Vailaau faʻapitoa

Ierusalemaichokiko aoga aoga ma le faʻasaʻo

E fia igoa o lenei laau! Laʻu aʻa, Ierusalema artichoke, paʻu o le eleele, Ierusalema artichoke - o se agavaʻa e le o se mea faʻapitoa e lauiloa i le tele o atunuu i le salafa o le lalolagi. Ma oi latou taʻitasi latou te iloa e uiga i meaʻai ma vailaʻau faʻaleagaina o le atisitoke ile Ierusalema. Laʻau ma tubers e faʻaaogaina i meaai, mo togafitiga o faʻamaʻi eseese, faʻapea foʻi ma se mea e teuteu ai. Ma faʻafetai uma i le mamana o le vailaʻau o le laau.

Ierusalemaichokelese: vailaʻau

Ua maua e tagata suʻesuʻe o meaola i lau ma fatu o Ierusalema artichoke se numera tele o mea aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma le tele o le uʻamea o loʻo i totonu o le atisichoke a Ierusalema, e mamao mai pateta, beets ma kāloti. E le gata i lea, o le tubers e aofia ai:

  • fiber;
  • inulin;
  • gaʻo;
  • fuamoa fuamoa;
  • amino acids (e masani lava i vaega o le vaomatua);
  • vailaʻau oona;
  • vitamini A, C, B1, B2, B6, B9.

E taua! Lea o Ierusalema artichoke, o ona aoga aoga ua saunia e inulin - o se natura masani o le insulin, e taua tele. O le mea lea, e fautuaina le atiseti o Ierusalema mo tagata mamai e maua i le maʻisuka.

E tele atu meaʻai gaʻo i totonu o Ierusalema atisatisi nai lo le suka suka: 100 kilokalama o fualaau faisua e maua ai le 10 kilokalama o le fructose. O lona uiga, 100 g ei ai pe tusa ma le 16 g o carbohydrates, ma e faaopoopo i ai - 2 g protein, 0.01 g o gaʻo. Laʻau o calorie - 55-73 kcal. Tasi le aʻa e pe tusa ma le 80 g.

Faʻaaogaina o mea totino o le atisikoke a Ierusalema

E masani lava o se paʻu o le eleele, o le artichoke o Ierusalema e faʻamaonia ai mea aoga o aʻa o se laau. E tusa ai ma mea o loʻo iai i le antioxidants, fiber ma vitamini, e aʻafia ai fualaau faisua. E ui lava o le tuufaatasiga o vaega, e sili atu ona pei o beets ma kāloti. Ae ui i lea, o lau o le laau e masani ona faʻaaogaina i togafitiga, e ui lava latou te leʻi mauaina sea faʻaaoga lautele.

Faʻaaogaina o mea totino o le atiseti o le atiseti o Ierusalema

I fua o le artichoke o Ierusalema o loʻo faʻamautu uma ai meaʻai autu o le laau. Muamua lava, latou te mauoa i vitamini o vaega B. Ae maise lava o le tele oi latou i vitamini B1. E faʻamautinoaina le masani ai o le faʻaogaina o le faʻaogaina o mea e faʻaogaina ma faʻaogaina, e aʻafia ai i gaioiga o le malosi ma le gaʻo gaʻo i le tino, e lagolago ai galuega a le loto.

Vitamin B1 o loʻo maua foi i le gasegase, agani o le meli, asparagus, tamato vine, horseradish, buckthorn, pear, actinidia, lapisi, rose vao.

O le atiseti o Ierusalema o se laau aoga, o ana mea tau vailaau e aofia ai le puipuia o le tino mai siama, faʻamaʻi pipisi, ma le tausia o le tino puipuia. O nei mea uma e mafai ona mafua mai i le maualuga o le vaitamini C. O le aʻa e mauoa i fiber. O lenei fiva e faʻaolaina ai le gastrointestinal tract, faʻamaonia le faʻamaʻiina, faʻaitiitia le faʻamaʻi o le cholesterol i totonu o le toto. E le gata i lea, i le faagasologa o togafitiga vevela, o le tele o le fiber masani e le faaitiitia.

E taua! Faʻaauau ona 'ai lenei fualaau faisua, e mafai ona e faʻateteleina le tetee o le tino i faʻamaʻi ma siama, aemaise lava i latou na mafua ai faʻamaʻi o totoga gaʻo.

I totonu o le fatu na maua ai le tele o antioxidants e puipuia ai le tino mai faʻamalolo saoloto. O le mea lea, e sili ona fautuaina mo tagata e galulue vavalalata faʻatasi ma masini X-ray pe oi ai foi i le la le tele.

