Pests

O a meaʻai e 'ai i totonu o le togalaau ma o latou fale mafanafana, i totonu o le vaomatua ma le vao

Moles, e pei foi o selu ma puipui, e aofia i le faasologa o iniseti. E nonofo i latou i nofoaga e susunuina pe maumau ai pea - i laufanua eleele, i vaitafe lolovaia o vaitafe, i luga o le pito i lalo o vaeluaga ma vaomatua. E masani lava ona nofo lelei ia Mole i la matou togalaau poʻo togalaau. Talu mai iinei i soo se mea lava o loʻo i ai se eleele e faʻamaʻaina e ala i le eliina, faʻafefeteina i vaʻai, ma le eli i totonu o le eleele le alofa e nofo i ia mea mauoa faʻatau. I le eleele e mafai ona faʻaaogaina o le togalaau, o le manu e masani lava ona le togiina le eleele i luga o faaputuga o faaputuga, ae faʻasolo i ai, oomi i totonu o puipui o le vasega. O se taunuuga, o le nofoia o se tagata fou i totonu o le togalaau e faigata ona vaʻaia ma mata le lava.

Feiloai atu i le taʻialalo lalo

O le manu ua atoatoa ona fetuunai i lalo o le eleele. Faʻafefete le fulufulu ofuvae i se pupuu, ae ufiufi ma paʻu susu le lala o le mole mai le faʻafesoʻotaʻi ma puipui paʻu o lalo o eleele. O le tino laititi o le manu ma lona vaʻavaʻa, faʻatasi ma le isu-proboscis, e mafai ai ona vave faʻavave i lalo o le palapala. O luma pito lima lima e faʻapipiʻiina i se ponaivi sesega o le ono vaʻa, faʻapea foʻi ma le uumi ma le maoaʻi, lea e avea ma vaega sili ona saʻo i le eliina o tunnels.

O alofilima o le lima ua liliu ma tua o le lima i totonu, ma alofilima i fafo. O se ulu tele e fesootaʻi ma le tino o loʻo nofo i luga o le ua. O le ulu ma le ua o le tagata lalolalalo o loʻo avea ma avega mamafa. O se faʻamatalaga gafatia o le mole o se tagata masani o se ituaiga olaga ola i le lalolagi. O le mole e leai ni taliga, o le suʻe suʻe suʻega e lilofia i le paʻu mai le pa'ū i totonu o latou eleele ma otaota. O mata o le manu e laʻititi ma tauaso. E ui i le toesea o vaalele i lalo o le eleele, o loʻo i ai sona taliga lelei. Faʻatasi ma se lagona maaleale o le sogisogi ma se lagona lelei o le paʻi, o lenei mea na mafai ai e ia ona avea ma se tulimanu lelei. Mo le foliga o nifo, o nisi taimi o le manu e taʻua o le "lalola o le tarako" - e matua maai ma e foliga foliga o se nifo.

O lapisi e fou ma fou afi, o le tagata galue e tele lona malosi, o lea e masani ai ona ia fafaga le tino. O le aofaʻi o mea taumafaina i le tasi taimi e oʻo atu i le 30 kalama. Afai tatou te manatu o le taumafaina o le tele o taimi i le aso, o le mamafa o mea taumafa e mimilo i nisi taimi e sili atu i le mamafa o le tulimanu. O le manu e le gata e 'ai tele, ae e inu tele foʻi. O le mea lea, e aunoa ma se faaletonu, o se tasi o ana alalaupapa e tau atu i se punavai o le susu (o se vaitafe e le malolo i totonu o se pusa, se vai lele).

E taua! E le taofia e le manu le sailiga mo meaai, e oʻo lava i le taumalulu. O le sailiga mo anufe i le vaitau o le taumalulu e faafaigofieina e le mea moni e tosina mai i le ea vevela o alalaupapa ma le manogi manogi o tagata o loʻo i totonu o le paʻu, o anufe lava latou e tafe atu i lalo o le mau.

Alalalalo lalo

O loʻo faʻaogaina i lalo o le eleʻele palapala labyrinth e lua vaega:

  1. Fafaga faga - o ia mea e tu latalata i le eleele (3-5 cm) ma ua faʻaaogaina e aoina ai anufe ma tetele ma iniseti. O le mole e tamoe pea i totonu ole fafaga fafaga ma aoina le seleselega.
  2. Alalaupapa tumau - o loʻo loloto loloto, i le loloto o le 15-20 cm loloto i totonu o le eleele.

