Currant

O le a le mea e fai i lanu mumu i laʻau lauʻau?

Soʻo se faʻatoʻaga taʻitasi e manaʻo e maua se fua o fualaau 'aina ma fualaau aina i tausaga taʻitasi. Ae ui i lea, i luga o le ala i le ausiaina o manaoga pele e mafai ona tulai mai faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi. O nisi taimi e tatau ona e maitauina pe faapefea ona aliali mai ni fasi lanu i lau o se laau. O le mea lea, e tele taimi e faia ai le lanu mumu i laulaau lanu mumu - pe o le a le auala ma le auala e togafitia ai lenei maʻi, ia tatou malamalama faʻatasi.

Faʻamatalaga ma le faaleagaina o ata

I le avea ai o se tulafono, e foliga mai ni mea i le taumafanafana. E mafai ona latou lanumoanaina, lanumumu, enaena. I le taimi muamua latou te laiti ma e ono faateleina i le tele o le taimi. O nisi taimi latou te foliga mai e afaina. E mafai ona latou aliali i luga o lanu mūmū mūmū ma le paʻepaʻe, e itiiti lava i le uliuli O lea tulaga e le na o le pau lea o faafitauli o loʻo faʻatasi ma le laau ma ona tagata. I le avea ai o se tulafono, e tuʻuina mai o ia ma se suiga i le tofo o vine - i luga o se fualaau sili ona manogi ma afu. Afai e te le o gauai atu i le faafitauli i le taimi ma e le amata ona taulimaina, o le a salalau atu i se nofoaga lautele - o lala uma lava e mafai ona tupu ma mamae, ma e le o toe mamao ae o le vao.

E te iloa? O le Currant i le Latina e taʻua o le ribas. O le amataga o lenei igoa e manaia. Ina ua manumalo tagata Arapi i Sepania i le 711, o ona sui e leʻi maua a latou mea e sili ona fiafia i ai i totonu o eleele fou - rhubarb, lea na faaopoopoina e tagata Arapi toetoe o ipu uma. O le vaaia o fuamū mūmū, o le tofo lea na faamanatu mamao atu ai ia i latou le rhubarb, na latou amata foi ona taua i latou o le mea na fai. O lea na pipii ai lenei igoa.

Faʻamaumauga o

E lua mafuaaga mo le faʻaalia o lanu mumu i laulaau lau:

  • afaina o le anthracnose;
  • meaʻai e taʻua o le aphid gallic.

Anthracnose

Anthracnose e faʻaleleia e le mushroom Colletotrichum orbiculare. O ona meaʻai e salalau i le palapala, iniseti ma le matagi. O mea taua mo le faasalalauina o le faamai o le mafanafana, susulu o le tau, maualuga le eletise i le palapala, ma le paluka ma le phosphorus i le laau.

O se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia o currants e toe solo.

O le faʻamaoniga muamua o le maʻi o le faʻaalia o ni lanu mumu lanu moana i luga o le lau. A o agai i luma le siama, o le a faateleina le siʻosiʻomaga, latou te faʻateleina, ma latou fusia i totonu o se tasi nofoaga tele. Launiu laʻau ma faʻagogo. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, e mafai foi ona mataʻituina avanoa i luga o moli. Mulimuli ane ona oso mai ai lea o vaʻa i luga ia i latou, o le a avea ma mea e pala, ma ua iu lava ina mate le laau. O nisi taimi o le anufe e mafai ona afaina ai fua.

O le faʻaaliga o le maʻi e tupu i le taumafanafana, e amata ia Iuni. E oʻo i lona pito i le afa lona lua o le taumafanafana.

O le a le mea e foliga mai ai lenei maʻi mumu mumu, sa e maua le avanoa e te tilotilo ai i le ata, ma le auala e faia ai togafitiga, matou te manatu i lalo.

Gallic aphid

Gallic poʻo le lanu mumu mumu o se inisua mūmū o le laʻititi - 2.2-2.5 mm le uumi. Masalo ese lanu - mai le samasama i le enaena. E pei o isi uma ituaiga o aphids, o loʻo ola i le pito i lalo o le laulau. Autumn e tuʻuina fua mo le taumalulu i totonu o fusi o le paʻu fuamoa. E felelei fafine i fafo i vaiaso muamua o le taumafanafana. Mo le vaitau, e oʻo atu i le valu augatupulaga. I le masina o Iulai, e alu aphid mai currants i vao vao, ma o le autumn e toe foi mai i le togavao mo le faʻamafua.

O aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o gaioiga - o faʻavaega i foliga o paʻu i le pito i luga o le laulau lau. Talu ai o le aphids inu vai mai le vao ma mea aoga, ina ia mafai ai ona faʻamalolo manuʻa, e amata ona fausia fusi faapitoa i totonu o le laau. O le mea lea, o tuputupu ae o loʻo i totonu o le nofoaga manua.

