Fua o le gaosiga

Karya (Hickory): Laʻau Faʻatuʻu

O laau laʻau i aso nei e ola i le toetoe o fale uma. O se laau e le taua tele e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa (nai lo lena, e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli mo lē e ona ona o lona mafai gafatia malosi), ma o le seleselega tele o laufanua aoga e maua ai le tuʻuina atu o vitamini mo le taumalulu umi. O se mea manaia, e ui lava ina le masani ai i la tatou latitudes, o le isi mea i le "nutisala masani" o le isi sui o le aiga - Hickory.

Caria genus (faʻamatalaga lautele)

O lenei laau mai le aiga o Walnut e lauiloa i lalo o igoa o le papa (hickory), caria, ma le pelican po o American walnut.. E talitonuina o se tasi lea o laau anamua anamua i luga o le fogaeleele, faatasi ai ma se ogalaau malosi.

O le aiga o Hickory o le itu i sasae o le konetineta o Amerika i Matu. O iina e tupu ai i aso nei, e ui lava o vaega autu o lona faʻaaogaina alamanuia o loʻo i ai i le itu i saute ma matu o le Iunaite Setete, ma i Texas pecan o le faailoga aloaia o le setete.

Ae ui i lea, i le taimi nei, ua faʻalauteleina ai e le Carya lona faletusi tufatufa. Ua matua manuia lava i Asia, le Caucasus ma le Peninsula Crimean. Pecan o se laau e sili ona umi. O le maualuga o lona maualuga e 20-40 mita, ae o tagata tino lauiloa e masani ona oʻo i le 65 mita. O le Americannutnut e ola malie lemu: ina ia mafai ona atiaʻe, o nisi taimi e manaomia i le sili atu i le lua selau tausaga, ae tusa lava pe tusa ma le tolu selau tausaga le puipuia e mafai ona maua ai se fua lelei.

Matou te fautua atu ia te oe e faitau mea aoga aoga a le tagata.

I le auala, e uiga i le talafaasolopito o le igoa. "Pecan" ma le "Hickory" o eseesega eseese o le upu Initia "powcohicora", o lea na taʻua ai e le au Aborigine la latou pele e sili ona fiafia i ai, lea na latou fiafia ai i le 'ai, vaevaeina o fua ma maa, ma le faia o aufana mai laupapa. "Kariya" e sau mai le Eleni anamua "kάρυον", o lona uiga o le hazel, ae peitai, o lenei igoa na masani ona faaaoga i pala, ma e le o Amerika.

I totonu o le aiga hickory o loʻo i ai se sui e le masani ai o se vao. O le malo floridskaya lenei. O le mea moni, o le aiga e aofia ai laau paʻu taʻatasi. Faʻalagolago i le nofoaga o le tuputupu aʻe (i totonu o se vaomatua poʻo se nofoaga avanoa), e mafai e se Americannutnut ona faia se pale lautele i le foliga o se faleie pe elilo, poʻo le togi ese o lālā pito i lalo, faʻalautele i luga agai i le la.

E ufiufi le paʻu paʻu i le paʻu sinasina lanu enaena, lea e amata ona pupuʻu ma faʻafeoloolo e pei o le paʻu gata. O paranesi talavou ei ai se malamalama i lalo, tagata matutua - lamolemole ma mamana. E lapopoa foi laulaau, ua toso. Aʻo leʻi faʻapala samasama. E na o laʻau lanu na gaosia e Hazel, o le mea e ufiufi ai lau, e tumau i luga o le laau, e masani lava seia oʻo i le tautotogo. O le fuga mai o le Amerika Walnut e toetoe lava a tutusa ma le fuga o le taamilosaga. A o faagasolo lenei vaitaimi, e togi ese e le laau le tele o tautaliga o le 3-8 fasi vaega i luga o le tasi vae (e le pei o le kiona, o le tautaliga e tasi pe fealuaʻi). I le pecan, e mafai ona faʻafefeteina eleelea poʻo le faʻaleagaina o le tagata lava ia, ae i le tulaga mulimuli o le a le tupu fua fua.

