Laʻau

Fugalaau samoa - o se laau teuteu mo le ola ae i le togalaau

Maofa matagofie, matagofie ma le le puipuia o fugalaau mai aso anamua e faatoilaloina ai loto o tagata. Faʻamamaina le malamalama. Faatasi ai ma la latou fesoasoani o fugalaau ua gaosia, ua teuteuina ai arbors. Bindweed, o se laau le lelei o le aiga o Vyunkov, e fiafia i le alofa faapitoa i le au faifaatoaga.

Tausaga o taloni

O le lauʻeleʻele o le fusifusi o vaʻafia ia o Italia, Sicily ma Aferika i matu sisifo. O le Latina igoa o Convolvulus. O le fuga o le puao e salalau i le va o maa maʻa mago, e ufiufi ai i latou i se kapeta lanu lanu moana ma e taua o se laau vao vela, e numera e tusa ma le 250 ituaiga. Ua umi (mai le 50 cm) le tele o lala totogo. E maua lelei le gaʻo, faigofie ona pipiʻi i luga o laulaʻau, lagolago, afifi i latou i le fausiaina o se masini tele. O le tele o lauolaola faifaipea o se isi uiga lelei lea na paʻu'ū ai le tagata fugalaau lalelei i fugalaau fugalaau. I le tele o tausaga o faʻataʻitaʻiga, na faia ai ni ituaiga eseese fou ma se foliga lanu e le masani ai ma fugalaau lanu eseese o lanu eseese.

Kapeta mama o fugalaau fusi

Fugalaau fugalaau e fiafia tele i fugalaau teuteu mo le togalaau. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e faigofie lava ona tapunia ni fasi uila i luga o le saite, teuteu pito i luga, fausia se puipui. E leai se mea e sili atu ona leaga i le tasi tausaga le matutua i lenei galuega (matou te le o talanoa e uiga i mutia vao, e aofia ai le paʻu papaʻe ma masani ai le fugalaau).

O fugalaau vave o fugalaau e lelei tele i le mamanu o ni laupepa lē tumau, arbors. E tasi e na o le faia o mafaufauga, filifili le ata lanu lanu ma maua se mafiafia matagofie mo le malologa. O se laʻau matagofie e tumu i le lauusiusi e faʻafefeteina i fugalaau matagofie e tatala i le taeao, ma papae, lanu piniki, uila po o le lanu violē. O foliga teuteu o meaʻai, faatasi ai ma lanu susulu o gaʻo ma vae, e sili ona lauiloa.

Faʻataʻitaʻia o faʻailoga ma faʻasalaga faʻapitoa (vine)

Mo le tuʻuina atu, o laʻau faʻapitoa e taua tele le "natura" o teuteu o facades. O iinei e tatau ona e tuʻuina atu se mea e sili ona fiafia i ituaiga o le taumalulu-ituaiga faigata: eseese ituaiga vine (e aofia ai ituaiga aganuu); Saina Wisteria; ampelopsis, feʻaʻei solo. Ona o lo latou gafatia e lalaga ma paranesi, o laau toto e fausia ai se lanu matamata lanumeamata, teuteuina ma le matagofie le terrace (faapaologa, faapaologa).

Fiafia! Vaituloto, auala, ata faasolo o se fale mafanafana o le a matua teuteuina uma lava foliga tutusa: actinidia, wisteria, petiole hydrangea.

Ituaiga o Faatoaga Togalaau

Faʻafiafiaina o le taeao taeao - faʻapipiʻi laau teuteu

E totoina i fugalaau ma fugalaau mo togalaau, o fugalaau fugalaau e fai ai se kapeta lanu lanu felanulanuaʻi. I luga o le faʻaogaina o laupepa - lalaga vaʻa fafo. E faʻaaogaina mo le teuteuina o togalaau papa, tuaoi, taʻavale, faʻatulagaga o togalaau.

Moorish Bindweed (Convolvus sabatius)

Mo le gafatia e fatufatu faʻataʻotoga paʻu, o le fugalaau na manumalo i le ulutala o le aga sili ona mataʻina mo tuʻuga ato ma ato. O laʻau, e faia i laʻau lanu meamata-lanu meamata, e oʻo atu i le afa mita le umi. O fugalaau e foliga mai o le kalama, e masani lava o le lilac, blue po o le ultraine.

