Laʻau

E faʻapefea ona tupu se faʻatautaia: talaʻaga faaleaganuu, tekinolosi tau faʻatoaga, puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O Blackberry o se aiga vavalalata o fugalaau lauiloa, ae oa tatou togalaau e le masani ai. I tausaga talu ai nei, ua aliali mai ai ituaiga eseese o le televave e maua mai ai, lea ua fagua ai le tele o tagata fai togalaau i lenei fua. Ina ia mafai ona maua se seleselega lelei i tausaga taitasi, e tatau ona e filifilia se ituaiga talafeagai mo le eria ma tausia lelei.

Blackberry Growing History

Mai le taimi ua leva, ua faʻaaogaina e le tagata tagata o laumei mo meaai. O vao vao na suaina i fualaau manogi suamalie na tele lava. Ae i le taimi lava e tasi, o le blackberry na tumau pea i se fale pipi mo se taimi umi lava.

Ma na o le 1833, na faʻasalalau ai e se tagata faʻatoʻaga Amerika o William Kenrick se tusiga e uiga i vaomatua i le lauiloa New American Gardener. Na maofa o ia ona o le taua ma le maualuga o fualaau aina sa le maua ai se nofoaga ma tagata fai togalaau. E lei pine, ae muamua atu ituaiga o vine ma vine suamalie i Amerika i Matu, ma e 1919 21,000 hectares na tufatufaina mo togalaau. Seia oʻo mai i le taimi nei, o vine e paʻu i le Iunaite Setete i le tele o eria, e faʻaaoga ai fua mo le faatauina atu muamua ma mo le gaosiga o fale gaosi oloa.

O togavao Blackberry e eseese mai fomu matua i le vao tele ma sua suamalie.

I Rusia, o le galue i le galueaiina o le totoina na amata i le seneturi mulimuli. Muamua e matau le folafolaga o le galueaina o blackberry I.V. Michurin. Na ia aveina ituaiga eseese Amerika - Logano ma Lucretia - ma e faavae i luga ia i latou na ia atiina ae ai ni ituaiga o fugalaau e sili atu ona tetee i tulaga i le lotoifale. O se taunuuga o le galue malosi i le fanau i le 1904-1908, na faʻaalia mai ai ituaiga muamua o Rusia:

  • Texas
  • Mumu;
  • Sasaʻe
  • Tele;
  • Ener;
  • Faʻamanatuina le Lucretia;
  • Urania.

I le taimi nei, e tusa ma le 300 ituaiga o togavao, e sili ona taatele i Amerika ma Europa i Sisifo. I totonu o le CIS, e tusa ma le luasefulu ma le lua ituaiga o meaola e tutupu e sili ona fetaui lelei ma le malulu. Ae e na o le tolu mea na aofia ai i totonu o le Resitala a le Setete o Suiga o le Fausiaina o Fanau.

Laulau: Vaʻaia Blackberry i totonu o le Setete Setete o Vaʻaia taunuʻuga

Blackberry ituaigaBerry mass, gFua faʻatatau o le gaosiga, kg / haFaʻafefe o le aisa
Agave4,5-5,099,8avega
Agate4,8-6,320,9avega
Thorn Free4,5-5,077,8maualalo

O faʻavae autu o tekinolosi tau faʻatoaga

O le togafiti Blackberry e aofia ai le faʻamalosia masani, faʻasusu, teuteuina vave o vao, faʻapea foʻi ma puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le tele o cultivars e manaʻomia se malutaga mo le taumalulu.

Totoina o se blackberry

O fualaau Blackberry e tupu i totonu o koneteina e mafai ona siitia atu i se nofoaga tumau i soo se taimi. Laʻau faʻatasi ma se aʻa faʻamautu e sili atu ona mafatia i le vevela ma le leai o le susu. O le mea lea, e sili atu le totoina i latou i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo.

Faatasi ai ma le galue lelei, o le blackberry e amata ona fua tele i le tausaga lona lua talu ona totoina

Filifilia se nofoaga mo se tama

Pe a filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona amanaʻia uiga o le laau:

  • A blackberry o se tagata faʻasauā tuaoi; o ona togavao e tupu vave. E manaʻomia lou totoina o laau i le mamao e 1-2 mita mai le tasi ma le isi, ina ia faigofie ai le seleseleina. E sili ona tāua le faʻafefe pe tusa o le afa mita mai le itu o le pa.

