E saʻo le faʻamaonia e tausia ai i latou i le valu tausaga.

E te iloa? Faʻamaumau tamaʻi mamoe ua uma ona faamauina i le 2015 i Ausetalia. E vavae ese e lona tagata le fulufulu mamoe faʻatasi ma ia e pei o le 30 suti e tatau ona lava mo le faapipiiina - e tusa ma le 40 kilokalama. A o le tusa pe tusa ma le 10 kilokalama e masani ona teuteuina mai le tasi meaola.

Faʻasologa faʻasologa ma le gaosia

Dorper - lenei aano o manu ma le susu. O lona aoga sili lava, o le i ai lea o sina meaʻai e mafai e ona sui ona maua le mamafa o le mamafa. Maualuluga e tusa ma le 90 kilokalama.

O manu e tusa ma le 140 kilokalama ua faamauina. O fafine e laʻitiiti - i le averesi, o lo latou mamafa e faʻatulaga i le 55 kilokalama, o tagata sili ona maualuga e oʻo atu i le 95 kilos.

Saili po o fea ituaiga o mamoe o susu, ma o aano o manu.

O le susu o se oloa faaopoopo, ma o le aano o manu. E i ai le leai o se tamai mamoe o se mea manogi lelei, e matua suamalie, vaivai ma e itiiti le cholesterol nai lo aano o isi manu.

O le tino gaʻo o nei mamoe e matua manifinifi lava, ma e tufatufaina atu foi aano o manu i le skele. O le fasiotia o le gaosiga o manu o le 59%.

O le susu susu o loʻo tuʻuina atu i le gaʻo o le 10% ma o se mea e maualalo i le 20%. I le faaopoopo atu i faʻasalaga maualuga o aano o manufasi, o vailaʻau e taua foʻi mo o latou paʻu. E toetoe lava a leai se lanu, e lamolemole ma mafiafia. Atoatoa mo le faia o meaafale, laei fafo, taga ma pusa.

Malosiaga ma vaivaiga

O faʻamanuiaga e le mafaamatalaina o le Toa Mamalu o:

  • taumafaiga maualalo ma tau o tausiga ma tausiga;
  • maualuga o aano o manufasi ma susu;
  • 'ai sina tele o meaai;
  • lelei le gataifale;
  • tutumau - mafai ona fai e aunoa ma le vai mo aso e lua, e fetaui lelei i soʻo se vevela, e mafai ona 'ai i nofoaga e le lelei;
  • lautele taumafa - e mafai ona latou fafagaina lala, laulaau, se tele o ituaiga laau toto;
  • lelei tele puipuiga - e ui lava i le itiiti o le taumafaina o vitamini ma minerale, e matua lelei lava le soifua maloloina o mamoe, e seasea maua mai i le oona, o anufe, e le afaina i paʻu paʻu;
  • e le manaʻomia se lauulu lauulu, aua o loʻo i ai o latou fulufulu lanu pupuu, lea na latou totoʻa faʻapitoa;
  • foliga mataga;
  • maualuga le tele o fafine ma le mafai o tamaiti fou faatoa fananau mai;
  • atinaʻe le faʻaleleia o tina i tama.

Faatasi ai ma vaivaiga o mea nei:

  • tau maualuga;
  • laina uumi ma le taua;
  • televavevavega, lea e mafai ona mafua ai manuʻa i manu.

Faʻafefea ona tumau le malulu

O sui o lenei ituaiga e mafai ona teuina i luga-ea i le tausaga atoa. Latou te le fefefe i le vevela o le la i le taumafanafana i le maualuga o le vevela, poʻo le malulu i le -30 ° C. Ae ui i lea, o aiaiga fautuaina mo le savali e oʻo atu i -20 ° C.

Fafaga ma fafaga fafaga

Talu ai ona o meaola e mafai ona faʻafetaiaʻia soʻo se tau, e le tatau ona popole le faifaatoʻaga i le fausiaina o se fale faʻapitoa, e mafai ona e maua na o se pa puipui. Ae peitai, e sili atu ona lelei le tausia o mamoe i totonu o le lafu mamoe i le taumalulu.

Aoao pe faapefea ona fai fale mo mamoe, pe faapefea ona fausia se corral ma pe faʻafefea ona faʻaaoga le manoa mamoe i le fale.

