Fua o le gaosiga

Laisene - togavao (laisene): faʻamalolo ma faʻaaoga

Aʻa laisene iloa e le toʻatele oi tatou talu mai le laʻitiiti o se fofo mo le tale. Ae toaitiiti e iloa o lenei mea e mamao mai le naʻo le uiga e tasi laisene (o le isi igoa mo le laisene) na faʻaaogaina lautele i lala eseese o le soifuaga o le tagata. Sei o tatou aoao atili e uiga i lenei laau aoga.

Faamatalaga faʻamalosi

Laisene - vao masani mai le aiga o leki. Faʻasalalauina tele i le lalolagi atoa. I luga o le teritori o le Soviet Union anamua, e 7 ituaiga o laisene laiseneina. O le taatele o le laisene.

O le laau e oʻo i le maualuga o le 1 m ma le sili atu. E tele ni laʻau - latou te taamilomilo, o laʻau e tupu aʻe i paga ma tamai fulufulu-violet e aoina i se pulumu. Mai le ulu, o le rhizomes mafiafia ma le totoina, o vaʻai faʻafefe e faʻaaogaina mai mea fou e tutupu ai laau fou. O le taunuʻuga o se faʻalavelave aʻa faʻapipiʻi lea e fesoʻotaʻi i itu faʻasaʻo ma faʻamau. I le loloto e mafai ona oʻo i le 8 mita. O lona uiga, mai le tasi tina e totoina se faʻaaogaina o le tino, faʻalauteleina i luga o se lautele e pei o le mycelium.

E te iloa? O le glycyrrhizin o loʻo i totonu o le ava malosi e 50 taimi sili ona suamalie nai lo le suka.

O le fua o le laau o se pulu e oʻo i le 3 cm le umi, lea e mafai ona oʻo i le 8 fatu. E lanu enaena ma susulu, e tusa ma le 5 mm le lautele.

Vailaau faʻamaʻi

Laisene e aofia ai meaʻai e tele:

  • fulufulu (7%);
  • glycyrrhizinic acid (23%);
  • potassium ma le suauu kesi o le glycyrrhizic acid;
  • vailaʻau oona (likvritin, likvitrilitigenin ma likvritozid) - 4.5%;
  • malo (23%);
  • vitamini C;
  • pigments;
  • pectin (4.5%);
  • taua o suauu.

Mea tau vailaau

I vailaau faʻaaogaina, o le faʻaaogaina autu ua maua ai le laupepa, ona o lona gaioiga o le mucolytic - o le gafatia e faʻapipiʻi le sputum ma aveese mai le tino. O le glycyrrhizin e maua ai le pulmonary malosi e pipii ai le epithelium ma faateleina ai le puleaina o le mucous membrane o le pito i luga o le respiratory tract.

Vailaʻau o loʻo iai i le aʻa o le laau (aemaise lava, vaipanoa), faʻasaʻo le masima o musele malie.

Isi meatotino o le laisene - aafiaga e tetee ai le inflammatory, lea e mafua ona o le i ai i le tuufaatasiga o le glycyrrhizic acid. O lenei vailaʻau e aʻafia ai i gaioiga faʻasolosolo o le tino, e maua ai le faʻaoga o le corticosteroid. O lenei vailaʻau faʻamalositino o le laisene faila e sili ona taua.

E te iloa? Licorice o se tasi lea o le limasefulu gaosia faavae o togafitiga Samoa.

Talosaga

O mea uiga ese o le laau ua faʻaaogaina e le gata i vailaau ma vailaʻau. Laisene e faʻaaoga i totonu o alamanuia.

I vailaau

O le faʻaaogaina sili ona lauiloa o le aʻafia o le laupepa o loʻo i ai i le tino o le tale tale. Faʻatasi ma se fatu vevela, o le syrup e faʻafefeteina le membrane mucous ma faʻamalo ai le alatele. I le flavonoids susu - licentice o loʻo iai a latou aafiaga antispasmodic. E saogalemu le fai mai o le sipuni o le ava e iai lona aafiaga lautele.

