Laʻau

Faʻasalaga - faʻaputu i luga o lau lauolaola

O Clivia o se fale vevela faʻavavelavao mai le aiga Amaryllis. E mafai ona maua i totonu o vaomatua susulu o Aferika i Saute, ma avea o se faʻatoʻaga fale - i le salafa o le lalolagi. O lanu lanumeamata lanumoana ma matagofie, e tutusa ma lili laiti, o fugalaau e ofoofogia le matagofie. O le fuga e tupu mai ma le faʻamoemoeina i taimi uma, ae tusa lava pe leai, o le mopi o laʻau uumi e matagofie tele. Talu ai ona o lenei mea, o le sili ona lauiloa i le au faifaatoaga. E le gata i lea, e matua le lelei lava ma faigofie ona tausia.

Faamatalaga o le Botanical

O Clivia o se mea faʻalelei e faʻamalosi i se fugalaʻau, laʻau papaʻu. E le pei o le toatele o sui o le aiga Amaryllis, e leai ni pupuvao o le laau. Ae ui i lea, e le mafai ona taʻua o se mea taua tele.

O laʻau lapopoa lalata e vavalalata le tasi i le isi. Latou te ola i le vaalele lava e tasi. E ui lava e le maua e le laau se mea e pei o lea, o se tamai paʻu mafiafia e faia mai se fusi o laʻau. O le maualuga o le potu e faʻalauteleina pe a ma le 40-60 cm. O laumei lanumeamata lanumoana ma se lanu susulu e matua tele lava. E mafai ona faigofie ona pisa. O le umi o lefolafola laulau e 40-75 cm, ma o le lautele e 5-8 cm. O le pito o le laupepa e vaapiapi ma o le itu pito i luga e lamolemole. O nisi taimi o laʻau ei ai le vaʻa papaʻu i le ogatotonu. O tausaga taʻitasi, e 5-6 laʻau ua faaopoopoina i fafo.









O le taimi vavalalata o le faʻailoga e pau i Fepuari-Mati. O le lipine o le lapisi 20-40 cm le umi e aliali mai mai le ogatotonu o le rosette laʻau. I luga o lona pito i luga, e oo atu i le 30 fugalaau totogo, e aoina mai i le faamalu o le faamalu e 15-20 cm le lautele. O a latou gaʻo e lanu mūmū, moli po o le piniki. I le ogatotonu o ni uumi umi ma le ovary. O le fugalaau eo mai faatasi ma le faʻamalolo o le manogi o le manogi. E maua ai se paluga o faʻamatalaga o vanilla, nutmeg, rose ma mutia. A maeʻa le faʻafefeteina, ona tupu ai lea o le fua - o le tino.

Ituaiga o mea e fafagaina

Kiliata e le eseese tele. O le ituaiga e tuufaatasia na o le 3 ituaiga.

Clivia Gardena. O le ufiufi umi laʻau e ola e oʻo i le 50 cm le maualuga. O latou lanu lanumeamata lanumalie mafiafia e ufiufiina i paʻu faʻaoga tutusa. O le pito o le lau e tusi. I luga o le puipui faʻasolosolo saʻo, e fuga mai logo logo lanumumu. E aoina i latou i le faamalu o le faamalu e oʻo i le 15 taʻavale. Fugalaau fugalaau i le taumalulu.

Faʻasalalau mata

Clivia cinnabar (miniata) poʻo le moli suamalie. O laʻau mumu lanu meamata e lanu meamata e oʻo ile 70 cm le umi. O fugalaau lanumumu-lanu samasama ma se lanu samasama ua aoina i totonu o se faamalu malu. E aofia ai le 20 faʻamaʻi. Fuga e tupu i le amataga o le tautotogo. O le ituaiga meaola lea e sili ona lauiloa i le faʻatoʻaga ile fale ma ua avea ma faavae mo ituaiga teuteu.

