Laʻau

Platicodon - o se logo matagofie Iapani

O Platicodon o se mea faʻaleleia lelei faʻatasi ma ni logo tetele ma lautele. O le ituaiga o laau e aofia ai le aiga o Bellflower. O le natura masani o Eastern Siberia, Iapani, Korea, Saina. Platicodon e faʻapipiʻi i fiafiaga, pito i luga ma papa. Mo foliga o fugalaau e masani ona taʻua o le "lautele le logo". E tusa lava pe leʻi oʻo i le fugalaau, e faʻamaualugaina i aʻafiaga i foliga o lama afi. I totonu o le togalaau, o lenei fugalaau manaia e manaomia ai le leai o se tausiga ma e mafai ona tupu i se nofoaga e tasi mo ni nai tausaga. O ona lauulu umi o le a teuteuina ai luma o le togalaau poʻo le fugalaau.

Faamatalaga o le Botanical

O le Platicodon o se laufanua faʻapitoa ma se tino, o le rhizome ma le mūmū mūmū mūmū lea o lala mai le faʻavae. I le averesi, o le maualuga o le ie puipui e 15-60 cm. O laʻau tigā o loʻo ufiufi i tafatafa tafatafa poʻo le lanu lanumeamata e pei o taimane, lea e tu faʻasaga i ni paga poʻo ni taʻalo laiti. O laʻau vaivai e toetoe lava a leai ni petioles ma o loʻo pipii atu i pupuʻu ma se faʻavae. O pito o le laʻau lamolemole e lamolemole poʻo sina lagisi. I le ogatotonu o le lau lamolemole o loʻo i ai se mafanafana ma le vevela vevela tutotonu.

I le ogatotonu o Iuni, o fugalaau fugalaau e fuga mai i luga o tumutumu. E aoina i latou i le vaeluaina o fasi pepa e 2-5 vaega. E faʻapipiʻi pupuʻu i luga o pupuʻu pupuu ma faʻafetaui, o lea latou te sola ese ai agai i lalo. Fugalaau e oʻo atu i le lua masina. O le siakiina o le lima na faʻaogaina i le faavae ma le lautele o galalalala e oʻo atu i le valu kupita o le 8 cm. I pupuʻu, e fesoʻotaʻi le pito o petals ma fausia ai se pusa o le ea. Faatasi ai ma le amataga o le ola, o foliga e pei o se fetu masani. O pupuʻu ma pestle pupuu e aoina i luga o se koluma paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo kulimi e afua mai le ogatotonu o le fugalaau. E i ai ituaiga e lua-lua ma nisi vaega o petals. O fugalaau e eseese lanu, o latou paʻepaʻe, lanu viole, blue, lilac, piniki.

A maeʻa le faʻafefeteina, ona fua mai lea o fualaʻau - afu o fatu fatu-manu, lea e pagatia ai le paʻu o fatu.







Ituaiga ma ituaiga o laau toto

O le ituaiga o platicodon o le mea moni, o loʻo faʻatusalia mai e se tasi laau. Ina ia mafai e fugalaau fugalaau ona gaosia ni fatuga eseese, na fafagaina ai e faifaatoaga ni ituaiga mea teuteu. E ese i latou i foliga ma lanu o fugalaau, faapea foi ma le maualuga o le ie puipui. O le sili ona lauiloa o ituaiga nei:

  • Tusi O le togavao e oʻo i le 80 cm le uumi e ufiufi ai fugalaau lanu paʻepaʻe tele i le foliga o se fetu lima-lima ma lanu moana laʻitiiti mai le ogatotonu i tulimanu. Ole valu o le fugalaau e 8 cm.
  • Mariesii blue. O le vailaʻau o fugalaau lanu moana ma se faʻavave vein mamanu i le pito i luga o petals. O le laina tutotonu e valiina i le lanumoana. O le maualuga o le vao e 35 cm.
  • Apoyama. O le tele o ituaiga e oʻo i le 20 cm le maualuga. Mo fugalaau tetele lanu moana po o le lanu violē, o le pito i tua o petals e matua malosi lava.
  • Snow pinkes. O nei ituaiga e lua-lua o loʻo i ai paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe na faatulagaina ile 2 laina.
  • Shell Pink. O se laau e 80 cm le maualuga e faia ai se pupuni lanumeamata lanumoana. Lanu piniki mumu laititi i luga o le pale.

Faʻatauga auala

O auala autu o le faʻalauteleina o le platicodone o le vavaeina ma lūlū fatu. E tatau ona faatauina mai fatu i le faleoloa pe aoina faʻatasi. E tatau ona manatuaina o le platicodon e faigofie ona palotaina, o lea la e seasea ona faasalalauina ia tala o le varietal i le taimi o le faʻaleleia o fatu.

O fatu e muai totoina i luga o laau. E lūlūina i le amataga o Mati i pitonuʻu papaʻu ma eleele lafulemu. O fatu e le manaʻomia se faʻataʻitaʻiga muamua, ae e nofouta i le malamalama. E tatau ona tufatufa i luga, e aunoa ma le faʻapipiʻiina i le eleele. O le fagu e tuʻuina i se mea manaia, mafanafana ma o le eleele e faʻapipiʻiina i taimi uma mai le fagu vali. E foliga mai o le a amata mai le 12-14 i le taimi o le lulu. Pe a fai 2 laʻau moni i luga o laau totō, o le a maua i ni nai ipu laiti. Laʻau ola vave, ae ola lauolaola pe a mavae le 2 tausaga.