Talu ai nei, o auala o le faamamaina o le tino o le tino o le tino ua salalau solo. O le tele o na ituaiga o auala e faavae i luga o le gaioiga o le sipelaina ma le faʻataʻitaʻiga. Laisene i lenei mataupu ei ai lona aafiaga malosi, faʻamalosia le lymph e faʻasalalau vave i le tino. O le mea lea, o toxins ma isi mea leaga na faʻapipiʻiina i totonu o le tino e vave faʻaitiitia mai le tino.

O faʻaaogaina luga o le aʻa o le ava malosi ua faʻaaoga foi i meaai. Laʻasaga o le licorice e fesoasoani i le faʻamautuina o galuega gastrointestinal.

Togafitiga o le gastrointestinal tract with herbs and other folk methodology o se fua faatatau lelei. Mo togafitiga o faʻamaʻi gastrointestinal o loʻo faʻaaogaina: chaga, propolis tincture, sea buckthorn, flax, launiu launiu, tinise anise.

A maeʻa ona aveese le toxins ma isi mea leaga mai meaola, e amata ona lelei le manava ma le toto. O le faʻamautuina o lenei faʻatinoga ma le fetaui lelei talafeagai e taʻitaʻi atu ai i se faʻafitauli mamafa o le mamafa.

I le kuka

Faʻaaogaina e avea ma suka e suia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, o le laisene o se mea e sili ona lelei le tamaoaiga o le suamalie. Ina ia fatuina se tofo suamalie, e te manaʻomia se aʻa laʻitiiti. O le ese e taofia ai le faʻaaogaina o auala, puipui le faʻaaogaina o meaai mai le faʻapala. Ona o le taufusi o le fale, o loʻo faʻaaogaina i le gaosiga o le kvass ma le pia.

I totonu o pisinisi

O le foaming properties o le laisene licensing ua faatoa faʻaaogaina e fai ai le fasimoli ma faʻamafu afi. Talu ai nei, na faʻaaogaina ai vaega faʻapitoa o mea gaosia.

E te iloa? Na faatauina mai e tagata Eleni anamua ni laupepa laisene mo auro mai tagata Sitia, latou te taʻua ai faapea: "aʻa Scythia". O se fusi o aʻa o lenei laau na maua i le tuugamau o Tutankhamen.

E faʻaaogaina i le vali ma le varnish, fale gaosi oloa, i le gaosiga o paʻu, i vailaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo. O le ava malosi e maua ai le gaosiga o otaota o se mea e faʻaaogaina mo le gaosiga o gaosiga ma le faʻamalosi.

Contraindications

E iai faʻamaoniga faʻamaonia mo le faʻaaogaina:

  1. Faʻasalaga taʻitoʻatasi i vaega ma mea e afaina ai.
  2. O mea gaosi o le laau e fesoasoani i le aveeseina o le paluga ma le taofiga o le sodium. O se maualuga maualuga o le sodium i le tino e mafua ai le faateleina o le toto. Aua nei faʻaaogaina fualaau faʻatau fualaau oona i le maualuga o le toto, faapea foi i latou o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le toto.
  3. O le maualalo o le meaʻai i le tino, e mafua mai i le faʻaaogaina o sauniuniga o loʻo i ai se faʻasolosolo, e fesoasoani i suiga o le tino. Aua nei faʻafefiloi le vailaʻau faʻatoʻaga faʻatasi ma sauniuniga faʻatau.
  4. E mafai ona aafia ai le gaioiga o le loto. E le tatau i faʻamaʻi pipisi ona faʻaaogaina fualaau faasaina i luga o le faʻatau tusi laisene.
  5. Tina ma le lactation.
  6. Tamaiti ei lalo o le 12 tausaga.
E tatau ona manatua i le mafaufau o le manava i le tuufaatasiga o le faila e faʻaitiitia ai le maualuga o le testosterone i alii.

E taua! Lē laiseneina e le mafai ona faia faʻatasi ma Beijing Euphorbia ma Daphne.

Fualaau mai le laisene: auala e ave ai

E tele auala e faʻaaoga ai le laupepa. Le sili ona lauiloa i mea uma, masalo, syrup. I le faʻaopoopoga i le siva, i le fale e mafai ona e faia se teuteuga, tincture ma le ava malosi. Faʻafefea ona fai saʻo, ma o le a le fualaau oona mai mea fesoasoani, matou te faʻamatalaina i lalo.

Atagofie

Mo le teuteuga e te manaʻomia:

  • lipine mumu fua - 1 tbsp. sipuni;
  • vai inu - 0.25 ml.