O a aoga o laʻau topinambur?

Ina ia tausia laulaau o le atisikoke ile atunuʻu o loʻo faʻaauau pea le faʻamalolo o mea totino, e tatau ona aoina aʻo lei tupu le laau. E aofia ai i totonu ole inulin, ae o vailaʻau e fesoasoani i le faamalologa ma le toe faʻaleleia o tui o tagata. O le faia o lenei mea, kuka kuka, suamalie ma pomace mai laulaau ma fatulaʻau o le laau. Latou te togafitia foi le eczema, maʻi o le tino, ma togafitia manua. I vailaau faʻataʻitaʻiga, o teuteuga o laʻau o atisiliko a Ierusalema o loʻo faʻaaogaina e avea o se sui fou, faʻapea foi ma se auala e aveese ai masima mai le tino. E mafai ona ausia le aoga ona o mea e faʻaleleia le faʻafouina o le cell, faʻateleina ai le paʻu.

Faʻaaogaina o le rootinambur i le togafitiga o faʻamaʻi

O aʻafiaga aupito sili ona faʻaaogaina o le atisosisi o Ierusalema o loʻo maua i togafitiga o faʻamaʻi eseese. Talu ai o ona fatu e mafai ona faʻaitiitia le suka o le toto, vaevaeina o le kulukose, e fautuaina mo tagata gasegase e maua i le fatu fatu o maʻi fatu ma le maʻisuka poʻo tagata e ono aʻafia i nei faʻamaʻi.

E te iloa? I le toesea o le atisiliko i Ierusalema o loʻo tumau pea ona faʻamalolo pe a uma ona vevela, e le mafai ona teuina e pei o pateta, ona o se paʻu tino manifinifi. A uma ona eli e mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa ona le silia lea ma le masina. I le fasi pepa ua mafai ona faatagaina e teu ai na o nai aso. O le mea lea, e tuua i le taumalulu i le eleele. E le fefe o ia i Morozov, ae i le tautotogo e na o ia lava e sili atu lona taua.

Inulin, lea e maualalo ai le maualuga o le suka, ei ai se isi meatotino - e faʻaitiitia ai le toto. E fesoasoani lenei mea i isi mea o loʻo iai i aʻa o le laau. Peitai, o lo latou aafiaga e matua malosi lava ina ia mafai ona faaitiitia le mamafa i latou oe, i le mataupu faavae, e mafatia mai le masalosalo. O le isi faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i vailaʻau faʻataʻitaʻi o le faʻamaina o le ate. Laʻu aʻa, lea e faʻaaogaina i salakeke ma isi ipu, aveese le toxins mai le tino ma toe faʻaleleia le ate. I aso nei, o nei mea totino o le laau ua lauiloa i vailaau masani, ma ua atiae e fomai ni meaai faapitoa e faavae i luga o le atisosisisi a Ierusalema, lea ua mamanuina e faamama ai le ate.

Faʻaaogaina o mea totino o Ierusalema artichoke fatu

O fatu o le laau e leʻi faʻaaoga i togafitiga masani poʻo aganuʻu.

Faʻafefea ona faʻaaoga le artichoke a Ierusalema i togafitiga faʻapitoa

O togafitiga faʻale-aganuʻu na talisapaia ai le tosinalo o Ierusalema ma ona vailaʻau faʻaleagaina, o le mea lea, i le togafitiga o nisi faʻamaʻi, o faʻamaumauga e aofia ai tapenaga e faʻavae i luga o lenei laau. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le atherosclerosis ma le maʻisuka na faʻamaonia ai pepa papaʻe. E faʻaaogaina foi e avea ma sui soʻo. Latou te fesoasoani i le tausia o le microflora masani i totonu o le manava, faʻamalosia le puipuiga o le tino, faʻaleleia le faʻatinoga, taofia le atinaʻe o le tino. Faʻamatala ni laulau se fa aʻo leʻi 'ai. O le vasega e 20 aso. E le itiiti ifo ma le lua ia kosi e tatau ona faia ma se lua vaiaso malolo.

