Faʻatoʻa totoina laau toto

Matou te ola ae i se autau i le atunuu

O Armeria o se togalaau lalelei matagofie, lea e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga. O lenei mutia o loʻo i ai se mea e ofo ai le tele o turfs luga o luga o paʻu o laʻau mūmū lanu moana e faʻaleleia i luga o ni gaʻo matagofie. Matou te valaauliaina oe ia faamasani oe lava i tulafono o le totoina ma le tausiga o le autau i le malae vaalele, faapea foi ma le suesueina o ata o le tele o tausaga o le lalelei.

Faamatalaga faʻamalosi

Armeria - ituaiga o mutia o le aiga Gillet O le maualuga o le turf pe a ma le 15-20 cm, ma i le taimi o le fugalaau e mafai ona tupu e oʻo atu i le 60 cm. O le vao e faʻapuupuu le rimati. O se laupepa laupepa laititi o laulaau laititi e faʻapupula i luga o le eleele. O lau lanu lanu meamata lanu meamata ma foliga mai o se aluga mamafa, lea e faigata ai ona iloa le palapala.O fugalaau susulu matagofie e amata ona fuga mai ia Me ma fuga seia oo i le faaiuga o le taumafanafana. O se uumi umi, amio saʻo e tupu mai i le totonugalemu o se laʻau lau. Mafiafia, leai se pusa e maua mai i le lauulu, lanu uliuli lanumoana. Fugalaau - i luga o pedicels pupuu. O loʻo faʻapitoa latalata ane le tasi i le isi ma ua i ai foliga o se polo.

O le lanu o le bisexual buds e mafai ona sinasina, lanu piniki, lanu viole po o le lilac. Corolla faʻapotopotoina i totonu o se tamai pu, i le ogatotonu o loʻo i ai 5 sikoa. O fua o le laau o loʻo faʻapipiʻiina pusa matagogo e faʻaleleia pe a maeʻa ona palota.

I le vaomatua, o le fugalaau e maua i Amerika i Matu, o le Metitirani, Europa i Sasae, Mongolia. E tusa ma le 50 ituaiga o laau toto. O le mea e sili ona faʻaleleia o vaʻaia, sami, turfy, matagofie, autau alpine.

E te iloa? I le igoa "Armeria" o loʻo i ai faʻatasi ma le sami. O nisi tagata faaliliu e faapea o lenei igoa o loo tautala e uiga i meatotino a le laau e nofo i tafatafa o auvai ma vaituloto. O isi e fautua mai o le igoa e sau mai le gagana Celtic anamua, lea "ar mor" o lona uiga "taunuu i le sami" po o le "ola i tafatafa o le sami". E talitonu foi o le igoa e sau mai le upu "faletupe" - o lea i le gagana Farani anamua o le meaʻai ua gaoia, ma o nisi o ituaiga o fugalaau e tutusa.

O fea e sili ona lelei e tupu ai se autau

I lalo o tulaga masani, ua maua le autau i luga o mauga i autafa o le sami. E oo lava i se tau le lelei, e lagona lelei e lenei togalaau ma saogalemu le tausia o le taumalulu i le eleele tatala. O le mea lea, o le galueaiina o lenei aganuu e le manaʻomia ai se taumafaiga tele mai ia te oe.

Malamalama ma le nofoaga

O Armeria o se laau toto malamalama, ma o le nofoaga mo lona tulaueleele e tatau ona susulu ma susulu. Filifili i luga o le malamalama o le togalaau. E fautuaina foi ia vaʻavaʻai muamua e uiga i le puipuiga mai faʻataʻitaʻiga ma le malosi o le matagi.

O le fugalaau e sili ona matagofie i luga o papa papa, o meaola ma tuaoi, faʻatasi ai ma isi laʻau faʻalauiloa poʻo vaega o laau fetolofi.

E taua! A totoina se fugalaau i se la, ia aloese mai le susulu o le la. O le filifiliga silisili o le penumbra.

