Puleaina o pest

Auala faʻapitoa o le puleaina o faʻamaʻi

O le tele o faataoto ma faaupuga e viia ai aoga kāloti. Talu mai le laʻitiiti, tatou te faʻalogoina le siʻosiʻomaga i lenei fualaau aina: "Kāreti faaopoopo le toto, "" 'ai le kāloti, ma o mata o le a vaʻaia lelei. "O tagata uma o loʻo laiti na faʻalogo mai io latou matua. Carrot alofa i tagata matutua ma tamaiti. O ia o le pito i luga o fualaau faisua e sefulu luga o la matou laulau. A leai, o le ae le kukaina le tele o ipu, o lea matou te taumafai e sauniuni mo le taumalulu. Faatasi ai ma pateta, beets ma kapisi Kāreti - o se tasi o fualaau sili ona taua i le taumafa a tagata. I le taumalulu, o se faleteuoloa moni o vitamini. Ae e masani lava e oo lava i tagata atamamai tomai ma filiga latou te le puleaina le totoina o se fualaau aina lelei o kāloti. O faʻamaʻi faʻaleagaina o kāloti, faʻamaʻi - o mafuaʻaga e ono tele ituaiga.

Paʻe papaʻe (sclerotinia)

O le tupu o le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le sclerotinia e muamua atu i le faʻavaeina i le aʻa o le silo Sclerotinia sclerotiorum (Lib.). Le mautonu i le aganuu faʻamaʻi: fatu pi, kāloti, kāpeti ma aganuʻu. I totonu o nofoaga o manua o le fualaau aina e afaina, lea e amata ai ona atiaʻe e le anufe anufe.

O le mycelium e ufiufi ai le manua fuga o le fugalaau paʻepaʻe. Tuputupu ae, e salalau atu le myceli i le aʻa atoa. Nofoaga e iai faʻamaufaʻailoga paʻepaʻe ma uliuli O le vailaʻau lea o le galo. Latou te le maumau lo latou malosi mo se taimi umi i le palapala ma le ea.

Faʻaalia i fualaau faisua ua faʻasaoina mo le taumalulu, o le galo e afaina ai aʻa uma lata ane. O le tulaga vevela o le teuina e le afaina, talu ai o loʻo i ai i totonu o le vevela o le fuga i le vevela mai le 15 i le 22 ° C. O le palapala e afaina i le fungus Sclerotinia sclerotiorum o le punavai autu lea o le faamaʻi. O le mea lea, e tatau ona aloese mai eleele palapala ma aua le toto fualaau faisua ma aʻa i luga o latou mea mo le 3-5 tausaga.

O le faʻaitiitia o eleele oona ma le musu e faʻaopoopo faʻamalosi i le eleele e fesoasoani e faʻafefe ai faʻamaʻi. Ae o le faʻaofiina o le suauʻu paluga o le a faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le faʻaleagaina o kāloti. Mo le faaleagaina o le paʻepaʻe paʻepaʻe, o aʻa o le uterine i le tautoulu (aʻo lei tuʻuina i lalo) e togafitia i le TMTD, e faʻaaoga ai le 6-8 kilokalama o le vailaʻau i le 10 lita o le vai. O lenei fofo ua lava lea e gaosia ai le 1 tone o ava ava.

Kāreti na faʻamoemoeina mo mea taumafa e paʻu i le pefu penisina. E faʻaleleia le faʻasao seʻia oʻo i le tautotogo

E taua! Pe a oʻo i totonu o nofoaga paʻu, e salalau vave le paʻu paʻepaʻe.

Lafoaʻi le pala (rhizoctoniosis)

O le mafuaaga o le faamai o le eleele suamalie Rhizo-ctonia carotae Red. O le kārot rot poʻo le rhizoctoniosis o kāloti e vave faʻaleleia i fale malulu malulu. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e aafia ai le silia ma le 10% o kāloti na teuina.

