Laʻau

Faiga faʻavae o currants i taimi eseese o le tausaga, o mea e sili ona lelei e filifili ai

O le togavao, lea e tupu mai ai se laau fou mai se vaega o se togavao tuai, ua sili ona lelei mo le faʻalauteleina o currants. E ala i le tipiina, e maua ai se fuainumera tele o fualaau aina laiti, e faʻaalia i le faʻasologa o gataifale ma le faʻasaoina lelei o uiga eseese ole varietal.

E faʻapefea ona tipiina se fua

O le faagasologa o le toe gaosia o currants masani e leʻo iai ni faʻafitauli, pe afai e te mulimuli i se numera o fautuaga talafeagai. O le faʻasalaga e aofia ai vaega taua e fa:

  1. Filifilia se laau talafeagai mo le faapipiiina.
  2. Seʻi seleseleina.
  3. Totoina o toga.
  4. Faʻaleleia eleele.

Filifiliga o tina ma meafaigaluega

Aʻo lei oʻo i le laasaga muamua, e tatau ona faia galuega sauniuni. E aofia ai le filifiliga sao a le tina mo le mauaina o se numera tele o fualaau maloloina. E le tatau ona e alu e totoina laau mai se togavao. E fautuaina e suʻe le fua o laau i le 2-3 tausaga ua tuanaʻi ma suʻesuʻe ma le totoa currants.

Busi e talafeagai mo le aoina o meafaitino:

  • malosi, maloloina;
  • faʻaleagaina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi;
  • fua tele.

E tatau ona ola maloloina le fua o le vine mo ni meaʻai

I le avea ai o se tulafono, o laau e taʻi 4-5 tausaga e sili ona fetaui lelei mo le vaʻaia.

E taua tele le galue ma se meafaigaluega mafolafola ina ia vaeluaina, e le malepe. E sili ona lelei le faʻaaogaina o se naifi, aua e mafai ona selesele e le seleseleina ogalaau ma o le a tipi ese le leaga. O vaega uma e taina ai e le o faʻamaʻiina i le ava malosi-o loʻo i ai ni vai poʻo le salu i le vai inu.

Otioti lelei le seleselega o fualaau aina ma se naifi faapitoa e faʻapipiʻi ai pupu

Seʻi seleseleina

Totoga e mafai ona:

  • lignified
  • lanumeamata
  • tuufaatasia.

Faʻasalagaina o mea e faʻaumatia

O le tausaga ua mavae o le sao o le sola ese mai ua manatu ua faʻamauina. O le paʻu o sea paranesi e faigata ma lamolemole, o loʻo i ai se lanu uliuli. Mo le faapipiiina o vine, o fuālaʻau taʻitasi na faia i le tausaga talu ai ua ave. O lālā ia e tutupu mai aʻa, po o fuālaau fou i luga ole 2-3-tausaga le matua.

O le vaeluaina o fualaau aina i luga o le 2-3-tausaga le matua e talafeagai lelei e pei o le tipi

Faʻaaogaina le faʻaaogaina o tekonolosi nei:

  1. Ua vavae ese laulaau i le pito i lalo e aunoa ma se totoa, o le lapoa o le paranesi e tusa ma le 7-10 cm.
  2. E selesele selesele mai le ogatotonu o le paranesi. O le umi e tusa ma le 15-20 cm, 4-5 fatuga maloloina e tatau ona i luga ia i latou. Aua e te faʻavave umi, ona o lenei tulaga e faigata tele le totoina ma ei ai se tulaga lamatia o le vevesi i aʻa i le taimi o le gafa.
  3. I le pito i lalo, o le tipi e faia i le taumatau saʻo ma 1-1.5 cm i lalo o le fatugaʻo. O le tipi i luga o le pito i luga e faia i le maualuga o le 45-60 ° ma le 1-1.5 cm i luga aʻe o le fatugaʻo. lanu.
  4. Afai e le fuafuaina le totoina o mea totō e vave totoina, ona fautuaina lea e faʻapipiʻi mea tipi i le varnish vine poʻo le suka.