Clivia cinnabar (miniata) poʻo le moli suamalie

O Kalaivia e matagofie. O se laau e sili atu ona mafiafia e tupu pe tusa ma le 30 cm le maualuga. O loo faia ai se laupepa eleelea o laupepa xiphoid ma se pito taua. I luga o se paʻu o le tino 30-50 cm le umi, 40-60 fugalaau e mafai ona fuga. O pepe laiti e pei o le logo ma se puʻi laitiiti o loo valiina i le salmon poo le lanu mumu. O petal taʻitasi e faapaleina i se laʻau matamata mata. O le umi e tusa ma le 2 cm.

O Kalaivia e matagofie

Faiga Faʻavae

E mafai ona faʻasalalau tagata Kiliata e fatu pe o le laau. E tusa lava pe totogo ma selesele fatu e maua ai se seleselega lelei. A o le lūlūina, o le totoina o mea e faʻafefiloi mo se aso i le vai mafanafana. O fatulaʻau e tufatufa i pusa ma oneone ma eleele palapala. E mafai ona e faʻaopopo nisi eleele eleelea ma perlite. O togalaau e faia i togavao i le loloto o le 2 cm. Ua ufiufi le pusa i se ata tifaga ma teuina i lalo o moli moli ma se vevela o + 20 ... + 25 ° C. Faʻaauau le faʻamamaina o le palapala ma aveese le faʻasalaga.

E foliga mai le lanu pe a uma le 1-1.5 masina. Laʻau faʻatasi ma le lua laʻau lafoaʻi malie i ipu eseese ua tumu i le faʻafefiloi o humus, laʻau meli ma palapala. O fualaau e ola malie. O le fugalaau e tatau ona faamoemoeina pe a uma le lima o tausaga o le olaga.

O le au faifaatoʻaga e sili atu ona faʻaleleia vao vao. E le gata i lea, o se tagata matutua matua e masani ona maua fanau. I le taimi o le gafa, ma le faʻaeteete tele, aveese le laau mai le ulo ma faʻasao faʻasao mai le palapala. O le auala i fafo (tamaiti) e vavae ese ma le faaeteete. Mo le atinaʻe masani, e tatau ona 4 pe sili atu lau. Laʻau totō e totoina i totonu o tamai fagu ma le eleele mo tagata matutua matutua. I le taimi muamua, o le suāvai e masani ona faʻaitiitia, ma o le vevela o le ea e faʻaititia. O le fuga e faamoemoeina mai le 3-4 tausaga.

Faʻamatalaga Puipui

O le fugalaau fugalaau e le afaina i le natura. Ae ui i lea, i le va o le laau, lea e faamalosia e ola ai, ma tumu i le ola, o se faataitaiga faataitai, o loʻo i ai se eseesega tele. Ina ia maua le mea mulimuli, e tatau ona e faia se taumafaiga laitiiti.

Malamalama Kiliani e manaʻomia se potu ma malamalama malamalama. O ave avega e mafua ai le mu ma le faaleagaina o laulaau. O le fugalaau e mafai ona teuina i luga o le faamalama sasaʻe poʻo sisifo, ma tuʻu ai foi i le loloto o le potu i saute. Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, ua le toe totogo le nuu.

Lulu E sili ona lelei le totoina o le laau i le vevela o + 20 ... + 25 ° C. I aso vevela, e tatau ona e faʻamalosi i taimi uma le potu, ae e le mafai ona e tuua le fugalaau i le ata. I le taumalulu, e taua le faamautinoa o se taimi malolo. O le faia o lenei mea, ua siitia atu ai le alalafaga i se potu malulu ma se vevela o + 12 ... + 14 ° C. A maeʻa ni nai masina o lenei mataupu, e aliali mai se fuga fugalaau. O lona uiga ua oʻo i le taimi e toe faʻafoʻi atu ai i se potu mafanafana (+ 18 ... + 20 ° C).

Totogi. E le o faʻamalosia le fale i luga o le malulu o le ea ma faigofie ona faʻafetaui i soʻo se tulaga. E tatau ona fufulu mama mai laulaʻau pe fufulu. Faʻaaogā le vai malulu ina ia leai se lime stains e totoe.