O le taimi ole faʻalavelave o le maʻi e oʻo ile tolu masina. I luga o le karuku e foliga mai o ni mea mamago o se lio lapotopoto e oʻo i le 6 mm le lautele. O nei manulele e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe - o le mycelium fugalaau. O nai maʻi laititi e tele lava ina faʻaaogaina i se nofoaga masani. Naʻo le paʻu o aʻa e faʻamaʻatia. O sosolo o le anufe o loʻo lafoina i le eleele, ae o le siama e mafai ona sau mai pusa fagu koneteina.

O le fuga o loʻo ola i totonu o le eleele faʻatasi ai ma le faʻatoʻa faʻapitoa. E le ola ola vao i le totoina o laufanua ma laulaʻau lanumeamata.

E taua! O le faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaititia i le tele o taimi pe a tuʻuina kāloti mo le teuina i taga o polyethylene.

Fuga o le pala (bacteriosis)

O le faamaʻi e mafua mai le phytopathogenic bacteria o le genera Pseudomonas ma Bacillus. Ua i luga o kāloti le mea e afaina ai. O le oʻo atu i totonu o le fogafale i lalo, o ia kātiti e vave ona pala, e afaina aʻa.

O lea faʻaleagaina o siama e tupu i luga o kāloti ua faʻamaʻiina i ni mea e momomo pe vavae. E televave le vave ona tupu mai o le kalo i le i ai o le ea mafanafana i lalo ifo (5-30 ° C) ma le pala.

Gau po o Kagatnaya rot (botridiosis)

Botryttis faʻataʻatia Fr - provocator o se faʻamaʻi. E le taatele le pala o le grey. O lenei faʻamaʻi e le taatele nai lo le paʻu po o le paʻepaʻe papaʻe. Masalo o le fausia o le lanu enaena i kaloti i tafatafa ane o tui laka i le faleoloa. Fualaau faʻamautu e ufiufi i le faʻafefe o le vai. O le mycelium e tupu i luga ia i latou ma faʻavave vave ona faʻafefe uma le koko.

Liliuina kokoloti e faʻamaluluina, ma pulupulu enaena. E masani ona afaina sina kāloti tiogo pe teuina i totonu o se eleele malulu. Faʻamanatuina lelei le fua o le seleselega ma le fesuiaiga o fua o faatoaga, faʻatasi ai ma le faʻamamaina vave ma le faʻauluina o fale, le seleseleina o aʻa laau e aunoa ma le faʻaaogaina o masini - e mafai ona aloese mai i siama eleelea.

Laʻau mūmū po o le lanu enaena (fomaz)

O faʻamaʻi maʻi fomozom e mafua ai le atinaʻe o le fungus Phoma rostrupii Sacc. O lenei faʻamaʻi e mafai ona aʻafia ma le talafeagai mo le teuina e oʻo i le afa o kāloti uma na totō i le tausaga muamua o le faʻatoʻaga. Ae o fualaau tiroti (kāloti ua uma ona lua tausaga o faʻatoʻaga) ua faʻaumatia atoa. I luga o laʻau o fatu laau (i totonu o tui o togitogi) ua faʻaputuina laʻau faʻalanuʻumi-enaena.

A oʻo ina atiaʻe, o le mea e faʻaogaina ai le mea e faʻafefeteina ma faʻamago ai. I le tausaga muamua o le tuputupu ae i luga o kāloti, e faʻaalia ai lava ia i le reddening o le lau, o foliga mai o lanu enaena po o le lanu enaena. Ona mamae ai lea ma mate le mea na afaina. Lanu samasama po o le lanu mumu o foliga eseese ua aliali mai luga o laʻau ua afaina i le fomase.

Mai le pito i luga o le fugalaau e tupu i le gaʻo. O le faʻamaʻiina o lenei filo e afua mai i le pala o le koko. Afai e vave ona salalau le pala, ona mate lea o laulaau o le kālati. O le laau e mafai ona faʻamago atoa pe vaega.

A e teuina i totonu o le fogafale lalo, faʻaleagaina se kapoti ma se galo alualu i luma, ma lauulu lanu po o fasipepa e pipiʻi i totonu o le kālati o loʻo i aʻa. I le aluga o taimi, i nofoaga o foliga mai o laulaau, o masini mūmū ua lilo i le siaki mecelium. Ona faaleagaina ai lea o mea faaleagaina, ma ua pala le kāloti. Faʻaleagaina i luga o kāloti e pei o maʻi mama o le lanu uliuli poʻo le lanu enaena.