Soo

O le eleele mo le Armeria e filifilia ai le oneone po o le papa. Afai e leai se mea i luga o le saite, ona amata mai lea i le faʻafefiloi o le oneone oneone, falemalama ma eleele omea e fausia ai se eleele e tusa ma le 20 cm le mafiafia. O le palapala e tatau ona i ai le tulaga le tutusa pe vaivai. O lenei aganuʻu e le fiafia i faʻasalaga o limasone, e mafai e le lime ona fasia se laau talavou. Ina ia faaitiitia le aafiaga o le lime, faaopoopo le ammonium nitrate i le palapala pe sasaaina foi i se vaifofo o le acetic acid.

O le kamupani matagofie o le armeria o le a faia i maa, malati, palafetele phlox ma laume, periwinkle, logo a Carpathian.

Totoina o fugalaau

Ua ola Armeria i ni auala se lua: o fatuga (fatuga o metotia) poʻo le totoina saʻo i totonu o le eleele (le leai se fatu).

Motoga o le totoina

Mo le totoina o fatu mai fatu i se auala fatu, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti e faʻaaoga fatu o le sami.

Mo fatu, tuʻu fatu i ni atigi pusa (faʻataʻitaʻiga, keke o peat). 12-15 aso ao le i luluina, e tatau ona tatalaina le eleele faalua ma fafagaina i meaʻai. Ia totoina fatu i potu mafanafana ma susulu.

E taua! Talu ai o fatu o Armeria o loʻo faʻaalia i le lelei o le germination, aua nei faʻalauteleina i latou i taimi uma.

Faatasi ai ma foliga vaaia i luga o laʻau o lau ola moni e lua, sasaa i latou i totonu o se kiona ma ola ai iina seia oʻo ina malosi atoatoa. Toto laau i luga o eleele tatala i le faaiuga o Me. O le nofoaga e tatau ona susulu, ma le eleele - e aunoa ma le tele o le susu.

Leai se fua

Ae mo le leai o se auala e ola ai se laau mai le fatu, na faaalia ai o ia lava o le sili O le 'au e matagofie.

Mo le faʻatoʻaga e faʻaaoga ai lenei metotia, o fatu e totoina i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo. O le totoina i le tatalaina o le eleele e sili ona lelei ia Novema. O fatu o le a feagai ma se mea e masani ai, ma o Mati o le a aliaʻe ai pine muamua.

O le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o le armeria e na o itu i saute o loʻo i luga. E mafua lenei mea i le mea moni o fatu e amata ona tupu mai i le muamua mai o le vevela, ma toe foʻi mai ile pulufana e mafai ona faʻaumatia ai laau toto.

I ni nai aso ao le i luluina, tatala lelei le palapala ma faʻaaoga faʻalaʻau faʻalaʻau (sawdust, humus, vaomatua). Fai ni pati papa ma tufatufa fatu. Tuʻu le palapala ma faʻatusa lelei. E mafai foi ona e faataapeape maavavale i luga o le fale pe fai ni masini.

E taua! Aua nei faatagaina le vai e paʻu i le eleele, a leai o le aʻa o le a pala ma o le fugalaau o le a mate.

Tausiga o le autau

A uma ona totoina lelei, e tatau ona e tausia lelei lenei fugalaau. E ui lava i le le mautonu, o le malulu ma le faapalepale o le seleselega, e manaomia ai e le laau le tausisia o nisi o faatoaga.

Faʻasa

E manaʻomia e le fugalaau le suāuʻu talafeagai. I timuga timuga o le a lava le vaʻaia o le natura. I se isi itu, i le vevela o le taumafanafana ma le lāmala, o le ae manaomia le faʻafefe o le vao e ala i le fufuluina. Laufanua i le va o vaimusu e tatau ona iai se taimi e faʻagogo ai

E te iloa? I taimi vevela, ua maua ai laau e faʻamalosi ai suauu o loʻo faʻapalaina e le eleele, ma puipuia ai fatu mai le germination i lalo o tulaga le talafeagai. I le taimi o timuga, o nei suauu ua faʻamalolo, lea e maua ai se manogi faapitoa. O le manogi manogi tatou te manogi pe a mavae le timu ua taʻua o le "petricor". O nisi saienitisi e taʻu mai e mafai e se tagata ona maua le alofa o le manogi o timuga mai augatuaa anamua, ona o le timu o le tau o se tulaga taua mo le ola.

