Laʻau

Katarantus - o laau vavao matagofie

Katarantus o se laau teuteu ma le le lelei lea e ola lelei i totonu ma totonu o le togalaau. E aʻafia i le aiga Kutra ma tufatufaina atu i vaomatua o vaomatua o Madagascar. O le toʻatele o tatou tagata faʻalogo latou te iloa le catarantus i lalo o le igoa "periwinkle", "Madagascar vinka", "loner", "teine ​​matua" poʻo le "cayenne jasmine". Talu ai o le fugalaau e le faʻatagaina le malulu, i totonu o le togalaau ua tupu aʻe e pei o se tausaga taʻitasi. I totonu o fagu ma le itu i saute o le atunuu, o le a nofo o ia i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, fiafia i fugalaau maaleale ma fugalaau manogi.

Faamatalaga faʻatau

Katarantus o se tausaga faʻaletausaga pe faʻalelei. E i ai aʻa aʻa, lea e ufitia i le tele o faiga filamentous ma faalauteleina le 25-35 cm i totonu o le eleele. Ua totoina e Ome le avea ma laau eleelea, e sili atu i le 60 cm le maualuga. I le natura natura, o le maualuga o le vao e mafai ona oo i le 1.5 m.

O pupu uma e ufiufi i se paʻu lamolemole lanumeamata poʻo lanu piniki. E tupu fua i luga o laʻau sessile poʻo laʻau pupuu. O le laʻau e foliga mai e foliga mai o se laei mafiafia. O le laupepa e 2.5-8 cm le umi ma 3 cm le lautele. O le paʻu lamolemole paʻu ua valiina le lanumeamata. O se velan manifinifi mafiafia e manino lava ona iloa i le ogatotonu.









O le catharanthus e fuga i le tautotogo o le tautotogo. E matala le tumutumu, e mafai e le fugalaau ona tumau i totonu o fale e oo lava i le taumalulu. Fugalaau fugalaau i totonu o laulaau o laulaau ma tumutumu o le mama, e aoina mai i pulumu vavao. O le siakiina ma le lapoa e oo atu i le 3 cm le tino e pei o le pulou ma e aofia ai ni peto se lima poo ni fuga e pei o ni meaʻai i totonu o le faavae. O le totonugalemu o le fugalaau o se tamaʻi pupuʻu, o le samasama samasama lanu samasama e le mafai ona pipiʻi fafo.

A maeʻa le palotaina, pe a oʻo i le 5 cm le umi ma oʻo atu i le 3 mm le lautele. O totonu o ni fatu laʻitiiti o lanu uliuli ma se faʻalavelave maualuga.

Eseesega o meaola

I le taimi nei, o le genus o Catharanthus e aofia ai le tele o ituaiga meaola ma nisi o mea teuteu. I le aganuʻu, e na o Catharanthus e mālūlū. O se laʻau maualalo laʻititi ma laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma fugalaau e lima-lanu papaʻe ma eseese lanu o le piniki.

O vailaʻau faʻapitoa e matua ese lava. Mo le faigofie, ua vaevaeina i vaega eseese, i totonu o laau e mafai ona eseese i le fausaga, lanu o fugalaau ma laulaau, faapea foi ma le vaitau o le fugalaau. O mea pito sili ona manaia o vaega nei:

  • Katarantus amplelous (cascade). Laʻau faʻauʻu i le paʻu o le paʻu 75-150 cm le umi O le gasologa o loʻo ufiufi i laʻau lanumeamata lanumoana ma lanu mumu lanu mumu e fuga mai i pito o vine ma i tua o laʻau i le umi atoa.
    Catharanthus e le mafaamatalaina
  • Aristocrat. Sulu ma se pale paleni e oo i le 50 cm maualuga fuga i le afa lona lua o le taumafanafana faatasi ma le tele (e oo i le 5 cm le lautele) fugalaau lanu, paʻepaʻe ma lanu piniki. O le totonugalemu o le fugalaau e ese lona lanu.
    Aristocrat
  • Pasefika. Laʻau faʻauʻau 25-30 cm le umi ma le 15-20 cm le lautele e le fulafula tele, ae eseese i lau lanu susulu. O fugalaau ile pito i tua o lau o loʻo i ai mata mata i le ogatotonu ma valiina i lanu paʻepaʻe ma le mumu.
    Pasefika
  • Uluaʻi sogi. O le vaomatua e 30-40 cm le umi e iai lau lanu lanumeamata lanumeamata ma fugalaau e oʻo i le 6 cm le lautele ma le koala, lanu piniki, lanu violē, gaʻo.
    Uluaʻi sogi