O nisi taimi e mafai ona pipisi se siama pipisi i se aʻa maloloina lelei e aunoa ma le atiina ae. Ma e na o le totoina i le palapala i le tausaga a sau e leai ni kapoti na oti e aunoa ma le fatuina o fatu laau toto. Afai e vaeluaina le fualaau faisua, o le ogatotonu o le ai ai ile pala.

Afai e le o maua le laau mamaʻi i le taimi, o le a avea ma punavai o siama ma faʻaaogaina ai le faatoʻaga atoa o fatu laau. Aʻo leʻi tuʻuina fualaau faisua i le teuina, o loʻo faʻapalapalaina le basements i le faʻaaogaina o le solution (1 vaega formalin mo le 100 vaega vai) poʻo le sulfate amea (1 apa apa memea sulfate mo le 45 vaega vai).

O isi fumigation o basements ma le sulfur (60 g o le sulfur i le 1 m3) o loʻo faʻatinoina. O fua o le aʻa ua faaleagaina ua faatulaga lelei ma teena. Faʻailoaina le teuina o faailoga tusi e le o muamua atu nai lo le vevela o le 4 - 5 ° C. E tusa lava pe laʻititi ifo le vevela o le vevela o le pala ma faʻafefete i luga o kāloti.

E fautuaina e totoina i latou aʻo leʻi faʻamamaina tina mama o kāloti. O le faia o lenei mea, o aʻa e susulu i totonu o se fagu e 5% le faʻamalolo o le faavae. 50% pp ua ave. i le fua faatatau o le 0.2-0.3 kilokalama o le fualaau faasaina i le 100 kilokalama o kāloti. A maeʻa le taumalulu i luga o le lua o le pala o laau, e leai se mea e sili atu le leaga o le galo ma ola ai ile fulufulu ile -25 ° C. O le mea lea, ina ia ave togafitiga faʻataunuʻu i le faʻamaʻi, o mea uma e totoe e mu.

Fertilizers ma fulukalama ma le potassium e faateleina ai le tetee e faaleagaina ai soʻo se faʻamaʻi fatu. O kāloti e leʻi afaina i luga o moega e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le rhizomes e ala i le faʻamalosi. I le faagasologa o le tuputupu ae, e tatau ona togafiti i le 1% Bordeaux vai i le fua faatatau 0.6-0.8 l / m2. Faʻatinoga o loʻo faia i le laʻau o le laau.

E te iloa? O le faʻaopoopoga o le vevela o le suauu e faʻaititia ai le lamatiaga o le garototoma.

Black Rot (Alternaria)

O le mafuaʻaga o le maʻi gaʻo o le pala, o le fungus A. Radicina. E mafua ai le totoina o faʻamaʻi pipisi. O timuga vevela ma timuga i matagi ma timuga faifaipea o le siosiomaga lea e atiaʻe ai lenei maʻi. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi i le lanu enaena, e mafai ona leiloa se tasi vaetolu o le seleselega atoa.

O mea e maua i sugar ma garotene i aʻa o le a faʻaitiitia, o le kapiti lava ia e tupu tele ma faʻafefeteina. Ua mamae le laau. O faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona tumau mo se taimi umi i fatu, laʻau, karite. O faʻamaʻi pipisi o taʻalo vao.

O sopo o le manoa na fofolaina le matagi ma iniseti. O le lanu uliuli o le kālati e foliga mai o se taunuuga o le mamafa o le taumafataga o le faʻafeinu. I le amataga o le eliina o moega mo kāloti, e leai se fugalaau fou e faʻaaogaina, talu ai o le sili atu o le vevela e aʻafia ai i le faʻamaʻi o laau toto ma le pala. O faailoga o le faamai e talitutusa lava ma le faamai o le chalcosporosis, ma o le toilalo o Alternaria i le taumalulu i le taimi o le fale teu oloa e tutusa lava ma le faamai o le paʻepaʻe paʻepaʻe po o le Fusarium.