I faʻamaʻi o le ate ma le gallbladder, ua faʻamatalaina se vaega o le atisisisi. O lona aafiaga o le:

  • aveeseina o masima sili ma suavai mai le tino;
  • puipuia mai toxins;
  • aveesea o tui ma metala mamafa;
  • taloina o mea e teu ai;
  • faatoaagaina mai o le inumaga;
  • fesoasoani i le faʻaaogaina o gaʻo ma pulu.
Mo togafitiga faafomaʻi, o le paʻu mai le aʻagogogo o le laau o loʻo faʻaaogaina foi. E fesoasoani i le tino e faʻaaogaina le calcium, seleni mai mea e gaosi, faʻalavelave ai pathogens i le iniseti ma faʻateleina le tuputupu ae o mea aoga.
E taua! O le isi meatotino o le paʻu o le toto toto. O le mea lea, e le fautuaina mo le faʻaaogaina ao faagasolo le taotoga ma aʻo lei faia le taotoga.

O le mea lautele, o sauniuniga mai le atisatusima Ierusalema o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau masani mo:

  • faamamaina o faailoga o le inisua;
  • faateleina le tetee o le tino i faʻamaʻi pipisi;
  • faaleleia le faatinoga o le toto;
  • le faʻamaina o le faʻaaogaina o masima;
  • aveeseina o le edema;
  • le faʻamautuina o le eletise gastric;
  • faateleina le hemoglobin;
  • puipuiga o le neoplasia;
  • aveesea o radionuclides, toxins, metala mamafa;
  • tosoina o le mafaufau-lagona, mafaufau ma le faaletino.

O a togafitiga o Ierusalema atisisisisi, o fua o togafitiga masani

O le mea moni e maualuga le topinambur ma pe oa mea aoga o loʻo iloa mo se taimi umi, e pei ona molimauina e suʻega masani a le sauniuniga o le laau lea na oʻo mai ia i matou. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia ai le mamafa, o le toto toto ma le maualuga o le hemoglobin e faʻaaogaina ai se teuteuga o aʻagogogo o se pi. 3 sipuni faʻasalaga o mea faʻaaoga e sasaa i luga o le tasi ma le afa lita o le vai malulu ma tausia mo le itula ile vevela vevela. E tatau ona inu le gaʻo ile tolu taimi i le vaiaso mo le afa-lita e aunoa ma le suka. O le ai ai foi se aafiaga lelei i luga o le pancreas. Mo faʻamaʻi o le manava ma le malulu, ua saunia se siʻosiʻomaga o le vao o le artichoke o Ierusalema. O se sipuni sipuni o mea gaosi ua gaosia, ua sasaa atu 750 ml o le vai kuka ma aveese i se mea pogisa mo le 12 itula. Faʻasusu le faamama ma inu ao le i fafagaina ile afa afa i le aso.

E te iloa? I Siamani, ua saunia mai le 'ava malosi mai le laau, ma i Amerika, Holani ma Iapani - kofe.

I le avea ai o se tagata faʻamaʻi pipisi, o se auala mo le aveesea o toxins ma toxins, o se sui faʻatele mo le cholecystitis, matou te faʻaaogaina se tinia pear tincture. Mo lana tapenapenaga, o le pauna o lau malogo ua sasaa mai i le lita o vodka poo le ava malosi ma aveeseina mo le itiiti ifo i le lua vaiaso i se nofoaga malulu ma malulu. A maeʻa lenei vaitau, e mafai ona faʻaaogaina le faʻasolo faatolu i le aso. Mo lenei mea, o le sipuni sipuni o le oloa e faʻavaivai i le 150 ml o le vai.

Ierusalema atisiriki ma le cosmetology: faʻafefea ona faʻaaogaina le atisisisi mo le paʻu ma le lauulu

Faʻaaogaina le topinambur i le cosmetology. E masani lava e faʻaaogaina e avea o se sui faʻamalosi e faʻataunuʻuina le ola e mafai ona tauivi ma fulufulu lelei. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se masini o le tipiina i luga o se fua o laau toto, lea e faʻaaogaina i mata ma le ua mo le 20 minute. Faʻaaogāina o le mask 2 - 3 taimi i le vaiaso, pe a uma le 10 faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e toe faʻafoi le paʻu e tusa lava pe lanu, lanu ma elasticity. Pe a faʻagogo le paʻu o le paʻu o loʻo fautuaina e faʻaopopo i ai ni nai mataua o le suauu paluʻu poʻo le suāuʻu olive. O le laau sili ona matagofie na ia faaalia i le taua faasaga i le vaalele. O le faia o lenei mea, pe a uma le faʻafiafiaina, e fautuaina e faʻaaoga se masini i luga o le maʻila ma le faʻaopoopoga o le toisina o le toisina o Ierusalema. Ia saunia foi se teuteuga o laulaau fou o le laau. E aoina meafaitino, tuʻu i totonu o se fagu, sasaa i sina vai laitiiti ma tuʻu vevela vevela. E tatau ona faʻapipiʻiina mo le itiiti ifo ma le tolu itula, faʻaosoosoina pea, ina ia le mu.

