Faatoaga

E faʻapefea ona totoina fua laau i le taumafanafana?

O le gaugau o se auala sili lea e puipuia ai uiga taua o laau ma, afai e le mafai ona sui mea totō tuai, ona faʻaaogaina lea o lenei faʻavavega, o se toe faʻaleleia vave o togalaau aina.

O le taua o le taualumaga

O le faʻamau e faʻavae i luga o le gafatia o laau e puipui ai lo latou amiosaʻo, atonu e mafua mai i le cambium - o le mea o loʻo galue i lalo o le paʻu.

I lenei faiga, faʻaaogaina o se sifa (mea tatou te fuafuaina e totō) ma se faʻatau (mea tatou te suluina i luga) faʻapipiʻi faʻapitoa e sili atu i luga o le isi ina ia faʻapipiʻi faʻamau i luga o ata. Ona latou feosofi malosi lea o le tasi ma le isi ma tuu atu le taimi mo le faʻamalosia.

O le gaosia o fualaau aina e mafai ai ona e:

  • faasaoina le tau o le ituaiga lea ua leiloa i le taimi o le palotaina;
  • pe a ma le lua taimi e faaitiitia le taimi o le amataina o fualaau aina;
  • afai e te filifilia le faʻatau saʻo, e mafai ona e totoina se vaega o meaʻai, ona fua vave lea o fua;
  • E mafai ona e totoina ituaiga eseese e le o fetaui ma ou tulaga fetolofi, ae ona o le rootstock ma ni aʻa ua atiaʻe lelei, e mafai ona puipuia le laau i le lamala ma e le tolotolo ai i le taumalulu;
  • e faigofie ona totoina ituaiga eseese i luga o se tasi o faʻatau, o lona uiga, o le a mafai ona aoina fua eseese mai le tasi laau;
  • taumafai se ituaiga fou, ma afai e ausia uma mea e manaʻomia, ona vaʻai lea o se nofoaga mo le totoina o se vaega totoʻa;
  • o le fofo aupito sili ona lelei o le totoina lea o se ituaiga eletise;
  • tausia le shtamb manuʻa e manu po o le la;
  • faateleina le gaosiga ma le tumau o laau;
  • Toe faaleleia atoa le togalaau e aunoa ma se tau tele o mea tautupe.
E te iloa? O le tau vevela o le faapipiiina o fatuga na fausia ma pateni i Lithuania i le amataga o le 80s. O le taotoga na faia i luga o se pi, ma o le taunuuga o se fua faatatau o le ola o se faʻasoa o le 97%.

Faʻatauga o vaʻaiga ma taimi

O le manuia o soo se tui o laau i le taumafanafana e faalagolago i le saʻo ma le taimi o le taualumaga. O le vaitau lenei o le maualuga o le suavai (o le afa lona lua o Iulai - Aokuso), pe a tutupu aʻe pupu, ma e le o malolo.

E seleseleina mai le ola maloloina ma le fua lelei o le laau mai fafo o le pale ma le susulu o le la. O lanu e tatau ona taʻitasi tausaga ma le paʻu lamolemole ma laʻau lelei. O latou umi e tatau ona oʻo i le 40 cm, o le lautele o le fasi pepa e 6 cm le matua.

I le faagasologa o le faapipiiina o togalaau masani e masani lava ona faʻaaogaina se teu fatu.
O lapisi e sili ona lelei ona tipi i le aso o le tui i le vaveao (seia oʻo i le maualuga 10 itula) ma faʻaaoga mo le 3 itula. Afai latou te le puleaina i le taimi lea, aveese le tipi i se mea manaia, afifi i totonu o se ie susű.

Auala tui

E tele auala o le faapipiiina, ma ia iloa pe faapefea ma le taimi e totō ai fua o laau aina, e tatau ona e mafaufau i le matua o le rootstock, le mafiafia o lala, le taimi o le maualuga o le lapisi, ma ia maua foi tomai talafeagai.