Pe a faʻaogaina e manu le tele o alalaupapa, o le tele o eleele fou e toeliina, e leai se mea e alu ai i totonu o le eleele vaapiapi o le eleele. O le mea lea, o le manu i le faagasologa o le elia o lona ulu ua tuleiina se eleele fou i luga. E faigata mo se tagata matau ona matau mea o loʻo tutupu i lalo o le palapala, ma naʻo le palapala e amata ona gaoioi e mafai ona lipoti mai o se mole e galue i lalo ifo. Muamua, o loʻo i ai se faʻalauiloaina o faʻaliliuga o le lalolagi, ae o vaega fou taitasi o le eleele e taunuu, o le faaputuga o le susu o le eleele e maualuga. I le gasologa o le aso, o se tagata e le lava le vaivai e vaeluaina i totonu oa tatou togalaau ma togalaau e oʻo atu i le 20 mita o tunnels fou. Soʻo se faʻagasologa tautau e amata i se lautele lautele o mea e taʻitaʻia ai se foga eleele lalo. O le aoina mai o le vete ma le tulituliloaina o mea fou fou e faʻaauau pea le uati. O le mea moni e le 'ai le tagata tulimanu, na te tolopo le lumanaʻi; mo lenei mea, o loʻo i ai se va i tafatafa o le potu pito i luga o le fale e teuina ai faʻamaumauga.

O le fale e fai ai le fale lava ia e faia lelei lava, faatasi ai ma le mausali, puipui e le paʻu ma le moega e ufiufi i mutia vaivai ma mamago. E siosiomia e ni ata lapotopoto se lua e fesootaʻi le tasi ma le isi ma le faʻaologa. E masani lava o se mole e leai sona malutaga i le avanoa avanoa, ae taumafai e ufiufi loloto i lalo o aʻa o se laau poʻo se vao. O lenei eleele lalo ifo e tausi ia te ia ma malupuipuia mai fili ma se nofoaga e malolo ai ma tausia tamaiti. O se tamaitai tulimanu lalo ifo lalo ifo o le tolu i le valu. Fafagaina i susu susu mo se taimi puupuu, 30 aso talu ona fanau mai, latou te amata tutoatasi mai fafo o le faamoega o tina ma tuli i luga o tunnels tuai na faataatia e o latou matua. A mavae le 50-60 aso talu ona fanau mai, e oʻo atu manu i le tele oo latou matua ma o le a le pine ae o latou ola tutoʻatasi.

E te iloa? O le saoasaoa o le moa i le labyrinth o lalo o lalo ifo e oʻo atu i le sili atu ma le 50 mita i le minute. E mafai ona ia tamoe, e aunoa ma le faʻavavevave o le saoasaoa, suia le itu o le lafo i le isi itu. O se fesoasoani i se saoasaoa o le saoasaoa o lona fausaga, lea e faigofie lava ona tuʻuina i le itu e faʻafeagai ma le itu o le tamoe.

O a meaʻai e 'ai

O loʻo i ai se manatu e faʻapea tagata ulavavale ma e fafaga i luga o aʻa o laau totoina i totonu o se togalaau fualaau faisua po o ni fugalaau i fugalaau. O lenei mea e sili ona sese, o manu o manu feʻai. O le lisi o tagata tulimanu lalo ifo o loʻo aofia ai uʻamea, o le pito i luga o le May, o lapopoa ma iniseti laiti, ma anufe. O lenei meaola e laʻititi, ae o se musika e sili ona atiaʻe, faʻamalosia e ala i galuega faifai pea, e mafai ona osofaia osofaʻia se pulu, se kiole po o se gata ua paʻu i lalo o le alatele. E le gata ina osofaia, ae ia manumalo foi i lenei taua, ma fai se taumafataga mo se tagata e leʻi faamoemoeina. O le gasegase vave i totonu o le tino o se meaola e manaomia ai le faʻaauau pea o le malosi i calorie, ma o le mole ua faamalosia e ola ina ia 'ai. O lona olaga atoa o se sailiga faifaipea mo meaai.

O a manu e 'ai i lo latou fale taumafanafana:

  • puʻeina;
  • froke ma topa;
  • lapisi o butterflies ma May beetles;
  • lapoa lapoa ma laitiiti;
  • anufe.

