Faatoaga faatoaga

Meaola o vao vao: ata, igoa, faʻamatalaga

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o manulele, o manu feʻai e fiafia tele i tagata tulimanu ma tagata e faʻalelei. E tutusa lava i latou ma a latou 'auʻaunaga fale, o le aiga o pato, ae e ese lava i foliga vaaia. I le aotelega, e sili atu ma le 10 ituaiga o vao vao. O le eseesega, o le a le iloa e le ornithologists le geese, o fafo, e tusa lava pe tutusa ma se kusi, ae e laitiiti tele ma e le lolomiina se faasologa masani o matematega. E le gata i lea i le tusiga o le a tatou iloiloina auiliiliga o meaola o loo i ai nei o geese vao faatasi ai ma a latou auiliiliga auiliili.

Grey

Grey Geese e pei o tuaa o togalaau aina, o latou augatuaa oe na avea ma uluai fale sili atu nai lo le 1,300 tausaga TLM. er O i latou o sui pito sili ona tele ma sili ona malosi o kosi vao. O tagata taʻitoʻatasi o lenei ituaiga o meaola e iloga i le lanu paʻepaʻe, o se uaua malosi, ma se laʻau tele o le lanu piniki ma le lanu mama. O le mamafa o le tino e ese mai i le 2.5 i le 6 kilokalama, o le umi o le tino maliu e 75-90 cm, ma o le apaʻau e oʻo atu i le 180 cm. O fafine ma tane e leai ni eseesega i le lanu o la latou fulufulu;

E te iloa? O se kosi faatoa fanau mai o le a mafaufau i le mea muamua na ia vaʻaia pe a uma lona fanau mai.
Gasegase grey e fafagaina meaai i luga o laau: mutia, acorns, cereals, berries, fualaau laiti, laʻau. Mo lenei mafuaʻaga, ua manatu i mea faʻamaʻi faʻamaʻi i fanua o le faatoʻaga.

E iai a latou suʻega faʻapitoa mo le fafagaina o mea taumafa: tele ma vevela i lalo, ae le lautele ma maualalo le totō e pei o manu felelei. Grey geese e faʻatasi - pe afai o manu felelei e fausia se paga, latou te tumau ai i totonu mo le olaga, na o tuusaunoaga o le oti o se tasi o paaga.

I le tautoulu, o le tele o lafu mamoe uʻamea e felelei ese mai o latou nofoaga e taamilo i le itu i saute. Latou te felelei i ni vaega laiti o le V, ma faʻapotopotoina nuʻu tetele i sisifo ma saute o Europa ma gaʻo gaʻo gaʻo, nonofo i luga o auvai, vaitafe.

O meaai e masani ona faʻaalu i le ao, e mafai ona latou o atu mamao i le laufanua e suʻe ai meaʻai, ae i nofoaga e tele o loʻo latou faʻaeteete ma le faʻaeteete ma o atu e fafaga i le po, ma toe foi i le malologa i le vaveao.

Talu ai ona o le malosi o le atinaeina o faatoaga, ua leai ni fanua talafeagai, ae o loo salalau pea i Europa Tutotonu ma Sasae ma le tele o Asia.

Lafoga ma afaina o manulele lauiloa - o lupe, pato, o salu, paluga, moa moa, peacock, turik, teuteu ma taua, moa ma moa fuamoa e mafai ona matua ofo.

Paʻepaʻe (pola)

Faʻavae i luga o le igoa ua manino ai o nofoaga e sili ona fiafia i ai paina paina paʻepaʻe o laueleele o Kanata, o le itu i sasae o Siberia ma le itu i matu o Greenland. O le mea e le masani ai, e mafai ona maua i Wrangelle Island, i le teritori o Chukotka ma Yakutia. Pe o le kusi paʻepaʻe o se manu felelei pe leai foi, e mafai ona matou fai atu ma le mautinoa: ioe - o manu felelei nei, o loʻo malaga atu i le Fagaloa o Mekisiko i le taumalulu. I aso nei, o lenei ituaiga ua manatu e toetoe lava a leai ona o sauaga sauā ma le faʻaumatia e tagata.