E tatau ona i ai i luga o le suʻega o fualaau o le 4-5 gaʻo maloloina

O le seleseleina o le faʻapipiʻiina o togalaau e faia uma i le autumn ma le amataga o le tautotogo.

Green cuttings

Fugalaau fou o le tausaga o loʻo iai nei, lea ua amata ona fai fafie, ae o loʻo i ai pea le lanu meamata. E tatau ona latou faʻamalosia ma aua nei momotu pe a punou.

E seleseleina laulaʻau lanu meamata mai le taamilosaga a nei taamilo laiti

E fautuaina le tipiina o le tipi i luga o se ao puaoa pe a fesuiaʻi le vevela i le +20 ° C.

  1. O lala filifilia ua vavae ese mai le vao.
  2. Mo le tipi, o le vaega ogatotonu o loʻo ave (o le vaega pito i lalo e le aʻafia, ma o le pito i luga atonu o le a faʻamalo ona o ana laupapa e leai se taimi e faʻamama ai).
  3. O le tipi ma le 3-4 laulaʻau ua oti, e tusa ma le 15 cm le umi.
  4. O le vaega apical e faia ile 1 cm le maualuga nai lo le fatuga pito i luga; mai le pito i lalo, ua oti le fatu e tusa ma le 1 cm i lalo o le fatuga mulimuli.
  5. Ua aveeseina laulaau maualalo, o le pito i luga e faapuupuuina e le afa e faaitiitia ai le eletise.

E tipiina le afa i le afa e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu

Ona tuʻuina lea o le tipi i totonu o le vai manino poʻo i se fofo o soʻo se tuputupu aʻe e faʻaolaina. O le totōina e tatau ona vave faia, talu ai e le mafai ona teuina se mea totō mo se taimi umi.

E seleseleina i le masina o Iuni po o Iulai, o laulaau lanumeamata, i le vaitau o le tuputupu ae sili ona malosi o currants.

Tuʻu faʻatasi

O faʻatalatalanoaga tuʻufaʻatasia o lala tuputupu aʻe o loʻo i ai vaega o le fafie o le tausaga talu ai. E masani lava o laʻau o le tausaga nei, lea na tupu i le tausaga talu ai. O le tipi ua vavaeina i se auala o le lua tausaga le umi e 3-5 cm le umi (o loʻo tu i le pito i le auʻau lava ia). O le taimi aupito sili ona lelei mo le seleseleina o na vavaega o le a oʻo i le faaiuga o Me ma le amataga o Iuni.

Faʻapipiʻi fua o fualaau 'aina ma tipi i se mulivae 3-5 cm le umi

Lalaga o le tautotogo

I le tautotogo, e faia le seleselega e faʻaaogaina ai le faʻamalosia o laʻau, o lona seleselega e mafai ona faʻaopoopoina ma le faʻapipiina o le tautotogo. E fautuaina le faia o lenei mea i le vave e mafai ai, seia oʻo ina amata le tafe ma e leʻi fulafula fatugaʻo. Ina ia aʻafia le seleselega o le seleselega, e mafai ona e:

  • i totonu o le vai
  • i le palapala.

Mo le totoina o le tautotogo, o mea e seleseleina i le taimi o le tautoulu e faʻaaogaina foi.

Faʻatau i totonu o le vai

O le auala o le faapipiiina i totonu o le vai e matua faigofie lava ma vave.

  1. 'Otiʻoti tipi ua tuʻu i totonu o vai i vai (ipu tioata, tioata, fagu palasitika) o 3-4 fasi vaega. E tatau i le vai ona ufiufi fatuga maualalo e lua.

