Laʻau

E faʻapefea ona tupu se faila e aunoa ma ni vao tuitui: o se faʻamatalaga o ituaiga ma mea faʻaogaina o tausiga

E le o fai togalaau uma e filifili e galue ma ni fatu poloka prickly. Ae o ituaiga eseese e le totogia, tuʻuina atu fualaau suamalie-suamalie, e le afaina ai se tagata. E le gata i lea, o le varietal bezshipny blackberry e tele ona lelei: o le fualaau aina e tele, o vine e lapoa, o le vao e talia ai le lamala ma le malulu lelei.

Talafaasolopito o le tutupu aʻe o vine

I totonu o Amerika, o ituaiga muamua ituaiga o popoto na faʻaalia i le 19 senituri. Ma o iina foi, ma i Mekisiko foi, ua tupu lenei faatoaga i luga o se tulaga tau alamanuia. I lo tatou atunuu, o le galueaiina o le vaomao e le o se faagasologa sili ona faigofie. Na o motu tumaoti ma laiti e fiafia i fua. E oo lava i le itu i saute o le atunuu e leai lava ni fale gaosiga o aganuu.

O le blackberry e mafua mai i le ituaiga Rubus o le aiga Rosaceae. O le aganuu e vavalalata vavalalata ma fugalaau, lea e umi ma mauaʻa aʻa i o tatou eria. I fafo atu, o le blackberry e aunoa ma se pulou e foliga mai o se laau talatala matagofie ma laulaau lanu ua vaevaeina i ni lobes se tolu. Paʻepaʻepaʻepaʻe, piniki-piniki, fugalaau paʻepaʻe fugalaau fugalaau i le ogatotonu o Iuni. I lo latou nofoaga, ona fuaina ai lea o fualaau lanumeamata. I fua o vine mama, o le lanu e masani lava e uliuli. Pe a faatusatusa i fugalaau, e sili atu ona lelei le togafiti.

O aʻa o le aganuu e mafai ona ola e oʻo i le 1.5 mita le loloto i le palapala, lea e tumu i le susu e aunoa ma ni faafitauli. O vaitau o ogaogamalala e oʻo i le laau e aunoa ma se faʻafitauli.

O fua o le blackberry e le tupu i le taimi e tasi, o lea i luga o vao e mafai ona e vaʻai i fua o lanu eseese

Blackberry-saoloto ituaiga

E ui i le maualalo o lo tatou atunuu, o le tului i totonu o fualaau aina o fualaau aina i le fausiaina o fugalaau (e aofia ai sui e le o ni poto-poto) o loo maitauina le tuputupu ae. O nisi ituaiga ma a latou hybrids ua leva ona tofotofoina mo le ola i la tatou tau. Latou te lagona le toafilemu i tulaga matuia ma vaitau pati ma le malulu malulu. E aofia ai ituaiga eseese na atiaʻe e saienitisi Amerika poʻo Peretania.

Thornfrey

Na maua le ituaiga i le 1966 i le Iunaite Setete. O se laau malosi e tele afa ola e tutupu mai i le 4 mita le umi. I le vaega o le fugalaau, e fiafia le vao i le matagofie o fugalaau piniki. Ia Aokuso, o paʻu lanu uliuli-uliuli ma le mamafa o le 5 g faatasi ai ma se manogi suamalie ma le mu. E le fautuaina e faʻamalosia i lālā i luga o lālā, talu ai o fualaau pupuvao e le maua ai lo latou tofo, o le gaioiga ma foliga, e le talafeagai mo femalagaiga. Gaosiga - 20-25 kilokalama i le faʻatoʻaga. Thornfrey e mafai ona faʻafeteina le malulu e oo i le -20e uiga iC.

Faitau atili e uiga i le eseese o la tatou tusiga - BlackBerry Thornfrey: faʻamatalaga o le ituaiga, iloiloga, aemaise le totoina ma le tuputupu ae.

Thornfrey ei ai le 5 kalama o vine mama.

Polar

Eseese filifiliga Filifilia mai i tagata tuputupu aʻe. Fugalaau paʻepaʻe ua faia i luga o laau, suia i fua lapopoa tetele e pei o sina manogi ma se manogi manogi. O fua e mausali, o lea la e talafeagai lelei mo le faʻaaogaina o le seleselega, togafiti faʻapisinisi. O fua e aliali mai i le ogatotonu o Iulai, ae e le mafai ona tofo i latou seia oʻo ia Setema. O le vailaʻau o loʻo i ai se faailoilo lelei o le faʻafefe o le kiona - e oo i le -25-300C.

