Faatoaga faatoaga

Avian colibacteriosis: pathogen, tui, faailoga ma togafitiga

E masani lava, o tagata tomai faapitoa i le fausiaina o manufelelei e feagai ma faʻamaʻi manu eseese.

I la tatou tusiga o le a tatou faʻamatalaina le mea o le colibacteriosis manu ma le auala e faia ai togafitiga i le fale.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma mea e matautia

Tasi ogaoga gasegase gasegase, lea e tupu ai le toxicosis, o colibacteriosis. O le tele lava o taimi, o le faʻamaʻi e aafia ai mama, vaʻa, ate, pericardium ma sooga. Afai ei ai se ituaiga o le faʻamaʻi, o le a oʻo atu i le 30% o tamaʻi tamaititi e mafai ona mate, pe a maʻi tagata matutua, o le a faʻaitiitia le fua o latou gaosiga. O le faʻamaʻi e aʻafia ai le na o manu felelei, ae faʻapea foʻi isi manu. I le taimi lava e tasi, e afaina ai totoga i totonu, lea e oʻo atu ai i se gasegase o le maʻi. Colibacteriosis o se faʻamaʻi tuga e masani ona oʻo atu i le faʻaumatiaga o le faitau aofaʻi o tagata moa. E masani ona tupu i meaʻai paleni, le lelei le tumama. I le masalosaloga muamua o le i ai o le faamai e tatau ona vave saili se fesoasoani mai tagata tomai faapitoa.

Faitau foi e uiga i faʻamaʻi manu e pei o le coccidiosis ma le pasteurellosis.

O a ituaiga o manulele moa

E masani ona mafatia mai le colibacillosis:

  • moa;
  • pepe pato;
  • goslings;
  • tamai turkeys;
  • pheasants.

E taua! Talu ai ona o le faʻamaʻi e mafai ona tupu i luga o palale vaalele, pe a iloa se manulele maʻi, e faanatinati le vavaeeseina ma togafitia le potu na tu ai.

E iai foʻi le manulele o le faʻamaʻi o manulele pei o lupe, tumutumu, manu. O manu laiti i lalo ifo o le 4 masina le maualuga o le gafatia i colibacteriosis.

Faʻalapotopotoga faʻamaʻi ma mafuaʻaga o faʻamaʻi

Faʻalapotopotoga faʻapitoa - E. coli, lea e taatele i totonu o le siosiomaga ma o loʻo i ai i taimi uma i totonu o le fualaau oona o tagata ma meaola. O le microbe e puipuia i le siosiomaga, i luga o le fogaeleele e mafai ona oʻo atu i le 204 aso. Afai e vevela le kuka i le 60 tikeri, o lona faʻaumatiaga o le a tutupu pe a uma le 1 le itula, ma pe a 'aʻau - vave.

O le Colibacteriosis e mafai ona atiaʻe e avea o se maʻi tutoʻatasi, ae o nisi taimi e tuʻufaʻatasia ma isi faʻamaʻi, e oʻo atu ai i faʻafitauli. O manu mamai ma maʻi o se punavai o siama e tuʻuina atu ai le ese.

O le maualuga maualuga o microbes o loʻo i totonu o fecesi. Pe a afaina e meaola meaʻai, vai, otaota. O le tamaʻi manulele e 'ai meaʻai, ma faʻapea ona faia ai le faʻamaʻi. Colibacteriosis i moa e mafai ona oʻo mai i le laasaga o le pipili i totonu ole atigi pusa.

Saili po oa mea e aʻafia ai ma e leai ni faʻamaʻi pipisi.

Faailoga ma le faʻavae o le maʻi

O le umi o le vaitaimi e faʻaolaina ai atonu o mai le tele o itula i le 2-3 aso. I le colibacteriosis gasegase, o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona alualu i luma ma le maliu o le manulele o le a vave ona oʻo mai. I le taimi muamua ua amata ona atuatuvale o ia, ua le fiafia, e le masani ai, e teena meaai. O le lanumoana o le gutu, faʻafitauli o le intestinal, feces ei ai se lanu samasama-lanumeamata. E ono i ai foi le fulafula, afaina o sooga. Faʻatasi ai ma se faʻafitauli le lelei ma le tumau o le faʻamaʻi, o le taimi faigata e 2-3 vaiaso. O loʻo i ai le manava manaia, e suavai, sinasina-lanumoana i le lanu, o nisi taimi ma le toto poʻo le sulugatiti. O le fulufulu mamoe e le susulu, palapala.

E te iloa? O le igoa o le moa "broiler" e mafua mai i le upu Peretania broil, o lona uiga o le "mumu i le afi."