Fatuina o fatu

O le faʻaleleia o fatu e mafai ai ona e maua vave ni togafitiga maloloina. Ia Me, e mafai ona e lūlū fatu i le taimi e tatala ai le eleele. Ina ia faia lenei mea, ia fai ni paʻu papaʻu i totonu o se nofoaga lelei. E tufatufaina lelei fatu i se mamao e 3-5 cm ma ufiufi ile eleele. A uma ona lūlū, faʻaleleia le palapala ile lapataiga. E mafai ona totoina laau matutua. O le Cataractus fugalaau e masani lava 2-2.5 masina talu ona lulu.

I le amataga o le tautotogo, amata ona toto lau laau. Totoina i totonu o ni atigipusa laiti ma eleele lafulemu. E mafai ona e faʻaaogaina le palapala mo geraniums pe faʻafefiloi le eleele ia oe lava mai:

  • fanua laupepa;
  • humus;
  • oneone;
  • peat;
  • turf land.

A o leʻi lūlūina, o le fatu ua faʻamaluluina mo le tele o itula i se vaivaiga vaivai o le potassium, ma tufatufaina atu i se mamao o le 3-4 cm i le loloto o le 1.5-2 cm. O le koneteina ua ufitia i se tapuni poʻo se ata tifaga. O loʻo teuina i se nofoaga lelei i le vevela o + 24 ... + 25 ° C.

O le a amata ona aliali pe a uma le vaiaso, pe a maeʻa ona aveese le fale. O fualaʻau suamalie e fafagaina ma le faʻaeteete ma i ni vaega laiti. A maea 2-3 vaiaso, faatasi ai ma foliga mai o laʻau moni e fa, latou te filifilia ma le faaeteete ni ipu eseese. E tatau ona e matua faʻaeteete ma e le faʻaleagaina le aʻa uumi. E taua le faatumauina o le maualuga o le maualalo.

I le faaiuga o Me, o le a amata ona ave i fafo fafo laau e faʻamalosi ai. E mafai ona faia se gaioiga i fafo pe a oʻo i le maualuga o le ea i aso uma e + 20 ° C ma luga.

I se nofoaga tumau, ua totoina le anufe i vaega o le 2-3 laau e fausia ai ni laʻau tetele. O le mamao i le va o nei laʻau e tatau ona 30-70 cm, e fuafua i le tele o le laau o se ituaiga faapitoa.

Faʻaleleia fua

O se vao tele o catharanthus e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaevaega. Mo le faia o lenei mea, i le tautotogo, ao faagasolo le gaioiga, o le aʻa ua tipiina i se mata matala i le 2-3 vaega. O nofoaga o fasi pepa e fufusi i le malala ma faʻamavae vaevaega i totonu o ipu.

I le tautotogo, i le taimi o le teuteuina, e mafai ona mauaa i luga o upega. Faia lenei mea i le oneone malulu ma faʻafefiloi palapala eleele. Mo le vaitau faʻasolosolo, e fautuaina e ufiufi le seleselega ma se pulou manino ma tuʻu i totonu o se nofoaga lelei. Totogi e manaʻomia ona faʻasalaga i aso uma ma suʻeina. A maeʻa, ona aveese lea o le fale ma fugalaau e pei ona masani ai.

Aiga Tausi

Kataranthus - laau le lelei, e talafeagai mo le au fai togalaau e leai se poto masani. Ae peitaʻi, o le ausia o le tele o fuālaʻau ma le pulou pupula e na o le matauina o le tele o tulafono.

Malamalama O le fugalaau e fiafia tele i le faʻamalamalamaina o le malamalama. I luga o le auala ua totōina i nofoaga taalaelae poʻo i totonu o le malu malu. O loʻo tuʻuina fale i le sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo. O paʻu e tatau ona ufiufi mai i le aoauli i totonu o le potu, ae faʻatasi ai ma le faʻaleleia o le ea poʻo le ea fou, o le susulu o le la e le fefe ia i latou. E taua tele le puipuia o le cataranthus mai faʻataʻitaʻiga.