Faʻasa. E le manaomia le susu tele o le eleele e faʻasalalau. O le faʻasaga e tatau ona faʻalelei, e aunoa ma le faʻavaivai i vai. I le taumalulu latou te faʻaitiitia ai. Tele le tele o le vai i le taimi o le fuga ma le fuga. E faʻamamaina lelei le vai, vevela nai lo le vevela o le potu.

Fertilizer. Faatasi ai ma le oo mai o le taamilosaga, e faalua faalua ona fafaga fagaina i le masina faatasi ai ma se minerale lavelave ma se mea maualalo maualalo o le nitrogen. I le faaiuga o le taumafanafana, ua taofia le fafaga.

Suiga Givia rhizome e matua agavaivai lava. E nofouta i soʻo se mea e faaleagaina e mafua ai ona gasegase ma le leai o se fugalaau. O le mea lea, e naʻo le taimi e tatau ai, e na o se mea e gaoioi ai, pe a amata ona tilotilo aʻa mai fafo o le ulo. O le fugalaau e lagona le lelei i totonu o se pusa uʻamea. E sasaaina le palapala i le pito i lalo (faʻalauteleina o le kele, lapotopoto, uʻamea). O le suʻeina o ia lava o loʻo faʻatinoina e ala i le auala e faʻafefe ai. O le avanoa avanoa i totonu o le ulo e tumu i le faʻafefiloi palapala e faʻapipiʻiina e pei ona taua i lalo:

  • turf land (2 vaega);
  • fanua laupepa (2 vaega);
  • laʻau oneone (1 vaega).

Maʻi ma faʻamaʻi. Kiliata e nofouta i maʻi faʻamaʻi (paʻu paʻu, gutu pala). O le siama e faʻapupulaina ma le malosi i le faʻamalolo, faʻavaivai o le vai i le palapala ma le maualalo o le vevela. Ina ia fesoasoani i le laau e taulimaina le faamai, e tatau ona totoina i totonu o le eleele fou, faaleagaina le eleele, faapea foi ma le togafitia o le eleele ma togalaau ma se fungicide (Champion, Topaz). Faatasi ai ma parasites i le givia, aphids, fuainumera iniseti ma mealybugs e faapitoa le gaioiga. Pests e mafai ona aoina e lima pe togafitia i se iniseti (Actellik, Aktara). O le fualaau faasaina e faʻaogaina e tusa ai ma faatonuga ma faʻasalaina i luga o le pale, ma sasaa foʻi i le eleele. O le aʻafia i totonu o le sua, o le vailaʻau e mafua ai ona oona. Iniseti e fafaga i luga o lau ma mate.

Luga o le olaola

Laʻau ola maloloina i tausaga taʻitasi e togi ai se pulou ma se fusi fugalaau matagofie. E masani ona iai ni laʻau i luga o le vao i le taimi e tasi. Afai e le totogo le faʻalapotopotoga, e tatau ona fetuunai le tausiga. Ia mautinoa e tuʻuina atu se taimi malolo ma se mea malie. O le taimi atoa e te manaʻomia ai le malamalama sili atu. A oʻo mai le fuga fugalaau, e le tatau ona e suia tulaga o le taofia ma aveese ia laau, a le o lea e paʻu mai ai le toto e aunoa ma le fugalaau. O le faʻaleleia atili o le atinaʻe o fugalaau ma fugalaau e fesoasoani saʻo e faʻaleleia ai le vevela o le vai mo le faʻasusu.

O nisi taimi o se tulaga popole e fesoasoani e faaosofia ai foliga vaaia o fugalaau. Ua tuu le fugalaau i se potu pogisa ma malulu mo ni nai aso. E tusa lava pe mamae uma fugalaau, e faʻafefete ma faʻapipiʻi pito i luga seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana. O se taunuuga, o le fugalaau atonu e toe fai.