Aoao pe faʻafefea ona taulimaina isi vailaʻau faʻamaʻi: aphids, ophthalmia, talita.

O faʻamaʻi sili ona ogaoga i aphids e faʻaleagaina ai laau iti. O tulaga lelei mo lona olaga ola o ni mafanafana mafanafana ma vevela vevela e aunoa ma se faʻafefe.

E te iloa? E tele ituaiga o currants - e tusa ma le 150, o ona vine o loo valiina i ni lanu eseese. I le faʻaopoopoga i le masani masani, o lanu mumu, lanu uliuli ma le paʻepaʻe, i le natura e iai foi samasama, moli, lanu viole ma lanu meamata. O i latou uma e ese i le tofo ma le anotusi o meaʻai.

Taua ma togafitiga

E pei o le faʻaalia o le tele o faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi i laau totō, e mafai ona tau i le anthracnose ma le aphids ma togafitiga faʻasao togafitiga o tagata (teuteuga ma le faʻaogaina o laau iniseti, togafitiga o fasimoli) ma togafitiga faʻamaʻi. Mafaufau i na mea ma isi auala e faʻafefe ai lau lanu mumu i currants.

Auala e taulima ai aphids

Faʻatasi ai ma fautuaga masani e faʻataʻitaʻia ai gall aphids sili ona aoga o mea nei:

  1. Faʻasoʻotoga o laumei. Uu ma tipi le falala ina ia mafai ai e le meafaitino e tusa ma le afa pakete (5 lita). Liligi le fugalaau i se pakete o vai vevela vevela ma tuʻu ai latou e faʻaoga mo le 48 itula. Ona faʻaopopo lea i ai le 50 gram bar o le faʻaumea tagamea. Faʻaaogā mo le fufuluina o lau.
  2. O le faʻafefeteina o tamato e oʻo i luga o laʻau. 2 kilokalama o tamato tamato e sasaa ai le lima lita o vai inu. Fafaga le fofo mo le lua itula, ona kuka lea mo le tolu itula. Tufa atu i totonu o le susu. Fufulu ma le vai i se fua faatatau o le tasi i le lua. O le paʻu o le paʻu e sasaa atu i le lua lita o vai inu, e tumau pea le 48 itula. Ona faaopoopo lea o le 2 lita o le vai ma le fasimoli vai e avea o se faapipii. Laʻau faʻafefete ma faʻafefete faʻasusu ma faʻaaoga mo le susunuina.
  3. O se teuteuga o le pefu o le tapaa. Half ipu o le pefu e sasaa i totonu o le lita o le vai ma le kuka mo le 30 minute. A maeʻa ona aveese mai le ogaumu faaopoopo le vai i le uluai voluma. Faʻamalosi i se nofoaga pogisa mo le 24 itula. Ona pasia lea o le susu i le gau e faamama ma faaopoopo ai le fasimoli vai (tasi sipuniti) po o le soapkins (10-15 g). Faaaoga mo le susunuina.
  4. Faʻaaogāina o le faʻauʻu tagamea. 300-400 g o le fasimoli ua faʻafefeteina i le 400 ml o le vai. Faʻaaoga mo le fufuluina poʻo le soloina o laulaau, faʻapitoa ile gaogao ma pito.
  5. Faʻasaga o paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. O le paʻu (10 g) ua faʻafefeteina i se lita o vai ma faʻaogaina mo le 48 itula. Fafo ese. Mo le fufuluina, ave 200 ml o le faʻafefete ma faʻafefe i le 800 ml o le vai.
  6. Faʻasalaga o pepa mumu. Otioti le pauna o pusa pepa ma tuʻu i totonu o se atigi fagu. Faʻaopopo se pakete vai ma faʻafefe mo le tasi itula. Faʻamalosia lua pe tolu aso. Faʻasologa. Mo le pulupulu e faʻaaogaina le 150 ml o le afu, faʻafefe ia i latou i se pakete vai.
E taua! Togafitiga ma togafitiga faa-aganuu e faia i le va o le fitu i le sefulu aso pe a ma le lua taimi. O le fufulu ma le fufuluina o mea e faia i aso pe a leai se timu ma leai se matagi. Afai ei ai se taimi i le maea ai o togafitiga o loʻo i ai le vaʻaia, e toe faʻaleleia le totoina.
O togafitiga faʻapitoa e aoga naʻo sina laʻititi laʻititi i le taimi muamua. Afai latou te le fesoasoani mai i lanu mumu i laulaau, pe afai e matauina le osofaia o le aphid, ona avea lea o se auala e sili atu nai lo le togafitia o le fuamū mumu i fualaau oona, seia oʻo ina faia.

Spraying faasaga i le mumu

Faʻasolosolo lava ona faʻaleagaina e iniseti leaga, o le a fesoasoani le biopreparations: "Fitoverm", "Biotlin", "Agravertin". O le lelei o le faʻaaogaina o nei iniseti e mafua ai ona latou afaina ai le siosiomaga ma e saogalemu mo tagata.