Tolu lanu paʻu

Tolu tolu lanu lanu (Convolvulus tricolor)

E tele lona laʻau, e mafai ona tuʻuina atu foliga o se "pulou". E oʻo atu i le maualuga o le 50 cm. O moli e manifinifi, faʻafefeteina i le paʻu o lau oval. Fugalaau lapopoa tetele e iai se pupuʻu puupuu ma o se tafega e oʻo i le 4 cm le lautele. E maua lona igoa ona o le tolu-lanu paʻu: o le kulupu e tu i fafo ma se lanu lanumoana susulu, o le ogatotonu e paʻepaʻe (malamalama), o le pharynx o se lanu o lemoni susulu. Tricolor faʻamalosi le vaʻaia o le laau mai isi ituaiga. E tolu lanu lanu o loʻo tutupu mai fatu e eseese i le vaitau umi o le vaitau (mai aso muamua o le taumafanafana seia oʻo i le amataga o Setema).

Faamatalaga faaopoopo! E faaopoopo i le fomu, e iai isi ituaiga: Krimzon Monarch (faʻatasi ma fugalaau fugalaau); Royal Ensin (fuālaʻau ultramarine ma se faʻamalama auro); Blue Flash (o se vaomatua laʻitiiti ma fugalaau lanumoana). E iai foi la latou fugalaau lanu e tolu-lanu ma e matua manaʻomia lava i totonu o faifaatoaga. Muamua lava, ona o le matagofie o le fausia o vao vavalalata ma fugalaau e le masani ai.

Bindweed (Convolvulus bicuspidatus)

Le faʻaeteete, fale masani. O se malolo na alu ifo i le ogatotonu o Rusia mai Caucasus Mountains. E sili atu le fetolofi nai lo se aʻega maualuga, e pei o se taʻutaʻu auala. E i ai ni laulaau, e tofu i latou uma ma foliga o le aū, ona o le mea e le mafai e le laau ona fausia ai se kapeta lanu moli. Pulu uumi umi, pala, ma fuga lanu piniki e tasi.

Greening a pa puipui ma fusifusia

Faʻapitoa o le totoina o mea faʻapipiʻi

Laʻau faʻamalo - fualaau teuteu teuteu

E oo lava i se tagata e leai se poto masani e mafai ona totō ma totoina se masini taʻitasi. O fatu mo le totoina o fatu e totoina i eleele matala (latou te le fefefe i le kiona) i le afa lona lua o Aperila, poo le tipu i aso muamua o Mati, pe a uma ona tafe i le vai mo le 10-24 itula. O fatu e ufiufi i se fasi manifinifi o le eleele ma faʻapipiʻi faʻapipiʻi. A mavae le 2 vaiaso, ona tulaʻi ai lea o pine. E fafagaina ma fafagaina pe a manaʻomia 1 taimi i le 2 vaiaso ma se vaifofo faʻavaivaia o le faʻamalosi faʻamalosi. Ua faʻamaʻaʻaina, faia i aso uma pallets ma fualaau i le auala mo le 1-2 itula.

O le faʻaleleia i se nofoaga tumau e tupu vave lava pe a maeʻa le kiona, e masani lava i le ogatotonu o Mei. O le mamao i le va o pu e mafai ona tatalia 20-25 cm.

Totoina o fatu i le eleele

Faʻamatalaga taua! I pusa tetele, fugalaau, ato na tautau na totoina na o le 1 laau. Faatasi ai ma le tele o aʻa ua totōina, o le tele o le tuputupu ae e mafua ai le le vave faatamaia o le eleele, le lava o le susu ma le paʻu i le oti mulimuli ane o le fugalaau.

Faiga o togalaau

O le lelei o le eleele e tatau ona gauai atu i ai pe a tutupu ni paʻu i totonu o ipu ma fugalaau (pallets, pusa).

Soo

Weigela laau laʻau - teuteu teuteu o le totoina o le togalaau

O ituaiga uma o fusifusia, e ui lava latou te fiafia e lafoaʻi, o eleele eleele laititi (faatasi ai ma le lava o le lime), ae faigofie lava ona maua aʻa i soo se ituaiga. O le toʻatele oi latou, i se tulaga lautele, e le o faʻamalosi i le manava, ma o lea e mafai ai ona ola e oʻo lava i le vaega omea. Lafoaʻiina, faʻasao e manaʻomia, ae le talafeagai.