    O meaʻai o le lapisi ua tuʻu i totonu o fagu ina ia mafai e le vai ona ufiufi fatuga e lua

  2. Ona vaʻaia lea o le oti i se mea manaia, ae le o lalo o le la susulu.
  3. A uma pe a ma se vaiaso, ona fuga ai lea o fatuga, ma a uma le lua, ona tatala lea o lau.
  4. Afai ei ai fugalaau, ona aveeseina lea ina neʻi latou faoa le fualaau o sua.
  5. O faailoga muamua o le fausia o le aʻa (tubercles) e aliali i le 1-1.5 vaiaso. Afai o le umi o aʻa e sili atu i le 5 cm ma ua lava le atinaʻeina o le lobe, o tufuga ua tufatufa atu i ni koneteina eseese. E tatau ona mataʻituina le maualuga o le vai ile tioata ma suia i taimi uma.
  6. O le totoina o mea totō e totoina i le eleele pe a uma le 2-3 vaiaso, pe a maua aʻa malolosi.
  7. I le tautoulu, ua totoina vao vao.

Laʻau tipi ua totō i le palapala pe a maeʻa gutu o le toe faafoi

E tatau ona taʻitaʻia e tulaga tau tau i le lotoifale ma e le faʻaauau le tulaueleele, ae o loʻo lamatia le taufaʻataʻu o vailaʻau o loʻo iai.

Faʻamasinoga

E mafai ona maua aʻa i luga o le eleele. O le fuafuaga mo le totoina o manaʻoga e tatau ona saunia muamua ma faʻamalolo lelei (i le 1 m2 palapala ave le 5-6 kilokalama o le peat ma humus, 40-60 g o le superphosphate ma le 15-20 g o le sulfate sulfate). A maeʻa lenei mea, ona latou amata lea ona lauʻeleʻele.

  1. Latou te eliina se vaʻa pe a ma le 20-30 cm le lautele ma tutusa le loloto. Ua tumu le uati i le palapala mai le palapala palapala, palapalifi pala, peat ma humus, ua faia i vaega tutusa. I totonu o le eleele e tumu i vai faʻafefete, e vave ona aʻa aʻa.
  2. Ua totoina e le sili atu nai lo le 10-15 cm mai le tasi i le isi i le maualuga o le 45 °. I luga o le eleele e tatau ona 1-2 gaʻo. I le va o laina o tipi e toeitiiti 50 cm.

    E totoina fualaau aina i totonu o se faaputuga i se maualuga o le 45 ° - o le a sili atu ona lelei i le togavao

  3. O le palapala ua maeʻa faʻapipiʻiina (solia i lalo), ona faʻamalūina lea. Ina ia taofia le faʻafefeina o le susu, o le eleele e ufiufi i se laʻau o mulch mai le humus poʻo le peat (3-5 cm).
  4. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o aʻa, e ufiufi laau i se ata tifaga pe ufiufi mea.

I totonu o le palapala e tumu i le suavai suamalie, o aʻafiaga o fualaau aina e vave ona aʻafia.

Mo le tusa o le masina, e tatau ona e faʻaleleia le togavao i aso uma. Afai o se maualuga maualuga o le susu sa tausia pea, ona oʻo lea i le pa'ū e oo i le 90% o seleselega e aʻafia. Latou te totoina i se nofoaga tumau lenei lava pa'ū po o le tautotogo e sosoo ai.

O le tipiina o currants i le taumafanafana

E mafai ona e faʻalauteleina le fua o le currants i le taumafanafana, e faʻaaoga ai lanu lanumeamata. O se vaitaimi lelei mo le vaitau o le taumafanafana e taua o le taimi mai le ogatotonu o Iuni ia vave Iulai. I le taimi nei, e ola malosi le laau ma e tele avanoa mo le saogalemu.

E le tatau ona faia le taualumaga ile aso vevela vevela. Mo le totoina o togalaau, o le vevela aupito lelei e tusa ma le +20 ° C.

