Potatoes

Auala faʻapena e faʻafefe ai le paʻu o le pateta

Potatoes - o se tasi lea o mea lauiloa, peleina e le tele o fualaau faisua, lea e mafai ona maua i tagata uma i le togalaau. Ae, e pei o isi aganuu, o loʻo faʻaalia i faʻamaʻi e faʻaleagaina ai foliga vaaia ma faʻaititia ai lona tofo. O le taatele o nei mea o le paʻu. O le isi, o le a tatou aoao atili e uiga i le paʻu i luga o pateta: ma lana ata, faʻamatalaga ma metotia o togafitiga, ma mea e fai e puipuia ai lona tupu.

Aisea e aliali mai ai

O mafuaʻaga mo le faʻaalia o le paʻu i luga o pateta e mafai ona tele:

  • e masani ona pa'ū le maʻi ile fatu mai le eleele;
  • ma o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu o fatu fou fou ua pisia na e faʻatauina mo le totoina;
  • o se mafuaaga taatele o le totoina faaletausaga o se fualaau aina i le nofoaga e tasi;
  • o le tele o le aofaʻi o le nitrogen e afaina ai le atinaʻeina o feeseeseaiga faʻafefete;
  • e fesoasoani i le atiaʻeina o le maualuga o le vevela o le palapala (mai le 20 ° C);
  • o le siva e vave ona atiina ae i eleele palapala;
  • le faʻaaoga tatau o fugalaʻau masani e pei o le moa ma le faapalaga.
E taua! Manua ma le faapalaga, lea o le a faʻaaoga i le eleele, e tatau ona pala.

O lenei faʻamaʻi e le afaina ai tagata, o aʻa e aʻafia e mafai ona 'aina, ae o le taua o mea taumafa o fualaau faisua e sili atu ona maualalo nai lo le soifua maloloina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fatu tubers ua pisia o loʻo i ai le maualuga o le toʻalua le maualuga.

E le gata i lea, o nei tubers e matua le lelei le teuina, e vave lava ona tutupu le pala, ma e masani lava ona lafo ese le tele o fua.

E tusa lava pe e te laki ma o le pamu pīsia ua lelei ona taʻutaʻuina, e matua faasaina ona toto i latou i le eleele, aua o le ae maua se togalaau e le lelei ma fufulu ai le eleele i le malie.

O le mumu (po o le lanu enaena) o loʻo i ai foʻi ma faʻamaʻi masani a le pateni.

Pepa o le paʻu ma faailoga o mea leaga

E tele ituaiga o lenei faʻamaʻi: paʻu masani, paʻu, uliuli (poʻo rhizoctoniosis), siliva. Ma o le a tatou masani ia i latou taʻitasi.

Le masani - o lenei maʻi e amata ona manuia lelei ile eleele ma le maualalo o le maualuga o le eleʻele, pe a oʻo i le 25 ° C i le 30 ° C le vevela o le palapala, ma le leai o se vaiinu. Afai o le faʻavae na faia i luga o lau 'upega tafaʻilagi, o lenei mea e faʻateleina ai le ono mafai ona tupu mai lenei maʻi.

E le gata i lea, e mafai ona maua mai le pathogen i luga o toega o pateta e leʻi seleseleina. Ona o lea mea, i le lumanaʻi, i le i ai o tulaga lelei, e mafai ona faigofie le galo i togafitiga maloloina e oʻo lava i le faʻaaogaina o masini aupito sili ona leaga.

E taua! Afai i le taimi e teu ai e te faʻafefiloi faʻafuasei pīpī lelei ma mamaʻi, e le afaina - o le paʻu e salalau naʻo le eleele.

Faatasi ai ma lenei maʻi, ua na o fatu laau toto e faʻaalia. O le paʻu e mafai ona faailoaina e ala i ni faailoilo e pei o le i ai o maʻi suka o foliga le lelei, lea o le tuputupu ae o aʻa, foi, e tupu, ma o le a faigata le taimi.

O nisi taimi e oso mai ai papa i vaega ua aafia. E i ai tulaga pe a uma ona ufitia uma le pateta i ia maʻi. O nei laumei e fesoasoani i foliga o ituaiga ituaiga o pala.