    O fualaau faiva e maua ai le tele o fanau, o lea e tatau ai ona e alu ese mai le vao

  • O le laau e faʻapitoa, ae o le a fua mai i totonu o le paolo. Ae peitai, o le le lava o le susulu o le la e mafai ona oo atu ai i le faaitiitia o fua. O le a faʻapupulaina pea le ola o vaʻa fou, ma o lenei mea e faʻaitiitia ai le tetee atu o le laau i le malulu.
  • E le taliaina e le aganuu eleele palapala, o le mea lea, e le mafai ona vaʻaia laufanua maulalo pe a fai o le kiona po o le puddles e tumau mo se taimi umi pe a maeʻa timuga. O le eleele i totonu o sea vaega e tatau ona i ai i le loloto e le itiiti ifo ma le tasi le mita.
  • I le taumalulu, e mafai ona faaleagaina e le kiona ia vine. Ina ia teuina le vao, filifili se nofoaga e puipuia lelei mai le matagi ma faʻamalamalamaina e le la.

    I nofoaga e lelei ona susulu i le la, e matua tupu lelei tele poloka poloka ma e itiiti le faʻaleagaina i le malulu.

  • O suauu carbonate o le mea o le a mafatia ai le laau ona o le leai o le magnesium ma le uʻamea e tatau ona alofia.
  • Cereals ma legumes e mafai ona avea ma ni tagata lelei muamua ona o le leai o se mea.

Saunia o le eleele mo le totoina

O se nofoaga e tulaʻi mai ai e sili ona saunia i le taimi muamua. Ole loloto o le lua e tatau ona 35-45 cm, ina ia mafai ai e le aʻa ona fetaui saʻo. E tusa o le masina ae lei totoina i lua potu saunia:

  • se pakete o le humus po o le faapalaga;
  • se ipu malamalama;
  • 100-130 g o le superphosphate;
  • 60 g o le potassium sulfate.

O nei mea uma o loʻo faʻafefiloi ma le mea papaʻe luga o le eleele ina ia sili atu ma le afa le lua. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le eleʻele palapala, e tatau ona faaopoopo le lime.

Vitio: pe faapefea ona toto se blackberry

Totoga meaai

E pei o isi mea totō, o laʻau mo fualaau lelei e manaʻomia:

  • o elemene autu o le nitrogen, phosphorus, potassium;
  • elemene elemene - seleni, magnesium, boron, calcium, copper ma le zinc.

I le tautotogo, e manaʻomia e le au faifaatoaga laʻau le lalaga o luga o le suka. O le tele lava o taimi, e faʻaaogaina ai le ammonium nitrate po o le urea mo lenei faʻamoemoe, aʻo faʻamaʻapeʻapeina faʻamaʻi faʻasalalau i totonu o le vao. E sili ona lelei le faʻaogaina o fuālaʻau fuālaʻau i le tautoulu. O nisi o elemene o le laau e maua mai le mea o loʻo faʻalauiloa ma mulch (humus, peat, compost).

Faʻataʻitaʻiga: Fertilizers mo Blackberry

O le tele o faifaatoaga poto masani e fafagaina le blackBerry na o na o laau e fai pe a teuteu le vao. Ua nutimomoia ma faataapeapeina i latou i luga o le ala.

Vitio: auala e fafaga ai se blackberry i le tautotogo

Blackberry teuteuina

O le uiga ese o le blackberry o lona fua lea o lo o noatia i le tuputupu ae o le tausaga talu ai. Ina ia faatumauina le maualuga o le gaosiga o le gaosiga mo se taimi umi, e tatau ona e tausia le fale e le aunoa. O le teuteuga Blackberry e sili ona faaluaina i le tausaga. I le tautoulu, ua maeʻa le teuteuina, ma i le popofou o le tau totogo, ua aveeseina ai ni fuālaau malo. O le mea sili ona lelei o le teuteuga o le autumn o le:

  • sosolo togavao e faigofie atu ona malulu mo le taumalulu;
  • teuteuina o lala laiti e faaosofia ai fualaau aina i le isi vaitau;
  • aveese le tele o tanu e faʻaleleia le vao;
  • faʻateleina le teteʻe.

