Fua o le gaosiga

Alder: faʻamatalaga - ituaiga ma faʻaoga

Alder - o se tasi o laau masani taatele i vaega lelei. E faʻaaogaina i le fausiaina ma togafitiga masani. Ae o lenei laau e masani ona fenumiai ma se birch, lea e iai foi taliga. O le mea lea, e taua le malamalama pe o le a le ituaiga alder tree o le a pe aisea foi e tuuina atu ai ia ituaiga o mea e fiafia i ai.

Faamatalaga faʻamalosi

Older is a plant bichromatic, o se tasi e vavalalata ma le birch. O lenei ituaiga e aofia uma ai laau afu ma laau, o lea e maua ai e saienitisi le tele o ituaiga o laau ma alalafaga. O meaola masani e lanu uliuli (Alnus glutinosa).

Wilha, e pei ona taua le laau, o se laau e mafai ona fetuunai i nofoaga eseese. O laulaau o le alder e valiina i le tele o lanu o lanu meamata, tipi ma tautau i pito, ma o latou foliga e faalagolago i foliga o le ola. O se mea manaia o sela o le epidermis, o se tamaʻi susu, o loʻo i luga o lālā, laʻau ma tumutumu. O lenei vaega e fesoasoani i le ola o le laau, ae le faia le galuega o le puipuiga mai faʻamaʻi.

O le laau e masani ona faamatalaina o se "laau e iai ni taliga." O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faʻapea, i pito i tua o le vaʻaia o le malosi o le toto. O totonu ia i latou ua fausia ai le pollen. O 'ovule o loʻo i totonu o ni tamai motu. E i ai le fua o le laau - o se kulupu laitiiti.

Nofoaga

E tufatufaina le laau i vaega e pauu i se sone faasao. O le nofoaga e nofo ai e faalagolago foi i le ola o le laau. O le mea lea, e mafai ona maua i luga o mauga o Amerika i Saute.

O le tele lava o taimi, e tuputupu aʻe ai alder i eleele laufusi i vaomatua. O lona nofoaga e oʻo atu i le tundra, lea o loʻo i totonu o le vasa o le vasa.

O lau 'upega tafaʻilagi o le a teuteuina foi i ni laau teuteu e pei o: uila mumu, faʻafefeteina, uʻamea, mumu mumu, sea buckthorn.

Manua laʻau

Soo se tasi oi tatou atonu e eseese manatu i le auala e foliga mai ai se alder. A uma, o lona ituaiga e faalagolago i le nofoaga o le tuputupu ae. O le ituaiga e oʻo atu i le 40 ituaiga. O le eseesega tele i le va o laau o le tuputupu ae ma laʻau, o lea ia tatou tilotilo totoa i ata o sui sili ona lauiloa o le Alder genus.

Italia

I le vaomatua, e tupu aʻe i Italia i saute ma Albania. O le laau e le lelei i le palapala, ae o le nofoaga masani e masani lava ona tu latalata i le vai. "Italia" e oʻo atu i le 15-20 mita le maualuga (e le masani ona masani i le 25-28 m), o le maualuga o le ogalaau e le silia le 1 m.

O lenei meaola e tele lava ina fenumiaʻi ma le faʻafefe o le loto. Ae e iloga i latou, muamua, i le igoa (Alnus cordata - Italia (fatu-foliga), Alnus subcordata - fatu-taloina); lona lua, nofoaga masani. O laulaau i luga o le alite Italian e lanu, lamolemole ma mafai ona taofiofi seia oʻo ia Tesema, e i ai foliga o le ovalu ma e oʻo ile 12 cm le umi, e talitutusa lava ma laulaʻau ma le apricots.

Malosi

O lenei laau toto e 3 m le maualuga. O le nofo ai o se motu i le motu o Iapani - Kyushu. Vailaʻau vaʻaia, laʻau faʻamaʻa, pe tusa ma le 12 cm le umi. O lala e manifinifi ma fesuisuiaʻi, o nisi taimi ma se lanu enaena.

E masani ona fetaui faʻaulu i le 7 cm. E fuga mai ia Mati. O le laau e tupu lelei i se tau malulu. O le laupapa e sili atu le faigata nai lo isi meaola.

Black

Black o se ituaiga ituaiga o ituaiga. E taua foi o le Europa ona o le nofo ai. O lau laititi e mumu, o lea ua maua ai foi le igoa "pipii". E mafai ona maua e le laau ni tulimanu se lua, e oʻo atu i le maualuga o le 35 m.