Malosiaga - o lenei ituaiga sisi e aliali mai o se taunuuga o le faʻaalia i se vafelosolo e gaoioi e tutoatasi, e foliga mai o se tamai puʻu uʻamea. I lenei tulaga, o le vaega atoa o lalo o le eleele o loʻo aʻafia.

I fafo, o lenei paʻu foliga e pei o le tubers e ufiufi i le tele o "paʻu". A maeʻa ona eliina pateta, o nei "anufe" e mamago tele, malepelepe ma avea ai ma ni maila o loʻo i ai pusa o le silo. I luga o aʻa, e mafai ona foliga mai o ni tuputupu aʻe paʻepaʻe papaʻe. O le paʻu o le paʻu e ono aliali mai ona o le paluga palapala, palapala, mea toto toto. O le aafiaga lelei i lona atinaʻe o eleele malulu ma le vevela mai le 12 ° C i le 20 ° C. E masani lava, o lenei ituaiga o maʻi e aliali mai i se eleele mamafa.

E te iloa? Scab - faʻamaʻi pipisi, o ona feeseeseaiga e mafai ona ola i le eleele mo ni nai tausaga. O le mea lea, i nofoaga pisia, e le mafai ona totoina pateta mo le tusa ma le 5 tausaga.

Black (Rhizoctoniosis) - O lenei pepa e sili ona matautia mo le laau, aua e afaina ai le laau mai aʻa i lau. Risoctoniosis i popofou o le olaga o pateta fou e mafai ona taofia le tuputupu ae o aʻa, faapea foi ma le oti atoatoa o le vao.

I fafo atu, o le rhizoctoniosis e faʻaalia i ni lanu pogisa e ufiufi uma ai aʻa o aʻa. O tulaga lelei mo le atinaʻe o le galo e taua o le maualuga o le vevela ma le vevela e le itiiti ifo i le 18 ° C. Faleoloa - o le uiga iloga autu o lenei fomu, o le fatu na aafia ai i le taimi o le teuina e le pala, ae na o le vevela ma aveesea le mamafa. O le peel ua maanuminumi, ma i nisi nofoaga e aliali mai ai se paʻu lanu enaena.

O ia ituaiga oona e manino ona iloa i ituaiga eseese ma le paʻu mumu. O lenei ituaiga o sisi e aliali mai i fualaau faisua ua ola i le oneone oneone ma le eleele mama, e mafua i le vevela maualuga i le taimi o le fausiaina ma le fatuina o fualaau talavou.

E aliali mai foi i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 90% ma i le vevela i lalo ole 10 ° C.

Puipuiga

O ituaiga taʻitasi o le faʻamaʻi na matou suʻesuʻeina e eseese uma togafitiga, ae e tusa lava po o le a, i soʻo se tulaga, matou te maua se seleselega ma se mea na pisia.

E tusa lava pe e te leʻi maitauina se paʻu i lau pateta, e le o lona uiga e mafai ona e malolo, aua o le maʻi e mafai ona aliaʻe i soo se taimi. Soo se ituaiga o le maʻi e mafai ona foia, ae o le seleselega o le a avea pea ma se vaega e vevela, o le mea sili lea e mafai ona e faia o le puipuia lea.

O se tasi o metotia lelei o le puipuia o le togafitiga o le totoina o togafitiga. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia pateta sili ona lelei ma togi. Mo nei faʻamoemoe, faʻaaoga se tele o vailaʻau e mafai ona e faʻatau i soʻo se faleoloa togalaau.

E te iloa? E mafai ona osofaia le masima i le silia ma le 20 faʻamaʻi eseese.

E fautuaina foi e suavai le vao i le 'apamemea, manganese ma le pulu pe a uma ona totō pe a uma ona toto. O lenei fuataga e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le afaina o aʻafiaga aʻa o aʻa.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi

O fua faʻataunuʻu e puipuia ai le faʻaalia o le paʻu o le pateta e le itiiti ifo lona taua nai lo le filifiliga o le fatu maualuga.

O le mea muamua e tausisi i ai o le suiga faaletausaga o le nofoaga o le totoina o fualaau faisua. O le totoina o pateta e tatau ona sui ma le totoina o lekila poʻo aniani.

