Fua o le gaosiga

Faʻapitoa o le tausiga o le chamelacium i le fale

O le Chamelacium, e lauiloa foi o le wax myrtle, o se tagata laumei woody evergreen i Ausetalia i Sisifo. O le laau e lauiloa i le au faifaatoaga ma e lautele ona atinaʻe i le tele o atunuu. O le maualuga o le eletise e amata mai i le 40 cm i le 4 mita. O laulaau o loʻo i ai ni paʻu veveseous ma o mea manogi, e masani ona faʻafefe ai se manogi manaia pe a solo.

Laʻau lanumeamata lanumeamata i taimi uma o le tausaga. O le fiafia i tamai fugalaau e lapotopoto, o lo latou lapoa e mai le 15 i le 20 mm le lautele. Fugalaau ei ai le lanu piniki, lanu viole, mumu po o le paʻepaʻe papaʻe. O le taimi vavalalata e amata i le faaiuga o le taumalulu ma e mafai ona tumau seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana.

Tuutuuga i le fale mo le galueaina o le kesilacium

O le chamelacium o se laau e matua faigata lava. O tulaga tuputupu ae mo totonu ole laau ole fale e tatau ona latalata i le natura natura lea e olaola ai le chamelacium. O se vaipanoa matutu vaigogo, vai oneone ma le tele o le la susulu.

Malamalama

O le laau teuteu teuteu e fiafia i le susulu o le la. Mo le lalelei e sili ona lelei i aso vevela vevela, e manaʻomia e le laau ona tuʻuina atu sina tulaga malulu. I le taumalulu, e mafai ona mafatia le koko mai le leai o se la susulu. Fautuaina le faʻapipiʻiina o punaoa faʻalauiloa faaopoopo (tuʻuina).

E taua! O le chamelacium e mafai ona faapalepale ile vevela ile -7 ° C.

Lulu

Ua totō le laau i le eleele i soo se taimi o le tausaga, vagana ai le taumalulu. Ae ui i lea, o le taimi aupito sili e toto ai le tautotogo po o le tautoulu. E manaʻomia e Chamelacium se tau mafanafana lelei i le vaitau o le tuputupu ae, ma i le taimi o totoe o loʻo manaʻomia ai ni tulaga malulu. O le vevela malosi e i ai sona aʻafiaga i fugalaau. I le taumafanafana, o le maualuga o le vevela o le 20-25 ° C. I le tau malulu, o le vevela i totonu e tatau ona i ai ile 10-15 ° C.

Manaomia o le eleele

O le mealilo o le fuga o le chamelacium tuputupu ae o se tulaga maualuga ma lelei le suavai.

A o lei totoina, e tatau ona saunia le eleele aʻo leʻi amataina. I fafo, o laau iti e tutupu i le mativa, eleele oneone lelei. I totonu, o le fugalaau ua tupu i le otaota o le heather.

Faamasani oe lava i isi laau, e pei o le Brugmansia, togavao, heather, skumpiya, meli honeyluckle, pale alder.
Manaomia se masini malamalama (loam, oneone oneone): faʻapipiʻi, ae i le taimi lava e tasi e teuina ai le timu faʻafefe. I le pito i lalo o le ipu ua sasaa ai se vaega oneone. Mo le tuputupu aʻe lelei, e tatau ona pulea le paleni oneone. O le elemene o le palapala e tatau ona le mautonu (4.5-6.5 pH).

Tausia le siameka i le fale

I le natura, o laau o le myrtle e tutupu i eleele oneone le lelei, e le manaʻomia ni fua tele ma e seasea manaʻomia ona faʻamalosi.

E te iloa? O le ituaiga Hamelacium (Chamelaucium) na uluai faamatalaina e le fomai Farani Rene Defontaine i le 1819. O le vao totogo e tupu mai i le Myrta aiga ma aofia ai ituaiga e 14 o lenei laau.
E le gata i lea, o le vao e faigata i le malulu ma le lamala. Ae ui i lea, i tulaga o se potu, e manatu le ulamela o se fugalaau matala. O le tausiga lautele o le faʻamalosia saʻo, fafagaina ma teuteuina.

Faʻasa

O le chamelacium o le lauʻeleʻele toleni.

E tatau ona ave le tausiga e aloese ai mai le inu tele. O le ki i le tuputupu aʻe manuia o le chamelacium i totonu o se atigipusa o le faʻafeusuaʻi masani. O le maualuga o le susu e mafai ona mafua ai le aʻa ona pala ma saofagā i lona pala.

O vaovao e sili ona lelei ile palapala susu. Siaki le tulaga o le palapala: pe afai e susu le paluga i le paʻi, ona le tatau ai lea ona fafaga. I le taumalulu ma le taimi o le tuputupu ae, e fautuaina le faasusuina lelei.

Faʻamamaga o le ea

E ui lava i le mea moni e tupu le kulūlacium i le tau vevela vevela, o nisi o ituaiga o myrtle e faigata tele i tulaga o mea e sili atu ona suamalie, taugofie ma eleele faʻapitoa. Ae ui i lea, o lena tumau e puupuu. O le umi o taimi i le malulu poʻo le faʻafefe o tulaga, e le mafai ona ola ai laau toto. I se isi itu, o le ea vevela o le nofoaga puipuia o se laau ua siitia saogalemu.

E taua! I le taumalulu, e le faia le faʻamafanafanaina.

Laʻei pito sili

O le tele o laau i le myrtle kulupu o loʻo maua ile eleele ma mea leaga o meaʻai. O le mea lea, o le tele o fefaʻatauaiga e mafai ona afaina.