Autu autu o le caria

E i ai le tele o ituaiga o meaola. O i latou uma ua vaevaeina i ni vaega laiti se tolu - Kariya, Apocaria ma Annamokaria.

O le mea e malie ai, o le Apocarius genus e aofia ai laau talitutusa tutusa e tutupu i vaega eseese o le lalolagi.

Ua leva ona le mautonu le au saienitisi pe faapefea ona ese le eseese o ituaiga meaola eseese ma le tasi. Na faʻamalamalamaina uma pe a faʻamautuina e faitau miliona tausaga talu ai, Asia ma Amerika i Matu na fesoʻotaʻi ma se alalaupapa eleele.

Faitau foi e uiga i le tuputupu aʻe: cashew, gonut, Manchu, tagata uliuli ma le lanu sinasina.

A o faagasolo le vaitau o le lalolagi, na paʻu le alalaupapa, o le tele o ituaiga o meaola ma laau (e aofia ai ma sui o le aiga caria) na mou ese mai le lalolagi e faavavau, ma oi latou na mafai ona ola na amata ona atiina ae tutoatasi o le tasi ma le isi, o ni ituaiga fou.

Mafaufau i le sili ona taʻutaʻua o latou.

Kariya Pecan poʻo Hickory Pecan

O le laau e lauiloa foi o Hickory Illinois. O le mea moni lava, o le Americannutnut lea lava lea na amata ai le tala o le caria. E tupu tele lava i le Iunaite Setete, e toetoe lava o le itu i saute o Mississippi ma Texas i Iowa ma Indiana. E sili atu i le selau ma le limasefulu pasene totogi ma e faʻatauaina e tagata Amelika e le itiiti ifo nai lo o tatou paina.

O loʻo taumafai foi le au Europa e ola i la latou mea manaia o Ilinoi. O ia faʻataʻitaʻiga e tele pe itiiti foi le manuia o loʻo faia i Sepania, Farani ma Iukureini, ae mo le fua tele o le laau e manaʻomia ai le lava vevela ma se taumafanafana umi. Ae ui i lea, o le faigata o le taumalulu taumalulu e maualuga tele, ina ia i ai se laau i Europa, e mafai ona tupu tele.

E te iloa? O tagata Amerika Amerika i le Nikitsky Botanical Garden na tupu i le silia ma le selau tausaga. O lona maualuga e 20 m, ma o le ogalaau i le fusi na oʻo i le afa mita. Ae ui i lea, e pei ona lauiloa, aʻo lei fausia le Canal Crimean North (1961-1971), o le peninsula Crimean na feagai ma faafitauli ogaoga o le vai, o lona uiga o le susu i Nikita e le lava e tusa ma se pecan. O le taunuuga, na oti le laau i le 1935, ma e leʻi oʻo lava i lona matua.

O le mea lea, o le mea sili e manaʻomia mo le Illinois o le hickory o se vevela vevela ma le tele o le susu. I nei tulaga, o le fua o le pecan e oʻo atu i le tolu seneturi.

O fualaau aina e amata ona fua i le ogatotonu o le autumn, ma latou faaauau pea ona aoina toetoe lava a oʻo ia Me o le tausaga a sau. Ina ia faʻaleleia le fualaʻau, e fautuaina e toto ni laau e tuʻuina atu ai ia i latou le felafolafoaiga.