Polar o le sili lea o le taumalulu ma le fua tele

Loch ness

O le ituaiga na gaosia e saienisi Sikotilani i le 1988. Maua le taʻutaʻua faʻafetai tele i vine tetele ma le faʻaleleiina o galuega. O le fua o le tasi vao e 18-23 kilokalama.

Loch Ness e taugata mo fua tetele.

Loch Tay

O se uluaʻi vasega o blackberry blackless, na fafaga i Egelani. O lala i luga o se laau umi (3-4.5 mita) o loʻo totoina. Ole lapoa o Loch Tey e tele (5-12 g) ma suamalie. O le gaosiga e maualuga - 20-30 kilokalama i le ogalaau. O le ituaiga e le o le malulu, e fautuaina ia pamu malulu i le faaiuga o Setema.

O le Blackberry ituaiga Loch Tey e le o le malulu

Black satin

O pupu o le laau e malosi, e oo atu i le 5-7 m. O lala muamua e alu i luga (i le 1.5 m), ona ave lea o se tulaga tuusao. E mafai ona e taumafai i fua o le Black Satin i le afa lona lua o Aokuso. Latou te manaia, ia i ai se pulupulu maaleale, o le mea lea latou te le taliaina ai le felauaiga. Mai le tasi laau e mafai ona aoina i le 20-25 kilokalama o fua. O pupuuli satin Satin e manaʻomia ona malupuipuia mo le taumalulu.

Black satin's fruits na tupu i le afa lona lua o Aukuso

Apache

O se ituaiga o laau e ola i luga o le vaomatua, na fatuina e tagata atinaʻe Amerika. O le mamafa o fua o suamalie suamalie, e pei o le 9-9 g. O fua e le faʻapalapala i taimi o felauaiga. O le taumalulu taumalulu - e oʻo atu i -200C, e tatau ona ufiufi atigi i luma o le taumalulu.

Apache blackberry fua e faʻamaonia lelei le femalagaaiga

Thorless Evergreen

O se tasi o ituaiga o le malulu, e mafai ona faapalepale le malulu e oo i le -300C. Aʻo le taumalulu, e le faʻapala mataua vao. E i ai a latou pu malosi, o le faalagolago i le eleele. O le fua o fua o le ituaiga e 10 kilokalama i le vaomatua; Laʻau laiti (3 g), o le togavao e faʻasusu faʻatasi ma i latou. O lanu suamalie suamalie na tupu mai le afa lona lua o Aokuso seia oo i le faaiuga o Setema. Berries o fatu tetele. I le tau o totonugalemu o Rusia mo le taumalulu, e fautuaina laau e puipui e ala i le faapipiiina o lala i luga o le palapala ma ufiufi i latou i mea ufiufi.

E ui lava o le tele o le Greenrless Evergreen ituaiga o le malulu, e tatau ona ufiufi pine mo le taumalulu

Navajo

O vao o le ituaiga o loʻo ola saʻo, e oʻo atu i le maualuga o le 2 m. I le taufaʻaiuga o Aokuso - amataga o Setema, na faʻamaʻaina ai vine manogi suamalie. Fua e maua ai se mea manogi lelei, e aunoa ma le fetuunaiga o se blackberry. E le eseese i latou i le maualuga o faamaumauga ma e tusa ma le 4-7 g. Ae o loʻo i ai se foliga ma se lanu tutusa, e lelei ona teuina ma feaveaʻi. Taumalulu taumalulu Navajo - e oo i -200I. I le tulaga o le galueaiina o se tasi o ituaiga o mea e le lelei.

Faitau atili e uiga i le eseesega o la tatou tusiga: Tuputupu ae o le vine Navajo i se togalaau togalaau.