E taua! Moiti eli toatasi le eleele ma o latou paʻu, e le mafai ona latou gia ma o latou nifo, o le mea lea latou te fiafia ai e nofo i le eleele mama ma le mama.

I totonu o le vaomatua, e le mafai ona iloa e se tasi le faaputuga o mole minks, o iina mo le masani masani o lalo o le eleele o le meaola o se mea faʻalavelave e tulaʻi mai i le tele o aʻafiaga o tagata matutua. O nisi o ituaiga o manulele e mafai ona tulituliloa i luga, ae o lenei mea e sili atu o se tuusaunoaga. Mole i totonu o le vaomatua e fafaga mea latou te pulea e tulituliloa ai: manu laiti, amphibians ma iniseti.

Moles i le togalaau

E manatu o ia o se mole e pei o se anufe le aoga e tatau ona fefe mai le togalaau i auala uma. Peitai, o lenei manatu ua matua faateleina.

Aoao pe faapefea ona maua se ala mai le dacha.

O faʻamanuiaga

Ou te fia fai atu ni nai upu i le puipuiga o le tagata lalo ifo: na te le faʻaumatia le seleselega pateta po o paluga, pei o Medvedka poo Khrushchi.

O se tagata nofolalo o loʻo nofo i totonu o le togalaau e faʻasalalau le numera o iniseti leaga, faʻaititia ai i latou i se numera maualalo. Na te tatalaina le palapala, ma o lona vai ma le ea e ulu i le palapala, i aʻa o laau. E maua e le tagata tulimanu ma faʻafeiloaʻi le kolone o loʻo nonofo i le nuʻu, lea na o le faʻaumatia ai o fugalaau fugalaau ma 'ai ai pateta i le togalaau. Ae ui i lea, o le tasi mole e nofo i totonu o le togalaau o le a mafua ai le faaleagaina o mea totō nai lo le uʻu susu. Afai e iloa e le faifaatoaga e ai le mole i lalo o le eleele, semanu e faafetai tele le manu mo se taimi umi. E le gata i lea, e le mafai e ni faʻaipoipo ona feagai ma faʻamaʻi poʻo mailei, ma mai le tasi olo i totonu o le lua masina pe tusa ma le afe afe o uu fou o le a feosofi ma tafe i luga o le togalaau. Afai e te le tauina lenei sasa, o le a le pine ae e alu ese mai le togalaau, aua e le mafai ona faatali mo le seleselega.

E te iloa? O le mole o loʻo i ai fulufulu taua, o fulufulu ofuvae ma pulou e vavae ese mai ai. O manu e molio faalua i le tausaga, pe a uma le fuʻa, e susulu a latou fulufulu, lamolemole, susulu ma tatala le taimi o sailiga i le mole. E maua le laki i lalo o le tulimanu i lalo ifo o lana laʻau, e ui lava e matagofie, ae e puupuu lava. O le mea lea, o le manaʻoga mo ona paʻu e laiti.

Faʻaleagaina

Ae tusa lava pe mafaufau o le a le fafagaina e tamaloloa aʻa o laau totō, o latou foliga vaaia mafua ai faʻaleagaina masini i fanua - o aʻa o laau totō e oʻo atu i le ea, faʻaalia, gaogao ma faʻafefe.

O loʻo faʻaumatia le tele o togalaau fasi iniseti. Ae i le taimi lava e tasi, o le mole, o le fausiaina o lalo o fesoʻotaiga, o loʻo afaina ai aʻa o laau lapopoa ma laiti. O le faʻaogaina o alalaupapa e aofia uma ai le taulaga, pe a tuʻuina, e mafai e le manu ona kosi se ala i totonu o le pulou poʻo fafo faletaele. I le tau vevela, e leai se faafitauli ogaoga i lenei mea, ae o le taimi lava e amata ai timuga o le timu, o le a faʻafefe ai le pulou i totonu o le ala eleele ma o le a le talafeagai mo le toe teuina o faʻatau mo le taumalulu. Ma o le a le mea e 'ai e le moa i togalaau fualaau fualaau aina e mafai foi ona afaina ai laau totō na totōina iina. A uma mea uma, o le eleele e leai ni eleele e leaga le palapala ma e le maua ai se seleselega lelei. O anufe e faʻamalo le eleele o le togalaau, i le gasologa o vaʻaia o le oneone ma le susu (mafutaga, timuga, timuga) e ulu i totonu o le eleele. Lafoaʻi o laʻau alavai, o le manu feʻaveaʻi na te sasaina moni laau (pateta, kāloti, beets) na totō ai mai le eleele. I totonu o le togalaau, i le mea na aliali mai ai patupamu, o mea uma o loʻo siomia ai i latou e faʻaputuina i le pau ma le faʻamagoina o laau toto.

