Fua o le gaosiga

Tillandsia: 10 ituaiga meaola matagofie

Faʻaauau fulandia fugalaau o le a teuteu ai totonu o totonu. O lenei lalelei matagofie, e salalau mai Amerika i Saute, e tosina atu ai le gauai e le gata i le eseesega ma ituaiga o laʻau, ae faapena foi i le ala e ola ai e aunoa ma ni aʻa. Malilie, o se pulou lanumeamata lapopoa ma se fugalaau susulu foliga i se auala sili ona faapitoa i luga o soʻo se faʻalava laupapa poʻo le uaea e aunoa ma se fugalaau. Ae o loʻo iai ituaiga eseese o loʻo faʻaleleia i le aganuu. O nisi oi latou ua matua atiae tupuaga, o isi ua matua le toe i ai, o isi e ese la latou lanu. I le natura, e tusa ma le lima selau ituaiga o lenei laau matagofie. Mafaufau i le sefulu sili ona matagofie oi latou.

Unevisable (Tillandsia faʻatasi)

Tillandsii usneevidnuyu na valaauina "Cyanea" poʻo "Sipaniolo (louisian) moa". O se vaega taua o le ituaiga o meaola e le masani ai ma le mama o fua o lanu lanu lea e pipii atu i ogalaau o laau po o ogalaau uumi. O le laau e le taʻitaʻia ai se ala faʻapitoa o le olaga, ae faʻaaoga togalaau lata ane e fai ma lagolago. I le sili atu o le tuputupu ae, e fausia ai e tillandsia ni taameni laiti ma leiloloa le pito i lalo. O nei tala e sili ona manaia i totonu o laʻau papaʻe i Bolivia, lea latou te aʻe ai i le maualuga o le 3.5 m.

E te iloa? Na talitonu Karl Linney o le fale fou o Caraguata ua fefe i le vai ma ua puipuia mai i luga o papatusi i luga o laulaau. I le fesoʻotaiga ma lenei vaega, lea, e pei ona i ai i se taimi mulimuli ane, e sese, na toe faaigoa le aganuu ia Tillandsia. O lenei igoa na tuuina atu ia te ia e faamamalu ai le polofesa o vailaau, "le tama o Finnish botany" Elias Tillands.

E le mafai ona faʻaaogaina e le Botanists mea totino, e tusa lava pe foliga tutusa, e le faateleina ai feeseeseaiga, ma e tele lava. O lona faasalalauina e faafaigofieina e le matagi, lea e pikiina fatu o fatu, ma ave atu i latou i ni nofoaga fou. E ui lava i le le mautonu o le aʻa, e faigofie ona aʻafia le laau i vaega e foliga mai e le lelei tele lanu. O ona laupepa matala e avea ma punavai autu o meaai paleni. E ala atu ia i latou, o le fugalaau mai le siosiomaga i fafo e maua ai le susu ma meaʻai e tatau ai. I le pito i luga o le vaitau o le tuputupu ae, e aliali mai le pupula o pupula mai i lauusiusi lanumeamata-lanumeamata o le pulou.

Silver (Tillandsia silverea)

O lenei ituaiga o terlandia ua vaevaeina e saienitisi i le vaega o le ea, lea atiina ae i se auala e leai se afaina. I fafo atu, o le laau o loʻo i ai ni laʻau uumi vaʻaiga o lanu siliva e tupu faʻafuaseʻi. I le faʻavae latou te faʻalauteleina, ma faʻafefeteina i luga o le moto. E faʻatatau i le faʻatoaga o le faʻatoʻaga, i le vaitau mai ia Iuni ia Aokuso o loʻo i ai se uili umi ma se tamai lanu samasama e faʻaaogaina mai le faʻavae.

E taua! Faatasi ai ma togavao i totonu o le togavao i le taumafanafana, o le vevela ua fautuaina e 19-20 ° C, ma i le taumalulu - i totonu o le 13-18 ° C. O le fugalaau e afaina i suiga vave o le vevela ma tusi.

