Laʻau

Chemeritsa - o se lalelei tauagafau

Chemeritsa o se laʻau faʻamaina mai le aiga o Melantius. E maua i Eurasia atoa. E oo lava i Roma anamua, o se fugalaau sa lauiloa e avea o se meafaigaluega lelei mo le tetee atu i togavao ma iniseti. E ui o laʻau lalelei ma laʻau faʻaputu e teuteu ai le togalaau, o aʻa ma aʻa o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa ma togalaau e faʻafefe ai meaʻai. O le Kemeritsa e lauiloa foi i Rusia i lalo o igoa "puppeteer", "veratrum", "chemerka".

Faamatalaga o le Botanical

Chemeritsa o se mutia manaia ma le malosi o le vao. O le aʻa mafiafia e lata i luga o le eleele. O le tele o faiga filamentous e oo atu i le 3 mm le loloto e aluese mai ai i se loloto loloto. O le maualuga o le vaega eleele e 50-150 cm. Mai le eleele lava ia, o le pupuni e ufiufi i laupepa lapopoa tetele o loʻo faʻatulagaina i se taamilosaga. O lapisi laulaʻau o le lau o loʻo i ai ni pito lamolemole ma se pito pito i luma. O vela vevela e mafai ona vaaia i luga o le lautele o le pepa. O lona uumi e 25-30 cm. I le vaega pito i lalo o loʻo i ai se mea eleelea, ma lagona ai le pala.










O le vao o le Chemeritsa ua ola mo le silia ma le afa seneturi, ae ua fuga mai le leva. O faʻalavelave muamua na aliali i le 16-30 tausaga o le olaga. Latou faia i le pito i luga o le aʻa. Lanu samasama, lanu paʻepaʻe po o le lanumeamata ma se lapoa o le 1 cm faʻasusi mau i le aʻa. E tatalaina ia tumutumu i le ogatotonu o Iulai ma teuina seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana. Faʻaleagaina e tupu mai i le fesoasoani a iniseti poʻo le matagi. Aokuso, o fua muamua e aliali mai - pusa pusa faʻamafolafola i puipui malu. O loʻo i ai ni fatu lanu enaena umi.

O vaega uma o le laau o mea inu. Avanoa i tamaiti ma meaola e tatau ona tapulaa, ma lima e tatau ona mulumulu maeʻaeʻa pe'ā uma ona galue i le togalaau. E le mafai ona tuʻuina atu le alofa i tafatafa o le fugalaau. E tusa lava pe o ola pi, o le a le aoga le latou meli mo le taumafa.

Manatu lauiloa

O le genus Chemeritsa ei ai ituaiga e 27 ma ituaiga eseese. I Rusia, e 7 o latou tuputupu aʻe. O sili ona lauiloa o mea nei:

Hellebore Lobel. Ua tufatufaina le laau i vaomatua o le Coniferous mai le Caucasus i Siberia. O le vailaʻau o loʻo faʻamalolo ai meatotino e mafua mai i le maualuga o le palaloids, suauu meli, amino acids ma vitamini. O le faʻaleleia o le tino e oʻo i le 2 mita le maualuga. O se pu malosi e ufiufi i lau lapopoa lanu lanu meamata. Fugalaau lanu samasama-lanu meamata o loo i ai i paniculate inflorescences e oo atu i le 60 cm le umi.

Chemeritsa Lobela

White hellebore. E mafai ona maua le ituaiga laau i luga o se alpine vao poʻo ni mauga mauga. E faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa ona o le maualuga o mea o palaloids. O lenei laau e le sili atu i le 1.2 mita le maualuga ma e iloga i se mea e sili ona manaia. O le umi o laulaau pito i lalo e 30 cm. I le pito i luga, latou te laiti ma vaapiapi. I le pito i luga o le 'au o se mea faʻapitoa, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe.

White hellebore

Black hellebore. O le maualuga o le ogaumu e mafai ona oʻo atu i le 1.3 m. Laʻau lapopoʻa lapopoa i lona faavae e 40 cm le umi. Ua fuafua i latou i se isi itu. O laʻau apical e faʻapipiʻiina i le 3. O fugalaau lanumumu lanumoana ma sisi lanu enaena e aoina i le mea e le mafai ona fai. O le maualuga o le corolla e 1.5 cm.