O le tekinolosi mo le totoina o lenei fualaau aina e tele lava lona tutusa ma le togafiti o togafiti:

  1. I le tautoulu, e teuteuina ai lālā vaivai i le palapala.

    O lālā Blackberry na faʻataʻatiaina e tatau ona faʻaaoga i le tautoulu.

  2. 3-4 vaovao o le malosi malosi o pine e masani lava ona tuu i luga o le vao, o isi mea ua aveesea.
  3. E taua foi le aveesea o le vaivai ma le faaleagaina o togafitiga i luga o moli laiti.

Afai ei ai sau fesuiaiga o le failaki, ona mafai lea ona e liliina uma laulava mo le taumalulu, e pei o fugalaau teuteu, ae o loo i ai se avanoa e leai se taimi e selesele ai e seleseleina i le tausaga a sau. A faʻatau mai ni fatu laau i totonu o se vasega pepe, ia mautinoa ia fesili e uiga i auala talafeagai mo le afifiina o ituaiga.

Vitio: puna o togalaau totogo

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O BlackBerry ua faatoa "faatonuina" ia tatou togalaau, ma e leʻi i ai lava ni auala puipuia e puipuia ai lenei fua. O fugalaau ma fulafula e tele faʻamaʻi faʻapalapala, o lea e faʻaaogaina ai e le faifaatoaga fuafuaga na leva ona tofotofoina i luga o fualaau.

I le tautotogo, e puipuia ai mai i faamai ma meaola faalafua, o le tele o gaoioiga e faia:

  • Mai le anthracnose, faʻaaoga sauniuniga a Chistoflor ma Agrolekar.
  • Mai i le lauulu enaena e fesoasoani ia Tsineb, Euparen.
  • Mai le fugalaau vao ma le felelei, e togafiti togavao ma Fitoverm, Aktellik poʻo Akarin.
  • O le Fitoverm lava lea e faʻaaogaina e puipuia ai laau mai i le apogaleveleve.

Laina: sauniuniga mo le puipuiga

O le au togafiti o togafitiga faʻale-aganuʻu e sili ona fiafia e faʻaogaina meaʻai.

Laulau: fai se fusi o laau

Mea faʻaaoga mo mea e faʻasolo aiAofaʻi (i le 10 l o le vai), gTaimi e faʻasusu ai
Laufanua o Marigolds30024 itula
Filifili vao3002 itula

E tupu i le tautotogo o le tautotogo i luga o lālā o le vaomatua na minoi ma paʻu i luga puʻega o pine. O faailoga ia o le kulupu vine i le taufaʻailogaina - o se mea matautia matautia e mafai vave ona faʻaumatia uma le togalaau.

O fualaau suamalie i le vaeluaga o mea leaga o loʻo faʻaalia ai se taufaʻatau i le faʻatoʻaga tele o poloka

Afai ua uma ona iloa le maʻi, e tatau ona e faia mea nei:

  1. O aʻafiaga e afaina ai e aunoa ma le faʻaleagaina ma susunuina.
  2. Ma o nei meaola faalavela e le mafai ona fofo i luga o togavao lelei, eli le eleele ma fufulu i le vaifofo a Fufanon (20 ml i le pakete vai).
  3. E le gata i lea, e tatau ona e faʻaaogaina lala uma (200-300 ml o fofo ile faʻalaʻau).

    Afai e aʻafia le blackberry i le va o vine, e tatau ona togafitia togafitiga maloloina ma le eleele i lalo ole Fufanon

Sauniga o le taumalulu

O le taumalulu faamanuiaina o se blackberry e tuusaʻo lava i le taimi o le totoina, faapea foi ma sauniuniga talafeagai mo le tau mo le taumalulu. O taʻavale na totoina i le tautotogo e sili atu ona ola i le malulu.