Liligi le vai inu, taofi mo le 20 minute i totonu o le vai vai taele. Ona faʻamalosi lea, faʻataga e faʻaliliu, faamama ma faʻaopopo vai i le uluai voluma. Ave i totonu. Fesoasoani e faʻafesoʻotaʻi le afaina o le afaina ma avea ma se mea vaivai.

Faʻatau

Auā o le a manaʻomia e lenei mea:

  • aʻa o le eleele - 2 tsp;
  • vai inu - 0.5 l.

E na ona e manaʻomia e faʻatumu aʻa i vai inu. I le maeʻa ai o le 8 itula ua sauni le mea e faʻaaoga.

E faʻaaogaina le faʻaaoga mo faafitauli o le gastrointestinal tract, colitis, constipation, maʻi o le ate ma le biliary tract. Faʻatasi ma le maʻisuka ma mea taumafa. O loʻo i ai se manatu e uiga i le aoga o le mea faigaluega pe a faʻafefe i sina fualaau o le faʻamalolo. Faʻaaoga e tatau:

  1. mo tamaiti - se sipuni faalua i le aso;
  2. mo tagata matutua - Se sipuni siva 4 taimi i le aso.

E te iloa? I Uzbekistan, ua tupu le faʻataʻitaʻiina e se auala faʻapisinisi.

Suauu

Ina ia saunia le siva i le fale e tatau ona e ave:

  • fufulu tusi - 5 g;
  • suka - 80 g;
  • alcohol ethyl alcohol 70% - 10 ml.

E faʻafefiloi vaega uma ma tuʻu ai mo se aso. O le sipuni licorice o se tasi lea o togafitiga aupito sili ona lelei mo ituaiga ituaiga o le tale (uma mago ma susu). Ave le fualaau faasaina:

  • mo tamaiti - 1 tsp 3-4 taimi ile aso;
  • mo tagata matutua - 1 tsp 4-5 taimi i le aso.

Tincture

E mafai ona e faia le ava malosi i le fale:

  • lipine lamolemole nutimomoia - 10 g;
  • ava malosi 70% - 50 ml.

I totonu o se ipu malamalama (sili atu ona pogisa) ipu e sasaa ai le aʻa gafa, sasaa le ava malosi. Tuu i se nofoaga pogisa mo vaiaso e tolu. A maeʻa lenei vaitau, o le aʻa - ma le tincture ua saunia.

Latou te suʻeina le 30 matū faalua i le aso mo le tale, faʻafitauli i le gastrointestinal tract, maʻi mamaʻi ma e oʻo lava i le gasegase. I le ituaiga o lotions e faʻaaogaina e togafitia ai le dermatitis, eczema ma isi paʻu o le paʻu.

Laiseneina laisene

O le faigata tele i le faʻatupulaia o laisene i luga o le togalaau o le totoina o mea. I a tatou latitudes, o le laau e leai se fatu. E tusa lava pe e mafai ona e suʻeina ma totoina fatu fatu, o le ae maua se aʻa masani nai lo le 6 tausaga.

Lauina ma toe gaosia

Afai o loʻo e maua pea fatu, e tatau ona amata le totoina o le toto i le fufuluina i le vai inu. O lenei mea e mafua ai le totoina o fatu (ua ufiufi i se atigi mata, lea e puipuia ai o latou germination, ae mafai ona puipuia i le taimi o le lamala i tulaga o le vaomatua-i le atunuu o le laau). Fatu fufuluina le vai inu ma tuu e faamaalili. Totoina fatu e tatau ona i ai i totonu o le kiona. O le vevela vevela e 19-21 ° C. E foliga mai e tulaʻi mai i le 10-15 aso. A maeʻa foliga o lau muamua lau fa, e mafai ona toe totoina le laau i se nofoaga tumau.

E taua! O le nofoaga mo le totoina o laau e tatau ona i ai se avanoa tumau i le susulu o le la. E oʻo lava i sina tamai laumei e le mafai ona faʻafefe.

Ia saunia mo le tele o vao. E tatau ona aveeseina ma le faaeteete.