O lenei maʻi afu o kāloti e vave ona tupu i le 85% o le malulu o le ea, o le vevela i luga atu o le 20 ° C ma le taimi i se siosiomaga maʻaleʻale ma le le mautonu. I le taua faasaga i le faamai, e toatele tagata fai faatoaga o loo faaaogaina le fomaʻi "Falcon" ma le "Prozaro".

Brown lau

Kaloti e mafai ona maua ai le lanu enaena. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei maʻi, o se mushroom R. Dauci. O faailoga muamua o le moega e afaina i le paʻu o le fuga, e maua ai karuti. I nisi nofoaga o laʻau e palapala-e lanu enaena ma pala. A maeʻa sina taimi, ona tupu ai lea o le moega atoa. O laulaʻau o kāloti ua mamago. Carrots rhizomes e sili ona mafatia i le faʻamaʻi. E masani lava o le vaega ua afaina o le aʻa lava ia e le silia le 1 cm le lautele ma toetoe lava a oʻo i le ogatotonu o aʻa. E i ai le tele o mea i luga o kāloti. O le faʻaleagaina i lenei anufe o le mafuaʻaga lea e tafe ai ke koko i le eleele.

E tusa lava pe i le tau o le tautoulu e filifili ma le faaeteete e le fai togalaau mo le teuina i le taimi lava e tasi, i le taimi muamua e tilotilo ai, aʻa, mushroom fatufatuaʻi-leaga ua teuina i totonu o le pu. I le taimi o le taumalulu, teu ai le pogisa na aafia i luga o le moega ma e na o le pala lava.

Auala e taulima ai le faʻamaʻi:

Ia mautinoa o le matauina o le fua o le seleselega ma toe faafoi le kapoti i lenei moega e le mafai ona sili atu nai lo le fa tausaga. Aʻo leʻi lūlūina, o loʻo faʻapalaina fatu pati i se vali lanu piniki o le potassium ma le vai. A maea le gaosiga, fufulu fatu i lalo ole vai malulu. O sea gaioiga o kāloti e faʻaumatia ai meaʻai o sigi i fatu.

O le isi auala lelei e faʻamaʻi ai fatu o le faʻafefe lea i totonu o le vai vevela (e le sili atu le maualuga ile maualuga ile 50 ° C). Matou te gaugau fatu i totonu o se kulimi siaki ma faatumu i vai vevela. A maeʻa le 10 minute, tuʻu le fatu i totonu o se koneteina ma vai malulu. O le taimi lava e iloa ai muamua faailoga na maʻi ai le karotiti, faʻaalia, matou te faia ni mea faanatinati. E sili le fufuluina o kāloti "Immunocytophyte" poʻo le "Epin-extra." O le fualaau faasaina "Evin" e lelei foi.

E le mafai ona maua i le taimi nei togafitiga faʻamaʻi, ona o lo latou maualuga le puipuiga i faʻamaʻi. O laʻei pito i luga ma le fagu ma le phosphate fertilizers o le a le mafai ai ona gasegase kaloti ma faateleina le fua. I luga o se togalaau faʻamaʻi pipisi e le mafai ona lafoaia ni fatu mo fatu.

O toega o laau mamaʻi (luga ma rhizomes) e manaʻomia ona susunuina, talu ai o loʻo tumau pea i totonu i latou e oʻo i le taimi o le faʻalavelave. E le manaʻomia le faʻaaogaina o nei meaola pisia mo le faapalaga.

Fatu laau e na o le ola maloloina lelei o laau. Ina ia aloese mai le faamatuu ese o le faamai i se timuga timuga ma le timu, latou te faaaluina le tele o taimi e tatala ai le laina avanoa. O lea ua mamago le palapala.

