Fua o le gaosiga

Fugalaau Trillium: totoina ma tausi i le fale

Trillium - O se laʻau faʻalauiloa e tupu i le vao i luga o le teritori o Asia i Sasae ma Amerika i Matu. Ona o ona foliga vaaia matagofie, ua salalau le tetillium i vaega eseese o le paneta ma ua faʻaaogaina o se elemene teuteu o le mamanu o le laufanua. I lenei tusiga o le a tatou iloiloina se auiliiliga auiliili o le trillium, o ona ituaiga, faapea foi tulafono faavae mo le totoina ma le tausiga o se laau toto.

Faamatalaga faʻamalosi

Trillium genus e faasino i le aiga o Lilyns ma faitau 30 ituaiga. O loʻo i ai i le laau ni laʻau mumu ma ni fusi uamea ma ni aʻa mafiafia. O le aʻa o le fugalaau e le sili atu i le 3-4 cm le umi. O nisi o ituaiga o meaola o loʻo faʻamatalaina e le o se mea e leai se mea poʻo se lau o loʻo faʻaaoga.

I le faaopoopo atu i le trillium, o le aiga o Lileins e aofia ai foi: tulip, olani kusi, scilla (scilla) ma lili.

Faaliliu mai le Latina "trillix" o lona uiga o le tolu, lea e faʻamatalaina lelei ai lenei mea totō. O le mea moni, o le trillium e 3 petals i luga o se fugalaau, 3 sepals ma 3 sima, ma le 3 laʻau i luga o se fatu. O fugalaau o le Trillium e fai ma sui e tasi, e mafai ona piniki, samasama, lanu-lanumeamata, lanu viole, paʻu.

Mafaufau i le tele o ituaiga meaola, e faigofie lava ona iloagofie e le nofoaga o le fugalaau. O nisi o ituaiga meaola e leai se laʻau, ma o le fatu e totoina tuusaʻo luga o laʻau; i isi ituaiga, o fugalaau e totoina i luga o ni fatu laiti.

O le fuga o le toetoe lava o ituaiga uma o le trillium e tupu mo se vaitaimi mai ia Aperila ia Me laau ola mo sina taimi puupuu mai le 5 i le 15 aso. A maeʻa ona tupu, ona aliali mai lea o se atigipusa lanu lanumeamata i le mea o le fuga, lea e ono maua ai se lanu eseese.

Manua laʻau

E pei ona taʻua muamua, e i ai ni nai ituaiga o trillium, ae mafaufau i le sili ona lauiloa i latou, lea e faʻaaoga i le mamanu ma e mafai ona tupu i le fale.

Tele-fuga (terry)

O lenei ituaiga trillium o le sili ona lauiloa ma le sailia, aua e sili ona faigofie ona ola i le fale.

E te iloa? I Amerika, o le tillium tele-flowered ua taʻua o le tillium tele lapopoa, ma i Kanata o lenei laau o se faailoga o le itumalo o Ontario.

O le fugalaau e taatele i le Iunaite Setete o Amerika i le itu i saute o Luga Tele ma i itumalo Kanata o Quebec ma Ontario. Ua tupu le fugalaau otaota po o vao vaeluaina. O le laau e oʻo i le maualuga o le 30, pe a ma le 50 cm, e iai fugalaau tetele o lanu paʻepaʻe, lea i le faagasologa o le fugalaau e avea ma sina lanu piniki. I tafatafa o le pito i lalo o le gaʻo, e laʻititi lava le galu, faʻasolosolo. O le matua o le trillium, o le tele, o le tasi, ma fugalaau e tele. I le tausaga lona fa, o le a mafai ona oʻo atu i luga o le taʻavale lapopoʻa maualuga le maualuga - e oo i le 10 cm le lautele.