E le mamafa le pale, ae i le taimi lava e tasi (volumetric) (12 mita le lautele). O le ogalaau e oʻo atu i le 1 mita le lautele ma e iai sona paʻu uliuli. O le fuga e tupu masani lava ia Aperila. O se laʻau malamalama, e faʻafeiloaʻia e le toesea o totoga e nafa ma le taumafaina o le susu.

Afai e ola le alder black i le lauʻeleʻele lauʻeleʻele, ona mafai lea e fusi lapisi ona fausiaina.

Visloplenaya

I le vao, o lenei ituaiga o laau e ola i Saina. Ae o lenei ua mafai ona maua i le tele o paka o Egelani. O lenei laau e iloga i lona maualuga (e oo i le 40 m) ma tuu i lalo lala. O laulaau e umi ma vaapiapi, o tautaliga e faʻatasi ma o loʻo i ai i totonu o laʻau.

O ituaiga taitasi o laau toto e mafai ona aafia i mea malie, ma fualaau aina ma le varicella - e le o se faʻalavelave. E aʻafia e le maso o le masusu masini faga fafine ma mafai ona mafua ai lo latou tuputupu aʻe. O nisi o ituaiga o le ituaiga Tarfina e avea ma "broom witch" - o se faaputuga o pale i totonu, masani lava e pei o se faamoega.

E te iloa? I aso anamua i Scandinavia, latou te talitonu i se tala: o se fafine na faia i le alder, ma o se tagata na faia i le pefu.

Grey

Grey Alder e maua i Europa, Amerika i Matu ma Asia Itiiti. I le vaomatua, e vave ona tupu, e fua mai i le tasi tausaga i le tausaga, ae tele, o fatu e ave e le matagi po o le vai. E masani ona tuputupu ae i le paga ma le alder black i tafatafa o le vai.

E taatele foʻi i Siberia, faʻatasi ma alder fluffy. O le tele o laau e maualuga lona maualuga (20 m) faʻatasi ai ma se mea manogi (e oo i le 50 cm le lautele). O le laau e tupu i nofoaga la, o le malulu ma e tumau i matagi malolosi ona o le fetuunaʻi o lala.

O laulaau e toso, gaʻo, oval ma oʻo atu ile 10 cm le umi. Gagana Alder e faʻafefe vai inu i le palapala. I oneone ma oneone e le maua ona o le maualalo o le eletise ma le susu.

Iapani

O ituaiga laau toto Iapani e nofo i luga o le itu i sasaʻe sasaʻe o Asia. Faʻailoa i ona laʻau olive-lanu. E maualuga le maualuga (e oʻo i le 25 m) le maualuga. Crohn matamata, lapotopoto. O laulaau e seasea afaina, lamolemole ma e le silia le 12 cm le umi.

Faʻailogaina o fafine - e oʻo atu i le 8 vaega i le pito o palasi. Ona o le mea moni, o laulaau e teuina seivagana o le kiona muamua e lauiloa i le mamanu.

Vaʻa

O se tasi o laau iti, ae mafai ona oʻo i le maualuga o le laau. O le faʻamatalaga o lenei ituaiga e le ese mai le masani masani. Ae peitai, o le nofoaga e aofia ai na o setete o Amerika i Matu. O le pale e le mafiafia, o le ogalaau e manifinifi ma faigofie, o nisi taimi e oo atu i le 10 mita le maualuga.

E taua! Afai e te manaʻo e toto lenei laau i lau eria, ia e manatua e manaʻomia le sili atu o le suavai ma le faʻagalaʻau nai lo isi laau.

Loto

O Serdselistnuyu e mafai ona maua i Iran ma Azerbaijan. O nei meaola e le faʻafefeina le taumalulu. E leai ni totoga i le cardiovascular structure e faʻagata ai le faʻaaogaina o le susu. O le mafuaaga lena e maua ai le laau i luga o laufanua.

O laulaau e lapopoa ma e lapotopoto. Na o na vaomatua o loʻo ola ai le fatu o le alder fatu e mafai ona fatuina i luga ole fatu e mafai ona i totonu o le vanu.

Green

O lenei ituaiga o meaola e maua i vaʻaia lelei ma le maualuga. Laʻau faʻavavevave ma se pale paleni. Faʻaliliu faigofie i soʻo se nofoaga e nofo ai. E iloga ona o le faʻafefe o le kiona, aua e oʻo lava i le Arctic.

O le alder Green e masani ona taʻua o le suiga i le va o le birch ma alder. A maeʻa, o lenei fomu foi e manatu i le taua tele o se laau (i Sasaʻe Sasae). O pine talima Stamens e masani ona fetaui.