Navajo - o se tasi o ituaiga siliva e sili ona lelei

Chester Thorless

Chester Thornless o se ituaiga o Amerika ma lala o loʻo ola ai le semina po o le totogo. I le masina o Iuni, o fugalaau lanu piniki i luga ia i latou, ma ia Aokuso i lo latou nofoaga - o le pouliuli o vine ma le 'au pele. O le gaosiga o oloa e 18-22 kilokalama i laau taʻitasi. O le teteʻe i Frost i Chester Tornless e mafai ona faʻaleleia: o laau toto e ola filemu mai gutu ifo i lalo -30e uiga iC. Ae e tatau lava ona vavalalata i latou mo le taumalulu. E le fautuaina le totoina o laau i totonu o eleele susu ma malulu.

Faitau atili e uiga i le eseesega o la tatou tusiga: BlackBerry Chester - o se fugalaau e malolo, e le totogia.

Chester Thornless - Filifiliga Amerika

Triple Crown

Faʻaliliu i Rusia, o le igoa o le ituaiga e pei o le "Triple Crown". O faʻamau o le Triple Crown e faʻalautele le afa. O se tasi o laau e mafai ona gaosia fua o laau toto e oo atu i le 15 kilokalama. O taʻavale e mafua ona o le televave o le tuputupu ae o pupuʻu malosi, o le umi e oʻo atu i le 2 m pe sili atu. O fua lanu uliuli e tetele - pe tusa ma le 8 g, maua se manogi suamalie suamalie (o nisi o mea e tofo i luga o fualaʻau po o cherry). O le tauina o Berry i Aukuso-Setema. E tolu ni mea e le masalomia e iloagofie ai le ituaiga telefoni feaveaʻi: tuputupu ae o vaomatua, malosi o fualaau 'aina, o latou suamalie ma le maualuga i le taimi lava e tasi (lea e afaina ai le felauaiga). Triple Crown e le susulu ma le malulu faapitoa - e taua tele le nanaina o fuālaau mai le kulimi aʻo leʻi taumalulu.

Blackberry Triple Crown - Oona mafiafia

Natchez

Na fafagaina Natchez i le Iunaite Setete. O loʻo faʻaalia i fua lanu uliuli tele o se foliga lautele, e tusa ma le 12-16 g. O le tele o drupes e pei o fuamoa. O vine e matua suamalie lava, o loʻo i ai se faʻatusa faʻalelei. O aʻa malolosi (e oʻo i le 6 m le umi) e tupu aʻe i luga, ma mulimuli mai i lalo ifo. Fuga mai e amata ia Iulai i le ogatotonu o Aukuso. Gaosia mai se laau - 13-15 kg. O le ituaiga e lelei mo le faʻaleleia o le amateur.

O le eseese o Natchez o vine tele

O ituaiga fugalaau eseese e aunoa ma ni moli e maua ai ona manuia ma mea leaga. Ae ui i lea, i luga o ituaiga eseese e pei o Thornfrey, Chester Tornless, Polar, Loch Ness, Natchez, o le filifiliga a tagata fai togalaau i totonu o Rusia tutotonu e taofi soo.

Laufanua Faʻamasinoga

O tulaga e le manaʻomia mo le tuputupu ae o aganuu o meaʻai paleni ma le tele ole ao ole la. O eleele mo le totoina o ni alkaline talafeagai, atonu o le loamu ma se autu o humus. O le sauniuni o se nofoaga mo le leai o se blackberry e amata i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, latou te eliina le eleele, aveese aʻa o vao, faʻamaoaigaina i le humus poʻo le faapalaga, paluga poʻo le falaoamata o le dolomite. Ae ui i lea, o le totoina o le seedling e masani ona fuafuaina i le tautotogo, pe a mafai ona totogo le laau ma amata ona ola.

O le faʻatulagaga o le faʻaleleiaina lava ia e faia e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  1. Fuʻu lua i le loloto o le 0.5 mita. E faia pe a ma le 2 vaiaso aʻo lei totoina.
  2. O lua e tumu i le faapalaga poo le humus, o le fafie.
  3. Ua tuu se fatu laau i totonu o le lua, o le aʻa o loo fuga i le eleele.
  4. Vai le eleele i tafatafa o le laau, e sasaa ifo a itiiti ifo i le afa afa i lalo o le togavao.
  5. O laʻau vavalalata e faʻasusu i le mulch, e vavaeina lala i le 4-5 cm.
  6. I le va o fatu laau i le taimi o le totoina, o loʻo vaʻavaʻai vavalalata, o le tele na fuafuaina e ituaiga o vao vao (1-2 m). E tatau ona tumau le 2 m.