O foliga vaaia o lenei ituaiga o mea e matua mataʻina - fugalaau lanumumu-paʻepaʻe o le tamai povi, faʻatasi ai ma le lanu uliuli po o le lanu uliuli o ona apaau, o le aotelega o le gutu, le piniki piniki ma paʻu. I le mulimuli ai i le faʻataʻitaʻiga o le tele o pato, ua faia ulugalii mo le olaga.

E te iloa? Mo le puipuia o fuamoa mai le manua matautia o le fox, o fafine laumei paʻepaʻe e sili ona fiafia i le fausia o ni mea e lata ane i le nofoaga o le pole owl, o se fili masani mo le pola fox.
O nei manulele o manulele faauo ma fegalegaleaiga lautele, e nonofo i ni vaega tetele, o nisi taimi e oo atu i le faitau afe tagata. Latou te fafagaina masani i meaʻai a le arctic: moa, lichens, laʻau ma vine, faʻapea foʻi fatu ma pata.
E manaia le suʻe pe faʻafefea ona taofi moa manu, pato, peakilo, oeto, paluga, ma lupe.

Mauga

Mai le igoa o le manulele e manino lava o lenei kusi o loʻo ola i le mauga tele - O Central ma South Asia o loʻo taʻua o lona nofoaga fanau mai. Faʻailoga masani i Saina, Mongolia, Kazakhstan, Kyrgyzstan. I le taumalulu, o lafu o mauga mauga e malaga atu i nuu maulalo i mātū o Initia, faʻapea foi i Pakistan, Bangladesh, Banafana. Igilisi faʻailoga igoa - "paʻu-ulu"o le faaliliuga o lona uiga "i sasa i luga o le ulu". O lenei ituaiga o igoa e mafua ona o le lanu le masani ai o le ulu: i luga o se paʻepaʻe papaʻe e lua laina lanu uliuli e tasi, e tasi le pito i tua o le ulu mai le tasi mata i le isi, ma o le lona lua e laʻititi laʻititi, latalata i le ua.

O le fulufulu o le tamai povi ma apaau o le lauulu enaena, ma le tuaoi uliuli i autafa o apaau. O le gutu ma le paʻu ua vali samasama, ma o le pito o le gutu e faailogaina i se tamaʻi uliuli laitiiti. O le umi o tagata matutua matutua e 70-80 cm, o le apaʻau e eseese mai le 140 i le 160 cm, ma o lona mamafa e eseese i le 2-3 kg. Sui o le fanau pepe i luga o le matafaga ma motu latalata i vaitafe mauga, luga o papa. Latou te savavali ma le toʻa, aua latou te faʻaaluina le tele o taimi i luga o le eleele nai lo le vai. O le tamaʻitaʻi ma le tane e masani ona fausia se paga mo le olaga. Faʻapitoa mo tamaitai e sau i le 2 tausaga, mo alii - i le 3 tausaga.

O le ituaiga o fafagaina o vao o le mauga e fefiloi: i a latou taumafataga e toetoe lava a tutusa ma meaai o fualaau faisua (laʻau, lau, algae), ma manu (crustaceans, mollusks, larvae).

O lenei ituaiga ua manatu o se tasi o manu felelei lele maualuga. O se vaalele o manulele i luga o Himalaya na tusia i luga o le maualuga e silia ma le 10,000 mita. Mo le faʻatusatusaga: i se maualuga faapena e oʻo lava i se helikopa e le mafai ona felelei ona o le le mautonu o le ea.

E taua! Ona o le poaching, o le ituaiga o meaola o loʻo i luga o le laina o le faʻaumatia atoatoa, o le mea lea ua lisi ai i le Tusi Pulu Mumu a le Rusia, ma le tulituliloaina e faʻasalaina e le tulafono.