O laei sili e sili atu ona taua mo le siamela i totonu o se atigipusa nai lo se laau totō e ola i totonu o se togalaau i fafo. E mafua ona o meaʻai e mafai ona sasaʻa mai i le faʻafefiloi o le ipu. Fertilizers e masani ona faʻaaoga e tusa ma le tolu vaiaso talu ona totoina. Mo le tausia o le soifua maloloina lelei o le laau, faapea foi ma le faaleleia atili o le fugalaau, o le tele o le suauu e lava i le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu ae. Faʻalagolago i le tulaga o le myrtle, atonu e manaʻomia lou toe faʻaleleia. O mea tāua autu mo le tuʻuina atu o le vailaʻau faʻatasi ai ma meaʻai e maua ai le fugalaʻau.

O le ae fia iloa e uiga i sauniuniga e faʻaaogaina mo le fafagaina o le togalaau ma le togalaau: "Fufanon", "Shining-2", "Fua", "Chunky", "Fuga-1", "Kemira", "Omite".

Teuteu

O le chamelacium i totonu e ono manaʻomia ai le teuteuina faʻamalosi e faʻaosofia ai le tuputupu ae. E masani ona teuteuina le laau e fai ai se laau. O le teuteuina e maua ai le tele o le tuputupu ae tele ma le tele o fugalaau i le isi vaitau. E tali lelei le laau i le teuteuina. O le taimi sili e tipi ai vao vao o le tautotogo, saʻo pe a uma ona fuga. O le teuteuga e fautuaina ina ia faia i tausaga taʻitasi, e tusa ma le tasi vaetolu o le aofaʻi o laʻau.

E taua! O le teuteuina o le mamafa mamafa o laʻau e tatau ona aloese.

Tulafono o le toe suia

Aʻo le i toe totoina, o le myrtle i totonu o se fagu o loʻo tuʻuina i totonu o se taga ma tuʻu ai i luga o se laulu susulu, malulu. O le totoina o Chamelacium e faia i le tautotogo, e tasi i le tolu tausaga. I le pito i lalo o le vai fou, ua faia ai puvai faʻavaivai. O le isi, tuʻu laumei poʻo piliki gaʻo i le fagu. Muamua, e tatau ona saunia se mea malamalama o le eleele, peʻa ma oneone.

O le suauu e totoina e ala i le fesuiaiga o le coma. A maeʻa nei faʻatonuga, e teu le kulimilami mo ni nai aso i totonu o le fale koli, ma faasolosolo malie ifo i lalo le afifi.

Faʻaleleia e tipi

Ma le isi, tatou te mafaufau i uiga patino o le chamelacium ma saili pe faapefea ona sili atu le fugalaau. O le toe gaosia o laau toto ma fatu o se galuega faigata ma e masani ona le faʻatuatuaina. Faʻapenaina e ala ile vavaeina i lenei mataupu o le auala sili lea. O le laau e faigofie ona faʻaleleia e le pito i luga o le umi o le 75-100 mm. Laʻau na selesele ia Ianuari. O fualaau e togafitia ma le faʻalauiloaina o le tuputupu ae. Ona totoina lea o laʻau i totonu o se paluga o peat ma oneone. E mafai ona maua aʻa i totonu o le lua masina. Myrtle e tumau ona uiga (foliga ma le lanu) i le taimi o le faʻaleleia e ala i le vavae.

Pests ma faʻamaʻi, faʻafefea ona togafitia i le tulaga o le faʻailoga

E iai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi masani e iai ni faafitauli matuia mo se vaega o laau o myrtle. Myrtle e mafai ona nofouta i ai aʻa e pala. Rot o se tasi lea o mafuaʻaga e faigata ai ona faʻaaogaina laau vevela i tulaga vevela ma le susu. E mafai ona taofiofia le pala e ala ile vevelaina o vaega o loʻo aʻafia ai.

I le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana na osofaia ai le osofaiga aphids. O nei iniseti mumu e mafai ona faaleagaina laulaau ma faʻaumatia ai mea leaga. O vailaau faʻasaina (eseese iniseti) o le a manaʻomia e puipuia ai le salalau ma faʻaumatia ai foi aphids.

Mealy dew o se faafitauli foi mo le siamela. E mafai ona faʻaleagaina i soo se taimi o le tausaga ma e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le vao. O le puipuia o le atinaʻeina o siaki i le siameka o le tausia ma le faʻaeteete o tulafono ole tausiga ole fale.

E te iloa? Fugalaau Chamelacium - o se laau e le masani ai ma matagofie. O lala o le vao e lūlūina i laʻau, e tutusa ma nila, ao fugalaau e foliga mai o mea leaga o le laʻau. Toto e masani ona fesootai ma le tamaoaiga e faavavau ma ua manatu o se faailoga o le faamanuiaina. Myrtle e mafai foi ona faauigaina o se faailoga o le onosai tumau ma le onosai.
O le isi faʻamaʻi faapitoa e aafia ai laulaau o myrtle lanu enaena. O le maʻi e masani ona tupu i le maualuga ma le maualuga o le vevela. Afai e te le amanaiaina le faafitauli, o le faʻamaʻi e mafai vave ona faʻaumatia le kulumalamu ma salalau atu i laau lata ane. Mo le fulufulu lanu, e fautuaina le pulumu o le fungicide. O le mea lea, mo le manuia o le galueaina o le kesilacium, o le a manaomia oe ia mautinoa o ia tulaga e pei o le oneone oneone, manava, fausua mama, ma le filifilia o le nofoaga sao i luga o le windowsill. A uma ona totō, o le a mafai e le laau ona tatalia ni vaitau o le umi o le lāmala. Le manuia!