Vitio: totoina se blackberry springless

Faʻapenaina o se blackberry leai se aoga

E tele filifiliga mo auala e faʻalauteleina ai vao vao i totonu o le togalaau.

Oliina lala

I le amataga o Aokuso, ua ave ai pine e sili ona maloloina, o le tasi tausaga le matutua, ua eliina le paʻu (i luga o le kesi o se suo), ae le o le vavae ese mai le vaomatua. I lenei tulaga, o le pito i luga o le pia e tuusaʻoloto, e vavaeeseina e le 10-15 cm e faʻasaʻo ai le alualu i luma. I le nofoaga o le eliina, ua faʻapipiʻiina pe faʻapipiʻiina se faʻata uʻamea i se mea mamafa. O le vaega eliina e ufiufi ma mulch ma faʻamamaina i taimi uma. A maeʻa le 2 masina, ona maua lea o aʻa. I luga o pamu na vevela i le amataga o Oketopa, e tatau ona matauina aʻa papaʻe. I le tautotogo, e vavae ese le fatu mai le vao vao ma totoina i se nofoaga tumau.

O le isi filifiliga mo le eliina o le aʻafia lea o le pito i luga o le fana i le faila i le togalaau, pe a uma ona teuteuina lona pito. O le algorithm o loʻo mulimuli mai e tutusa ma le mea o loʻo i luga.

O se tasi o auala e toe fua mai ai le laumei e aunoa ma le aʻafia o le aʻafia lea o tumutumu o laau

Fuga fatu

O lenei filifiliga e talafeagai pe afai o le tina e sili atu ma le 3 tausaga. E oʻo mai i le taimi nei, o se aʻafiaga o aʻafiaga na fausia i totonu o le togavao, mai aʻafiaga aʻa, o aʻafiaga aʻa, o le soʻo o le fanau, na faʻaalia i nisi nofoaga. Talu ai ona ua i ai o latou aʻa, ua na ona eli ma totō i se isi nofoaga. O le taimi sili ona lelei mo le aveeseina o le fanau mai le togavao tina e totogo, pe a maeʻa le vevela o le vevela.

O aʻa aʻa uma e maua aʻa ma e mafai ona avea ma laau tutoatasi.

Laʻau

Blackberry, e leai se aoga, faapea foi ma le fuamalie, e mafai ona faigofie ona faalauiloa e vaega lanu meamata o le laau, o lona uiga, toso. O lenei metotia e sili ona lelei, talu ai e 1 le fatuina o loʻo faʻavae mai i togi taʻitasi. O le seleseleina o seleselega mai taʻi tausaga e fuafua mo le autumn.

O le anufe o se lala e le sili atu ma le 15 cm le umi ma le i ai o le 2-3 taʻele. Faʻaaoga ese pepa.

  1. O le tipi e tanu i le fatu apic lalo ma faʻapipiʻi i totonu o se pusa i vai ina ia na o le tasi le fatugao o loʻo i totonu o le vai. E tuʻu le fagu i le windowsill ma mataʻituina le vai. Aʻo alu ese, e faaopoopoina.

    E tatau ona faʻamautinoa o le fatuga maualalo i totonu o le vai

  2. A mavae sina taimi, o se fasi laau ma ona aʻa ma aʻa o le a amata mai se ogaumu i le vai.

    O se tamai togavao o le a faia i luga o le fatuga pito i lalo o le au

  3. O lenei fatu e seleseleina ma totoina i totonu o se ipu mafolafola e tasi ma se meaʻai mama mama, sina susu ile eleele.

    O le taʻavale ma se vaega o le auʻau e valavala ma faʻafefeteina i tioata

  4. A maeʻa lena, o le isi gaʻo e tuʻuina i totonu o le fagu i vai, toe fai le faagasologa.

Teuteu

O fua o se blackberry leai se aoga, e pei o vine, ua faia i luga o lala o lala o le tausaga talu ai. I le gasologa o le vaitau, o le laau e fai ai fugalaau sui, lea o le a fua mai i le isi taumafanafana e sosoo ai. O laau o le BlackBerry e manaʻomia ni lagolagosua, o ni pou ma se uaea o loʻo tuʻuina i le va oi latou.