E seleseleina fualaʻau fuamalie i le eleele

O le faʻaleleia o fanua e faʻatino e tusa ai ma lenei polokalame:

  1. I le taimi lava e uma ai le seleseleina, o le lala o le lala ua susulu mo le 10-12 itula i le vai faatasi ai ma le faʻaopoopoga o se tuputupu aʻe faʻaolaina (Epin, Heteroauxin, ma isi).
  2. Ua saunia le nofoaga o loʻo tulaʻi mai i totonu o se fale lauʻeleʻele poʻo se fale lauʻeleʻele. O le faʻafefiloi o le eleele e aofia ai vaega tutusa o le paʻu, fanua lafulemu, faapalaʻau ma le oneone.
  3. O laʻau e faʻalautele ile 2-3 cm. I le va oi latou e faʻamautinoa ai le mamao e tusa ma le 6-8 cm.
  4. O fatuga taitasi e ufiufi i se ipu fagu poo se tioata manino.
  5. O le tulaga autu mo le alualu i luma alualu i luma o lanu meamata o le faatumauina lea o se maualuga maualuga o le susu i taimi uma. Ina ia faia lenei mea, o loʻo faʻafeinuina ma felafolafoaʻiina i le tele o taimi i le aso. O le lauʻeleʻele lea e ola ai laau e tatau ona susu.
  6. O fualaau aina e paolo mai le faʻafefe i le susulu o le la ina ia leai ni mu.
  7. A maeʻa le 2-3 vaiaso, pe a tupu aʻa, e faʻaitiitia le faʻamaʻi ile tasi i le aso.
  8. Laʻau e fafagaina faʻamaʻi faʻasaina (40 g urea i le 10 lita o le vai) ma faasolosolo malie, e masani ona tatala avanoa.
  9. I le tautotogo o le tausaga na sosoo ai, ua totoina seleselega i le cuticle mo le tuputupu ae.

    O se seleni o se atigipusa mo le aʻafia o gaioiga e aunoa ma se pito i lalo, ufiufi i se ata tifaga poʻo se tapuni tioata

  10. O fualaau laiti e totoina i se nofoaga tumau i le tautoulu, o lona uiga, o le tausaga talu ona vavae ese.

Mo le totoina o le taumafanafana, faʻaogaina lanu meamata lanu meamata ma se vaega o laupapa lignified ua faʻaaogaina foi.

Autumn autumn cuttings

E manatu le Autumn o le taimi lelei lea mo le tipiina o vine. I le faaiuga o Setema po o le amataga o Oketopa (faalagolago i le fesuiaiga o le lotoifale), pe a uma ona paʻu laʻau ma tafe le tafe, ona vaeluaina lea o laʻau.

A maeʻa ona selesele i mea e toto ai, latou te ese le faalagolago i sini a le fai togalaau:

  • totoina tuusaʻo i nofoaga tatala;
  • aʻafia i totonu o koneteina ma le eleele ma tausia i totonu o le potu seia oʻo i le tautotogo;
  • teuina i se tulaga moe.

O le Autumn ua manatu o le taimi sili ona lelei mo le seleseleina o fualaau aina

Totoina togalaau i totonu o le togalaau

E tatau ona susulu le la e tafe ma malulu mai matagi. O le moega e manaʻomia ona saunia muamua - e tusa ma le 2 vaiaso aʻo lumanaʻi le aso faʻatulagaina.

  1. O eleele faʻaleagaina o le a faʻaoxidini e cannon, uʻamea po o le penisina, talu ai e le taliaina e currants le maualuga o le elemene.
  2. Ona faʻafeiloaʻiina lea o le fugalaʻau (manure, paluga, peat) i totonu o le eleele pe suia i faʻamaʻi faʻamalolo: 20 g o le sulfate sulfate ma le 50 g o le superphosphate e lua mo le 1 m2.
  3. O le moega faʻaleleia ua lelei ona eli i le loloto o le itiiti ifo i le 30 cm.

Pe a eli loloto, iniseti ma o latou aʻa, lea na alu i le eleele mo le taumalulu, o le ai luga o le fogaeleele ma malolo mai le malulu.