O ituaiga togalaau o BlackBerry mo le maeʻa maeʻa o le vaitau tuputupu aʻe e manaʻomia le le itiiti ifo i le 130 aso ma se fuluʻi malulu o le itiiti ifo ma le 20 tikeri.

O se tasi o mea taua mo le ola manuia o le teuteuina o le vaomatua ma le gaugau o vao. Ae ui lava i lea, o le popolega autu o se tasi e fiafia tele i le tautoulu, o le fausia lea o fale saogalemu. Ua latou faia e faapea:

  1. Aʻo faʻavevela e le faʻavevela vao, vaovao po o lau o sana.
  2. E ufiufi luga le pito i luga o le laau ma se palasitika palasitika po o se vaeluaga.

    O le BlackBerry bushes e aveeseina mai le lagolago o loʻo faʻapalapalaina ma togāvine ma e ufiufi i se vaituloto mai luga

  3. A maeʻa foliga mai o le kiona, ona fautuaina lea e faʻapipiʻiina i latou i se laina laumei.

Afai e manaʻomia le vaʻavaʻai ituaiga elemene, e le mafai ona punou vave loa. I lenei tulaga, e tatau ona e saunia mo le faʻatinoga i le tusa o le masina. Ia Setema, o se tamai avega e faʻatulagaina mo ata taʻitasi taʻitasi, lea e faasolosolo malie ona faʻasolo lala i le eleele.

Vitio: sauniuni o se blackberry mo se malutaga

Blackberry faʻateleina

E pei o fugalaau, e mafai ona faʻalauteleina le vavao i auala eseese:

  • e ala i fatu;
  • lafoaʻi;
  • aʻa fatu;
  • lanu meamata ma le faamamaina;
  • vaevaeina o le vao.

Totoina fatu

I le taimi o le faʻalauteleina o fatu, o mea totino o le ituaiga tina, e pei o se tulafono, e le faasaoina. Ae ui i lea, o laau toto e sili atu le malosi nai lo le uluai kopi. Ina ia faʻafetai i uiga lelei o laau talavou, e tatau ona faʻatali mo se taimi umi. E na o le tolu i le fa tausaga, e mafai ai e le blackberry e tupu mai i laau ona avatu muamua fua.

Afai o loʻo e fuafua e tuʻuina atu lau laʻau i au uo, aua e te faanatinati! Ia mautinoa e faatali mo le seleselega muamua ma ia mautinoa o lona uiga lelei.

Ua totoina fatu laau Blackberry i ni tulaga:

  1. Muamua, e tatau ona e taulaʻi pe faʻamalosi fatu. E tatau lea mea ina ia latou tupu lelei.

    Mo le lelei o le germination, o fatu laulaau e tuu i le oneone susu ma tausia i le vevela o le +1 i le +4 ° °

  2. Ona tuu lea o fatu i le timu mo aso e tolu.
  3. A maeʻa ona faaali mai le 3-5 laulaau laiti, o toto laau e totōina ile eleele lelei.
  4. I le faaiuga o le vaitau e te manaʻomia e aofia ai tausaga taʻitasi i vaovao, laʻau, faʻapea foʻi mea faʻapipiʻi faapitoa.

    E mafai ona ufiufi poloka laau BlackBerry mo le taumalulu ma laʻau, mea faapitoa e le nonoa ma laʻau paʻu

O le faʻasalaga o le solia lea o le atigi faletusi. Stratification - teuina o fatu i le oneone susu mo le 1-2 masina i le vevela o 1-4 tikeri o le vevela.

E taua le faʻamautinoa e maua vave e laau laiti tulaga lelei mo le tuputupu ae:

  • o le mamao i le va o laau toto e tatau mai le 10 i le 20 cm;
  • o vao leaga uma e tatau ona aveeseina;
  • o le lalolagi o loo siomia ai laau toto e tatalaina i taimi uma;
  • e maua ai le suavai suamalie ma le pala.

Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, eliina ai laau toto ma totoina i se nofoaga tumau.

Faʻaleleia fua

O auala sili ona taatele o le fausiaina o fulafula o:

  • mauaina o mea e totoina mai le taotoga (apical ma le lautele);
  • toe gaosia e aʻa.