Aʻo tuʻuina a latou gaioiga, o le tagata faigaluega le vaivai e tuʻuina atu i luga o le mutia ia faaputuga eleele i luga o le mutia, lea, i le faamautuina o sina mea laitiiti, faʻamalosi ma faigata ai ona lue le mutia i luga o se mutia. Faatasi ai ma le "faaleleia" o mea leaga i lenei mea ma o iina e faia ai ona lava fetuutuunaiga i le ata o le dacha, e faapipii ai ona faaputuga i luga o iliili auala ma mauga alpine. E fiafia tamaiti i nofoaga e pei o aso malolo po o fale faʻatoʻaga. O iinei o le eleele e sili atu ona solomuli, sili atu le manaia ma e le faigata e pei o luga o laufanua papafe. Afai e nofo se malo le talia i lau lotoa, e tatau ona e faia ni mailei poo mailei. I le tulaga e te le manaʻo e faʻaleagaina le tagata faigaluega, e mafai ona e faʻapipiʻiina se tagata faʻatau. O komepiuta e faʻamalosi (lea e maua ai se faʻamaloilo le lelei mo se meaola) poʻo vailaʻau vailaʻau o loʻo tuʻuina i totonu o se paʻu.

O tagata faʻamaʻi faʻamalolo e tuli ese le manu mai le teritori o loʻo nofoia. E i ai la latou manogi manogi, ma le manogi. O le fausiaina o lalolalalo o le a le mamao tele - atonu o le a ia gaoioi ana alalaupapa i le nofoaga lata ane.

Faitau foi pe faʻapefea ona puipuia le apu mai mea leaga.

Faʻataunuʻu i le taumalulu

Talu ai o le vevela o loʻo i le lalolalo e sili atu le maualuga nai lo luga o le eleele, o le faiga o alavai eleele e matua mafanafana ma e lagona lelei le manu. I le taumalulu, e tutusa lava le taumafa a le moa e pei ona masani ai: e lava meaʻai i le eleele (anufe momoe, anufe, lili laupapa, larvae). I le taimi malulu, o le mole o le gaioiga o le a alu ifo i lalo, ma i le va o iniseti tulimanu, e momoe ai le manu i lona nofoaga e teu ai. Talu ai ona e le mafai ona faia se meaʻai e aunoa ma se meaai umi mo le 14-16 itula, e tatau ona tuliloa i taimi uma. Ae afai o le taumalulu e vevela ma o le eleele e leai se sili atu i le afa mita, o le iniseti o lo o lafi i totonu o le fale e leai se mea e malolo ai ma ua mate le mole e aunoa ma le fafaga.

O ai e aina i latou

E ui lava i le mea moni o loʻo nonofo i lalo eleele ma e matua faigata lava, ae o loʻo i ai foi i latou i le lalolagi manu. Latou te fiafia e tulimanu alope, taifau raccoon ma taifau masani. Ma e oo lava i le kusi o le fanua o le a le misia le faaputuga o le eleele ma o le a taumafai e puʻe lona tagata. Ae ui i lea, e leai se tasi o nei meaʻai e fafagaina i luga o manu ma o le a le 'aina se mole mole, talu ai o lenei meaola ei ai se manogi malosi. E avea o se puipuiga puipuia - e toʻaitiiti ni tagata taufaasese e matua le mafaamatalaina.

Ae ui i lea, i totonu o le lalolagi o manu o loʻo i ai se tagata taufaasese, o ia lea e maua ma le fiafia meaʻai e le manaia. O lenei fili leaga o se vevela. O se ituaiga o manu felelei i lalo o le eleele e masani ona ola i le fanua e tasi ma i matou. Ma e tusa lava pe tatou te le matauina, ae o le i ai ma le taua tele e aumaia uma ai sina mea leaga ma tele le manuia mo se tagata. Ua uma nei, ua aʻoaʻoina tagata e nonofo faʻatasi ma o latou tuaoi vavalalata fale. Mo mea ola uma, tetele ma laiti, ei ai se nofoaga i lenei lalolagi.