Poula

Toa anufe I luga o lo tatou teritori latou te manatu o manu felelei, ona o lo latou atunuu o le itu i saute o Ausetalia ma le laueleele o Tasmania.

O foliga vaaia o manulele e le masani ai: o se fulufulu lanu enaena, o se ulu laʻitiiti i luga o le gutu, o se samasama lamolemole, ma le totoa, e pei o se moa. Paws o se paolo mumu. O le mamafa o tagata matutua e mafai ona ese mai le 3 i le 6 kilokalama, o le umi o le tino maliu e 70-100 cm. Gaosi o lenei ituaiga faʻaalu e toetoe lava o taimi uma i luga o le eleele, aua latou te le iloa pe faapefea ona aau, ma latou felelei malosi lava. Mai lea mea e maua ai a latou ituaiga laau toto: mutia, aʻa, ma fatu fatu e sili ona taua i le taumafataga, e ui lava o nisi taimi e mafai ai e manu felelei ona aina ni masi, anufe, ma iniseti.

O manulele o lenei ituaiga e mafai ona tausia lelei i le fale. Pe a fuafuaina le teritori, e tatau ona tausisia le fua saʻo o le vai ma le eleele: 20% o le fanua e tatau ona ave i lalo o le vai, ma 80% o totoe mo le gataifale.

E manaʻomia e manulele avanoa i le vaalele, o lea e manaʻomia ai ona fausia se potu i le fuataga e 1 sikuea mita. m mo le tagata matua. I a latou meaʻai masani, e mafai foi ona e faʻaopoopo meaʻai matala, fafaga.

E taua! Afai o le maualuga o le pa puipui e maualuga, o le a faʻaitiitia faʻaitiitia ai le gaosiga o le gaosi, ma o faʻamaʻi ona o le ea ma le eletise e mafai foi ona atiaʻe.
E le iloa e geese anufe pe faʻafefea ona faʻafefe ma faʻalogo foliga masani o la latou ituaiga, o latou leo ​​e pei o le puaa.

Sukosos

O se uiga uiga ese o le sukhonos e tele itu: o le umi o le tino maliu e mafai ona oʻo atu i le 100 cm, ma o le apaʻau e mai le 1.5 i le 1.8 mita. O le mamafa o manu felelei matutua e 3-5 kg. O tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi e tutusa la latou lanu: o le tua o le ua, itu ma tua e vali paʻu-enaena ma paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, o le pito i luma o le ua e malamalama, o le gutu tele, uliuli, ma se fasi paʻepaʻe i le faʻavae. I tagata talavou, e le o iai se fasipepa, lea e faigofie ai ona iloagofie mai manu felelei.

O mauga ma tumutumu o Mongolia, Saina, Siberia i Sisifo, Kazakhstan, Uzbekistan e masani ona masani ai nofoaga o le kusi. O manulele o lenei ituaiga o loʻo nonofo i vanu ma laufanua e latalata i le masima ma vai inu vai, e sili atu i le laufanua o loʻo i luga o le eleele.

O le tele o le taimi na faʻaaluina i luga o le eleele, i le tulaga o tulaga lamatia, lafi i le mutia. Afai o le mea na lamatia ai latou i luga o le vai - e mafai e manu felelei ona loloto le loloto. O le taumafataga e puleaina e meaai a le gaosi: otaota, laʻau, vine. Ona o le masani ma le fiailoa o sukhonos, na amata ai ona latou gafa ma galueaiina i nuu i tua. O gase o lenei ituaiga e taua mo le lelei o le aano o aano. O loʻo faʻatinoina foi le sui o fuamoa o le saponifer vao i le fafine.

