Laʻau

Blehnum - o se mea e sili ona manaia ma se uiga le mama

O Blehnum o se laufanua lalelei lalelei, e fai ai vaovao, ma o nisi taimi e pei o se tamai laau pama. E fiafia le Faatoaga mo lona lanu susulu ma le telē tele. E mafai e se tagata matua ona teuteu se faamalama, se togalaau malulu ma e oʻo lava i se togalaau fugalaau. O le mea moni, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi ma le natura faigata o le tamaʻaiga, ae o le a sili atu nai lo le faatumulia i le tuputupu aʻe o le vao.

Blechnum

Uiga o le Botanical

O le tele o genus o le blehnum e aʻafia i le aiga Debryannikov. E masani ona taʻua e le fai togalaau le laau lava ia "fafie vao." O lenei fern ua salalau atu i luga o le vateatea ma le vevela o le tau mai Europa i sisifo i Asia i sasaʻe, faapea foi i Amerika i Matu.

O se pupuʻu, pupuʻu, e ufiufi i lau laʻau, e masani lava ona alu i luga aʻe o le eleele. O se aʻa ua suia. E faasolosolo lava, e vaivai le aʻa ma maua ai se lanu enaena lanu enaena. O le maualuga o le aʻa o se laau matua e toetoe lava a oʻo atu i le 50 cm. E ulu atu i le aʻa o le aʻa. E televave le salalau solo i luga o le eleele atoa ma o loʻo aofia i le faʻavaeina o se paʻa.







O laʻau Lechblum e umi, foliga o le pama. O petiole uma ile lapisi vavave i le natura masani e oʻo ile 1-1.5 mita le umi. I le fausaga, o le rosette laʻau e pei o le pama. Le lanu o laulaau e manino, malamalama lanu meamata. O Fern Blechnum e lua ituaiga o laulaau: e leai se mea e afaina ai. I le pito i lalo o le vaya (laulaau lauusiusi), e mafai ona vaaia matala lanumumu, o loo i ai ni meaʻai. O le Wii lava e sili atu ona vevela ma e tele lava ina faatonutonuina i luga. O laʻau laulelei e maualalo le faavae ma o loʻo i ai se paʻu, foliga faʻailoga.

Ituaiga o Blehnum

Ae e te leʻi faʻatau le petolum, e tatau ona e filifili ile ituaiga mea e sili ona manaia. O ituaiga nei e pito sili ona talafeagai mo le gaosiga o totonu:

  • Blechnum humpback poʻo Blehnum gibbum. O se tasi o ituaiga sili ona lauiloa, e tusa ma le afa mita le maualuga. O lau o loʻo valiina i totonu o se lanu lanumeamata mumu, ma e toetoe lava a leai ni petioles, e nofo i luga o se mea pupuu. Faʻasoʻalua o laulaʻau e faʻaloloa, fusi faʻavae. I le pito i lalo, o laʻau e lautele atu, ua faʻamaʻaina i le pito. O le umi o le uaea e 50-60 cm.
    Blechnum humpback poʻo Blechnum gibbum
  • Brazilian Blechnum. E foliga mai o laʻau laʻau lautele o loʻo i ai se paolo olive o le popo. O le laau e fai ai se mea e pala, ae maualalo le vao. O lau laulaau muamua e valiina i lanu piniki-lanu moli ma fai ai se tamai rosette i le ogatotonu o le laau. O lenei mea e sili ona manaia.
    Brazilian Blechnum
  • Blehnum Moore. O le laufanua o le ituaiga o Ausetalia. O se laau vao e oʻo i le 30 cm le maualuga. O lanu o le eleele e lanu uliuli i le lanu, ma o petioles e toetoe lava uliuli i lanu. O le itu pito i luga o le laulaau laulaʻau e manaia, ma o le pito e pito itiiti lava.
    Blehnum Moore
  • Blechnum river. O le laau e fai ai se vao vao e oo i le 30 cm le maualuga, e oo i le 40 cm le lautele. O lobes leafy e lautele, e masani lava oval.
    Blechnum river
  • Western Blechnum. E i ai ona lau o le lau e oʻo i le 50 cm le umi, faʻatasi ai ma le lapoʻa ma le lanu meamata lanu meamata. O le lautele o le wire e oʻo atu i le 13 cm. O lenei ituaiga o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻasoifua maloloina e togafitia ai faʻamaʻi o le tino.
    Western Blechnum
  • Blechnum Silver Lady. O le laau o se lanu lanu siliva mananaia. E le faʻatauvaʻa faʻasalaga, faʻaitiiti. O Fern o loʻo faʻapipiʻiina vao e oʻo i le 50 inisi.
    Blechnum Silver Lady
  • Cirrus marigold. Faʻataʻitaʻiga o se vao vao mafiafia. Vayi amata, e oʻo i le 15 cm le maualuga E mafai ona pupuʻu malosi i luga o le palapala ma e manaʻomia ai le vaeluaga taimi. E foliga mai e masani lava ona foliga mai lau laulaau, ma o le vaya fua tele e tupu tele lava.
    Cirrus Blechnum

Faʻatauga auala

O le auala e sili ona faigofie e fanauina ai le blehnum o le vaevaega o rhizomes. O le faʻatinoga e faia faʻatasi ma se tagata matua i le tautotogo. Fufulu ma le faaeteete le fula ma tipi le aʻa i le afa. O le mea na tipiina e tipi i totonu o le malala ma faʻapipiʻi loa i le eleele. Mo le tele o vaiaso, e aʻafia le toto ma e le o gaoioi i le tuputupu ae, ona amata lea ona tupu mai pine fou.