Lulu E sili atu le lagona o lenei laau toto i le vevela o + 20 ... + 25 ° C. I le taumalulu, e tatau ona faamautinoa se taimi malolo ma faʻaitiitia le vevela i + 12 ... + 18 ° C. Afai e le mafai, e manaʻomia le malamalama atili. A aunoa ma lea mea, o le a faʻaosooso ma gaogao o latou aʻa.

Totogi. O vao o loʻo tausia i le maualuga o le timu e foliga sili ona matagofie. O le malulu o le ea e faʻagesegese ai le alualu i luma, ma faʻamago ma faʻamago le lauulu o laʻau. E tatau ona e fufuluina le fugalaau i aso uma, i le vevela o le tau e faia i le tele o taimi i le aso. Ia, pe a fai o le a iai se pusa tioata poʻo se fata e iai ni laʻau susu susu e lata ane.

Faʻasa. E tatau ona faʻafeinu le tele o le laau i le tele o taimi, ma o le eleele o sina susu laitiiti lava. O le umi o le faʻavaivai o le vai ua solia, e tatau foi ona faʻaoga le pusa i le maea ai o faʻavaivai. Suavai mo le faʻavaivai e faʻaaogaina le mafanafana ma le mamā.

Fertilizer. Mai ia Aperila ia Setema, fafaga faalua Catharanthus i le masina. O faʻalavelave minerale e maua ai le maualuga o mea e maua mai i le phosphorus ma le potassium. A o le fugaina, e fautuaina e faia se tasi o laʻei luga luga.

Teuteu. O laau talavou e masani ona tatipi e fausia ai se tele o auala lalata. I le tautotogo, o le vavao ua vaeluaina e le tolu, o lenei mea e mafai ai e oe ona teu foliga umi.

Suiga O laau toto e vave ona totoina e manaomia ai le gaosiga o le tausaga. Aʻo ola i totonu o le fale, e faia le faʻatinoga i le tautotogo e ala i le auala e faʻafefe ai ina ia le faʻaleagaina aʻa. Pupo e tatau ona loloto ma e le lautele. I le tau mafanafana, e mafai ona e totoina ni laau i le laufanua, ma i le tautoulu, aʻo lei amata le tau malulu, e tatau ona toe faafoi i fugalaau.

Maʻi ma faʻamaʻi. I le tele o mea totō ma faʻamalolo, faʻapupulaina faʻamaʻi faʻamaʻi (root rot, lapisi otaota). I lenei tulaga, e tatau ona faʻapipiʻi le laau i le suia o le palapala ma faia le togafitiga o le fungicide. Aphids, 'iniseti iniseti, pusi vaʻavaʻaveʻa ma le paʻepaʻe e mafai ona faʻapipiʻi i lau. I le uluaʻi faailoga o parasite, e tatau ona togafitia togavao ma se iniseti ("Komandor", "Aktara", "Biotlin").

Faʻaaoga Catharanthus

O le vaeluaina o paʻu ma lanu susulu o le a sili atu ona teuteuina o tuaoi ma le fuafuaga muamua o le fugalaau. E masani lava ona tupu i totonu o koneteina ma atigipusa mo fola o le laufanua ma le eleele, faapea foi ma fugalaau masani i totonu. O Katarantus na totōina i totonu o se fagu. O lona matagofie lanu lanumeamata lanumeamata ma ni lanu lanu e tosina mai ai le tele o gaioiga ma fiafia i lana manogi manogi. Katarantus e mafai ona faʻaaogaina uma i fugalaau ma fugalaau. E lelei tele i le periwinkle, lobelia, balsam ma petunia.

I le faaopoopo atu i teuteuga, o mea tau vailaʻau o le laau e lauiloa foi. O le Catharanthus juice e aofia ai le 20 alkaloids. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e ono mafai ona faʻaititia le tele o tuluvaga palapalā, polyps, adenomas. O faʻamaumauga faʻasolosolo faʻatasi ai ma le inu malosi o le ava e faʻaaogaina e togafitia ai le psoriasis, eczema ma le dermatitis o tupuaga eseese.

Mo lona aoga uma, catharanthus o se vailaʻau oona. A maeʻa ona e galue ai, e tatau ona fufuluina lelei ou lima. Afai o le fale ei ai a latou fanau ma manu, e tatau ona tuu le fugalaau i se nofoaga e le mafai ona latou maua.