Nile

O le igoa lona lua o lenei ituaiga o vao vao e Kanisi Aikupito. O le fanau mai o le fatu o le Vanu o le Naila, faapea foi ma le teritori o Aferika i saute o Sahara. I le tolu seneturi ua mavae, o le ituaiga na faaulufale mai i totonu o atunuu Europa Tutotonu, ae o manu felelei na le tali lelei i le falemaʻi, o lea na toatele ai tagata na sosola ma avea ma vao. Vaʻaia geese e matagofie foliga vaaia: o lanu paʻepaʻe, lanu mumu ma le paʻu o loʻo i lanu, o mata e vaʻaia i se lanu enaena, o paʻu papae ma le uliuli, paʻu ma le gutu e mumu. O nei manulele laiti, o lo latou mamafa e mafai ona ese mai i le 1 i le 4 kilokalama, o le apaʻau e le sili atu i le 1.5 mita. E leai ni eseesega o lanu i le va o tama ma tama, ae o nei mea e laʻititi.

O le taumafataga o lenei ituaiga e fefiloi: o meaʻai fualaau aina (mutia, fatu, fualaau aina ma lau) ma manu (anufe, manu laiti laiti) e tutusa lava.

O le mea e maofa ai, o sui o le ituaiga e masani ona faʻaalia le osofaʻiga e fesootaʻi ma le fasiotiga o lo latou teritori. O manulele e masani ona nonofo taitoalua pe i ni vaega toʻalaiti, puipuia ma le lotoleaga o latou nofoaga mai tagata tauva, o nisi taimi e ulu atu i taua, puipuia o latou fanau. I le taimi nei, i Aferika, o lenei ituaiga ua taʻua o se mea leaga o fanua, aua e faigofie lava ona faʻaumatia le seleselega atoa. E maua foi manulele, ona o le i ai o le ituaiga meaola e le mafua ai le popolega.

Magellan

O le kusi Magellan e taua foi o le ulu o le ulu, ulu-ulu, ulu. Manulele o lenei ituaiga o meaola i le teritori o Amerika i Saute: Patagonia, Chile, Atenitina, Tierra del Fuego. E tusa ai ma le ituaiga o meaai, o lenei meaola e mai i herbivores. O le taumafa o manulele e aofia ai lau, fatu, pu ma isi vaega o laau. E taua i latou o meaola faalafua i vao, ao latou 'aina mea totō ua totoina mo lafumanu. E sili atu le fiafia o Magellan geese e nofo i laufanua valevalenoa ma laufanua, laufanua mutia, lata ane i fanua taufaatoaga.

Gel-headed Magellan geese e tutusa le laʻau: o le umi o le tino maliu e 60-70 cm, o le mamafa o tagata taitoatasi e 2-3.5 kilokalama.

E na o le pau lea o ituaiga o vao vao, lea e eseese lanu - o tane ma tane e paʻepaʻe sinasina, ae o le lanu enaena e lanu ai tamaitai. O le lanu o paʻu e ese foi: i totonu o le tamaitai o latou samasama-lanu moli, ma i le alii e lanu uliuli. O le tino o tamaloloa uma e lua e lanu sinasina. O sui o lenei ituaiga e matua faigofie lava ona taofiofia i le tafeaga, e pei ona latou manaomia ai se vaega itiiti o le vai tafe (pe tusa o le 25% o le aofaiga atoa). I totonu o eria a le lotoifale e mafai ona ola i le 25 tausaga, faʻaleleia le tausiga lelei.

Beloshey

O le igoa lona lua o lenei ituaiga o lanumoana lanumoana, lea na ia mauaina ona o foliga vaaia. O le toatele o le faitau aofaʻi o tagata o loʻo tufatufaina i Kanata i matu, Alaska, le talafatai o le Pasefika o le Iunaite Setete ma Siberia. O nei manu felelei ma ni tino paʻu, ma o le ulu ma tua o le ua e paepae. E tusa ma le 2.5-3.5 kilokalama, e mafai ona umi le 90 cm o tama. I luga o le eleele, e fafagaina i luga o laʻau, vine, otaota, ma fafaga i vai mai algae, mollusks, ma mussels.

