Laʻau

Pepa - o se togalaau manaia matagofie

Ole laupepa o se togalaau manaia matagofie tele, lea e mafai foi ona tupu e pei o se fale. E le pei o isi sui, o loʻo i ai ni lau mausali, o lea o le laupepa i le ata e matua susulu ma e le masani ai. E masani ona taua foi o ponaivi po o le phyllitis. O le laau e nofo i le Metitirani ma i lalo o mauga Europa, i nofoaga malulu ma le susu.

Faʻamatalaga

O le pepa laititi Fern o se mea faʻalelei mai le aiga Kostenets. O le laau ei ai se saʻo, se mea laititi faʻalautele le umi o le umi. O aʻa e ufiufi i ni fua laʻititi ma fai se faʻataunuʻu laitiiti i luga o le eleele.

O le vaega eleele o le vao e aofia ai laʻau o le petiole. I se aotelega, o petioles eleelea, e le mafai ona oʻo atu i le tasi vaetolu o le uumi lauulu, o loʻo i ai ni mea e leai se mea e tasi poʻo se laʻau e pei o le fusi. O le umi o le 20-50 cm, ma o le lautele e tusa ma le 4-7 cm. O laʻau laiti e aliali mai i le tautotogo ma i le taimi muamua e pei o se atigi fafie, o le taimi e faʻasaʻo ai. O le pito i luga o le uaea o se paʻu, lanu lanumeamata. I luga o le laulau laupepa, o loʻo felafolafoaʻi solo vaega, e pei o le ata o le lapisi o le cirrus.







Soruses o loo i tua, pogisa pito i luga o le vaya. E foliga mai o lanu felanulanuaʻi e foliga tutusa. O le tele o spores e kuka i totonu o se ata vevela.

Eseesega

I le aotelega, e 10 ituaiga o meaola ua faamauina i totonu o le laupepa ituaiga, ae na o se vaega itiiti o laau e faʻaaoga i le aganuu. O le taatele o le scolopendra poʻo laʻau masani. E taʻatele i tafaʻilagi i Amerika ma Amerika. O le fulu e fai ai se tamai vao e oo i le 60 cm le maualuga. O le lautele o le laʻau petiolate e 3-5 cm. O le pito i lalo o le laʻau o le foliga o le fatu, ma o le pito e laititi lava. O le laʻau e saʻo ma e na o sina pisi lava i itu. O lanu enaena po o le enaena e mafai ona vaaia i le petiole. I totonu o lenei ituaiga, o le tele o ituaiga mea teuteu ua fafagaina:

  • undulata - vayas ei ai laʻau matagofie;
  • alafaʻatasia - iloga i vaiti vavalalata;
  • cristatum - o pito o le vaya uma o loʻo i ai se selu sulu;
  • kiliva - o se mea e felafolafoaʻi ai ma se lau mafiafia ma lau lanu meamata lanu meamata;
  • O le Ramo Cristatum o se ituaiga o mea teuteu e sili ona teuteu ma laʻau felafolafoaʻi ma maualuga.
Skolopendrovy leaflet

Tusi a Iapani. O le laau ua salalau i le telē o Asia: mai vanu paʻu i le matafaga o vai fou. Lameolate-fusi-foliga, paʻu paʻu ua fai ai se lautele laupepa. Latou te matua faalauteleina, e faʻaalia ai le totonugalemu o le pusa. O le umi o le lau laau e 20-40 cm.

Tusi a Iapani

Tofiga

O le laulaau e mafai ona faʻalauteleina i le laau poʻo le fatu. Pe a faʻavasegaina, ua lava lea e tipi ese ai le vaega o le rhizome ma le tuputupu ae o fatu. O lona umi e tatau ona le itiiti ifo ma le 20 cm. O le auala e sili ona lelei e faia i le amataga o le tautotogo, seia oʻo ina amata mai le ola o le tai. O le nofoaga na tipiina e faʻasusu i le koale ma tuʻuina i totonu o le oneone oneone. O le ulo e ufiufi i le alumini ma tuʻu ai i se nofoaga manaia ma susulu.

O lau laʻau maloloina e mafai ona mauaa i le auala lava e tasi. E taua le faatumauina o le maualuga o le toʻimamafana ma faʻasusuina le palapala mai lea taimi i lea taimi mai le pamu moli. O le aʻafiaga o le faagasologa e faigata tele ma e mafai ona toeitiiti atoa le tausaga. E le o aʻa uma vaega e afua.

O le faʻaleleia o fatu e sili atu ona aoga. Faʻaauau le matutua i totonu o lapisi tetele ma taofi le maualuga o le germination mo le 5-8 tausaga. Mafolafola mafolafola ma le peat ua saunia mo le totoina. E taumafai foi Spo e tufatufaina atu i luga, latou te le manaomia le fufuluina o le eleele. O le ipu ua ufiufi i ata tifaga ma tioata ma faʻaalia i se nofoaga mafanafana ma susulu. O aso uma lava e faʻaleleia ai le ea mo le 15-30 minute ma, pe'ā tatau ai, suʻeina i vai.