Kamchatka

O Kamchatka trillium o loʻo i ai le malosi aupito sili ona teuteuina, o le mea lea e manaʻomia ai ata o le laufanua. E tupu i luga o le motu o Sakhalin, o le Atu Kuril, e tufatufa i le itu i saute o Kamchatka, ma e tupu foi i le natura o le vao i le motu o Hokkaido, i matu ma sasaʻe o Saina ma Korea. O lenei laau e ola i vaomatua, vanu, luga o mauga ma nofoaga malulu. Fugalaau latalata 40 inisi le maualuga i se tulaga e le masani ai, 60 cm, e mamafa, ae o aʻa. O le Blooming Kamchatka o kulupu e paʻepaʻe mai le paʻepaʻe, o ona gaʻo e lapotopoto. O le paʻu e tupu i Aokuso.

E te iloa? O tagata o Kamchatka e 'ai fua o le tolu. I Iapani, latou te manatu foi e aoga tele ma e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o le inumaga ma avea o se auala e faʻaleleia ai otaota.

Paʻu foliga

Wedge Trillium ausia le 40 inisi le maualuga, ei ai laʻau lanu matagofie o lanu uliuli lanu meamata ma lanu siliva. Ua fuga mai Trillium i le amataga o Iuni, o le pulupulu o loo valiina le paonon-uaina. Ua tupu se fugalaau i le Iunaite Setete. E sili le fiafia i le suavai ma eleele vavalalata vaomatua.

Sedentary (vasega)

O le tetillium o loʻo faʻasalalau i le itu i sasae o le Iunaite Setete, e tupu i luga o le eleele ma eleele palapala, i vaitafe lolovaia o vaitafe, ae e mafai foi ona maua i nofoaga mauga, e masani ona felafolafoai ma isi ituaiga o trillium. E laitiiti tele le laau, naʻo e tusa ma le 25 cm le maualuga lanu lanu lanu meamata lanu meamata-lanumeamata, o nisi taimi e susulu ai le siliva o le siliva, e le masani ona maua - apamemea, lea e mou atu i le vaitaimi o le vavao. O le fuga o le laau e lanu mumu-lanu po o samasama-lanumeamata, lea e iu lava ina mumu.

Liliu ese

I le vaomatua, e taatele i le talafatai o Misisipi, ma e mafai foi ona maua i luga o vaitafe Misuri ma Ohaio. Laʻau tele ausia le 50 cm E i ai le lanu mumu lanumoana, o nisi taimi o le lanu violē. O fua, pe a faʻatusatusa i le tele o le laau, e laʻititi lava, o le mea lea e seasea lava ona filifili lenei ituaiga e ola i le fale.

Green

Trillium lanumeamata - o se mea e le masani ai, i le maualuga ausia le 50 cm ua lafoaʻi laulaau lau o loʻo ufiufi i le malamalama. O gaʻo o le laau e lanu enaena-lanu enaena, lea e maua ai le trillium o foliga matagofie ma foliga teuteu. O le fugalaau e taatele i vaomatua latalata i vaitafe Misuri ma Ohaio.

Faʻaaogaina i le mamanu

O Trillium o se laau totō, ae talu ai nei ua faʻaaogaina le faʻaaogaina o le mamanu faʻapitoa e fatu ai ni tulaga tulagaese. Ina ia sili atu le matagofie o le trillium, e tatau ai Faʻatasi lelei i isi lanu. E tatau ona maitauina e ese le manaia o fugalaau e foliga mai e le sili atu le manaia nai lo le tuufaatasia ma isi laau toto.

I vaega uma o le tuputupu ae, o le kulumium e le mafai ona aveesea lona malosi teuteuga: pe a lanu lauusiusi ma eseese lanu ma mamanu, e maua ai se laumei lanumeamata lanumeamata, o fugalaau fugalaau eseese i luga o le taimi, ma i le faaiuga o le taumafanafana ma le amataga o le tautoulu, o laau ma fatu o lanu eseese ma lanu e aliali mai i le nofoaga o fugalaau. E mafai ona totoina le Trillium i le tuufaatasiga ma le rhododendron, lea e fiafia foi i nofoaga malulu.