Karia e le lavalava

O le isi lea o sui o le Americannutnut, ua lauiloa foi o le pork caria. O lona lauʻeleʻele - o le itu i sasae o Kanata ma le Iunaite Setete, o le talafatai o Atelani. O le pale matagofie o le tagi e maua ai se faapitoa faapitoa i le laau, aemaise lava ile vaega pito i lalo. O le tele o le lāmala e sili atu nai lo le papaʻi, i se faʻaopoopoga, e mafai ona ola i luga o eleele lafulemu ma oʻo lava i le paolo. O le malosi o le tetee e ese le manaia: o le laau e mafai ona ola i le vevela e oso i lalo -34 ° C

Talu mai le afa lona lua o le XVIII seneturi, ua tupu aʻe i luga o se tulaga tau alamanuia. I lalo o tulaga lelei, o le laau e mafai ona oʻo i le 40 mita le maualuga ma le 1 m i le fusi o le ogalaau. O le paʻu e enaena uliuli, ma le tele o vaʻa. O lala e matagofie, lanu enaena lanu enaena. O le laupepa laulau i totonu o loʻo i ai foi se lanu uliuli, i fafo e samasama-lanumeamata. O le lau e tele lava (mai le 15 i le 18 cm le uumi ma mai le 3 i le 7 inisi le lautele), faʻatasi ai ma se faʻaipoʻa matagofie. Fua i le uumi e oo i le 4 cm.

Kariya ovalu po o le maasiasi

O lenei sui o le hickory e fiafia i le itu i sauté sisifo o le konetineta i Amerika i Matu. O le maualuga e le ese mai i le vavao solo. Ua maua e le laau lona igoa lona lua ona o le malosi o le paʻu, lea e tautau i totonu o vaega atoa mai le ogalaau. O le lanu sili o le paʻu e sinasina-enaena, e ui i lea, e le pei o ituaiga o meaola e pei ona taʻua i luga, o loʻo i ai se paʻu lamolemole, i lenei ituaiga o pala, ua ufitia le paʻu i le tele o togalaau. Oval (poʻo le ovoid) caria e igoa ona o le foliga masani o se pale paleni. O lenei ituaiga o pusa e fai ai se afifi o le 5 laupepa, o nisi taimi o loo i ai le 7. O laulaau laiti e ufiufi i lalo se malamalama, ona mou atu ai lea. O fualaau aina e lapoa tele, e oo i le 6 cm. O le foliga o le fua o le lapotopoto, e laʻititi le pala i itu uma e lua, o le atigi eleelea e pala, lanu enaena i lanu.

E taua! E i ai le tele o ituaiga o mea e faʻafefe ai le vao, e eseese i latou lava, e aofia ai le tele o fua. O le mea lea, o fua o Nuttalia ma le Carian ash-leaved e sili atu nai lo na o Caria oval, ae o fualaau e ono-centimita e tupu i luga o le Caria Galezia. Ae o le fua pito sili ona suamalie o loo i ai se fatu o Caria oval ma Kariya foliga fatu.

Hickory shaggy i le malosi o le malulu e sili atu i le pecan, ae na leiloa le lavalava: o lenei laau e mafai ona tatalia gutu e le itiiti ifo i le -25 ° C. E manaʻomia tele faʻamalamalamaga, aemaise lava i tausaga. Pe a faatusatusa i le sui muamua o le American Walnut, mo lenei ituaiga o mea e teu ai, o le palapala e manaomia ai le sili atu ona lelei.

Ae ui i lea, na amata ona totoina e tagata Amerika le toeitiiti atoa le seneturi ma le afa muamua nai lo le le lavalava. Mo le faʻaleleia, o fatu e faʻaaogaina, e ese mai i le leai, e tatau ona faʻamalosia, latou te le manaʻomia (e ui o loʻo faʻafeiloaʻi pea lona faʻataʻitaʻiga muamua).

Kariya le paʻepaʻe po o Kariya

O le isi sui o le pisa, na ola aʻe tagata Amerika mai le ogatotonu o le XVIII senituri. O le laau e puupuu atu nai lo ituaiga o meaola ua taua i luga, o le maualuga o le maualuga e masani lava e le sili atu i le 30 mita. I lalo o tulaga masani, e tupu ai i le itu i saute sisifo o Amerika i Matu. O loʻo i ai se paʻu enaena uliuli, lea, e pei o isi ituaiga o caria, e faʻafefete ma tautau i lalo. O le pale e lautele, foliga pyramidal, compact.