O le mamao i le va o pou lata ane e 3 m. Ua toso le uaea i le 4-5 laina, ma tuu 30 cm i le va oi latou. O le laina muamua e maualuga i luga o le eleele e 45 cm.

O pipi Blackberry e tumau i le va o laina o le uaea

Pe a teuteu vine, e fautuaina e le fai togalaau ia e usitai i tulafono nei:

  1. O le faamamaina o le vao e faia i le tautotogo. E oo lava i le taimi o le fulafula o fatugaʻo, ua mamago ma ua le mafai ona onosaia lala o le taumalulu ua aveesea. O le mafiafia o le tipi ua vaeluaina i se fatuga ola. O le teuteu mo le faʻasolosolo o loʻo faia mo laau uma o le togalaau - e le gata mo meaola laiti ma mo tagata matutua.
  2. O le faʻafefeina o vao o le tausaga muamua o le olaga e faalua ona faia: i le tautotogo (ia Me) ma le taumafanafana (ia Iulai). O le teuteuga o le tautotogo e faia i luga o le itu o le itu fou ina ia mafai ai ona faaosofia lo latou tuputupu ae. E faapuupuuina lala i le 5-7 cm Ua teuteuina le seleselega e faapuupuu ai le mama, o lona umi na sili atu i le 0.5 mita. O le lala o le laau e teuteu i le 7-10 cm. I luga o vao laiti i le taumafanafana, ua faʻaumatia uma lālā fou fou i luga o itu, ma e naʻo le 6-8 le sili atu ona tele.

    E seleseleina vaomago faalua i le vaitau: i le tautotogo ma i le ogatotonu o le taumafanafana

  3. I le vao, lea e sili atu ma le 2 tausaga le matutua, i le tautotogo, ua aveesea uma lala mamae, aʻo tumau malosi i le aofai o 4-10 fasi. O gaioiga mai itu e vaeluaina ile 20-40 cm, e maua ai le i ai o le 8 i le 10 fatuga fatu i latou. I le vaitau o le tau vevela, o fanau fou faatoa fananau mai mai aʻa ua gaoia. Sefe na o le tautotogo, lea o le tausaga fou o le a faʻateleina. O lala o le taimi nei e puupuu i le uumi o le 1.6-2 mita. Faatasi ai ma le itiiti o le faʻavaeina o lālā o le tausaga o loʻo i ai nei, o loʻo faʻagasolo ai le soifua maloloina, faʻapouliuli ile lanu i le 2 cm. Ua suia i latou i ni taameni laiti.

Vitio: pe faʻapefea ona saʻo le faapipiiina o se blackberry

Faʻasa

O togalaau Blackberry e faʻafefeteina i le tele o taimi i le vaitau - pe a uma le fugalaau ma i le taimi o le tuputupu ae o fua. O le suasami mulimuli e faia i le maeʻa ona aveeseina o vine. I le taimi lava e tasi, o le eleele i le va o laina ma vao e vaʻaia loloto i le 5-10 cm, pe a uma ona faʻaleleia, faʻafefeteina i se vaega o organics (4-5 cm). Ole televave e maua ai le teteʻe malosi i faʻamaʻi ma meaola faalafua. O se vaega taua o le oti i le taimi o le tau o le tautotogo.

Le faʻatoʻaga o le blackberry besshipnaya i le faʻatoʻaga

Faatasi ai ma faifaatoaga i le Moscow Region, o laʻau tuitui e leai ni vao tuitui e pei o Thornfrey, Loch Ness, ma Thornless Evergreen e fiafia tele. E i ai le maualuga ma le maualuga o le tikeri o le tetee i le taumalulu a Rusia. I le itulagi o Moscou, i le vaitau o le tau malulu, o loʻo maua pea le maualalo o le vevela (i le averesi, i le -11e uiga iC, ae toetoe lava o tausaga uma e i ai pulu - e oʻo atu i -30e uiga iC) O lenei mea leaga e afaina ai le tulaga o laau ma le oʻo mai o le tautotogo ma le seleselega i le lumanaʻi. E ui i le lelei o le taumalulu, o nei ituaiga e manaʻomia le malutaga i le faaiuga o le tautoulu.

