Lafumanu

Toto i totonu o le tamaʻi povi: o le a le mea e togafitia i le fale (fualaau, vailaau faʻataʻitaʻi)

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le mea e sili ona matautia pe a tupu aʻe le faitau aofai o povi o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, aemaise le manava. O sea faʻaaliga e mafai ona oʻo atu ai i le oti o tane matutua uma ma povi. E masani lava ona tupu mai le pepe i tamaʻi mamoe, aua latou, e pei o tamaiti laiti, e faigofie lava ona maua i luko pipisi. O le fofo manuia o le faafitauli o le a fesoasoani i le taimi e faʻamaonia ai le faʻamaʻi, faʻapea foi togafitiga talafeagai. E le gata i lea i le tusiga o le a tatou talanoaina mea e tatau ona fai pe a faʻasauā le tamaʻi povi, o le a le togafitiga e mafai ona faʻaaoga i le fale.

Mafuaaga o faʻamaʻi

O le puipuia o le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi i povi laiti o le a fesoasoani i le mauaina o faʻamatalaga e uiga i mafuaaga talafeagai o le mafuaaga e tupu ai. Ua lauiloa i aso muamua o le olaga, o manu ua faʻavaivaia le tino. A oi ai i latou i le manava, sa fafagaina o latou tino i meaʻai mai le tina. O iina sa puipuia ai i latou mai siama ma isi vailaʻau. Ae i totonu o le siosiomaga i fafo, pe a paʻu ai se tamai tamai povi, e mafai vave ona osofaia e faʻamaʻi pipisi, lea e mafai ona vave faʻamaʻi ai le manava.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli faʻafitauli vaivai, o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le manava e mafai ona:

  • tamaʻi meaʻai le saʻo;
  • sese i le faatulagaga o nofoaga ma fale o lo o tausia ai povi;
  • leai se meaʻai i manu laiti.
Soo se tasi o nei filifiliga atonu e mafai ona faʻaalia le tino vaivai o tamai povi i faʻamaʻi, ma malosi tele.

E taua! E tatau ona malamalama o le tuputupu ae o le tamaititi o manava e le lava le malosi, o le a faigata tele mo i latou ona tuʻuina atu susu pe afai e gaʻo tele. O le fafagaina le le pulea e mafai foi ona faʻafefe ai le manava pe a le matauina meaai. O se manava vavalalata e mafai ona gaosia meaʻai pe afai e tuuina atu i se taimi faapitoa. O le mea lea o le a sili atu ona lelei le lelei o meaai ma lelei.

E tatau foi ona tatou taʻua meaai e afaina ai, lea e tupu soo lava ma, e tusa ai ma fuainumera, o se tasi lea o mafuaʻaga o le oti o tamai povi. O se faifaatoʻaga e nafa ma le fafagaina o manu. E tusa lava pe muamua ona fafagaina e le au talavou le susu o le povi, ae o le taimi lava e tatau ai ona fesiitai le tamai povi i le "matua" meaai, ma o iinei e taua tele le faia o mea lelei uma.

O le diarrhea e mafai ona avea ma se tasi o faʻamaoniga o faʻamaʻi manu, e pei o le pasteurellosis ma le faʻamaʻi o le vae ma le gutu.

Symptomatology and diagnosis

E le mafai ona tupu na o ia i totonu o tamai povi ma faafuasei.

E i ai lava i taimi uma faailoga e muamua atu i le tupu mai o le manava:

  • faʻanoanoa fiaʻai i talavou pe toesea;
  • o le faʻavaeina o kulimi mago i totonu o fuaitau vavalo;
  • malogo i luga o le faaata o le pito i luga o le manu;
  • sosolo o mea malogo, o se faailoga o le faʻamalolo;
  • faateleina le vevela o le tino i le talavou.

E tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le ola maloloina o tamaʻi laiti, mataʻituina a latou amioga ina ia iloa ai le i ai o le manava manaia i le taimi ma togafitiga i le vave e mafai ai. O le a le mea e fai pe a paʻu le tamaʻi povi ma e le tu i luga ona vae, matou te taʻu atili atu.

E te iloa? E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 40-70% o tamaʻi tamaʻi laiti, mai le 2 i le 6 aso, e mafatia i le manava. Afai latou te le togafitia i le taimi, ona latou oti lea i le 30% o mataupu.

Le mea e fai, pe faapefea ona togafitia

O le taimi lava e matauina ai faailoga muamua o le manava o le manaʻo, o le a tatau loa ona faia ni fua talafeagai. Muamua lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, e pei o togafitiga a le tagata lava ia i lenei tulaga, e le o le fofo sili lea. E tatau i le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo, iloa le mafuaʻaga o le maʻi, mulimuli ane o le a mafai ona filifili se togafitiga lelei mo lafu povi.

Saili pe o le a le mea e fai pe a faʻapea o se tulaga tali tutusa ua paʻu i moa, moa, turkey, geese, nutria.