Mai se mamao, o le aganuu e pei o se gaugau gaugau o lau mamago o le mutia o le Timotoma. E ola i luga o ogalaau ma papa. Alofa lelei nofoaga e malamalama ai e aunoa ma se tuusaʻo tuusao. I totonu o le potu e sili atu ona tuʻuina atu ia kopi i matagi sasaʻe ma sisifo. I le tau mafanafana, e mafai ona teuteu faʻataʻavalevale ma fanua.

O fugalaau lalelei e pei o le aster, carnation, bluebell, rudbeckia, heliopsis, coriopsis, gelenium, monarda ma chrysanthemum, faapea foi ma le terlandia, ola lelei i nofoaga e malamalama lelei.

Sitnikova (Tillandsia juncea)

Tillandsiya titanic o se tamaititi laitiiti, maualuga mai le 25 cm i le afa mita. O se vaega patino o le aganuu o loʻo aoina i totonu o se lauulu lauulu lauulu rosette. A o faagasolo le vaitau, o se paʻu lanu violē ua lalagaina ma fugalaau lilac-violet laiti e aliali mai mai lona panicle. E fiafia i potu susu, aua e fafaga i laulaau. Aua e te talia le ea mago ma malulu.

Blue (Tillandsia cyanea)

O le lanu Tillandsiya e ese mai isi ituaiga o epiphytic group e alalaiti laʻau na aoina i se rosette, e foliga tutusa ma le suka.

E taua! A oʻo ina faʻaleleia tomua tillandsii faʻatali seʻi latou togi ese aʻa muamua. Pe a vavaeeseina pepe mai i fafo o le tina, ia fai ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa o le aʻa. O fasi keke e tatau ona faʻamaʻi ma soʻo se ula.

O se vaega taua o lau lanumoana lanumoana o le lanu uliuli-enaena i le faavae ma le lanu enaena i le umi atoa. E pei o isi tagata o le ituaiga o vailaʻau oona mai le aiga Bromeliad, O laupepa laupepa ei ai ni fua laititi e fesoasoani i le laau e maua ai le tatau ma le taumafa talafeagai. I le vevela o le vaitau, e togi ai e le togalaau se totoa elliptical ma se faʻavae faʻaputu ma lilac-piniki mūmū laiti. O i latou, o fugalaau lanumoana lanumoana ma se fomaʻi e foliga mai e amata mai luga i le pito. I le taimi lava e tasi, e le sili atu ma le 2 ni pulupulu e mafai ona susulu i luga o le totoa.

Faʻailoa mai (tillandsia stricta)

O le vailaʻau e iloga i laulaau lanumeamata lanumeamata i le foliga o se tafatolu tafatafa, mai le 7 cm i le 20 cm le umi ma mai le 0.5 cm i le 1 cm le lautele. Mai i lea mea e foliga mai e leai ni pupuʻu ma ni mea e le mafai ona maua. O loʻo faʻatulagaina i se taʻaloga lautele o maso o masini eseese. E masani ona latou lanu piniki pe mumu mumu. O foliga maualalo maualalo e foliga manaia, lea e umi atu nai lo le malologa. E fai sina ufiufi o laʻau faʻapitoa i lanu po o lanu violē.

E taua! Tillandsia e matua nofouta lava i osofaiga o le vaʻa, eseese sigi ma siama. O le mea lea, i le vaʻaia o le manino manino o laʻau, o pogisa ma pogisa i luga o le laʻau, faʻaauau loa ona togafitia togafitiga. Insecticides ("Aktara") o le a faasaoina le fugalaau mai faʻamaʻi, ma fomaʻi ("Fundazole") mai meaʻai ma fomaʻi.

Tricolor (Tillandsia tricolor)

Triclandsiya tricolor e faʻaalia i laʻau lanu meamata, e aoina i le pito i tua o le pusa. O lo latou uumi e mafai ona eseese i totonu o le 20 cm, ma le lautele -1 cm. O le pito i tua o le laʻau mumu laumei laiti e mafai ona iloagofie. I le taimi o le fuga mai se pepa foliar, e aliali mai se tupuga umi. I nisi o ituaiga o lenei ituaiga, o mea e le mafai ona fai, e faigofie, ae o isi e faigata pe faigata. I le gasologa o taimi, e tosoina mai ia mea mai le mea e faʻaaogaina ai se uila ua faʻaaogaina. O lo latou tulaga ese o loʻo taoto i leo eseese o loʻo faʻaalia i le taimi lava e tasi i luga o se lanu lanumeamata o laʻau. O pito i luga e masani lava o lanu lanumeamata, o le ogatotonu e samasama, ma o pito i lalo o le mumu sesega. I lenei lanu televavaza e foliga mai ai fugalaau lanu violē e pei o ni taimane.