O iina e tatau ai le tausisia o le mama ma le mago, e fuafua ai moega faapitoa, e tatau ona suia e le aunoa. O le maualuga o le taumafanafana mo le tausia o manu o le 5 ° C. I totonu o le lafu mamoe e le tatau ona avea ma tupe. Pe a ma le 1.5 mita sikuea e tatau ona atofa i manu. Mo se fafine o loʻo i ai se pepe - a itiiti ifo i le 3.2 mita sikuea.

E le gata i lea, e le manaʻomia le taumafaiga ma le tupe e faʻatau ai meaai taugofie. E oo lava i le taumalulu, ma afai e ufiufi le kiona, e mafai e mamoe ona maua le meaʻai mo i latou lava. I le taumafanafana, ua lava lea e aumai ai i latou i le vao - ma e le mafai ona e mafaufau pe faapefea ona fafaga manu.

O le tele o taimi e faʻaputu ai, e faʻaaogaina ai se mea faʻafefiloi, o lona uiga, i le taumafanafana e gaosia i luga o meaʻai, ma i le taumalulu na lafoina i nofoaga. Ae ui i lea, o la latou tausiga e mafai foi ona faia e ala i lafumanu, fale ma luga o faatoaga.

E taua! Afai e te manaʻo e faʻateleina le gaosiga o le pusa, e tatau ona fafaga i latou i le taumalulu tolu pe fa taimi i le aso. Fafaga e tatau ona aofia ai vao vao, vaovao, vaovao, silasila, aʻa, lala, fatu. O nei meaʻai e mafai ona faʻaumatia e oʻo atu i le 400 ituaiga o laau.
E taua tele mo manu le maua o meaʻai faʻalaʻau, e tatau ona tuʻuina masima masima i le meaʻai, ma tatau ona faaopoopo vitamini i meaʻai.

Ae e taua le tausia o le faʻaauau pea o le vai i totonu o le fale. E ui lava i le mea moni e mafai e mamoe ona faia e aunoa ma se mea mo se taimi umi, e leai lava se mea e tatau ona taofiofia ai latou e inu. Faaopopo sina masima i le vai.

I le taumalulu, e tatau ona vevela i se tulaga mafanafana. I le averesi, e tasi le tagata e manaʻomia mai le 6 i le 7 lita o le vai i le aso, i le taumafanafana e tusa ma le 10 lita.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e seasea aafia. Ae peitai, afai e faia ni mea sese i le fafagaina poo le tausiga, e mafai e manu ona pagatia mai vae ma gutu o le tino, maʻi pipisi, mastitis musa, pipi. Ina ia taofia le atiina ae o maʻi, e tatau ona puipuia tui puipuia.

I totonu o le lafu mamoe e tatau ona faia i taimi uma le faamamaina, fufuluina, sui le lisi. A le o lea, o palapala ma siama e mafai ona amata mai ai le pala. Afai e te masalomia e le lelei le manu, e tatau ona vavalalata vave ma mafai ona faʻaalia i le fomaʻi. O mamoe fou uma, ao le i faalauiloaina i totonu o le lafumanu lautele, e tatau foi ona tausia i le puipuiga.

Ou te manaʻomia se lauulu lauulu

E le manaʻomia e nei manu se lauulu. Lalagaina o le fulufulu mamoe i le taimi o le faʻamaligi i le tautotogo.

E te iloa? E tusa ai ma le faamaumauga i le Guinness Book of Records, o Australian Hilton Barret o le siamupini lea o le lalolagi i le fausiaina o mamoe. I le 2010, na mafai ai e ia ona faʻapipiʻi atoa se manu matua i le 39.31 sekone.

Tofiga

O fafine e oʻo atu i le tamaʻitaʻi i le fitu masina, o alii i le lima. Talu ai o tamaʻi pepe faatoa fananau mai o loʻo i ai se ulu laʻitiiti, o le afa e vave fanauina ma le tele e aunoa ma ni faʻafitauli. E masani lava latou te le manaʻomia le fesoasoani a tagata. O le tele o fafine e faʻamautu i le maualuga o le 150-225%. O se ata maualuga lenei. I le taimi o le ulumatua, e mafai e le fafine ona aumaia na o le tasi le pepe. Aʻo latou matutua, o le mamoe a le tasi tagata o le a lua pe tolu tamaʻi mamoe. O fafine faʻauʻuina o ni tina e sili ona tausia lelei.