A maeʻa le 2-5 vaiaso, o le a ufitia luga o le eleele i lauusiusi lauulu o vine. O le olaola o laau totō o loʻo sosolo i totonu o ni ulo laiti lea o loʻo i ai le paʻu, o le fanua o le heather ma le oneone e fefiloi tutusa. A maeʻa 2-3 vaiaso, ona toe fai lea o le filifiliga. O fua o loʻo totoina lelei ma i le iʻuga o le tausaga muamua o latou foliga mai o se tagata matua.

Tausiga Tausi

O le laupepa e manaʻomia ai le mataituina o le tausiga i le fale, ae taui taui moli ma matagofie tele mo a latou taumafaiga. O le nofoaga sili mo ia o le a avea ma se paʻu ma susu o le togalaau. Mo le faʻatoʻaga i totonu, e aoga le filifili o se potu malulu e faʻasalalauina. Faatasi ai ma le susulu o le malamalama, o le laulaau o le laupepa e vaivai, lea e faaitiitia ai lona lalelei. E mafai ona tuu Fern i nofoaga sili ona pogisa e le lagona lelei ai isi fugalaau.

O le fefe e manaʻomia le faʻaleleia o le ea ma le ea fou. O le maualuga o le vevela o le + 20 ... +22 ° C. E le fefe le laau i le tatagi ma le susu, ae o le vevela o le mafanafana o se suega tumau tumau. I le taumalulu, o kopi i totonu e manaʻomia ona fatuina se vaʻaiga malulu (+ 12 ... +15 ° C). E mafai e togalaau togavao ona malulu ma malulu, latou te le faʻapalaina lau lanu susulu.

O le fefe e manaʻomia le fafagaina masani. E le tatau ona faʻamago le eleele, ae o le faʻavaivaia o le vai e le manaʻomia. E sili atu le suavai le faʻailoga i aso uma po o isi aso uma i ni vaega laiti. E masani lava ona aoga le fufuluina o le telefoni, faʻapea foi ma le tuʻuina o papatusi lata ane ma laʻau susu poʻo le faalauteleina o le omea. O se pitonuʻu e iai se vaʻai po o se punavai e faʻafeiloaia. I le ea vevela, o laulaʻau e mafai ona faʻagogo sina mea itiiti. I le avea ai ma se faʻamafanafana, e mafai ona e fufulu i lea taimi i lalo ole vai malulu vaivai.

E masani lava o se laupepa e maua ai mea uma e manaʻomia mai le eleele. O fualaau faʻaaoga e na o fanua ua pala. Faatasi i le masina, mai ia Me ia Setema, o le afa o le fualaau o mea e faʻaaogaina ai minerale mo laau faʻamaina o loʻo faaopoopo i le vai mo le faʻaleleia.

I le 2-3 tausaga, o le laupepa e manaʻomia le toe gaosia, ma o le 8 tausaga i le toe faʻafouina ma le vaevaega o le vao. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se mea e fai i le mea e fai ma ferns. E mafai foi ona e faʻafefiloi oe mai vaega nei:

  • lau laʻau (2 vaega);
  • laʻau oneone (1 vaega);
  • paʻu paʻu (1 vaega).

O loʻo faʻaputuina se vaega faʻavaivai mama i le pito i lalo o le lua poʻo le fagu fugalaau. Rhizomes o loʻo tuʻuina ile luga e aunoa ma le faʻalauteleina o le puliki opolo.

Faʻamatalaga tau le tausiga

O le laupepa e malosi lona puipuiga ma e le afaina ai i osofaiga faʻamalosi. Faʻafitauli e mafai ona fesootaʻi ma le tausiga le talafeagai. Sei o tatou nonofo i faafitauli sili ona taatele:

  • o le laupepa e liua lau lanu samasama - vevela vevela ma vevela;
  • o le lanu o laulaau ua mou ese - umi le tumau i le susulu o le la;
  • o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe po o le taʻavale - masuasua, ono mafai ona sui le rhizome.

Faaaoga

O le laupepa e foliga matagofie i luga o papa ma i lalo o le tele o vao vao. E mafai ona e totoina ni meaola i tafatafa o vaovao faʻasalaga poʻo luga o le matafaga o se tamai vai. O teuteuga teuteu o laʻau teuteu le potu ma faʻafefiloi lelei ma isi ferns. O se tuufaatasiga o le tele o ituaiga mea teuteu i totonu o se ipu tele po o luga o se moega fugalaau o le a avea ma se mea sili ona matagofie.