I le tausaga muamua o le olaga i le tautoulu, e tatau ona eli i le va o moega ma fai ai le vao (4 kg i le sq M) poʻo le nitrophoska (45 g i le sq. M). O le isi vaitau o le ammophos fertilizers e faʻaaoga i le palapala (35 g i le sq. M). A maeʻa le tausaga muamua o le ola, e masani lava ona oʻo le laau i le maualuga o le 15-20 cm.

Mo le taumalulu, aua neʻi aveesea otaota matutu. O le a latou fesoasoani i le tuai o le kiona i le taumalulu, lea o le a afaina ai le saogalemu o aʻafiaga laiti.

I le lona lua o tausaga o le ola, o aʻafiaga muamua lava o aʻa, ma le mea lenei, atonu e fuga mai nisi vao. E ui lava o le taimi masani o le tupu mai o lālā aʻa - le tolu poʻo le fa tausaga. I le taimi nei, o fualaau uma e fai ai laisene e fuga. Pe a totoina, o le mamao i le va o laina e tatau ona itiiti ifo i le 0.7 m. I tausaga muamua o le olaga, e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete vao vao, tatala ma vele moega. E le gata i lea, afai o le nofoaga na filifilia ma le manuia ma ua e fesoasoani i le laau e faʻaaoga i ai, o le a taofiofia uma vao leaga, faafetai atu ia oe i lenei auala mo le tausiga.

Afai e le aʻafia le faila, o le vao o le a vave ona faʻafefe. I lenei tulaga, o le filifiliga pito sili ona lelei o le toe suia lea i le isi tausaga i se nofoaga sili atu o le la ma se maualuga maualuga o le vai. I le tautotogo, e tatau ona fafaga le laau i le gaʻo.

Matou te fautua atu ia e iloa le auala e aveese ai vao mai le togalaau, o meaʻai e fesoasoani e faʻaumatia ai, o le a le meafaigaluega e filifili e aveese vao mai aʻa ma pe o le a le vao vao o le a fesoasoani e faʻaumatia vao.

I le tulaga na faia ai se togalaau, e mafai ona aoina le aʻa i le taimi muamua nai lo le fitu po o le valu tausaga. O lea la o le filifiliga pito sili ona lelei o le totoina lea o fualaau. I nofoaga e le tupu ai le laisene i le natura natura, o le mauaina oi latou o se faafitauli ogaoga. E masani lava ona tuʻuina fualaʻau pe'ā aoina mai le laupepa, pe aveesea mai le vaomatua.

E pei o laau e fetaui lelei aʻa ma le maualuga o le maualuga i le 1.5 cm ma le tolu ma le tele o mata. O le umi o aʻa e tatau ona tusa ma le 30-35 cm, ma tipi e le tatau ona sili atu nai lo le 2 cm mai le uluaʻi fua.

E ui lava e tatau ona i ai i le rhizome e le itiiti ifo i le 3 'au, o le aʻa o le a ola na o le tasi. O le vaevaega e faia i le tautotogo. E leai ni taimi faʻamaonia, e mafai ona faʻatinoina le faʻatinoga mai ia Mati ia Novema. O le tele o taimi e faia lenei mea ia Mati poʻo le autumn, i le afa lona lua o Oketopa poʻo Novema. I le tau mafanafana, e le eliina le laau ona o le tele o eleele e masani ai nofoaga e ola ai le laau, pe o nofoaga o lona natura natura. O fualaau e tatau ona totōina i lalo o se mea e manaʻo ai, ina ia mafai ai ona totoina le togi i le eleele i le 3-4 cm. E le aoga le tuai i le taimi o le gaosiga, ma i le taimi o femalagaiga e manaʻomia lou ufiufi o le rhizomes ma se laʻau susu. E le tatau ona paʻi le laʻau, e sili atu le vaivai.

E te iloa? I totonu o Asia Tutotonu, o le teuteuina o aʻa o le laisene faila e faʻaaoga mo le fulufulu mamoe.

Sola ma le faʻapala

O le eleele e tatau ona lafoaia ma lelei, ma o le nofoaga e susulu. E tatau ona manatuaina e le fiafia le laau i eleele muʻa, o lea ao leʻi totoina, o le a tatau ona faʻaalia le lime. E tatau foi ona faaopoopo le oneone i le eleele.

E pei ona taʻua, o le laisene o se togavao, ma, e tusa ai, e le manaʻomia le vai. I le tulaga e iai lau vaimami maualuga i le togalaau, e le tatau ona e faatali mo se seleselega tele.