O fugalaau fugalaau faʻapitoa e mafai ona faigofie ona toe gaosia le pulumu i le spores. O le pepa matua ua vavaeeseina ma o le suʻega o loʻo tipi ese mai ai ma se sipuni i luga o se laupepa. I le amataga o Mati, o le mea e maua mai ai ua lūlūina i totonu o le vasega pepe ua saunia (faapaleta mafolafola ma eleele). O le faʻafefiloi o le eleele ua muaʻi faʻamamaina ma ua faʻamaʻi. O se pusa lapisi e iai le palapala e tatau ona tuʻu i luga o le vevela. E taua le faʻaleleia pea o le eleele. Ina ia puipuia le susu mai le vevela vave, ia ufiufi le fagu i le ata tifaga poʻo le tioata. O le fale o le aso e aveeseina mo le 15-30 minute.

I le taimi o le germination (1-3 masina) e sili atu ona lelei le tausia o le vasega pepe i se nofoaga pogisa. Pe a oʻo mai le uluaʻi fualaau, e manaʻomia ona tiʻetiʻe toto laau ina ia i ai se mamao e 2.5 cm i le va o latou mea. A maeʻa le isi 1-1.5 masina, faʻapipiʻiina ia laau talavou i se nofoaga tumau i totonu o fagu ma palu paʻu.

Tausiga Tausi

O le taofiofia o le toto i le fale e manaʻomia ai ni tomai, ae mo le lelei o se laau matagofie, e mafai ona e faia sina taumafaiga. E fiafia tele Debryanka i le umi o le malamalama, ae le gafatia le susulu o le la. E tatau ona filifilia se nofoaga paolo ma le susu susu. E tatau ona e fafagaina pea le fern i taimi uma, aloese mai le faʻamamaina atoatoa o le coma. I le taumalulu, e faʻaitiitia ai le vai, ae e le uma ona taofia.

E tāua le faʻamautinoa le faʻalauteleina o le faʻamamafana, o lea i totonu o paluga o le tau malulu ma laau e tatau ona aveesea mai le faʻamafanafana. O le tulaga talafeagai o le susu e mafai ona faʻamautinoa e ala i le faʻaaogaina o vai pe ala i le tautauina o se ie susū. O le fufuluina o laulaʻau e mafai ona oo atu ai i le faʻapala.

O se gaioiga e faʻatino e pei ona tatau ai, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o loʻo aʻafia atoa aʻa i le mea atoa o le ulo. O le faʻatulagaga ua fuafuaina mo vave po o le ogatotonu o le tautotogo. O le palapala ua filifilia le malamalama, e le paleni pe vaivai le malosi. Le tuufaatasiga sili ona lelei o vaega:

  • 40% pepa palapala;
  • 20% peat;
  • 20% humus;
  • 20% o le oneone oneone.

Mai ia Me i le ogatotonu o Oketopa, e fautuaina le fafagaina o le pulumu ma le mineral fertilizer mo laau e le o totoina. Fafagaina e faia ile lua vaiaso. Afai e foliga lelei le fomaʻi, e tatau ona faʻaopopo i le na o le afa vaega o le faʻamalo, pe a amata ona afaina le laau.

O le maualuga o le taumafanafana mo le bloodhnum + 18 ... + 22 ° C. I se siosiomaga sili ona vevela, e amata ona vevela le laau ma taofi le tuputupu ae. E taua le sailia o se nofoaga filemu mo le faʻailoga e aunoa ma ni pepa.

O le Blechnum e seasea ona mafatia i faʻamaʻi poʻo faʻalavelave faʻafuaseʻi. O faigata uma i le tausiga e mafai ona fesoʻotai ma le tausiga o mea totino le talafeagai. Afai e aliali mai lanu enaena i lau, o totonu o se potu vevela tele.

O le ea vevela e le tatau ona siitia luga aʻe + 25 ° C. Afai e lanu samasama laʻau ma faʻapupula lemu le fern, ona vevela lea o le ea i totonu o le potu. Lanu samasama o laulaau e mafai foi ona tupu ona o le leai o se faʻala.

Blehnum e foliga maualuga o se fale tutoatasi po o se vaega o faatulagaga fugalaau. Fugalaau i totonu o ni ogalaau e mafai ona totoina mo le taumafanafana i tafatafa o se vaituloto, ma i le taumalulu e mafai ona totoina i totonu o se potu po o totonu o se lau. Faʻasalaga lelei, o le petolum i le ata ma o le mea moni o le a avea ma se mea teuteu lelei.