Faʻafitauli faʻamalolo

Mafuaʻaga o le faʻavaeina o aʻaro o le kalo:

  • O se meaʻai mataʻutia ma se faʻamalologa atoa poʻo se vaega o aʻa e mafai ona ola i luga o le eleele lea e leʻi faʻafefe ai le vao i luma o le suōina. O le sili atu o le vevela e taʻitaʻia ai le valavala o kāloti i le tolu i le lima aʻa eseese e faʻatasi ma le ape masani masani ma le vaʻaia. E le fetaui se kapoti gaosi mo le teuina ma amata ona vave vave ona pala.
  • Laʻau o le kāroti ua lūlūina. A maeʻa laʻau muamua ma mulimuli ane fufuluina, pe a faʻaalia 3-4 laʻau ola i luga o le laau, e manaʻomia le vevelaina o laʻau. Afai e le faia lea mea, o le a leai se avanoa mo le tuputupu ae, ae o le sailia, e ola ai le kalo i totonu o le pupuni. Faʻatasi vavalalata ma isi vaʻavaʻai faʻatasi ma isi. O lenei kālati e masani lava ona talafeagai mo meaai, ae i le faʻatinoga, e masani ona lafoaʻi pe alu i meaʻai manu. O na kāloti e le mafai ona faʻamalosi mo meaai. Le fua saʻo o le lūlūina o kāloti: lulu i le loloto o le itiiti ifo i le 2 cm ma mulimuli ane thinning with a distance of 3 - 4 cm i le va o laau totō.
  • Afai o le suaina o le moega e leʻo loloto, a oʻo loa ina tupu aʻe le kālati i se palapala mafolafola o le palapala, e faʻafefe. Lafoaʻi le palapala e taua tele mo aʻafiaga o aʻa.
  • Kāreti e le fiafia i le luluina i eleele maulalo ma le maualuga o le eleele. I ia tulaga, o meaʻai o galu e vave ona tupu ma afaina fua o aʻa, toe atiaʻe ma alualu i luma i totonu. Afai o lau togalaau o loʻo i totonu tonu o le eleele maualalo, e faʻasolosolo ona vavao i le vaiaso i le va o laina. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamago le eleele.
  • O le osofaʻiga o nematodes i kāloti e mafai ona tuʻuina oe e aunoa ma se fua. Nematodes o anufe vevela. Latou te nonofo i le eleele ma faʻaleagaina aʻa uma, fafagaina a latou pusa. Laʻu vevela e oʻo i le 1 mm. Ae o le tele o mea latou te maua ai eleele eleelea e le talafeagai mo le faʻaaogaina.

E te iloa? O se auala sili e tau ai se nematode o le totoina lea o se moega o fala. O fugalaau o Marigold e lauiloa e le igoa o le atunuu-e le o se mea e gaogao. I luga o se moega ua totoina ma le paʻu ua mate le nematode. Ma o le tausaga a sau e mafai ona toe totoina i fualaʻau lelei.

Mealy dew

O le faʻamalosi o le malosi o le paʻu o se faʻamaʻi moni oa tatou togalaau. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻavevesiina e ituaiga o meaʻai e lua: Erysiphe umbelliferarum f.dauci ma le Leveillula umbelliferarum 1. a. Mealy dew ruins kukama, zucini, pumpkins, kāloti ma fualaau o currants uliuli ma paʻepaʻe.

Uluaʻi faailoga o se faʻamaʻi pipisi: samasama samasama i luga o laʻau koko ma laʻau o vao ma le paukiki. I le itu pito i lalo o laulaau, malu mai le la, o sina paʻu laititi mecelium whitens. O aʻa e tupu i luga o le 3 - 7 aso, o le tupu aʻe o le fuga e afua ai le oti o lau o loʻo aafia i le faʻamaʻi.

I fua o le aʻa, o le paʻu o le laʻau e le mafua ai le oti o le rhizome, ae e tupu aʻe i lalo ma le leaga. O le aʻa o Mealy e afaina ai foi laau toto. O loʻo ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe o le mycelium, o aʻa ua mamae e aunoa ma le fatuina o fatu ile suega.

O le atinaʻeina o le paʻu o le paʻu o le maʻi e muamua i le maualuga o le vevela. E mafai ona faʻaosooso ai le faʻasusu vai i luga o le pepa. E tasi le taimi e togafitia ai togafitiga faʻasoifua maloloina e manaʻomia e oʻo lava i le maualuga o le maʻi. O le muamua togafitiga e faia i le lua vaiaso talu ona tulaʻi mai le vaʻa.