O le ae fatuina foi se mea matagofie ma le faʻataʻitaʻiina o se vaomatua vao e ala i le totoina o se trillium i le togalaau.

O le fugalaau e mafai foi ona tuʻufaʻatasia ma soʻo se vaomatua e lagona lelei i le paolo - manu felelei, anufe, uvularia, meconopsis, ferns.

O le a avea le laau Faʻaopoopoga sili mo fugalaau, oe teuteuina i mailei ma maa teuteu ma avatu ai se vaaiga sili atu ona mataʻina o lau togalaau poʻo lau fanua.

Afai e te manaʻo e ola i le kulutuma i moega mo togalaau, aʻoaʻo pe faʻapefea ona fai ni moega fugalaau i ou lava lima mai le uili uili.

Tuputupu ma totoina

E pei ona e iloa, o le kulutium e matua faigata lava ona tupu i le fale, ma nisi o meaola e sili ona manaʻomia le tausiga. O le mea lea, matou te mafaufau i le autu o le tausiga o le trillium ina ia mafai ai ona faʻaalu le taimi aupito maualalo ma maua ai se taunuuga lelei i le faʻatupulaia o lenei fale.

Nofoaga ma moli

O le filifiliga o se nofoaga e totō ai le kuluma, e tatau ona fetaui lelei, aua o lenei mea e aʻafia ai le faʻaleleia o le atinaʻe ma, i se tulaga lautele, o le ola o le laau. O se mea e manaʻomia muamua o le totoina o se fugalaau nofoaga malulu malulu e le paʻu ai le la. Ina ia faia lenei mea, ia filifili nofoaga i lalo o le pupuni o laau poʻo laau uumi e maua ai se ata lafoia i le aso atoa.

E pei foi o le tillium, o laau e paolo-e fiafia foi i le: ageratum, amaranth, begonia, annual asters, kobeya, kosmeya, dahlia, snapdragon, bidens, cloves, gatsaniya (optimism), ipomeya, statice ma lobelia.

Substrate, fuga ma le faʻamaʻi

E talafeagai le totoina o kuluna i luga o le eleele lafulemu, o le fugalaau o le a sili ona lelei le lelei pe afai e faʻatalatalanoa le lafu, linden, lefulefu, chestnut poʻo oak i le mea e faʻamaoaigaina ai le palapala ma le humus mai lau. O le eleele o le a totoina ai le laau e tatau ona sina gaʻo pe leai.

Afai o le eleele o loʻo i ai le maualuga o le humus, ona le manaʻomia lea o le fertilization, ae aua le galo e uiga i le afifi o le tautotogo. Mo lenei mea, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o faʻamalaʻau minerale mo laau teuteu teuteu, lea e tatau ona faʻaoga e tusa ai ma faatonuga i luga ole pusa. Afai e le faʻamaoaigaina le eleele i le fomaʻi masani i foliga o le humus, e fautuaina i le amataga o le tautotogo ma le maeʻa o le tautotogo e mulumulu ai le eleele ma lau lau palasi.

E taua! E tatau ona sasaa le mulch i se mea manifinifi ina ia aua nei faalavelave i le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o le laau, aemaise ile taimi o le tautotogo.

Lafoa ma le susu

E taua tele le faʻamautuina o le palapala lea e tupu aʻe ai le trillium, susu. Ina ia faia lenei mea, i le tau vevela, faʻafefeina fugalaau ma le tele o vai.

Afai e ola fugalaau i autafa o laau, ona le mafai lea ona e popole tele e uiga i le susu - o le a le lava le inu susu, talu ai o le palapala o laau e tumau pea le susu mo se taimi umi.

Tofiga

Tapena le laau ile tele o auala, e aofia ai vaeluaina e vao ma fatu, O le mea lea, matou te mafaufau ai i nei metotia o le toe gaosia i auiliiliga.