I le vaitau o le vavao, manu felelei i tafatafa o le talafatai, luga o vaituloto poʻo atumotu o loʻo i ai se vaʻaia lelei. Aʻo tuʻuina atu e le fafine ia fuamoa, o loʻo nofo latalata ane le tane, ma puipuia le faamoega mai 'auʻaunaga mataʻutia ma le leʻi valaʻauina. O le faʻamoemoe o le ola o lenei ituaiga e puupuu pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o geese - 6-13 tausaga.

Humenik

Faʻasoa le lapisi e patino i ituaiga o meaola, i le taimi o le faʻafefe o loʻo taatele i le tele o le Eurasia. I foliga vaaia, e pei o se kusi fulufulu, e ui i lea, e ese mai i le pogisa ma le pito i totonu o apaau, i se lanu samasama-lanu-lanu e lua lanu-lanu. O le mamafa o le tino maliu e eseese mai i le 2 i le 5 kilokalama ma e faalagolago i vaega laiti o le manulele, ma e le silia le 90 cm le umi. Afai tatou te mafaufau i le mea o loʻo i ai le kusi o le pusi puao i le taumalulu, e mafai ona tatou nofofua i fafo o atunuu o Europa i Sisifo.

I le masani ai, e suʻesuʻeina e le konithologists ia ituaiga meaola e fa, ia e ese siʻisiʻese io latou uiga i fafo (fua o fulufulu, foliga ma le tele o le pi, mamafa o le tino):

  1. Taiga
  2. Europa.
  3. Siberia Sasae.
  4. Faʻamataʻu.

O le taumafataga e puleaina e vaega o mea toto: otaota, otaota, vine, faʻapea fualaau faisua ma fualaʻau. Humenniki sili atu i le ofaga i totonu o vaomatua, tundra, latalata i masima, vaitafe ma vaitafe.

E te iloa? Gumenniki e fiafia e "taalili" - i taimi o fafaga, pe a potopoto manu i le tele o lafu, e mafai ona faalogoina a latou pese mo le fiaselau kilomita. Ae ui i lea, e foliga mai e le o vaaia i tafatafa o manulele, aua i pito o le vaega o loo i ai pea ma le leotele le faailoa atu o se mea matautia.

Andean

Aiga o lenei ituaiga o mauga maualuga o Andes mai Peru i Chile ma Atenitina, o manu felelei e ola i le maualuga e 3000 mita ma le maualuga. Andean goose e sili le avanoa i laufanua vavalalata i mutia vao, ola i togavao, vanu mauga, vaitafe o vaitafe, laufanua ma laufanua. O le tele o le tausaga e faia i luga o le sili atu i le 3,000 mita, ae o nisi taimi e mafai ona latou o ifo i lalo pe a maeʻa le mamafa o le aisa. E tele taimi e faʻaalu ai eesini aeto i luga o le eleele, e seasea ona tulaʻi i le ea, aemaise lava e aloese ai mai tulaga lamatia. Afai e le mafai ona alu ese, o le a laveaiina i latou i le vai, peitaʻi, i le leai o se tulaga lamatia, e seasea ona latou ulufale atu i ai, aua latou te aau lemu ma leaga ona o le fausaga o le tino ma le siʻu.

O le fulufulu o le ulu, ua ma le pito i luma o le tino e papaʻe, o le siʻusiʻu ma tua e vali paʻu. O pi ma paʻu ua faailogaina i se paolo lanumumu mumu. O tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi e toetoe lava a tutusa, ae o fafine e laʻititi lava i le tele. O le umi o tagata taitoatasi e 70-80 cm, o le mamafa e mafai ona maua mai le 2.7 i le 3.6 kilokalama. E tele ituaiga o vao vao, matou te mafaufau foi i foliga o mea autu. O le tele o kusi o loʻo tumau pea i le eleele, e ui lava latou te fiafia e nofo i tafatafa o le vai, 'ai meaai a le fale, malaga atu i nofoaga vevela i le taumalulu, ma i le taimi o le vaalele poʻo taaloga taʻavale, o le tele o ituaiga e tuʻuina atu se taofiofi masani.