O le igoa muamua e faamatalaina i le lanu o laulaau, o le lona lua - e ala ile latou fausaga: o le apa laulaau e paʻu ma e ufitia i le pito i lalo o le lagona, pei o lagona. E lima lala ua faia i luga o le paranesi, e le itiiti ifo i le 7 laulaau e oo i le 30 cm le umi. O le vaega pito i lalo o le ipu ua sili atu le lanu nai lo le pito i luga.

O fualaau aina e lapoa tele, e oo i le 5 cm le lautele, faʻapea foʻi ma le mea e faʻafefe ai meaʻai, e fai si laʻititi laʻititi foliga ma se lanu enaena lanumoana. O fua o lenei ituaiga e iloga i le maualuga o le tofo ma se manogi manaia. Na manatu Karya e mafai ona tetee atu i le -30 ° C, ma, e ese mai i le sili atu ona agamalu, pe mafai foi ona i ai i tulaga o se megacity. Ona o lona tumau tumau, ua oʻo lava ina tupu aʻe i le itu i saute o Rusia e avea o se fale gaosiga masani. O le isi itu lelei o lenei ituaiga e sili atu nai lo isi sui o le ituaiga, lafoaʻi laulaau, mo se taimi umi e faaopoopo ai lanu enaena lanu enaena lanu auro i le laufanua o le taumalulu o le taumalulu.

Kariya Fringed poʻo Hickory Thick

E tasi le isi igoa o lenei Amerika e lauiloa - O le tele o mea e fai. Na ia filifilia le itu i sasae o le konetineta o Amerika i Matu, ma e fiafia e ola i vaomatua, fefiloi ma coniferous-deciduous, lata i le puna vai.

E tusa ai ma se tasi o igoa, o le laau e tele tele. O le ogalaau a se tagata matua i le fusi e mafai ona oʻo atu i le mita, ma le maualuga o le palealii - e oʻo i le 40 m. O le paʻu ei ai se lanu enaena vaivai. O le taina i luga o le sikuea, e tautau mai lona ogalaau ma se uumi umi, o lona uiga ua taʻua le laau o le fringed.

O laulaau o lenei ituaiga e tele atu nai lo ona uso; e tasi le paranesi e mafai ona oʻo i le afa mita le umi, fitu pe iva laulaau o le 20 cm ia taʻitasi e faia i luga. O le laau e maua ai se "fringing" e le gata ona o le paʻu o le paʻu, ae faafetai foi i le petiole, lea e tumau i luga o le laau ina ua paʻu le laʻau O fua o le Big Shaggy Gikari e fetaui ma le igoa. E malosi ma lapoa, e oʻo atu i le 6 cm, latou te maua le suamalie matagofie, faafetai lea na latou maua ai le igoa "igoa tupu".

O tagata Ameliki o loʻo faʻateleina lenei ituaiga o caria e le o se taimi umi talu ai o isi ona aiga, mai le amataga o le seneturi sefuluiva. O le laau e matua manaomia lava le susu, ae mafai lava ona fetuunai i tulaga o le fesuiaiga o Europa, o lea e masani ona faʻaaogaina i luga o lenei konetineta i totonu o le mamanu.

Fua

O le mea autu o le nati fatu o lo latou atigi maʻa.

E te iloa? Tagata Initia Amerika e taʻua o pekans o nati uma e le mafai ona vavae ese nai lo le faaaogaina o meafaigaluega e pei o maa.