O le teuteu mama ma le filiga ua faʻapalaina i le ulu tolu taimi i le vaiaso. O i latou e le fiafia e taofiofi ma le sauniuni o tupe mo se taimi umi e mafai ona tipi le pulou ma sufulu le peʻa pe a uma ona fufuluina i se fasi pepa. E tatau ona faia le tele o taimi ile vaiaso.

I le cosmetology, latou te faʻaaogaina le linden, nasturtium, matao, monida, faʻasaga, peony, anufe, manu manu, vao vao, broccoli, apricot, nettle.

O paʻele mai le teuteuina o lau o le laau e maua ai le malosi ma le fou. Mo le sauniuniga o mea e gaosia i le taele, e ave se pauna o fatu mago ma fuga ma fufulu le lima lita o le vai. A maeʻa le paluga o le paluga, e aveʻesea mai le vevela ma tumau ai ile lua itula. O loʻo faʻapipiʻi le uʻamea i le faletaele, lea e tatau ona faia a itiiti ifo ma le 15 minute.

Faʻaaogāina o le atisitoke a Ierusalema ile kukaina

O le atisikoke a Ierusalema e matagofie ona aʻa, o le mea lea ua kuka ai le fala o le eleele, taoina, falai. Ua mago ma faʻaopopo i isi ipu. Mo lenei, ua saunia mai paluga pateta poʻo le paʻu mai ai. O le paʻu o loʻo teu i faletupe ma faaopoopo i le lauti poʻo le kofe, lea e maua ai le inu i se tofo faapitoa. O le laʻau Topinambur ua saunia foi i luga o laʻau o le laau, lea e faʻaalia ai foi mea aoga. E mafai ona e kukaina le falaoa suamalie mai le artichoke a Ierusalema, lea e le maua ai le maʻa mo aso e fa. Mo lenei mea, e tusa ma le 20% puree poo le 5% topinamour paʻu e faaopoopo i le falaoamata.

Ae e sili ona aoga le faʻaaogaina o le paʻu o le fala i lona foliga masani, aemaise lava i salalaʻau eseese. O nisi tagata kuka latou te fautuaina ni mea e faʻapipiʻi muamua i le vai poʻo le susu ona faaopoopo lea i isi ipu.

Contraindications mo le toisina o le Ierusalema

I le faaopoopo atu i mea tau togafitiga o Ierusalema atishoke, e taua le taʻua ma le faʻailoga. E toalaiti. E le fautuaina e faʻaaogaina i le tulaga o le le faʻamaonia o le tagata lava ia, faʻapea foi i le tulaga o le faʻalogo. O le laau e faʻaitiitia ai le mamafa, e tusa lava pe faʻaitiitia le mataupu faavae. O le mea lea, afai e te leʻi faʻataʻitaʻi muamua le "aʻa solar", amata i se vaega itiiti o le laau. Afai e te le matauina ni uiga le lelei o le tino, e mafai ona e faʻaaogaina ma le saogalemu i meaʻai poʻo togafitiga.

E taua! E mafai e fugalaʻau fomaʻi ona faʻapogai le pala. E faigofie lava ona faʻaitiitia le faʻafitauli pe afai e faʻaaogaina i fualaʻau taumafa lea na faia le vevela o togafitiga.

Ae o le mea lautele, faʻaaogaina ma le atamai le atisosisi o Ierusalema, e na o se aafiaga lelei i le tino. O se tamaʻi fualaau mataʻituina e teu oloa e tele mea aoga. I nisi o atunuu, e faʻaaogaina faatasi ma le kāpeti, faʻapipiʻi le tino ma vitamini ma puipuia mai aʻafiaga leaga o le siosiomaga. E kuka, tao, tao, 'ai e pei o kāpisi. O mea faʻamalolo o le laau e lauiloa e le gata i tagata, ae faʻapitoa foi i togafitiga masani.

Faʻataʻitaʻiina e fomaʻi meaʻai pito i luga mo le faʻamamāina o le tino, aemaise le ate. I luga o lona faavae, sauniuniga sauniuniga faafomaʻi mo togafitiga o le maʻisuka, toto maualuga, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ma isi. Ma o le vaega pito sili ona lelei o le topinambur e faigofie ona tupu i lau togalaau.