O loʻo tipiina fua o fualaau aina i togalaau i le tau

Saunia le togavao 40 cm le lautele ma amata faʻalelei.

  1. O loʻo faʻapipiʻi paʻu i le eleele i le maualuga o le 45-60 ° ma i le mamao o le 15-20 cm mai le tasi.
  2. O le loloto o le loloto e faia pe a ma le 6 cm, ina ia tumau ai fatugaʻo e lua ile luga ole eleele.
  3. Ma, o le eleele e lata ane i lala taʻitasi o loʻo faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia aloese ai mai le faʻaogaina o vaalele ma faʻamaligi tele i le vai.
  4. E ufiufi faʻatoʻaga i se paʻu o le mulch (5-10 cm) mai le peat, vaovao po o laʻau pau.

Afai e mafanafana mo se taimi uumi i le tautoulu, ona tatau ai lea ona faʻainu le vai i taimi uma.

I le tautotogo, e toetoe lava a vave amata ona ola lelei le laau, ma i le taimi o le autumn latou te totoina i se nofoaga tumau.

Vaʻalele i totonu o le tane

E mafai ona e totoina ni seleselega selesele i ni pusa eseese ma se mea e fai. Seʻi oʻo i le tautotogo, e tatau ona tausia i totonu o tulaga avanoa.

  1. O mea totino (ipu, ipu palasitika, taga susu, ma isi mea) ua tumu i le faʻafefiloi o fanua o le togalaau, humus, peat ma le oneone tele, lea e maua i le tutusa tutusa. E sasaa ifo se alavai laitiiti i le pito i lalo (faʻalauteleina le oneone, maʻa laʻititi, paʻu paʻu, ma isi mea) ma faia se pu (i le leai).
  2. Laʻau o loʻo totōina i totonu o se meaʻai, ma tuʻu ai 2-3 taʻaloga i luga aʻe o le eleele.
  3. Ona lelei ai lea o le palapala ma fafagu i ou tamatamailima, faʻafeinu.
  4. Faʻaalia i se nofoaga lelei (faʻamalama sill).

I le tautotogo, e mafai ona totoina fasilaau fualaau i totonu o le meaʻai, o le a latou ola ai seia oʻo i le tautotogo

Tausiga ao leʻi oʻo i le tautotogo o le a aofia ai vai inu masani. A oʻo mai le vevela o le ao i le 13 ... +15 ° C, o laau ua totoina ua totoina i eleele matala. E mafai ona vave iloa i totonu o se nofoaga tumau, pe mafai ona totō i le togalaau seia oʻo i le pau mo le tuputupu ae.

Teuina o otaota seia oʻo i le tautotogo

E le talafeagai le totoina o laʻau, o mea totō e mafai ona teuina seia oʻo i le mafanafana e aunoa ma se aʻa.

  1. A maeʻa le sisiina, ona faʻapipiʻi lelei lea o vaega i le paraffin poʻo le vailaʻau ina ia faʻaitiitia ai le susu ma e le faʻamagoina ai foi.
  2. A maeʻa ona vaeluaina le lapotopoto, e fusia i fusi o le 10-20 vaega.
  3. Ona latou afifiina lea i se pepa alumini pe tuu i totonu o se pusa tioata.
  4. O taimi taʻitasi, o afifi o mea e tatala e tatalaina mo le faʻaleleia o le ea ma le asiasiga mo le i ai o le mai.

E mafai ona e teuina pusi i luga o le pito i lalo o le pusaaisa, ma afai e te tipiina le tipi i le oneone po o le vao, e mafai ona e teuina i totonu o le fogafale poʻo le potu.

Ua fautuaina e le au fai togalaau togafiti le tanumia o le tipi i le loloto o le kiona.

E mafai ona teu i totonu o le pusaaisa.

Faatasi ai ma le amataina o aso mafanafana, o le totoina o mea totō ua totōina i fanua tatala i luga o le saite.