    Mai le tasi lala o aʻa e mafai ona e maua ni nai togavao fou

E le masani ona faʻaaoga isi ituaiga uma o le faʻaaogaina o laau.

Vitio: faʻalauteleina o le poloka i aʻa

Vaega o le galueaina i totonu o itulagi

E mafai ona e faʻamafaʻailogaina uiga lelei o le tau mo vaega taʻitasi, lea e tatau ona amanaia pe a tutupu mai ni vine. Ae i totonu o tulaga tutusa, o loʻo i ai eseesega i le nofoaga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le nofoaga o loʻo tu i luga o le mauga, lata ane i se vaitafe po o se fanua maualalo). O isi mea taua, e pei o le ufiufi, fausiaina o fale, matagi malolosi, ma isi mea, e aʻafia ai foʻi le atinaʻeina o fale.

Blackberry Aganuu i Belarus

I Belarus, e lua ituaiga o meaola e ola i le vao-o loo tupu aʻe - gray-gray (burn) ma cumanica - faapea foi ma le tele o cultivars. O le taimi vavalalata e oʻo mai iinei mai le faaiuga o Iuni seia oʻo i le afa lona lua o Iulai, ma o le fua o vine e le amataina seia oʻo i Aukuso. Ina ia mafai ona fua mai vine vine o meaʻai anamua, e te manaʻomia le itiiti ifo ma le masina ma le afa, mo ituaiga o mea mulimuli - sili atu ma le lua masina. O fualaau aina e fua lelei i le itu i saute poʻo le itu i saute sisifo o le fanua, lea e susulu le la i le tele o le aso.

Faʻatoʻateleina fugalaau o le togalaau ma mo se taimi umi - toetoe lava a oʻo i le faaiuga o Iulai

O le mea e sili ona afaina mo vaomao i totonu o lenei eria o le siaki blackberry, ma o le masani ona faʻaleagaina le faʻamaʻi.

Faʻamatalaga: faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o Belarusian blackberry

Blackberry faʻatoʻaga i Ukraine

Ole televave i Iukureini ua tupu tele. E sili atu ona filifilia e le aufaatoaga i le lotoifale ni ituaiga tuai na tutupu mai i aso mulimuli o le taumafanafana. O le seleseleina o vine i le itulagi e seleseleina ia Setema. Faʻalauiloa iinei e sili atu i le lua selau ituaiga o vine.

O le lelei o le aganuu o le tetee i le vevela, lea e sili ona taua mo le itu i saute o Iukureini. Ae ui i lea, e manatu le aufaifaatoaga i le lotoifale o le vaivai vaivai o le taumalulu e avea o se mea aupito sili ona tele o le toe maua mai o le televave. O le tau o Iukureini o loʻo faʻaalia i le maualalo o le tau malulu i nisi o tausaga. Ae e tusa lava pe le malolosi le pulu, o matagi malulu taumalulu o se mea matautia. I ia tulaga, o le totoina o fugalaau e masani lava ona tafiesea, o le mea lea e manaomia ai e le aganuu le malupuipuia.

Blackberry i le tuafanua

Faatoaga i le Moscow Region o loo faataitai i ituaiga eseese ma le fiafia tele. O le ituaiga blackberry Agawam e maua ai le alofa faʻapitoa, lea o le manumalo e aunoa ma ni faafitauli e oʻo lava i itu i mātū o le itumalo o Moscow.

O le Blackberry eseese o Agawam ua faʻatuina ia lava e faʻalagolago ma puipuia i le malulu.

I le leai o ni fulu malulu, e mafai e se blackberry ona taumalulu e aunoa ma se malutaga. Ae ui i lea, talu ai ona o tulaga tau aʻe o le itumalo o Moscow, e le tatau ona faalagolago le tasi i le mafanafana mafanafana. O ituaiga fou o Thorn Free, Black Satin mo se taumalulu faatuatuaina e tatau ona ufiufi.

O se tasi o tulaga autu mo le totoina o vine i totonu o togalaau o le eria a Moscou o lona tulaga lea i totonu o le laumua ma le leai o ni vaega o le togalaau.