O metotia taʻitasi e iai ona lava uiga e manaʻomia ona e iloa ma amanaʻiaina.

E taua! O le faʻamalosiina o le faʻamalosi mo se laau, lea e faigofie ona maua i ituaiga uma o siama. O le mea lea, e tatau ona e mautinoa e leai ni laau e pisia i soʻo se faʻamaʻi lata ane, a leai o le laau e totoina e ono oti.

Budding

Budding o se auala faʻamautuina mo le toe gaosia o ituaiga meaʻai eseese, lea e mafai ai ona maua le numera tele o tipu ma le pito maualalo o mea faʻapipiʻi, talu ai e tasi le seleselega e maua ai le tele o pulupulu.

O le metotia tuʻuina atu e lauiloa, ma e faʻaaogaina e le tele o tausisoifua. E aʻafia ai le faʻapipiʻiina o se faʻasoa i se faʻasoa, e maua mai se lālā taʻitasi o le ola maloloina ma le varietal, lea e tatau ona iai lau laʻau ma paʻu e aunoa ma se faʻaleagaina.

O le umi o le seleselega e tatau ona 40 cm. E lua auala o le fugalaau e iloa: o lea, afai e ese le paʻu ese, ona faʻaaogaina lea o se faʻavae T, ma afai e leaga, ia faʻaaoga se faʻalanu.

Ituaiga o fugalaau:

  1. Vaʻaia vpriklad ma le faʻavae T. Otioti le fatugao mai le afaina sauni ma faʻaaoga i le fasi pepa pe faʻaofi i totonu o le faʻavae o le paʻu. E tatau ona ave le mata mai le ogatotonu o le tipi, ma e le tatau ona sili atu i le 2.5 cm. Afai e laʻititi, o le a le lava meaʻai mo le fatugaʻo, ma afai e tele, o le a faigata tele ona faia lenei taotoga.
  2. Palu i luga o le paʻu. O laʻau uma e aveʻesea i luga o le auʻau, ma o loʻo tumau pea le aʻa, lea e faigofie ai ona uuina i le taimi o le faʻatinoga. O le tootoo ua tipi ese ma le paʻu ma faʻaofi i totonu o se faʻavae T-shaped. O lenei nofoaga ua nonoa ma se ata tifaga. O loʻo tumau pea le gaʻo, ma faʻaitiitia le faʻaleleia o le susu, o le pito i lalo o le faʻasaga o loʻo faʻafefiloi i le toga putty.
  3. Vavave "paipa". Ua tipi ese le paʻu i se mama, ma ua tuua le gaʻo e aunoa ma se fafie. O lenei metotia e matua faigata lava ma e manaʻomia le tausiga tele pe a tipi le paʻu. Manatua o le fatu ma le fasi fanua e tatau ona tutusa le lanu. O le aoga sili o le metotia o loʻo i totonu o se vaega tele o fesoʻotaʻiga i le va o le rootstock ma le sulu, ma afai e lelei ona fetuunai vaega, ona leai lea o se mea e iloa ai le faʻaogaina o le fatu.
    E taua! O polofesa ma le poto masani e fautuaina i luga o aso vevela, e tatau ona puipuia le nofoaga o tui puipui mai le susulu o le la e ala i le afifiina i se pusa paʻu ua tumu i le galu e gaosia ai le susu. E sili le lelei le faia o taga mai le pito i matu o le faʻatauga.

E ala i le alalaupapa

Mo le toe faʻaleleia o le paʻu, lea na faʻaleagaina e le sun o le tautotogo pe 'aina e meaola, e tatau ona faia se faʻamafanafana faʻamafanafana. E talafeagai mo le apu ma isi laau.

Aoao atili e uiga i ituaiga laʻau o apple e pei o le "Lobo", "Semerenko", "Sinap Orlovsky", "Melba", "Paʻepaʻe papaʻe", "Antey", "Paʻu Silver".