Epiphytes o laau toto e ola i luga o isi laau. E faaopoopo atu i le terlandia, e aofia ai foi: orchid, tarmaniya, Decembrist (laau Kerisimasi, zygokaktus), Achmea, Platicerium ma Vriesia.

Tillandsia ionantha

O le violet tillandia e faigofie ona iloa e se laupepa lanu siliva matagofie ma pito i tua. I le taumafanafana o lona pito i luga ua mumu. I le taimi lava e tasi o loʻo maua mai ai ni tumutumu maualalo ma ni manulele lanumoana. Mai se mamao, e foliga mai o se fugalaau mumu lanu meamata ma se lanumoana e tupu mai i se tulaga.

E te iloa? I se tasi taimi i ona aso aʻoga, ina ua folau ia Elaia Tilland mai Stockholm i Turku i tafatafa o le sami, sa maʻi tele o ia. O le malaga mulimuli lea a le alii talavou. I le toe foʻi mai, na ia manaʻo ai e malaga i le fale e tusa ma le 2000 kilomita (nai lo le 300 km) i tafatafa o le Botanical Bay. Talu mai lena taimi, ua taʻua Tillander o Tillland, lea na faaliliuina mai le faa-Swedish o lona uiga "i fanua", "fanua".

Ulu o se mea 'ai (Tillandsia caput-medusae)

Tillandsiya "ulu o le fuamalie" o loʻo faia ai se pulu matala, e aofia ai faʻavae o laʻau. O le pito i luga o laulau taʻitasi taʻitasi e faʻafao i lalo poʻo le itu. E maua e le laau le vaega talafeagai o le susu e ala i le laʻau e sinusina i luga o le pusa. O iina e faʻapupulaina ai le suavai talafeagai o loʻo tafe ifo i lalo laʻau ma o loʻo faʻaleleia. O le "ulu o le jellyfish" e fuga mai i le lanu violē o foliga o foliga faigata, i totonu o nei fugalaau lanumoana e aliali mai.

Duer (Tillandsia dyeriana)

O lenei ituaiga meaola e foliga matagofie lava ona o le sima, o lona uumi e faaluaina le tele o le laau lava ia. O loʻo faʻaalia ai se faʻagasolo o le totoa ma le uʻamea mumu. I lalo o le mamafa o fugalaau, o le a uʻu ai le arc. O le lautele o laʻau o lenei ituaiga o tillandsii o le lanumeamata lanumeamata ma sina malu malu malu. E leai se mea.

Linden (Tillandsia lindenii)

O lenei ituaiga o terlandia e tele mea e talitutusa ma le ituaiga lanumoana. O le eseesega tele i le va oi latou o loʻo taoto i le lanu o le papa. I totonu o Linden o latou lanu piniki mumu po o le moa mumu, ma o fugalaau e maua ai lanu lanumoana ma se "lanu" paʻepaʻe. O laulaʻau o laina, e aoina i fafo o le 30-55 vaega. E le sili atu le 25 cm i le umi o le toto.

E te iloa? Tillandsia e aʻafia i se vaega toaitiiti o laau totő, pe a maeʻa le fuga o le tina, ma faʻaauau pea ona atinaʻe tamaiti.

I totonu o le fale o se fugalaau manaia e aunoa ma se aʻa ma se au e maua ai se nofoaga i totonu o se fugalaau, ma i se mea i luga o se laupapa, maa maa. O meaola tuai o loʻo iloga i la latou lanu lanumeamata e faʻaaogaina e teuteuina ai le telefoni, fagu, poʻo le ola i ni koneteina laiti. Ae o epiphytic tillandsii, lea o loʻo faʻaalia i laulaʻau lanu enaena, e le manaʻomia le palapala. E mafai ona faʻaogaina i luga o le tuputupu ae o vao, laau poʻo le maʻa. O oe ma au malo o le a ofo i se vavega.