Laʻau

O afea e totō ai kelu pe a tupu mai fatu ina ia fuga vave i le vave e mafai ai?

O Cleoma o se fualaau e tasi-pe lua tausaga mai le aiga Cleom. I lenei ituaiga, e tusa ma le 70 ituaiga. I le natura natura, o le fugalaau e tupu i vaega o loʻo i ai se vaʻaiga lelei ma le mafanafana. E talisapaia e fugalaau fugalaau mo se vaʻaiga umi ma le lanu, faʻatasi ma se manogi masani. Ua taʻua e tagata Siamani le fugalaau "vavavevave laau" mo le tele o ituaiga o mea leaga. E manuia lelei le totoina o le laau i le metotia o le fatu, o lea e taua ai le iloa le taimi e toto ai le kelu pe a tupu mai fatu ma le auala e tausia lelei ai laau ina ia maua ai le faʻamavaeina vave o fugalaau.

Meaola ma ituaiga

O ituaiga sili ona faʻalelei o kelu o loʻo faʻapipiʻiina (Cleome Hassleriana) ma faʻamalo (Cleome Spinosa). O i laua uma e sau mai Amerika i Saute, e ese mai na o le lanu o le faʻaleagaina. I le faavae o nei mea, o le tele o ituaiga ma hybrids na fafagaina e ala i le fausiaina.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  • Hellen Campbell - ma fugalaau paʻepaʻe.
  • Rosakenin - faʻaogaina o se paʻu piniki mumu.
  • Pink Queen ma Queen Rose - tu i fafo ma ni piniki piniki o leo eseese.
  • Golden Pink Kyusen - talisapaia mo pupuʻu o le lanumoana lanumoana.
  • Golden Sparkler - o le tele o laʻitiiti samasama samasama e totogo i luga o vao laiti.
  • Violet Queen - o se kopi ma fugalaau lanu violē.
  • Cherry Queen - e faapitoa le lauiloa i le au faifaatoaga mo fugalaau manogi e tusa ma le 30 cm le lautele, e tu i luga o ni laau uumi.
  • Champagne spray - o se uila na faia i luga o le faavae o Hassler Cleome. O tagata taʻitoʻatasi e mita mita-ogalaau faʻatasi ma aʻafiaga o le afa, e aofia ai le tele o le piniki ma le kiona.
  • Sparkler Lavander - O le lanu o fugalaau e lanu viole.

Tuputupuina Kleoma mai fatu: faatonuga mo se amataga

O Cleoma o se fugalaau vevela i soʻo se faʻaaliga, o lea e sili atu le faʻalelei i le malo i saute. Afai e te tuʻuina atu i tulaga talafeagai, ona mafai ai lea ona tupu le totō i se tau mālūlū. O le mafuaaga lea ua tupu ai lenei laau i le fatuina o metotia mai fatu.

Mo le amataina o fai togalaau, ua fautuaina e muamua ona e taumafai e toto laau, ona e taumafai lea e lulu le fatu i le taimi lava e tatala ai le eleele. E mafai foi ona toto le tau i le taumalulu - ia Oketopa-Novema.

Le taimi e totō ai

Pe a filifilia le taimi o le totoina o fatu, e tatau ona manatua i le mafaufau o loʻo latou ola mo se taimi umi. O se faʻalavelave i lenei mea e mautinoa lava le le lelei o itu mai fafo. O le mea lea, i le amataga o le tautotogo o le tautotogo, o le paʻu tele i le vevela i le po e mafai ona afaina tele ai le saite. O vao vao e masani lava ona manumalo i luga o le va o le luluina, lea e le maua ai foi le aafiaga sili i fualaau.

Afai ua e tuai ma taimi ua maeʻa, ona oʻo lea i le vaitau e sosoo ai, o le fugalaau atonu e le o iai.

A faʻapipiʻi meaʻai i le tautotogo, e masani ona tupu le fugalaau i le ogatotonu o Iulai. Faatasi ai ma le totoina o fatu, e mafai ona e fiafia i fugalaau muamua i le amataga o le taumafanafana. Ae o le tulaga lenei e tatau ona amata i le faaiuga o Fepuari poʻo le amataga o Mati. O le totoina o mea totō e faʻatauina i totonu o se faleoloa faʻatau oloa. O le tele o taimi faʻatau atu o le paluga e taʻua o le "Fountain Fountain". Pe a filifilia, e fautuaina e faʻalogo i le taimi o le aoina o fatu. Lelei pe afai e fou. Ona lelei ai lea o le germination.

Lauina

Aʻo leʻi amataina le lūlūina o galuega i le fale, latou te filifilia le pusa talafeagai ma saunia le paluga eleele. O pusa laupapa laiti po o fagu fugalaau e talafeagai. Ua tumu i latou i se tulaga tutoatasi na fai ai palapala mai vaega nei:

  • fanua faʻatoʻaga - 2 vaega;
  • humus - 2 vaega;
  • laʻau oneone - 1 vaega.

O lea e vave ai ona totoina fatu, e faʻamalosia i latou aʻo leʻi faʻamauauina mo le 10-12 itula i soʻo se fofo o se faatupu stimulus (Epin, Zircon). 3-4 faaputuga mafanafana e faaopoopo i le vai inu vevela (300 ml).