E faʻapefea ona tupu se blackberry i Siberia

Blackberry o se mea i saute, ma e masani ona leai se vaitau puupuu Siberia. E le gata i lea, i Siberia, o le aganuu o loʻo tauivi ma se vaitaimi malulu. Pe a filifilia se togavao mo le totoina i Siberia, o le taulaiga tele e totogi i le malosi o le vevela. Eseesega e sili ona talafeagai mo le itulagi:

  • Eldorado
  • Snyder
  • Erie.

    O le telefoni Blackberry o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaosiga ma faʻafeiloaʻi lelei le malulu.

O le maualalo aupito maualalo e mafai e le failaki ona tutū e aunoa ma se fale e -22 ° C.

Faʻapupulaina Blackberry i Urals

E mafai ona maua se fuainumera tele o fugalaau i Urals pe afai e te filifilia le ituaiga saʻo. Ole fua tele o le blackberry i totonu ole Urals e maua ile ituaiga o mea nei:

  • Polar
  • Ruben;

    O le BlackBerry ituaiga Ruben e lauiloa ona o le malosi o le malulu, ae le taliaina le vevela.

  • Black Satin.

O le ituaiga Ruben, e na o le 6 tausaga talu ai na gaosia, e tatau ona gauai faapitoa i ai. O se vao e iai ni lala faʻapitoa, e leai ni vao tuitui, e fua mai ao lei amataina le taumalulu. Ae o le mea sili ona taua o le i ai i tulaga o le Ural e mafai ai ona tatalia le maualalo o le vevela.

Faʻatalanoaina e le Faatoaga

Ioe, o le mataupu pito i sili ona taua o le togafiti vao o le taumalulu. Matou te ola i se ituaiga fou o Ruben; o le malulu malosi, ae matua vaivai lava i le lamala! O fua e taofi le tuʻuina. E tatau ona tatou ufiufi vao i se upega. Afai e tele taimi e teu ai lau eria, e mafai ona e maua oe lava se isi ituaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se faʻatuatuaina - Black Magic.

Marina Kuzanova

//vk.com/rastenijdoma

E faigata ona fai atu e uiga i mea e sili ona fiafia i ai, o le toʻatele oi latou, o taotoga autu o fanau a fanau. Ou te fiafia e tofo: Doyle, Natchez, Owachita, Loch Ness, Chester, Asterina ma isi. Ae o le teteʻeina o le kulimi e sili atu ona faigata, e leai ni ituaiga faʻalelei, e le o se mea e prickly ma lapoa, e mafai ona mafai ona tuʻuina ma fufui gutu i le taumafanafana. Ae o le toatele o tagata fiafia e ola manuia i togalaau aina i Vladimir ma vaega uma o le Moscow Region, na o ituaiga e tatau ona filifilia mo vaega taitasi. E i ai ituaiga eseese ma le faateleina o le malosi o le kiona, e pei o le Polar e ola saʻo, o le faʻaalia o le malulu e oʻo atu i le -30, vave, o Chester e oʻo atu i -30 ae ua leva.

Sergey1

//forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=1352&start=330

E le mafai ona ou faʻasoa atu loʻu manatu e uiga i le tofoina o laulaau, aua E leʻi leva ona totoina oʻu togavao, ae o tagata o loʻo faʻaaogaina mai Samara, Volgograd, Belarus ma Kanata, o loʻo i ai tagata matutua e totoina vao o le tele o ituaiga vine (Thornfrey, Evegrin, Doyle, Sylvan, ma isi) ma hybrids-blackberry hybrids (Boysenberry, Tyberri, ma isi) n.), talanoa lelei e uiga i le tofo ma le gaosia o lenei fua. Ma, o le tele o le ituaiga, o le sili atu, a ea?

Alpina

//forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?f=31&t=1352

O ituaiga o meaʻai faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaosiga ma fua lelei o fua. Ina ia aua nei e fiafia i le filifiliga, ia e gauai atu i ituaiga ma uiga e talafeagai ma lau tau. O Blackberry e manaomia le tausiga faifai pea, ae o le tausisia lelei o tekinolosi, e fua lelei ma e toetoe lava a le aafia i faamaʻi.