Laʻei pito sili

Soo se 1.5-2 masina e fafaga ai le aganuu ma supa faaopoopo mo le totoina o laau totō. Nai lo le fafagaina, faʻafefe le eleele ma se vaifofo o le faʻaogaina. Ona o lenei mea, o le a faateleina le pala, ma o lau o le a sili ona manaia. I luga o laufanua paʻu ma le mafiafia, o le manaʻoga mo fafagaina e le sili ona tele, aua e maua e le laau mea uma e te manaʻomia mai eleele eletise.

Teuteu

E fautuaina le teuteuina, e aunoa ma le faʻatali mo samasama. A uma le faʻamaeʻaina o le fua o le fugalaau ma le mimiti o le pala, ia vave ona tipi ese vaega mamago o le vao. O lenei mea na tupu e faʻaleleia ai le matagofie o le laau. E le gata i lea, o le teuteuina o le a fesoasoani e faaosofia ai le tuputupu ae o fou fou ma ausia ai le toe totoina o le autau ia Aukuso po o le amataga o le tautoulu.

Auala e faateleina ai le autau

I le faʻaopoopoga i le fatuga ma le leai o ni fatu, o loʻo faʻalauteleina foi le autau e ala i le vaevaeina o le vao ma le faapipiiina.

O le vaevaeina o le vao. E tolu tausaga o faʻataʻitaʻiga e talafeagai mo le vaevaeina o se tagata matua. Tau lava eli se vao i le amataga o le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. Ona vaevae lea o le togavao i le 3-5 vaega. Filifili vaega ma le rhizomes. Lisi i luga vaega. O le fugalaau e ola lelei, o lea ia le sili atu i le mamao o le sili atu ma le 20 cm i le va o le prikatannymi ma laau fou. Talu ai ona o le 'autau o se faʻatoʻaga tele, aua nei faʻamoemoe e tupu mai i le tausaga muamua. O le a amata ona fuga mai i le tausaga lua.

Laʻau. O le isi auala masani o le fausiaina o Armeria o le faapipiiina. Mo mea e faʻaaogaina e faʻaaoga ai le faʻaaogaina o taʻavale laiti o le laau.

Filifili ma tipi ese ni mea laiti mai le laau. E le gata i lea, e tatau ona totoina nei laʻau ile eleele. Ina ia faia lenei mea, eli se puʻu papaʻu, tuu se tipi i luga ma fufulu i le palapala. Ona faapipii lea o sina mea laitiiti ma sasaa le eleele. Taumafai e aua nei totoina ni togavao loloto loloto, a leai o le a le tupu. O le mamao i le va o vavae e tatau ona tusa ma le 25-30 cm.

E mafai ona faʻaaogaina lenei auala faʻaleleia i le taimi mafanafana. I lalo o le tulaga o le mafanafana o le tau, e tupu lelei ai le vavae. I le vaitau malulu, o laʻau e faʻafefiloi i le mea e tatau ona ufiufi e tatau ona ufiufi i se fagu fagu faigofie pe ufiufi i se kiona.

Faʻamaʻi ma le Faiga Faʻafefe Pest

O faamai ma meaola faalafua e masani ona pasia le autau. Ae afai o lau fugalaau e tupu i le le lava o le eleele, o le a mafai ona osofaʻia e aphid pe lavea. E sili atu ona lelei le taulimaina o nei faʻalavelave e ala i le teuteuina faʻamalosi o laʻau. O le fasi laupepa e matautia e ala i le lemu pe taofia foi le atinaʻeina o se fugalaau. E mafai ona tupu ona o le lolovaia masani o le eleele. Afai e maua se mea leaga, ia togafitia vave togavao ma fuluʻi.

Aphid osofaʻi e fesoasoani e puipuia togafitiga o vao ma vaifofo o fualaau oona nei: Karbofos, Kinmiks, Intavir ma isi.

Faʻasalaga lelei, o le a leai se vaega o le taua o le a leai sona foliga teuteu i le taimi atoa mafanafana. O le tafola o le basalt o le Armeria o le a tumau pea ona susulu ma susulu lanumeamata.