Afai o le palapala ile luga ole nofoaga e te totoina ai pateta, alkaline, ona tatau lea ona faʻamalolo. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga se vaifofo faapitoa lea ua saunia e pei ona taua i lalo: 2 sipuni o le ammonium sulfate ua faʻasese i le 10 lita o le vai. O lenei fofo e talafeagai i le totoina o laau totō i le fua faatatau o le 0.5 lita i le vao.

I le tasi ma le afa po o le lua vaiaso aʻo lei seleseleina, ua fautuaina e tui le vaega atoa i luga ae o le eleele - o lenei faiga o le a fesoasoani e faamalosia ai le paʻu o aʻa. A uma ona seleseleina le seleselega, e matua fautuaina lava e toto le saite i soo se itu. Siderat e faʻaleleia le faʻamalolo ma le faʻamalolo ile palapala. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e totoina le kulimi, saito, legumes, sinapi, canola, pe mafai ona e lulu le paluga.

I lenei tulaga, e taua tele le moa sidera i le taimi. E tatau ona faia lenei mea ao lei tupu, aua o le taimi e fufulu ai latou te "suamalie" le tele o meaʻai ma taofi le avea ma fagotaga.

Sauniuniga e faasaga i le pala

O le tele o fai togalaau e le mafai ona taofia le afaina o le faamai, o loo mafaufau pe faapefea ona faamalolo le eleele e aveese ai le paʻu i luga o pateta. Ina ia mafai ona aveese le paʻu, faaaoga fualaau oona, ma o nisi o le a tatou vaavaai atili i ai.

Ona o iloiloga a le au faifaatoaga i luga o nofoaga ma nofoaga eseese, i le taua faasaga i le rhizoctoniosis, faapea foi ma le tele o isi faamai, 1% o le solution o le sulfate sulpini, lea e sosolo i laau, ua lelei ona galue.

E taua! O le copper sulfate e faʻaaoga mo na o le totoina o vao. E matua faasaina le galue i le palapala, ona o le apamemea e maua mai i le mamafa o metala ma faʻamaina le eleele.
O loʻo taofiofia le atinaʻeina o fualaau o le pateta fualaau faasaina "Circo." E tatau ona faʻaaogaina i le taimi e aliali mai ai pupu. E tusa lava pe e te togafitia le laau faʻatasi ma lenei vailaʻau i se tasi taimi, o le a fesoasoani ia te oe e maua ai se fualaau sili atu ona lelei ma maloloina.

E tutusa lelei le aoga o fualaau faasaina "Phyto Plus". E tatau ona latou togafitia mea totō ma faʻamalo le vao i le vaitau o le tuputupu ae, e faʻaitiitia ai le tele o faʻamaʻi pipili. Fai se fofo i le fua faatatau o le 1 sachet i le 3 lita.

Fludioksonil "Maxim" e fesoasoani tele i le tau faasaga i ituaiga uma o le paʻu. E faʻaaoga uma mo le togafitiga o fatu ma tuusao i le vao. O le fofo mo faamoemoega e lua ua saunia i le fua faatatau o le 20 ml o le vailaau i le 1 lita le vai.

O le mea masani lava, o le center potato o le 1.5 lita o le fofo. O togalaau toto e togafitia aʻo leʻi teuina ma aʻo le i totoina.

O ituaiga eseese

Afai e le mafai ona puipuia se togafitiga poo se togafitiga, o loʻo i ai se manaʻoga e suia vailaʻau o fualaau faisua. E ui lava e leai ni ituaiga e le atoatoa le puipuiga i lenei faʻamaʻi, e mafai ona e filifilia i latou e tetee atu i le paʻu; o le mea lea, o loʻo i ai se aafiaga leaga tele ia i latou.

O nei ituaiga e aofia ai ituaiga nei: Aspia, Bryansk New, Vilna, Lyubimets, Alpha, Saturn, Rodnik, Ostara, Lady Rosetta, Mentor, "Nicolas", "Tuuto" ma isi. Ina ia mafai e le paʻu ona pasi lau fualaʻau pateta, e le lava le filifilia o se togafitiga eseese. E taua tele le gauai faapitoa i le filifiliga o fatu ma ia mataʻituina uma le puipuiga.