I le faaopoopo i le lime ua taua i luga, soo se fugalaau talafeagai mo le faʻaitiitia o le eleʻele o le palapala (ash) o le a faia.

O le a aoga mo oe le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona fuafua i le tagata lava ia le elemene o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi, faʻapea foi ma le auala e faʻamaʻoto ai le palapala.

I le tautotogo, e tatau ona faʻamaʻaina le laau i fugalaʻau oona, e pei o aʻa masani.

Lafoa ma le susu

Ona o le aʻafiaga o aʻafiaga (e le gata i le faataamilo ma i luga o le vaalele), o le laau lava ia e maua ai le tele o le susu mai le palapala. O vai inu faaopoopo e le manaomia.

Maʻi ma faʻamaʻi

E pei ona uma ona taʻua, o le laau e lamatia e vao vao sei vagana ua aʻa ma tuputupu ae malosi. A maeʻa lena, o le vao e toetoe lava leai se avanoa. Ae seia oʻo i le taimi e tatau ai ona vaʻaia ma le faaeteete le laisene.

O le masani mo laumei uma o le anufe o aphid. E tatau ona fufulu le 3% emulsion o le moli lanumeamata (300 g i le 10 lita). E tatau foi ona matataʻu i le alofilima, ma o le tilotilo e tatau ona puipuia mai i luga o le paʻu. O isi sigi ma siama e mafua ai le pala ma pala. I luga o pula e foliga mai o laʻau ma maʻi pipili, latou te lanu samasama ma vaivai. Mo fatu ma laau laiti, o le mea sili ona matautia e sau mai le pala.

E te iloa? I Iapani, o le faʻaaogaina o le saccharin e faʻasaina i le tulafono. Laau laisene e faʻaaoga iina e fafaga ai tagata mamaʻi. Ma o Iapani na te faia laisene sikaleti e le o aofia ai le nicotine.

E le tatau ona faʻaaogaina le fua o le Nitrogen fertilization, e mafai ona avea o se eleele e totoina ai mo le atinaʻeina o le tele o faamai. Potassium ma fulukalama, i se eseesega, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi. Aua neʻi galo e uiga i le manaʻoga e faʻaitiitia le palapala.

O le paʻu palapala e paʻu i le sulfur (0.3 kg i le 100 sq. M.). I le tulaga o le faʻaalia o se faʻamaʻi toto, e tatau ona aveeseina ina ia aloese mai le faaleagaina o fualaau ola maloloina.

Auala e aoina, seleseleina ma teu ai

Fuga tiogo ma tui poʻo suo. Aveese le oneone ma fufulu, tipi i ni fasipepa seia oo i le 20 cm le umi ma tuu ai e faʻagogo seia oʻo ina latou gaogao pe a taumafai e momotu.

O le seleselega mea itiiti ifo i le 0.5 cm le mafiafia e le aoga. E leai se mea e tatau ona faʻamamaina aʻo leʻi faʻamamaina - e sili atu le faia o lenei mea pe a mago aʻa. E tatau ona faia le taualumaga i le vevela e le maualuga atu nai lo le 60 ° C. Teuina le aʻa i se po pogisa ma mago.

Matou te fautuaina e te faitau e uiga i mea e faʻamalolo ai: aʻa maraliah, calgane, aʻa mumu, aʻa ma le aʻa o le tautotogo.

A mavae le fa tausaga o le totoina o laau, e mafai ona e maua na o le 200-250 g o se aʻa mai le 1 sikuea mita. m o le vaega faʻaaogaina. Mai iinei e tatau ona aveese le tele o mea totō (pe tusa ma le kuata), pe afai o le a faaauau pea ona e faia le laisene. O lea e tumau ai sina mea itiiti. Ae a mavae le 6-7 tausaga, o le a tele naua fua.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina: o le tuputupu ae o le laisene mo le faʻasalaga faapisinisi o se taimi e faʻaaoga ma e le o taimi uma e faʻamaonia ai le faagasologa. Ae afai e te manaʻo e toto se laau e aoga ma aoga i faʻamaʻi eseese mo le tagata lava ia i totonu o le togalaau, e tatau ona e faʻataʻitaʻiina le faʻatagaina o laisene i lau lava togalaau.