O fatu ua saunia ua faʻalauteleina ile eleele i le 1-1.5 cm. Mai i luga, ua ufiufiina i le mea e tasi ma fusi i le fafie. Ufiufi mea totő i le tioata e fatu ai se gaosia o le greenhouse. E foliga mai le totogo pe a mavae le 2 vaiaso.

E faʻapefea ona tausia le tipi

O koneteina ma laau totō o loʻo tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma susulu. Aʻo lei oʻo mai le uluaʻi tupu, ia tausia e masani ona faʻafeinu ma faʻamaʻi (latou tatala le tapuni). Faʻamaua mea totō i lea aso ma lea aso, ae i le faʻalelei. E le tatau ona faʻamago le palapala ile eleele. Mo le puipuia o le puipuia, pe a faʻamaʻaina le toto ma se vaifofo vaivai.

E fautuaina le fausia o se afi moli i le afiafi, aua o le a leai se malamalama ia laau i Fepuari ma Mati.

O le taimi lava e foliga mai ai 2-3 laʻau malosi, e amata ona latou pikiina. O pati masima ipu poo isi pusa pusa e lelei mo lenei faʻamoemoe. E tali atu ma le tiga ia Cleoma i se gaioiga, o lea ia aveese lelei mai le pusa. E fautuaina le puʻeina o aʻa i se paʻu omea. Faʻamaʻoto i latou i laulaʻau paʻu.

Isi togafiti:

  1. Muamua fafaga i le 10-12 aso. Faʻaaogā mea faʻapitoa o meaʻai e faʻaaoga i le afa o le masina. E fautuaina e ave le inumaga e lua taimi e itiiti ifo nai lo le mea na faʻaalia i totonu o faatonuga.
  2. Ua aveese le pito i tua.
  3. Faʻaleleia tele, ae le o se mea e masani ai. Aua neʻi faatagaina le faʻafefeina o vai.

O le mea lea e le tupu ai le laau i le isi itu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i itu eseese i le malamalama.

Tatala le afifi

O le taimi lava e sili atu ai le malolosi o laau toto, e mafai ona e faʻapipiʻi i se fasi fanua i totonu o le togalaau. E filifilia le taimi pe a mausali le tau ma toe faʻafoʻi le tau ma toe foʻi mai pulu malulu. E masani lava ona tupu i le faaiuga o Me - amataga o Iuni. O le nofoaga o loʻo tulaʻi mai ua filifilia lelei lava le malamalama ma puipuia mai le lafo. I le tuufaatasiga o le eleele, kleoma e le o se mea e sili ona faigata, ae e sili ona lelei ma ia lelei ma e le mautonu le siosiomaga.

I le tulaga o le faʻaaogaina o le palapala, e masani lava ona faʻamaʻaina i ni fugalaau fugalaau faapitoa (2 tbsp) ile 1 sq. M) ma le laʻau pepa (1 pakete i le eria lava lea).

O totō e totō saʻo i totonu o ipu e aunoa ma le aveeseina (pe a fai o le totoga sa i totonu o atigipusa pusa po o isi mea e mafai ona faʻaaogaina). O le vao e tu i se mamao e afa mita le tasi mai le isi. O lea, e mafai ona aloese mai le mafiafia i le lumanaʻi, ma o le a sili atu ona mataʻina le fugalaau. A maeʻa ona totoina, e tatau ona faʻapipiʻi ma le faaeteete ia laau ile vaifofo o le humate.

Tausiga tulitatao

I le lumanaʻi, o le tausiga o le kelu e faigofie ma e aofia ai gaoioiga nei.

  • Suavai i fugalaau i lalo o le aʻa ma na o na o vevela aso. Ae ui i lea, latou te le faatagaina le faʻafefeina o vai.
  • Fafagaina e faalua i le masina, lea latou te faʻaaogaina ai mea nei: Fertika-plus poʻo -kombi (40-50 g i le pakete lita e sefulu lita). I le tulaga o le faʻavaivaia, e faʻamamaina ai manu laiti i se vaifofo vai (6-7 g mo le 3 l). A o leʻi fuga le fugalaau o le Zircon, faʻasaʻo le 1 mg i le 1 lita o vai.
  • E vavalalata le aʻa i taimi uma ma vevela vao.
  • E leʻi leva ae muamua muamua ile fulufulu, o le fugalaau fugalaau ua uma ona vavae ese ma ua totoina se togalaau fou ma ni fatu ua filifilia muamua po o ni fatu laau mo le isi tausaga.

A maeʻa fugalaau, ona aoina lea o fatu ina ia vave luluina po o le tautotogo e sosoo ai. O fatu lelei e tatau ona liʻo foliga ma le maualuga o le maualuga i le 1.5 mm. O latou lanu e faalagolago i fugalaau ma e lanu enaena pe samasama. I le puipuia o le fatuina o le tagata lava ia, ua fautuaina e te tuu ato gau i luga o pipi ao le i oo i luma.

I le fesootaʻi atu i se manogi faapitoa, e masani lava ona le mafai ona maʻi maʻi ma e le aafia i iniseti.

O Cleomes o le a avea o se teuteuga matagofie o le togalaau i soo se ituaiga. Latou te ola taʻitoʻatasi pe o se vaega o fatuga eseese mai laau taʻitasi (tapaa, lavater). E tele taimi e faʻaaogaina ai le kelu e fai ai se pa puipui po o se fugalaau fugalaau, ona o ona laʻau uumi.