Afai e le mafai ona alofia le salalau malosi o aphi, e tatau ona faʻaaoga le kemisi. I aso nei, o vailaʻau e sili ona lelei le fautuaina oi latou lava i le tau faasaga i lenei iniseti o: Aktellik, Inta-vir, Konfidor, Calypso, Kinmiks, Aliot.

E tatau ona manatuaina o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo aʻo leʻi seleseleina e matua faasaina. Faitau ma le faaeteete faatonuga i le fualaau faasaina, lea e taʻu mai ai le taimi pito i lalo e tatau ona matauina i le va o vailaʻau gaosia ma le seleseleina o vine. Laʻau lauusiusi, lea e foliga mai o le lanu enaena e mafua mai i le anthracnose, e tatau ona ave ma susunuina aʻo leʻi togafitia togalaau faʻamaʻi. Afai ei ai se faʻamaʻi malosi, e lelei tele le faʻaumatia o le vao.

Mo togafitiga o anthracnose faʻaaoga: Oxyhom, Aiga, Apik-Peak, Skor, Fundazol, Ridomil Gold MT, Profit Gold, ma isi.

Talu ai o pulou ma iniseti e mafai ona faʻaaogaina i fualaau, e tatau ona suia pe suia. Ma o le puipuia ma le pulea o le a sili atu ona lelei.

E taua! Pe a faʻapipiʻi vailaʻau e tatau ona mulimulitai i faatonuga e uiga i le tui ma taimi o togafitiga, faapea foi ma le saogalemu o le tagata lava ia: o le tino e tatau ona puipuia i se suti, mata - tioata, isu ma le gutu - masini

Puipuiga

I le puipuia o le gall aphids, o gaoioiga nei e tatau ona faia:

  • aveese e le aunoa vao vao;
  • faʻatautaia vave togafitiga o le tautotogo totoina Bordeaux vai (3%) poʻo isi vailaau faʻasaina tutusa gaoioiga;
  • tauaveina le inisetila e totoina i luma o le pala, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le faaluaina o le Iskra, prophylactin, ma le nitrafen;
  • toto i le vavalalata vao, pasili, cumin, cilantro, sinapi ina ia tosina mai ai iniseti aoga (tamaʻitaʻi, taligalu, uʻamea auro), e fafaga i meaola faalafua;
  • totoina i luga o currants malosi malolosi o laau e mafai ona fefefe ese aphids, mo se faataitaiga, chamomile, calendula, marigolds;
  • faʻaumatia mauga tumutumu ma faʻaumatia faʻatoʻaga vao o faʻamaʻi aphid;
  • ao lei totoina ma totoina se liʻo i le vai vevela (+ 80-90 °), o le a ia fasiotia fasipolo pe a uma le faimalaga.
Ina ia aloese mai le faʻamaʻi o le anthracnose, e te manaʻomia:
  • amataga o tautotogo totoina Bordeaux vai, Nitrafen, copper sulphate;
  • ao leʻi fuga, togafiti faʻatasi ma tapenapenaga e aunoa ma le puipuia o le "Epin", "Zircon", "Immunocytophyte" ituaiga;
  • faʻaleleia lelei le vaʻaiga o laau, ma faʻaleleia atili ai le agavaʻa o le aganuʻu;
  • faʻataʻitaʻiina le mama o laʻau;
  • i le tautoulu, aveese ma le faaeteete toega o laau ma faia se loloto loloto e eli faataamilo i le ala;
  • pe a uma le seleselega, faʻamalolo i le ava Bordeaux;
  • vevela vevela taimi;
  • felafolafoaʻi ma faʻafefe;
  • filifili ituaiga o currants e puipuia i lenei maʻi, mo se faataitaiga, Victoria, Dutch red, Ulumatua.
I le faʻatinoina o nei gaoioiga faigofie, e mafai ona e aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi ma le osofaʻiga o mamanu, faʻapea foʻi ma le laveaʻi oe lava i le faʻafitauli o mafaufauga ma le sailia o faʻamatalaga pe faʻapefea ona taulimaina laʻau mumu mumu.
E te iloa? Mo se tagata e faʻamalieina lona manaʻoga i aso taʻitasi mo le ascorbic acid, e manaʻomia ona ia 'aina le 35-40 fasi fuamoa uliuli.
O le fuamoa o se tamaʻi suamalie ma maloloina lelei: i le tulaga o mea o le acorbic acid, e toetoe lava a le tutusa i fua ma fua. O le laau e le lelei i le tausiga ma e maua ai gaioiga lima. Ae ui i lea, o lenei agavaʻa o loʻo faʻalagolago i nisi faʻamaʻi ma faʻalavelave osofaʻi. E taua tele le faia o togafitiga faʻasaʻo i le taimi ma faia togafitiga faʻapitoa ina ia aua nei galo le fua, ma o le mea moni, o togalaau uma i lona atoaga.