O laulaʻau e faʻafefeteina, fai si laʻititi, pouliuli lanumeamata i le lanu. I le tundra, o le alder green e mafai ona fuga mai ia Iulai ma Aokuso.

E te iloa? O le paʻu ma lau o se laufanua faʻapitoa na faʻaaogaina mo le valiina o paʻu manu.

Faaaogaina o laau

O ituaiga o meaola o Wilha na tufatufa atu i le Itulagi i Matu e mafai ai ona faaaoga le laau i le tele o eria. A uma lava, o le laau ua ola faʻateleina vave ma e oʻo lava i le vavao o loʻo nofo faʻamalosi i vaega tetele.

O le alder e aofia ai tannins. Faafetai i le fetuunaiga o le pusa, o le fafie e vaivai ma faigofie ona fai.

I totonu o tagata faʻamaʻi

O le paʻu ma laʻau o le laau ua maua i le lagi. O le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina se uʻu susu i le manua ina ia faʻamalolo vave. E le gata i lea, e mafai ona faʻamaʻi le manua i fodka infusion o kusi poʻo tautaliga.

Faʻaaogaina o le faʻaaogaina o taligaʻau i le kulupu. Faʻaaogāina o fugalaau, faʻatau i le amataga o le fuga, e mafai ona e faʻaumatia faʻataʻitaʻi i tamaiti. O se teuteu o le paʻu e fesoasoani e taulima ai tiga i le manava.

Ina ia faia lenei mea, vaelua 15 g o le paʻu ma le tasi ipu malamalama vai. Ona tuu ai lea o le malulu ma le vevela. Faaaoga mo ni nai aso 3-4 taimi i le aso. O le a lava mo le 1 sipuni se tasi i le taimi. Ae ia manatua o le togafitia o le alder e le mafai ona fesoasoani i taimi uma pe o le a na o le faʻaaogaina lava o faailoga. O le mea lea, saili se fesoasoani faafomai talafeagai.

I totonu o le mamanu

I totonu o le fausaga fanua o se aganuu le faʻaaogaina o laau toto i le tau o la latou teuteuga. Auli lanumeamata - o meaola sili ona lauiloa o loʻo maua i luga o saite. A uma mea uma, e faigofie lava ona faʻamalomilo i tulaga eseese, aemaise lava o le eleele ua leʻoloa.

O le faigata o le faʻaaoga i le mamanu o le laufanua ua na o le le mafai ona faʻatau ni fatu laau poʻo fatu laau. O le mea lea, o le sailiga mo se ituaiga laau toto e mafai ona umi se taimi.

Ae ui i lea, o le alder e faʻamaonia atoatoa ai malosiaga uma na e faʻaaluina, e le gata i ona foliga teuteu, ae faʻapea foi ma le tausiga le lelei. Faʻatoʻa totoina e pei o laau, tapeworms poʻo puipui.

Auā o mea taua e sili atu ona lelei: faʻamalosi, faʻamalosi, vavi, vineberryberryberry, vineberry vao, thuja, liliu, laupapa laupapa, hawthorn.

E taua! Aua e te faanatinati e aveese atoa le lau wilha i le autumn. A uma mea uma, latou te tamaoaiga i le gaʻo. O le a lava le suʻeina faataamilo i le laau ma tuʻu ai.

I totonu o pisinisi

O le laupapa e faʻamamaina ma mama mo le gaosia o soʻo se mea. E i ai lona faʻatulagaga toniga ma e le tosoina pe a toso i totonu o sikulima. E i ai le malosi maualuga pe a fegalegaleai ma le vai, o le mea lea na masani ai ona faʻaaogaina i le gaosia o vaieli, ae o le taimi nei o pale ua faia i alder.

Ae o le tele lava o lona fafie e faʻaaogaina i faleoloa meafale. E le gata i lea, o le paʻu o le laau e faʻaaoga e gaosia ai le vali.

O lea, o le alder o se laau aoga. Toto i lau togafiti, naʻo oe e manaʻomia le tausia lelei o le suāvai o le laau. Green e le fefe i le maualalo o le vevela, lea e le mafai ona taʻua e uiga i le sami. O le mea lea, filifili ma le faʻaeteete le ituaiga o laau mo lau vaʻalele. Aua nei galo e le itiiti ifo ma le faalua i le tausaga ona talafeagai le faia o le puipuiga o faamaʻi laau. O le mea moni, ona o lona natura natura, o le laau e faigofie lava i gaʻo parasitic.