Vaeluaina o vao

E sili atu ona faigofie ma faigofie O le auala e faʻaleleia ai Trillium o le vaevaeina lea o le vao. O lenei metotia e faʻaaogaina i le faaiuga o le taumafanafana, ona o lenei fugalaau ua totoina e aʻa ma vaeluaina i ni vaega ina ia tofu i latou ma ni pulupulu. Faʻafetai i lenei auala o le vaevaega, o le fafaguina o mata o loʻo momoe ai, o le a faʻaosofia, lea e saofaga i le vave o le aʻafia. 'Otiʻoti vaega ua totoina i se nofoaga tumau o le tuputupu ae.

Fatu

O lenei auala faʻaleleia e iloiloina sili atu le taimi e faʻaaoga ma faigata ae e masani foi ona faʻaaogaina e lava e faʻaleleia ai se trillium.

Ia Aokuso, pe a aliali mai pusa fatu i luga o laau, e seleseleina ma vave totoina i le palapala.

E taua! O aʻafiaga o fatu e mafai ona faʻateleina e ala i le faʻamalosi.

O lenei mea e manaʻomia ai se atigipusa ua tumu se faʻafefiloi o peʻa susu ma sphagnum tutusa tutusa. E lelei le vai ile palapala, o loʻo afifi le pusa i se ata eletise ma auina atu i le pusaaisa mo le 3 masina. A maeʻa le taimi atofaina, e aveese le koneteina mai le pusaaisa; o le ata tifaga e faasee atu i se potu pogisa e aunoa ma le tatalaina. I lenei setete, e tatau ona tuua fatu mo le isi 3 masina, pe a maeʻa ona toe lafoina fatu i le pusaaisa mo le 3 masina ma faʻatagaina ia Aperila. E totoina fatu ua totoina i le eleele tatala i le faaiuga o Me, o le mea lea i totonu o le lua vaiaso e aliaʻe ai pine muamua.

Togi

E tusa lava pe manatu i le mea moni e faapea o le trillium e patino i laau toto, e pei o se ituaiga o meaola o loʻo iai pea mo le taumalulu e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le malulu. Ina ia faia lenei mea, aʻo le i amata muamua laau muamua o le kiona o le a momoe le lau, paʻu poo le mulch i le ituaiga o faapalaga.

Pests ma faʻamaʻi

Trillium e lava lona puipuia i faʻamaʻi, i se tulaga e le masani ai, i taimi o timuga mamafa poʻo ona o le inu tele, e mafai e le laau ona aʻafia lanu enaena I lenei tulaga, ua le toe mafai ona lavea le fugalaau, o lea ia mautinoa ai e leai se mea e malolo ai le vai ma o le eleele e le sili atu ona susu.

O le palaina o le grey e masani ona aafia ai laau e pei o zucchini, kalanchoe, geranium, currants, orchids, fugalaau, peaches, hydrangea, petunia, almonds ma kāloti.

Faatasi ai ma meaola faalafua lea e aafia ai le atinae masani o le fugalaau, ia aveese selu ma slugs, aemaise lava le tele o taimi latou te nofo ai i luga o taʻavale laiti. E mafai ona e osofaia meaola faʻapitoa e ala i le aoina ma le lima, poʻo le sosolo solo i laau taʻitasi. "Metaldehyde".

I le faaopoopo atu i le trillium, slugs o meaola faalafua ia o strawberries, paluka, cloves, phloxes, cacti, kapisi, pateta, rhododendrons, kukama, cannes, ma le autumn crocus (colchicum).
O le mea lea, e le faigofie le ola o le kulutium i le fale, ae afai e te faia se taumafaiga, ona o se taunuuga e mafai ona e mauaina se lalelei matagofie lau laʻau i lau fanua. Ina ia mafai ona manino ma faigofie le alualu i luma o le faagasologa ina ia mafai ai, e taua le amanaia o mea taua o le laau ma mulimuli i fautuaga mo le tausiga o le trillium.