Vailaau

Afai o le manava o manu e afua mai i le faaleagaina o vailaʻau poʻo le fesootaʻi atu i meaʻai, o lona uiga o togafitiga e tatau ona faʻatinoina e ala ile fesoasoani o sauniuniga faʻapitoa. Ina ia iloa po o le a se mea e mafai ona tuʻuina atu i se tamaʻi povi mai le manava, seʻi o tatou talanoa filifiliga sili ona mataalia:

  • Vailaʻau faatonuina mo faʻaleleia ole fofoga. O nei tupe e faʻatatau i le toe faʻafoʻiina o le tele o masima i totonu o le tino o le manu, faʻapea foʻi ma le faʻafefeina o le tele o le gau o le suavai. O le tuufaatasiga o nei vailaau o loo iai i le sodium, chlorine ma le potassium i le tele o mea. O loʻo i ai foi se aofaiga o le sucrose ma le kulukose. O le paʻu, lea e faʻaogaina ai le vailaʻau, e masani ona faʻaaoga mo le sauniuni o fofo. O le meafaigaluega e vave galue vave, e leai ni aʻafiaga o le itu poʻo ni faʻasalaga e faʻaaoga.
  • Toga. O le a latou fesoasoani e puipui le tino o tamaiti mamaʻi mai le inupia. O nei fualaau oona e faʻagesegese ai le gasegase o le gasegase, ae e le afaina tele ai le gasegase o mea taumafa, e ui o le mimiti ma e itiiti le faʻavaivaia.
  • Enzymes. E masani lava ona faʻamatalaina i mataupu pe a oʻo mai faʻafitauli o le eletene i le faʻaogaina o fualaau o le talavou. O faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai le microflora o le gastrointestinal tract of animals.
  • Afai e maua e le tamaʻi maʻi le manava e mafua mai i le maʻi pipisi, e tatau ona faia togafitiga. vailaʻau. Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le faaaogaina o fualaau faasaina o chloramphenicol, tetracycline ma biomycin. E mafai ona fuafua le metotia i luga o le faʻavae o fautuaga faʻapitoa: mo le 1 kg o le mamafa o le tino o le tamai povi e tatau ona e ave 10-20 mg o le vailaʻau.
Ona o le mea moni e faapea i le vaitau o gasegase, o le vevela o le tino o tamaʻi mamoe e fesuisuiai, e manaʻomia ona teuina i totonu o se potu vevela ma mafanafana. I le taimi foi lea, e tatau ona taofi le tuʻuina atu ia i latou e inu susu, aua o le manava manava e le faatagaina ai lenei oloa e gauai i le manava. E tatau foi ona e iloa o le susu e mafai ona maua ai ni tulaga lelei mo le atinaʻe o siama.

E te iloa? I totonu o le tasi aso o gasegase ma le manava, o le tamai povi e mafai ona aveesea le mamafa e tusa ma le 6% o le mamafa atoa. A o maʻi le manu, e matua taua lava le tua o ona uso i le atinaʻeina. Ina ia toe faʻafoʻi lona tulaga i masani, atonu e tusa ma le tolu vaiaso.

Fofo faʻapitoa

Togafitiga o le manava o tamaʻi tama i le fale e mafai foi ona faʻataunuʻuina togafitiga faʻasolo, lea i nisi o tulaga e mafai ona fofo vave le faafitauli. Ae o le mea muamua, e tatau lava ona talanoaina lenei tulaga ma se fomai vailaau, aua ei ai taimi e le aoga ai vailaau masani.

Faitau foi e uiga i faamaʻi paʻu ma a latou togafitiga: leukemia, kososis, mastitis, edema tusitusia, maʻi faʻamaʻi.

E i ai se togafitiga togafitiga mo le manava faʻamaʻi. faʻaaogaina teuteu, lea ua saunia i le faavae o oats, rye ma karite. O le kuka e faigofie tele ma vave. E tatau ona fufuluina le cereal (tusa o le 100-150 g) ma sasaa i le 1 lita o vai mama. O nei mea uma e tatau ona kuka mo le itula, faʻaosooso, i totonu o se atigi fagu. O le susu e pei o se taunuuga e faamamaina ma tuuina atu i le foliga o le vevela i tamaʻi mamoe 4-5 taimi i le aso, 0.5-0.6 lita nai lo le susu masani. Togafitiga e ala i lenei metotia e tatau ona tatau i le 1-2 aso. E le gata i lea, e mafai ona kuka le suka i luga o le flaxseed. E tatau foi ona kuka mo le tusa o le itula, e tusa ma le 50 g o le fatu o le flax e ave mo le 1 l le vai. I le faagasologa o le auala o le a faʻafefe ai le vai, e tatau ona faʻagasolo malie ona faʻaopoopoina ina ia iʻu ai i le iuga le tutusa o le vai e 1 le lita. Ua uma ona fufulu le decoction maeʻa ma tuuina atu i manu mamai o le 0.5 lita faalua i le aso. E mafai ona teuina le paluga i totonu o le pusaaisa, ae le umi atu i le 3 aso.