E mafai ona e totoina le platikodon i le tautoulu ile laufanua. I se kiona ma e le o le malosi tele o le taumalulu, o le a atoatoa ona puipuia fatu. O le a tulaʻi mai le oneone i le faaiuga o Aperila.

I le faaiuga o le tautotogo, e seleseleina ai seleselega. E tatau ona i ai se mulivae ma 2-3 internodes. O le taina o loʻo faia i le oneone malulu oneone. I totonu o le masina, e fatu ai e le laau se mea e sili ona lelei ma amata ona atiina ae. Fugalaau e faamoemoe i le tausaga a sau.

Vaʻa i fafo

O fualaau o le Platicodon ua totoina i totonu o le togalaau i le faaiuga o Me poʻo le amataga o Iuni, pe a faʻamautuina le malulu maualuga o le ea. E tatau ona e filifilia vave le nofoaga sao mo le laau, aua e le tali lelei i le toe gaosia mulimuli ane. O le mea lea e le faaleagaina ai le rhizome, o le mea e faʻaaogaina e faʻaaogaina i se paʻu omea.

O le eleele mo le platicodone e tatau ona matala ma fua. E mafai ona fatuina vaega nei:

  • peat;
  • oneone;
  • iliili
  • laʻau humus;
  • laupepa palapala.

Mo le totoina o laau e fai ai ni tamai lua, o le ua aʻa e le manaʻomia ona tanumia i le eleele. I le va o vaʻai e tuʻu ai le mamao pe a ma le 20-25 cm. E tatau ona faʻaleleia vaomatua ma faʻafefete le fogaeleele i le faapalaga poo le humus. O lenei mea o le a puipuia ai i latou mai le faʻamago ma foliga mai o vao.

Tausia Tulaga

Platikodon e tatau ona ola i luga o le laufanua i totonu o se laumua lelei, maualuga le nofoaga. Afai e latalata tele le vai i luga o le eleele, o aʻa o le a mafatia mai le pala. O fugalaau e mafai ona ola i se paolo malu, ae i le susulu o le la e sili atu ona tumu le lanu.

E tatau ona totogi le tausiga i le i ai o faʻataʻitaʻiga ma le malosi o le matagi. O meaola maualuga e ola umi, lala mamafa e mafai ona taoto ma tafe i lalo. O se pusi poʻo se mea e fetaui lelei o le a fesoasoani e faatumauina le mautu o fanua. Ona felagolagomaʻi ai lea o vao vavalalata.

O le tausiga faapitoa e sau i le fafagaina masani. E tatau ona faia i aso uma po o isi aso uma. Ae ui i lea, o le vai e tatau ona pipiʻi lelei i le palapala ma e le o se mea umi mo aʻa, aʻafia ai le faʻamalo ese o faʻamaʻi fatu. O se faailo o le maʻi o le lanu enaena po o le efuefu i laulaʻau ma faʻavae o fuʻa. I lenei tulaga, e tatau ona aveʻesea vaega ogaoga o le palealii ma togafitia ai le maʻi. Ina ia mafai e le ea ona ulu i aʻa, e tatau ona tatala le eleele i lea taimi ma lea taimi ma aveesea vao.

I luga o eleele lafulemu, o le fafagaina e filifili. Afai o le platicodones ua faʻaumatia, e faʻamaʻaina i masina taʻitasi ma faʻalavelave o minerale mo fualaau totō.

Ina ia fuga umi, ma o loʻo tumau pea le vao, e tatau ona vavae fugalaau fugalaau. Ona i ai lea o se avanoa i lo latou tulaga i le vaitau lava e tasi o le ai ai ni mea fou fou.

I le autumn, e fautuaina e toe faʻapala le eleele i lau laʻau poʻo le humus i le maualuga o le 2-3 cm. O le a puipuia ai le ua o le ua mai le maleisa. E le o manaʻomia se puipuiga mo le platicodon. Mo le taumalulu, e le tatau ona e tipiina tipu, ae i le tautotogo latou te aveesea le mulch ma fufulu le pale. Aveese laulaʻau mago. O le laau e ala mai i le leva o le leva. O fuālaau muamua na faia i le ogatotonu o Aperila.

I le vevela vevela, e ono aliali mai i luga o fugalaau ma lau o le apogaleveleve. O lenei vailaau e matua laitiiti ma e le vave ona iloa. O le taimi lava e amata ona ufiufi ai laulaau i nai pito laiti, e tatau ona e togafitia uma vao ma se iniseti. O le togafitiga e faalua ona faaluaina, faatasi ai ma le tele o 5-7 aso.

Platicodon i le mamanu

Platicodon e fausia ni vao matagofie. E lelei i latou i fugalaau, i le ogatotonu o le mutia, faʻapea foʻi ma auala latalata, pa puipui poʻo fale. O le lautele o le laau e tupu lemu ma e le faʻaaloalo i tuaoi. Laʻau tetele e fai ma fugalaau e lelei lelei ma peonies, phlox, irises. E faʻatatau i le maualuga o le ituaiga, platicodon o loʻo tuʻu i le pito i luma poʻo totonu o le tuufaatasiga.

Platicodon o le a avea ma se mea sili ona teuteu mo se papaʻe poʻo se mauga maualuga. E mafai ona latou ufiufi vao vao. E mafai ona totō fugalaau i fugalaau ma faʻapipiʻi i luga o se pusa po o se faitologa. Mo le atinaʻe masani, e manaʻomia e le platicodone le faʻaleleia o le ea fou, o lea o le a faigata ai ona tupu i totonu.

E mafai ona faʻaaogaina faʻauluuluga o Platodicon e faʻaoga ai le fugalaau. Fugalaau o le a tutu i totonu o se fagu mo le 7-10 aso.