O vavao i le va o le tamaʻi mamoe atonu e 8 masina, ae e le fautuaina e veterinarian le tele o mamoe e paʻu. O faʻalavelave masani e faʻaleagaina ai le puipuiga ma le ola maloloina o tamaʻitaʻi.

Ia faamasani lelei i foliga o le maitaga o mamoe.

Maʻa o manu felatai - o lona uiga e mafai ona latou faʻamafanafanaina tamaʻi fafine i tausaga taʻitasi. I se tasi taimi, e mafai e le tama tane ona faʻamafanafanaina e oʻo i le 20 tamaitai, o se mamoe matua - e oʻo atu i le 100 mamoe.

E fanau mai le fanau e mamafa le 2-5 kg. O pepe faatoa fananau mai e ese le tele o le malosi. I le gasologa o le aso, pe a fafagaina le susu ma le lafumanu o tina, o tamai tamai mamoe e maua le 0.7 kilokalama. O le mea lea, latou te mamafa le 12 kilokalama i le masina, ma 70 kilokalama i le iva masina. E faamatalaina lenei mea e ala i le tulaga ese o le tino o mamoe - latou te faʻaaluina e tusa ma le 75% o kalorie na maua mai meaʻai e fausia ai le musika.

I tulaga o le atinaʻe, e lua poʻo le tolu taimi e faʻataʻitaʻi ai a latou uo o isi ituaiga. O le mea lea, o faifaatoaga mamoe e masani ona latou sopoia i latou ma isi ituaiga. O latou uiga sili ona lelei - o le mamafa ma le saoasaoa o le faʻavae o maso o le fale - e tuʻufaʻatasia i suli e ala i le tasi augatupulaga.

E mafai foi ona e fiafia e aoao e uiga i le fausiaina o lapiti lapoa, povi, puaa, solofanua, moa: pato, turuki, paluga, salu, kusi, moa.

O manu laiti e ola i auala e tolu:

  1. Soʻo - e oo atu i le lua vaiaso le matua, o pepe e tausia ma o latou tina.
  2. Vavaeese - e oo i le tolu vaiaso le matutua, e nonofo tamaiti i se potu ese mai o latou tina ma tamoe atu ia i latou na o le faatasi i le aso mo le fafaga.
  3. Faʻailogaina - pe a maeʻa le lua poʻo le tolu aso, e vavae ese pepe fou mai o latou tina ma fafagaina i se mea faʻaleagaina.

Faʻatoʻa faʻapipiʻi le pupuvaʻa na faia i Aferika, Amerika i Matu, Ausetalia. O lo latou auina atu i le teritori o atunuu o muamua Soviet Union e taugata - e tusa ma le 1.5 miliona Euro. Tamaʻi mamoe e tolu i le lima masina le faʻatau atu i le tau o le 500-1000 euros mo tagata taitoatasi. I aso nei, o le tele lava o le faʻapipiʻiina o sperm manu e na o ia lava e faia mo le iniseti.

O le aufaifaatoaga a Rusia na faamanuiaina le gaosiga o le Dorper ma le fanau a Romanov.

E taua! O meaai a Pet e tatau ona fou ma e le faaleagaina. Faʻasaina le fafagaina ile pala ma le pala.

E le masalomia, e tatau i mamoe a le aiga o Dorper ona gauai atu i leoleo mamoe. E le lelei, e lelei galuega i luga o aano o manufasi ma suasusu, lauusiusi, vave. Aua le manaʻomia ni tupe faʻaalu tetele i luga o faʻailoa taugata, mea taugata mo fulufulu, le fausiaina o fale mamoe, togafitiga o faʻamaʻi.

E mafai ona tupu i laufanua valevalenoa, ma i nofoaga o loʻo i ai le maualuga o le tau. O lo latou gaosia o se pisinisi manuia ma aoga, aua o le taimi ma tupe na faʻaalu i ai o le a itiiti.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

O le mea moni, e aoga le tausia oi latou. Ua fausiaina i matou mo le tolu tausaga. Ma le tele o aano o aano o manu, ma e mafai ona e fiafia i mata, aua e matagofie tele, e iai a matou fanau e fiafia e taaalo tele)))
Lena
//miragro.com/dorper-poroda-ovets.html#comment-2067