Afai e faʻaleagaina le paʻu, ona faʻaaogaina lea o se tasi alalaupapa, pe a faʻamaʻotiina i luga o le ogalaau poʻo le paranesi, ona faʻapipiʻi lea o ni alalaupapa (tipi) ina ia le sili atu le mamao i le va o le 3 cm.

E tutupu faʻataʻoto faatasi, faʻapipiʻi vaega vavae o le paʻu, ma tuʻuina atu meaʻai i nofoaga ua faaleagaina. O le faia o le faapipiiina e taʻitaʻia ai le faʻalauteleina o le ogalaau, ona o le pito i lalo ma le pito i luga o le tipi i lalo o le paʻu o le laau. E tāua e itiiti sina tautotogo pe a maeʻa ona tuʻuina i totonu o tipi, o lona umi e tatau ona sili atu ile lua senitimita sili atu nai lo le tele o le manaʻomia.

O le tui lava lea e faia e pei ona taua i lalo:

  1. O pito o le manua e faʻalauteleina i ni mea maloloina.
  2. O mama i tua o le paʻu e tatau ona faia i lalo ma luga aʻe o le nofoaga o manuʻa.
  3. I pito o avanoa e vavaeina ia e tatau ona i ai i le vaalele lava e tasi.
  4. 'Otiʻoti le seleselega i le tasi pito i totonu o le vaʻa ina ia faʻapipiʻiina le tipi i le ogalaau.
  5. Matou te fafagu i latou ma tuu se isi tipi i lalo o le paʻu.
  6. O le nofoaga ole tui ole togafitiga e togafitia lelei ile togalaau, afifiina ile lipine poo le tele manoa. Ina ia puipuia le susu ma taofia le totogo mai o "alalaupapa," tatou te ufiufi le pito i luga i le afifi palasitika.

O alalaupapa faʻapipiʻi mai mea e seleseleina vave vave ona tupu i totonu o le fafie o le laau, faʻasaoina mai le oti, talu ai ona latou avea ma taʻitaʻaiga o meaʻai ma le susu.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le faapipiiina o pears, apples and grapes.

I le vaevaega

Aʻo fuafua pe faʻapefea ona totoina se apu po o se fualaau aina i le taumafanafana i se vaeluaga, e tatau ona fai mai e uiga i le manaʻomia ona faia ni tipi, lea o le a faafaigofie ai le vaeluaina o lala lala i vaega e lua. E tatau ona e iloa tulafono e lua:

  • mo se laau talavou ua iloa le tipi ua fautuaina ina ia faia i se mamao e 40 cm mai le ogalaau;
  • mo se laau tuai, o ona lālā e mafiafia, o le tipi e mafai ona faia i se mamao e 1 m mai le ogalaau, ae o le mafiafia o le paranesi e tatau ona 5 cm.

Afai o le paranesi o le skeletal, e mafai ma e tatau foi ona faia ni nai tipi, ma tuu ai se mamao i le va oi latou ina ia i ai i le paranesi i le lumanai le saʻo.

I luga o se laau toto, e tatau ona totoina ni nai tipi i lala eseese, ae tatau ona lava le mamao i le va oi latou. Le faasologa o faʻatinoga pe a faʻaalia le faʻavae i le vaevaega:

  1. I le tulaga o le seleseleina o le tipi ua faʻapipiʻi ai se naifi malosi ma umi.
  2. Na lavea i le pito o le lau.
  3. Matou te vaeluaina, matou te totoina vaevaega i itu ma vave faʻapipiʻi le tipi na saunia muamua.
  4. Matou te aveese le naifi, momotu i le palapala ma faʻagasolo vave le sulu i totonu o se togalaau. Mo le faʻapipiʻiina o le manaʻoga o le sikola, matou te faʻapipiʻiina i se mea faʻamau poʻo se manoa tele.

E taua! Mo se lelei lelei o le tipiina o le vaeluaina i lona vaega pito i luga, e tatau ona vavaeina vaega saʻo - tautau, lea o le a mautu. Faatasi ai ma lenei fusi, e tatau ai ona fetaui lelei le paʻu o le tipi ma le hemp.