Vitio: faʻalauteleina se telefoni feaveai i tuafanua

Faʻateleina o se blackberry blackberry i Siberia

O le iloiloga faapitoa mo le totoina i le Siberia e tatau ona iai ituaiga nei o fualaau e leai se aoga:

  • Polar
  • Thorless Evergreen,
  • Chester Thorless,
  • Chachansk Bestran,
  • Valdo
  • Oregon Thornless.

O le malulu o Siberia e le lelei ona taliaina e nisi o vine vine ma vineberries - Tiberberry, Loganberry, Boysenberry.

Faʻatalanoaina e le Faatoaga

O laʻu togalaau o loʻo i totonu o se vaitafe lolovaia, lauʻeleʻele, lata i se mauga (sisifo o Bashkiria). Ua matou maua uma le malulu mai ia i latou. Ou te le pisa e uiga i le manumalo. O le taumalulu o le taumalulu e--35-39. Afai e te manaʻo ai, o mea uma lava e mafai ona faʻatupulaʻia pe tele, o le a sili atu le manaʻomia o le galuega. Agavam sa tausia mo le 2 tausaga, vao tuitui, fanau, apogaleveleve mite manumalo ... o le tofo o le fou ma mutia. Natchez signaling - pe faapefea ona le manao i na vine, ua matua le aso 17-18, o le tofo e sili ona lelei.

Elvir//forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4856&start=150

I totonu o le Moscow Region, e le gata ina latou taumafai, ae ua uma ona latou tutupu aʻe ma o latou fualaau aina. Ma i le mataupu faavae, e le afaina ia te oe le mea ua tupu: Agaveam poo Natchez, o lau filifiliga lenei. E i ai le tele o ituaiga meaola e sili ona lelei e masani ona maua i se tau malulu. O se mea e tasi le manaʻo e tupu aʻe i latou, o le isi e le manaʻo, e le taumafai, ae taumafai e talanoa e uiga i mea e leai sou manatu. E faigofie lava, o le mea taua o le mafaufau ia oe lava e saʻo oe ae e le o le fuā pe a fai e tuaoi oe togafiti ia Natchez, Arapaho poʻo se isi vaʻaiga vave ma suamalie. Aua e te taumafai, e leai, o loʻo e sau lau agavai ma Agawak, ae e le o le oti i se pomu atomic. Totoina se togavao o Agavam latalata i le pa a le pa, ia taofiofia Natchez latalata ane, fualaau suamalie tele, vave ma suamalie suamalie i lau matata o le faaaliga i le tausaga.

Marina Ufa//forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4856&start=150

E le fetaui lelei le vavalalataina (Thornless Loganberry, Thornless Boysenberry, Buckingham Tabberry). E le tatau ona e fua i se fua tele (latou te le tele ni mea, sei vagana ai Buckingham Tabberry), ae o mea uma lava e matua maeʻa. Buckingham e lelei i tulaga o le gaosiga (maualuga tele mo se vine), matagofie o le matagofie, tele-fruited, ae o le papa e afaina. E leai se mea e mafai ona seleseleina: Thornfrey, Black Satin, Smootstem, Loch Ness, Orkan ... latou te le maua se taimi e selesele ai, ae pe a totōina i se mea maualuga i le la, i luga o le eleele mafanafana, o le fua o fua ua fuaina e mafai ona taua. Soo se ituaiga e manaʻomia ai le malutaga mo le taumalulu.

Yakimov//club.wcb.ru/index.php?showtopic=1928&st=20

BlackBerry Thornfrey o se tasi o ituaiga sili ona manaia, le lelei ma fua tele lea e faigofie ona fetuunaʻi i a tatou malulu malulu. O le au e uliuli i le lanu, tino, atoatoa ona tetee atu i ituaiga o faʻamaʻi eseese. I se tasi nofoaga e mafai ona ola e oʻo atu i le tolusefulu tausaga. Afai e te tausia lelei le togavao, o le a tuʻuina atu e le vao ia aʻa e fa.

Outsider V.//fermer.ru/forum/sadovodstvo/172680

O le totoina o le seleselega e leai ni afaina, ei ai tulaga lelei: o maualuga maualuga, leai o vao tuitui, tausiga faigofie. Afai e manaʻomia pea e Siberia ona suʻe ituaiga eseese o aganuu, ona oʻo lea i le totonugalemu o Rusia o la latou filifiliga e lautele.