E tatau ona vave lauiloa, e le pei o Initia, o tagata nonofo i Europa e leʻi faʻaaogaina le aganuʻu o le faʻaaogaina o nati fatu mo meaai. O le mea muamua lava, o le faʻamatalaga lenei i le mea moni e faapea, o le caria lava e le fua lelei i totonu o la tatou eria, ma ua amata ai foi ona maua se seleselega faʻapitoa nai lo le 15 tausaga o le olaga. Mo le mafuaʻaga lenei, o le nati e tele lava ina tupu mo mea teuteu, ma o galuega faʻamoemoe e faʻaleleia le lelei o fualaau aina e toetoe lava a le faia.

O le vaega autu o le pusa, lea o loʻo faʻaalia i luga o le maketi, o le seleselega na aoina mai e le au tufuga mai laau vao, e masani lava e le faʻatau le tagata lava ia e le mafai ona faʻamatala manino pe o le a le ituaiga o meaʻai na ia faʻatau, ma e malamalama le tagata faatau i le fesili e itiiti lava. Afai tatou te talanoa e uiga i le lalolagi atoa, e oo mai i le aso 4/5 nati fatu e seleseleina i le Iunaite Setete.

E taua! E le o fua uma o le caria e masani ona taumafa. E sili atu ona lelei le tofoina o kulimi papaʻi. O fua o Kariya e lagona, oval, North-Caroline, ma pale. Ae, mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻau e le lelei tele e le lelei tele e pei o se meaʻai - o latou oona ma le leai ni mea.

O fualaau Hickory foliga foliga tutusa lava ma a tatou masani masani. Latou te osofaʻi foi i le fa (e pei o se tulafono), ia, e faalagolago i tausaga, lanumeamata, lanu enaena po o le paʻu enaena enaena ma se pito itiiti i le pito i luga.

O le mafiafia o le paʻu paʻu, e feteenai ma manatu o Initia, e le o taimi uma e mafiafia: i nisi ituaiga, e le sili atu i le 2 mm, ao isi, e moni lava, e toetoe lava o le centimita. O le tele o le saito e mafai foi ona eseese: mai le 1.5 cm (pei o nila) i le 6.5 cm (e pei o le telenutnut). E fiafia tagata Amelika e 'ai i fua o nisi ituaiga o meaʻai, ma o le suauʻu suauu na faia mai ia mea e tumu i le suauʻu popo. O le tofo o nei fatu e matua faʻapipiʻi faʻatasi ma le araisa, iʻa ma musika.

O fualaau o le Kariya e maualuga i le kalo (691 kcal mo le 100 g), ae o loo i ai se seti o vitamini ma microelements: beta-carotene, thiamine, riboflavin, niacin, pantothenic acid, pyridoxine, gaʻo pepa ma ascorbic acid, tocopherol, phylloquinone, choline, ma e pei foi o le potassium, calcium, magnesium, sodium ma phosphorus, e, e ui lava i ni mea laiti, uʻamea, manganese, copper, selenium, sinasina ma fulu. E le gata i lea, o nei fatu e maua mai ai gaʻo, tannins, o le phytosterols.

E manino lava o sea oloa e tele mea aoga. Latou te faʻaleleia le puipui o le antioxidant, aveese le "leaga" cholesterol mai le tino, faʻaleleia le polokalama cardiovascular.

Nati - o se vaega taua o soʻo se taumafa lelei ma maloloina. Saili po o le a le mea e aoga: walnuts mo alii ma tamaitai, Pasila pasi, nuts Manchurian, nuts pine, cashews, hazelnuts, almonds, peanuts, pistachios, namu uliuli, nuts macadamia ma nutmegs.

Ole mea le lelei ole fatu ole fatu ole maualuga ile allergenicity. I le faaopoopo atu, ona o le maualuga o le caloric content ma se numera tele o vaega o meaola o lenei oloa e le mafai ona faʻaleagaina: o le faʻaaogaina o le sili atu ma le 100 g i le taimi e mafai ona mafua ai le ogaoga o mea oona.

Wood

O taavale a Caria e taugata, masalo, e maualuga atu nai lo ona fua.