I le tipi

Aʻo lei faia le faʻatinoga, e tatau ona saunia se laau e uiga i le toe faʻafouina. Manatua e le sili atu i le 10 cm le mafiafia o le vavae.

O le isi itu taua: o se sosola e tatau ona maua ai meaai e tatau ona tumau i lalo ifo o le nofoaga o le vavaeina i le lumanaʻi. O le faapipiiina o laau o le apu e mafai ona faia i le taumafanafana, ma mo lenei faamoemoe 2 auala ua faʻaaogaina.

Auala o le Corner:

  • Filifili se paranesi 2 cm le mafiafia. E tatau ona lelei le paʻu.
  • I luga o le pou ma se naifi tatou te faia ai ni vaitusi se lua, lea e tatau ona tutusa ma le tasi ma ia i ai le loloto o le 6 mm. I lenei tulaga, ia tuu le naifi i se mamao e tusa ma le centimita mai le pito, ia faapipii i le maualuga o le 30 °.
  • E tuʻu le 'au i le tipi ina ia fetaui lelei ma e le pa'ū. A maeʻa ia mea matou te faʻatumu lenei nofoaga i le togavao faʻatoʻaga.
  • O le nofoaga e faʻapipiʻi ai e tatau ona toe faʻamalamalamaina i le eletise eletise ma puipuia mai le aʻafia o siama faʻamaʻi pepa.
Faʻatasi le auala:

  • Faʻaaogaina se naifi i se mamao e 20 cm mai le faʻavae, matou te faia ni mea faʻapitoa, ma e tatau ona 1 cm le umi nai lo le isi.
  • Matou te faʻapipiʻi le aʻa i totonu o le fusi ma faʻatumu i le faatoaga togalaau.
  • Faʻasolosolo le nofoaga o le tui faʻamau poʻo le lapoa lapoa ma ufiufi i le polyethylene i le auala lava e tasi. E mafai ona e faʻaaoga se putty soft garden putty.
E tatau ona faʻaofiina le siama ina ia mafai ai ona liu le tipi i le fafie o le faʻatau ma o le pito i luga ole pito i lalo o le vao. Faʻaaoga ni nai suʻega mo le faʻamaonia i se tasi o vaʻaiga, talu mai le tuputupu aʻe mai le matagi, e mafai ona momotu ese le gaogao.

Mo le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe tuʻuina mai se tasi faʻataʻitaʻi masani masani, lea e avea mulimuli ane ma paranesi.

E te iloa? Mo laau uila, faʻaaoga le keke chokeberry e avea o se faʻatau mo le apu ma le quince poʻo le irgu mo se paina. Ina ia maua se tamai laau pi, o almonds e sili atu ona talafeagai.

Faʻamanuiaga o le tui tui

O le faʻamalositina o le taumafanafana i talavou ma matutua fualaau aina e maua ai le tele o tulaga lelei:

  • faaitiitia le numera o seleselega seleseleina ma o latou ola ola;
  • o le faagasologa o le totoina o se laau e faaitiitia i le tausaga;
  • punavai atonu e le o se mea lelei lelei;
  • afai ua le manuia le tui o le tautotogo, ona i ai lea o se avanoa e toe faia ai i le taumafanafana;
  • o le 'au, na tipiina ma se paʻu o le tausaga talu ai, e ola 100%;
  • fusuaga lelei e tupu, e pei o le televave o le telefoni, faʻapupula le malosi ma le vaaia;
  • e ala i le tautoulu o le a manino pe o manuia le taualumaga pe leai foi.
E ala i le faʻaaogaina o fualaau taumafa o fualaau aina suamalie, e matua maua ai le mea e manaʻo ai, lea e mafai ai ona e faʻasaoina le ituaiga o mea e manaʻomia ma toe faʻaleleia le togalaau.