E mafai foi ona togafitia le talatala i tamaʻi povi, ma le lapisi o St. John. O le a tatau ona ave le 1 g o se fualaau faisua mo le 1 lita o le vai ma tumau pe a ma le 9-10 itula. Ona faʻamaʻaʻaina ai lea o le mea na faʻaaogaina ma faʻasaʻa faatolu i le aso i le tasi ipu.

O le isi fofo i le fesili o le mea e fai pe afai o se tamaʻi povi ua upuleaga atonu o le faʻaaogaina o le koale palu falaoa. Faatasi ai ma togafiti a tagata, atonu o le sili lea ona lauiloa. Palu falaoa e faʻamamā lelei atoatoa le inumaga mai siama, toxins ma gaʻo.

I le faʻaaogaina o lenei metotia o togafitiga, e tatau ona e tipi le falaoa i ni fasi vaega ma tuʻu i totonu o se ogaumu e muaʻi faʻamamaina. Taofi i ai o le a manaʻomia seʻi oʻo i se taimi pei o le fasi falaoa e le punou. Ona manaʻomia lea e le koale e olo i totonu o le paʻu eletise. I le 1 lita o le vai ua kuka e tatau ona e sasaa atu le 100 g o le kalama maeʻa ma faʻafefiloi lelei. Aʻo lei faia le faʻatonuga, e le fafagaina tamai povi pe a ma le 10-12 itula, ona oʻo lea i le 2 po o le 3 itula latou te tuʻuina atu ai le tuufaatasiga o le 10 ml mo le 1 kilokalama o le mamafa o le tino. E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina malala o le saito e fai ma faʻamaʻi mo faʻamaʻi LCD e faʻasalalau atu i manu i le fafagaina o otaota i le aso 4 po o le 5 o latou soifuaga.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i ituaiga o povi: Dutch, Red Steppe, Yaroslavl, Kholmogory, Kalmyk, Kazakh, Simmental, Aberdeen-Angus, Holstein, Ayrshire, Jersey, Black-and-White, Highland, Brown Latvian, Shorthorn.

O mea e le mafai ona e faia ma tuʻuina atu

E faʻavae i mea uma o loʻo i luga, e mafai ona e faia se lisi o tulaga ese faʻasalaga i le tausiga o tamai povi:

  • E le mafai ona e fafagaina le fanau laiti. Ia mautinoa e mulimuli i le faiga o le fafagaina ina ia maua e le manava le taimi e faʻatau ai meaai.
  • E faasaina le fafagaina o le manu i le susu susu.
  • E le fautuaina le tuuina atu o tamai povi meaai ia e tele ai le masima.
  • E le tatau ona e tuʻuina atu ni meaʻai i tamaʻi mamoe, ina ia aua neʻi faʻafefeina ma ia aua nei faʻateleina le manava.
  • E le taliaina le tausia o talavou i se potu malulu poʻo susu.

Puipuiga

Afai e te mulimuli i le lisi o fautuaga e faʻamoemoe e puipuia ai le manava o tamaʻi, e mafai ona e aloese mai lenei faafitauli.

O nei fautuaga e aofia ai:

  • tausisia le tulafono ma tulafono masani o le tausia o tamai povi;
  • le fafaga lelei o tamai povi ma le lanu;
  • le saunia lelei o le taumafa o se povi pulu;
  • tausisia o faailoilo o le vevela o le lanu ma le susu i le fausaga e le sili atu i lo le 38 tikeri;
  • maua o le malosi ma le fausiaina;
  • e tatau ona aoaoina fanau laiti e fafaga lemu ma faasolosolo malie, ae le o le faanatinatiina o oso oso, ina ia le faia ai se popolega mo tamai povi;
  • mama i totonu, i mea e fafaga ai ma inu pusa, faapea foi ma le taimi e tatau ona faʻapalapala ai.

E taua! E tatau ona faʻamautinoa le lelei o le faʻaleleia o le ea i totonu o le fale. E le mafai ona faateleina le microflora pathogenic, e tatau ona e tausia le tumama ma le mamā mama.

Talu ai ona o le manava manaia o manu laiti e masani ona tupu faatasi ai ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, e avea o se mea e puipuia ai, e mafai ona e fafagaina tamai povi i le suka, o le avo ma le karite karite i totonu ile 2-3 masina. E tatau foi ona e faamautinoa le asiasiga masani a manu e se fomai manu.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le manava mo tamaʻi mamoe o se faafitauli matuia, lea e mafua mai i le le lelei o taunuuga. Ae ui i lea, e mafai ona mafai, ma e taua. O le mea sili lava o le faʻamaonia lenei faʻamaʻi i le taimi ma ia le faʻatuai le togafitiga.