2-3 vaiaso pe'ā uma le faʻamaʻi o le maʻi atonu e ono faʻavave ai le manava, lea e mafai ona tuʻuina mai faatasi ma le mimiti. E tusa lava poʻo le toe faʻaleleia o meaola laiti, o le a le lelei ona tupu. O le Colibacteriosis o loʻo faʻaalia e suiga faʻapitoa: o le afaina i totonu o parenchymal organs ma le mucosa o le intestinal.

Faʻailoga

Afai ua faia se suʻesuʻega o colibacteriosis o moa, e tatau ona e suʻesuʻeina le tulaga o le pepe, ma e taua le amanaʻiaina o faʻataʻitaʻiga. Na faia foʻi suʻega suʻega suʻesuʻe e suʻesuʻeina auʻiliʻiliga.

I le faailoaina o le faamai e tatau ona faia ai mea nei:

  • aveese le manulele afaina mai le potu e taofi le afaina;
  • faia le masini faamama ma le faʻapalaina i totonu o le falemoa. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se vaifofo o le alkali (3%) poʻo le pisikisa (3%);
  • faia o le fasia o manu, faia se suʻesuʻega maeʻaeʻa o manufasi.
Afai ei ai suiga pathoanatomi i tino, e tatau ona faʻaumatia.

Togafitiga

Afai e te masalomia o le manulele e colibacillosis, e le tatau ona e mafaufau loloto ia oe lava. E tatau ona vave aveese tagata ua afaina ma fufulu le coop mai fecesi. A maeʻa lena, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave le vete. O le mea e leaga ai, e le tali atu le patho i nisi fualaau. A e leʻi amataina togafitiga, e tatau ona e iloa le lagona o le sooupu i le pathogen. O le mea lea, o le ae le faʻaalu se taimi e faʻaaoga ai vailaau e le aoga.

Pe a togafitia le neomycin, e tatau ona fefiloi ma meaai (50 g i le 1 kilokalama o le mamafa o manu). Tuuina atu le vailaʻau faʻatasi i le aso mo le 6-10 aso. A faʻaaogaina le biomini ma le tetracycline faʻaopoopo 20 g o fafaga i le 1 kilokalama o moa, levomycetin - 30 mg.

Mo togafitiga e faʻaaoga ai sui antibacterial, e pei o:

  • chloramphenicol;
  • tetracycline;
  • furage;
  • baytril;
  • gentamicin ma isi

E taua! Tagata faigaluega o loʻo galulue i le faʻatoʻaga ma le tausiga o le manulele, e manaʻomia foʻi ona siakiina e le aunoa le auai o le pathogen.

O le togafitiga e 5-6 aso, a maeʻa lea e 4 aso e tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga manu, ona toe faʻaofuofu ai lea o se auala faʻatoʻa faʻamaʻi. E sili atu le faʻaaogaina o fualaau. O le sili ona maualuga o le aoga o togafitiga e mafai ona maua e ala i le suiina o vailaau faʻamaʻi, sauniuni o le nitrofuran ma mea faʻapitoa.

Puipuiga

O le puipuiga e aofia ai le faʻatinoina o le tele o faʻalapotopotoga, tamaoaiga, vailaau, mamanu ma le tumama. E aofia i le fafagaina masani o meaola, o le faʻaaogaina o fafagaina e le o aʻafia ai Escherichia ma o loʻo teuina i totonu o se potu e puipuia mai ai. E tatau foi ona faʻamaeʻaina le fagaina o moa moa ma se manulele o le vaitausaga tutusa i le 5-7 aso, ia maitauina le paʻu mama, tulafono mo le tausiga ma le faʻaleleia o meaola, ma ia faʻataunuʻuina faʻamaʻi ma togafiti faʻamalolo.

E tolu taimi i le aso, e tatau ona faʻapipiʻi fuamoa ma tatau ona faʻamaʻi le atigi ma le 1% hydrogen peroxide solution. E fautuaina le faia o tui puipui i le faʻaaogaina o le aerosol pe a oʻo i le tuputupu ae o le talavou e oʻo i le 70-75 aso. A maea le faʻataunuʻuga, e tatau ona faʻamaʻalo le potu ma faʻaali le moli.

E te iloa? O le tele o meaʻai e faʻaumatia e le broiler e faasolosolo malie ona liua i le afa o le mamafa o le moa.

E taua tele i le faifaatoaga faifaatoaga ona iloa pe faʻapefea ona faʻaalia mai colibacteriosis i tagata faʻatau, pe o le a le mea o loʻo i ai ma o le a le togafitiga e faʻaaogaina. Ole puipuiga ole taimi e puipuia ai le manulele mai lenei faamai.