Black hellebore

Faʻafouina Hellebore

Hellebore e faʻamalosi e ala i le lūlūina o fatu poʻo le vaevaeina o le vao. O le faʻaleleia o fatu e laʻititi le aoga ma e manaʻomia ai le tele o taumafaiga. O fatu fou e aunoa ma sauniuniga amata e totoina ia Oketopa-Novema i le taimi lava e tatala ai le eleele. O laau totō e faʻafefeteina i se fasi manifinifi o le eleele ma faʻafeusuaʻi lemu. I le tautotogo, e aliaʻe pine muamua. O laau totō na ola ma faʻapipiʻi i se nofoaga tumau. O le mamao o le 25 cm e tatau ona matauina i le va o laau toto. O le hellebore talavou e tatau ona faʻafeinu i taimi uma ma malulu mai le susulu o le la.

I totonu o vaipanoa ma le malosi ma le kiona, o loʻo fautuaina e muamua totoina totō. O fatu e totoina i le masina o Mati, i pusa paʻu ma le oneone susu ma paluga eleele. E tanumia i latou i le 5 mm, ufiufi i se ata tifaga ma tuu i totonu o se pusaaisa poʻo se isi nofoaga malulu. A maeʻa le 5-8 vaiaso, ona ave lea o pusa i se potu vevela. I le oʻo mai o pula, ua aveese le ata. O fualaau e foliga mai e le talafeagai, o le germination atonu e tele ni masina. O fualaau aina ua ola i totonu o le fale koliva seia oo i le tautotogo na sosoo ai ona faatoa toto ai lea i totonu o le eleele.

Ia Aperila-Me, e mafai ona faʻaleleia le hellebore i le vaeluaina o le rhizome. O le laau ua totoina ma le totoa ma faasaoloto mai se coma. E taua le taofi o aʻa. O aʻa ma gaioiga e tipiina i ni vaega se tele ina ia le itiiti ifo ma le tasi le fatu fatuga tumau i luga o ia mea. Na vave ona totō Delenki i se nofoaga fou ma se mamao o le 30-50 cm. I le taimi muamua, o laau e tatau ona malulu ma masani ona faasusuina.

Tulaga Tutupu

O le tausia o le hellebore e faigofie lava. O le mea sili ona faigata o le sailia lea o le nofoaga saʻo e faʻaleleia. E fautuaina le filifilia o se vaega e malu puipuia. E mafai ona e totoina se pusalama i lalo o laau ma se pale e seasea ona latalata i se pa o le a natia ai le la i le aoauli.

O le palapala e tatau ona matua malamalama lelei ma lelei. Loams i le faaopoopoina o le faapalaga ma le oneone e sili. O le a le totoina le laau i luga o mea faʻamalosi. E fautuaina e vave filifili le nofoaga saʻo, aua o le hello e le fiafia i le gafa.

E manaʻomia e Chemeritsa le fafagaina i sina vaega itiiti o vai. E ui lava e mafai ona faʻafefeina le afu, e sili atu ona teuteuina i le faʻaleleia masani. O le palapala e tatau ona susu, ae e le taliaina le suavai.

I le tautotogo, i le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, ua fautuaina e faaopoopo i ai le faapalaga po o le pala i le palapala. I le taimi o le fugalaau, e mafai ona e faaluaina le faʻamaʻiina o le hellebore ma le mineral tuufaatasia.

Mo le tausia o mea teuteu, e tatau ona vavaeina ia poloka uila. Laulaʻau ma lau mo le taumalulu e le tipi. Vaega ua faaleagaina i le malulu e sili ona lelei i le amataga o le tautotogo. E maua e Chemeritsa le teteʻe lelei o le kiona, ona e tupu tele i le tuaoi ma le Arctic. E le talafeagai le puipuia mo le tau malulu.

Faaaoga

Ona o le lapoa lapoa, o le siama o le laʻau e faʻapipiʻi foliga e foliga mataʻutia i moega fugalaau poʻo vaega o laau i le ogatotonu o le mutia. E mafai ona e totoina se laau i luga o auvai o tino vai. I lona tulaga, o fugalaau foliga sili atu ona manino. O tuaoi lelei o le eremurus, phlox, poʻo gladiolus.

E faʻaaogaina e le Faatoaga le vevela o le hellebore. Ua totōina i tafatafa ane o isi laau ina ia mafai ai ona faʻasaina meaʻai. O le fausiaina o laulaau e faʻaaogaina e faʻamalo ai togalaau ma vao. O se iniseti tino lelei tele.

I nai tausaga talu ai na faʻaaogaina ai le chemeritsa e avea o se gasegase aoga, diuretic ma le laxative. Ae ui i lea, talu ai ona o le faʻafefe nei i aso nei, e le fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o vailaʻau i totonu. O mea manogi ma mea inu ava e faʻaauau pea ona faʻaaogaina i fafo mo le seborrhea, o le rūmāmati, gout, pediculosis ma maʻi faʻamaʻi o le paʻu ma fao.