O laupapa o Hickory e eseese lanu paʻu enaena (e le o se mea e ofo ai, ona o le eseesega o ituaiga o caria), e ui e mamao ese mai le konetineta o Amerika e masani ona e mauaina na o ni lanu se lua - lanu paʻepaʻe pe mumu). E masani lava ona iloga e le malosi sili.

E te iloa? E oo lava i uluai manumalo o le Wild West na latou maitauina le maoae o le tele o laau o le paina Amerika ma amata ona faia ni uili mai ia latou taavaletoso. O le mea e malie ai, o le vaalele muamua i le lalolagi, e tusa ai ma nisi o punaoa, sa fausia foi mai le caria, e ui lava, e tusa ai ma isi punaoa, ae sa faaaogaina pea e le uso o Wright le tui i la latou mea fou.

E ala i lenei faailo, o le laau e sili atu i le lau o le ash-peleina e alofagia e le tele o tagata mamanu. Kariya e faigata ma mamafa, ae o loʻo faʻafefe pea le faʻaleleia lelei.

O itu le lelei o le meafaitino e aofia ai le le fiafia, ma le faigata i le faiga. E le gata i lea, o laau e matua mamafa lava. Ae o le teuteuina o le processia caria - o se fiafiaga. E matagofie le susulu ma lelei ona valivaliina, i se faaopoopoga, e mafai ona taʻavale e aunoa ma le fefe. Faʻafetai i nei mea totino, e masani ona faʻaogaina ai le walnut American mo le gaosia o meafale, fale, faitotoa, laasaga ma faasitepu. Faatasi ai ma galuega laiti, o le meafaitino e faʻaaogaina mo le gaosia o tufuga o meafaifaʻaili eseese, mea tau taaloga ma e oʻo lava i ... paʻu paʻu. O lenei ituaiga o fafie e mafai ona maua i taimi uma i luga o le faʻatau, ma o ona tau e taugofie le taugofie.

E tatau ona maitauina le umi o le tofo o le moa ua leva ona faailogaina e kuki o atunuu uma: e masani ona latou faaaogaina sisi ma American chips pe a latou faia ni ipu i luga o le meaʻai, faafetai i lenei mea faalilolilo, iʻa ma fualaau faisua e maua ai se manogi ese o le asu.

E te iloa? E lua ma le afa pasene o fafie o loʻo faʻaaogaina i totonu o le Iunaite Setete o Amerika o le hazelnut.

E le o faʻasalalau le paina Amerika i Europa, e ui o nisi o ona ituaiga ua leva ona ola manuia i luga o se vaega patino.

E le o se mea vave e tatau ona tatou faʻamoemoe o le a mamafa tele a latou kulupu i luga o la tatou laulau, o loʻo i ai mafuaaga lelei mo lenei mea.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

Faʻatau faʻatau faafitauli. Ae o fatu - e mafai. Много интернет -магазинов редких тропических семян предлагают разные семена, в том числе и ореха пекан. Стоит только поискать. Можно в нескольких магазинах оставить заявку, (может в данный момент у них нет) , обязательно сообщат о наличии. Если хотите выращивать в квартире - вот такой момент. Это дерево, крупное. Долгожитель - более 300 лет. Для начала цветения пройдет лет5-8. Дерево листопадное.I le taumafanafana - maualuga le maualuga o le timuga. Ma ia maua le fua e te manaʻomia ia i ai ia le itiiti ifo ma le ulugalii. O le faʻaleagaina e sili atu i le ea. Ma afai i luga o le auala - e na o totonu lava o le itu i saute ... I le taumalulu, o le a malolo. E sau mai itulagi o le vaipanoa o Mekisiko. Masalo o ni vaitusi sili? O aʻu ua 11 tausaga. E fua mai.
Cholly
//otvet.mail.ru/answer/253813582

Ae o mea teuteu o le laau ma le tulaga lelei o le fafie e tatau ona sili atu le vaʻaia mai tagata tomai faapitoa tau ata ma tagata galulue i galuega fai laupapa.