O le tipiina o currants i le taumalulu

Mo na tagata fai togalaau ma tagata vevela o nonofo i luga oa latou nofoaga i se tulaga tumau, o meaʻai i le vaitau o le taumalulu e talafeagai.

  1. O lālā lignified tausaga e vavaeina mai le amataga o Tesema i le faaiuga o Fepuari.
  2. O ni fasi laau ua tuʻuina i totonu o se atigi ipu vai suamalie (¼ teaseti i le 1 lita o le vai) ma tuʻu i luga o se windowsill.
  3. A oʻo mai aʻa (pe a maeʻa le 25-30 aso), ona totoina lea o laʻau i ni pusa eseese i totonu o le meaʻai.
  4. Ona faʻafeinu lea e le aunoa ma siakiina ina ia latou mafanafana pea.

E mafai ona tipiina fualaʻau i le taumalulu

Ina ia taofia le vavae ese mai le malulu, e mafai ona tuu le pulu i lalo o le ipu.

O pepa e masani lava ona oʻo mai ia Fepuari. I le masina o Me, a le mafai ona toe i ai ni fulufulu, o laau totō e totoina i le eleele i luga o le saite.

Tausia mea e 'oti

O le tausiga mulimuli o le seleseleina o laau e le faigata tele. E tatau ona vele ese vao ma vele le eleele. E taua tele le faʻaleleia o laau i se taimi talafeagai, talu ai le faʻamamaina o le eleele e aʻafia ai aʻafiaga laiti. A aunoa ma le faʻamalolo, e tatau ona aveese uma pulumu fugalaau, aua latou te aveeseina meaʻai mai le tipi ma faʻagesegese ai lo latou atinaʻeina.

E tatau ona faʻasūsūina meaʻai o fualaau aina

E tatau ona fafagaina totogo faalua i le masina. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ai mineral poʻo mea faʻapitoa faʻamalosi (e tusa ai ma faatonuga). E le o fautuaina le sili atu o le fua o le faʻamalositino, aua o le a aafia tele ai le tuputupu aʻe o currants.

Laʻau laʻitiiti e tali lelei i le faʻaaogaina o fugalaʻau o loʻo iai (nitrogen, nitrophoska, nitrate ammonium) i le fua o le 3-5 g i le 1 m2. I le vaitau o le tuputupu ae, o le laei pito i luga e faʻatolu ona faia:

  • i le amataga o le tuputupu ae (ia Me);
  • i le vaega o le alualu i luma vave (mai ia Iuni ia Iulai);
  • latalata i le faaiuga o Iulai, pe afai e le lelei le atinaʻe o vao.

E fautuaina ina ia faʻaputuina pito i luga i le fafaga. E mafai ona e suʻeina se suavai vaivai o le sua fou e ala i le faʻaopopoina o se mea e tafiesea ai fafie laupapa i le tuufaatasiga.

Ua totogo ma totōina laau totō i le nofoaga tumau.E sili atu le faia o lenei mea e ala i le faʻafefeteina, taumafai e aua le faʻaleagaina le otaota. E masani lava e tasi le vaitau e lava mo le atoatoaga o se fatuga. Ae afai o nisi mafuaʻaga e le lelei le atinaʻeina o le laau, ona mafai lea ona tuʻuina i luga i le nofoaga tuai mo se isi taumafanafana.

Vitio: auala e tipi ai se fua

O le tipiina o currants e mafai ona faia i soo se taimi o le tausaga. O lenei aganuu masani e matua faigofie lava ona faʻatagaina sea ituaiga o faʻataʻitaʻiga ma faʻamagaloina le tele o mea sese. E oʻo lava i se fai togalaau faʻapitoa e mafai ona taulimaina lenei mea. I lenei auala, e mafai ona e faʻateleina lau ituaiga mea e sili ona e fiafia i ai, faʻapea foʻi ma le maua o se laau talavou fou ae le o se fualaau tuai ma leaga.