O laau mamaʻi mamanu e faʻafefeteina i le lefulefu po o le sulfur palapalū i le efuefu. Tuʻuina le totoina o paluga Bordeaux ma fomaʻi eseese. Faalua ona toe togafiti togafitiga i vaitau faalevaiaso. Afai e salalau solo le 'alo i luga o kāloti i le isi tausaga, o le tausaga e sosoo ai, o laau totō e le malosi le faʻafefeteina i paʻu palapala e le totoina i luga o lenei moega.

E taua! O faʻasagaga uma o faʻamaʻi pipisi e susunuina ma leai ni fatu e aoina mai suʻega o siama.

Cercosporosis

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi o le togitogi faʻamaʻi Cercospora carotae. O lenei faʻamaʻi ua faʻaalia i laufanua valevalenoa poʻo ua salalau vave i timuga vevela. I le amataga ma le faaiuga o Iulai, o aʻa i luga o laau e aʻafia i ni tamai salu, i le ogatotonu o le nofoaga ua afaina o se moli mama.

O lau o le karotiti mamaʻi e amata ona vavaeeseina. O le faʻavaivai faʻavaivaia e ala i le atinaʻeina o spores spores, o le laau ua leiloloa ona laʻau, o aʻa aʻa e le toe tupu. Fugal spores taumalulu i luga o fatu laau ma fatu.

Fautuaina le mu atoatoa o laau mamaʻi. I le tau faasaga i le faʻamaʻi, le loloto o le suotosina o le eleele faatasi ai ma le faʻaopopoina o le fesoasoani o le sulu, o le filifiliga o ituaiga e itiiti le faʻaogaina i le cercosphorosis. O le faʻaaogaina o le kvadris fungicides mo kāloti vegetative poʻo Immunocytophyte, Trichodermin, sauniuniga Glyocladin, faʻasalalauina o fatu ma le faʻaauau o vaega susu o le fanua o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻamaʻi.

Puipuia o le gaʻo

Mai i luga, o loʻo mulimulitaʻia tulafono, faʻaauau lea e mafai ona e aloese mai faʻamaʻi i luga o taʻalo.

  1. Uluai tapenaga ma le faʻapalapalaina o faavae mo le teuina o le taumalulu. O loʻo matou sauniuni i lalo ifo ia Aokuso, faʻamago ma fuluina i le sulfur i le maualuga o le 50 g / m3 o le potu, o le puipui ua faʻavavevave vave, lea o le a fesoasoani tele e faʻamago ai faleteuoloa.
  2. Fufulu kātiti ile tau vevela. E leʻi umi se taimi e teu ai i le la, aloese ai mai le pala.
  3. E le faatagaina e faʻafefe aʻa laau. A maeʻa le seleseleina o kāloti na vavaeese laulaʻau, ma tuʻu ai se siʻusiʻi centimita.
  4. O laau leaga ua seleseleina mai le fanua ma ua mamaʻi ua susunuina,
  5. Pe a teuina le kālati i totonu o pusa faʻapipiʻi, faʻapipiʻi le oneone malulu poʻo le paʻuina i le penisina. O le isi ala faʻalagolago e teu ai kāloti: fai le palapala eleʻele, faʻalautele le palapala ma le vai i le tutusa o palu pancake. O kāloti 'oloʻo tuʻuina i totonu o lenei maʻa ma tuʻu i fafo e faʻagogo. A maeʻa le faʻamamago, ona gaugau lea o le kālati i atigipusa laupapa ma aveʻesea i le potu i lalo.
  6. Очень эффективен способ хранения моркови в полиэтиленовых пакетах. Сухую целую морковку складывают в пакеты и плотно их закрывают. Без доступа воздуха морковка практически не портится.
  7. Несколько раз за зиму нужно просматривать закладку моркови. Гнилые корнеплоды удаляются.

O le tikeri o le faasaoina o le seleselega o kāloti e faalagolago i le faʻaeteete e tausisia e le tagata faʻatoʻaga vine uma fautuaga ma tulafono mo lona galueaina ma le teuina. I le mulimulitaʻia o nei tulafono faigofie, e mafai ona e faʻapolopolo le seleselega o kāloti e aunoa ma se faʻaletonu