Malamalama

Latou te fiafia i nofoaga tatala ma lelei. Alalaupapa o le auala o se fugalaau lea e mafai ona gafatia lelei e oʻo lava i taimi ogaoga o le lāmala i luga o le eleele ma le la e le faʻaleagaina.

Faʻasa

O le susulu tele o le susu e mafai ona aʻafia ai le tuputupu aʻe o le vegetative ma le faʻasaina o le fugaina, o lea e le masani ona faʻafeinuina. Mea uma e manaʻomia se fuataga, e tele e faalagolago i tulaga tau fesuiaiga. Afai i se taimi vevela o le togalaau e seasea lava, ae e tele lava le suavai, o le a fiafia le mata i le totoina vave. O se tala e matua ese lava ma le pateta ua fusifusia - o le eleele e tatau ona siaki i lea taimi ma lea vai ma faʻafeinu pe a manaʻomia. Sili atu i le afiafi po o le taeao.

Laʻei pito sili

O luga o laei ma le veleina e faia pe'ā manaʻomia. I luga o le laei pito i luga o laau matutua, e mafai ona faʻaaogaina le apa.

Teuteu

Ia faʻatinoina i le tele o le tuputupu ae, pe afai e afaina ai le laau, poʻo le faʻatulagaina o agaifanua faʻatusa.

O le a le mea e fefe ai le laau?

O le laau e puipuia i le tele o faʻamaʻi. Mai lea taimi i lea taimi, e afaina ai paʻu i paʻu paʻu, po o aphids e nonofo ai. I le tulaga muamua, o le togafitiga e togafitia i fomaʻi, i le lona lua - faatasi ai ma fofo e faavae i le tino. A le o lea, o le a totogo vaivai le laau. O ituaiga uma o fusifusi faaletausaga eseese e malulu, ae o le vevela. O le tele o fuālaʻau e faʻaauau mai le amataga o Iuni e oʻo i le autumn. E naʻo le taimi lena e manaʻomia ai le tele o le gauai (aemaise lava ituaiga mea teuteu): faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o meaʻai ma le talafeagai, faʻafefiloi o le suavai, o lo latou tuputupu aʻe e faʻalautele.

Faʻamatalaga taua! Afai e fuafua e toto se fale taʻalo taʻitasi i le tausaga e sosoo ai, latou teliina ma le totoʻa, tipi le lau, ma tuʻu 15-20 cm, totō i totonu o se ulo. Taofi i le fale, i le potu vevela 12-15 i luga o le zero.

Tausaga taʻitasi i totonu o ato tautau

Faʻavasegaina o togalaau manaia

O fugalaau matagofie uma, faapea foi ma tausaga, e vaevaeina e tusa ai ma le auala o le faapipiiina i le tele o lagolago. O loʻo i ai ni agaifanua o aʻea o loʻo pipii i matau poʻo ipu faʻafefeteina, taʻavale, feʻaveaʻi, ma e aunoa ma se antennae.

Pe a totoina i vaega, o latou fetaui ma isi togalaau aina, o latou uiga e ono aafia i meaola faalafua e tasi, ma faamaʻi e tatau ona amanaia. O lenei auala e mafai ai ona e aloese mai le leiloa o nisi laau i le taimi e tasi.

Ituaiga ituaiga taloni

O fualaau totō uma e foliga mai e le mafaatusalia, e mafai ona suia soʻo se itu e le o amanaʻia. E leai ni faʻasalalauga faʻapitoa:

  • Actinidia (Actinidia Colomict, Actinidia Polygamum) e le gata ina avea o se teuteuga o le togalaau, ae e maua ai foi se fua. Mo lenei mea, e 2 laau toto ua totoina: tane ma le fafine. Aganuʻu e manaʻomia le lagolago: se vaʻavaʻa, solo, ma isi. Lagona tele i nofoaga matala matala, e fiafia tele i le suavai.
  • Ampelopsis o se uila umi e aʻea i luga ma se vao. Laʻau matagofie, faʻatasi ma lau-lapopoa o laʻau ma vine. O le matagofie o le aganuu e maua ai le lanu eseese o le fua. E manaia mo le teuteuina o fao ma vaʻa.
  • Tusia vine o teineiti: Vicha, Henry, Himalayan, Thompson - fesoasoani pito sili i tagata mamanu i pa o fanua, fausia o ni atigi, teuteu facades. O le lalagaina o pa puipui malolosi o lona aoga sili lea.
  • O Wisteria Floribunda ma Saina Wisteria ua taʻua o vine e sili ona matagofie. O ituaiga uma e lua e sili atu ona susulu, ae puipuia lelei mai le matagi. Latou te fiafia i le faʻafeinu vai masani, tali lelei i le faʻasusuina vaivai o le eleele ma le le mautonu. O le matagofie o le mafanafana e le talia toleniga i le ogatotonu o Rusia (latou te manaʻomia le ufiufi).
  • Hydrangea Petiole. E le feteenaʻi ma talitonuga masani, e le o se vaomatua, ae o se loka. E ola lelei i nofoaga matala matala, e masani ai i se pisi o itula.
  • O mea faʻapipiʻi laupapa (lapotopoto-aʻeʻaʻeʻaʻe aʻeaʻe) o se fale matagofie matagofie e le manaʻomia ai se tausiga.
  • Dioscorea Caucasian. Faatasi ai ma le fesoasoani a se aulelei matagofie, ae sili ona vevela ma faigata, e teuteu e le au tusiata i fafo ia faasitepu i fafo. E fiafia tele Loach i nofoaga lelei, e manaʻomia le suāuʻu talafeagai.

Laʻeiina o mea e tatala ai avanoa

  • BlackBerry E sili ona faʻaaogaina le laau e teuteu ai le mea e lata i le nofoaga. O loʻo i ai ni vaovao spiky e tausia ma taulimaina faigata.
  • Honeysuckle. Toeitiiti lava o ona ituaiga uma o loʻo faʻavasegaina e pei o teuteu. E tupu tele i luga o eleele palapala, e sili ai le lelei o le eleele ma le humus. Manaomia le tele o faʻamafa.
  • Kirkazon, e iai laulaʻau lapopoa, e talafeagai mo le fatuina o "tapuni lanumeamata" i vaega tetele. O le laau e le lelei, faʻafefe o le lauʻeleʻele, tupu faʻafuaseʻi i le paolo ma le malulu, ae le talia toleniga.
  • O Schisandra e lauiloa mo ona togafitiga faafomai. O sasa e manaʻomia le moli lelei, ma o le eletise e manaʻomia le puipuiga mai le susulu o le la ma e manaʻomia ai le faʻamautu mamafa.

Clematis o se teuteuga o fao

  • Lemonos (Clematis) ma o latou totoga - o laʻau faʻafiafia matagofie - tagata e fiafia i ai, ma tagata faʻatau, ma tagata e faia fausaga. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o tusiata teuteu koluma, fatuina ni fatuga tutasi tulaga ese.
  • Ivy o se tagata malosi malosi. Na o le toe foi mai o le laau o le manaomia lea o se mea e lava le malosi e avea o se lagolago.
  • Laʻau oso. E leai se mea e tatau ona talanoa e uiga i lo latou matagofie ma le manogi. E tele ituaiga meaola, ma le tele o lanu eseese, o foliga ma le tele o tumutumu ma inflorescences.
  • E mafai e Fallopia ona faʻamalosi se nofoaga tele i sina taimi puupuu ma faʻafiafia.

Faʻamatalaga taua! O nisi o ituaiga o mea faʻapitoa ma tausaga faʻaletausaga e afaina ai. I tafatafa ane oi latou, ua matua solia le totoina o fualaau faisua ma le totoina o fua. O le mea oona, faʻatasi ai ma laʻau paʻu ma mea vaivai ua vaivai, o le a mautinoa lava e oʻo i totonu o le eleele e aʻafia ai.

O fugalaau taʻi tausaga taʻitasi e sili atu ona le lelei i le tausiga. O se vaega o vailaʻau o togalaau, e ese mai ai, e iloga i lo latou faitioina. Ae o le taunuuga o le galue e manaia i taimi uma: o se togalaau palataiso o vine ma 'eseʻese motuʻese, lea o fugalaau fugalaau o tagata autu ia.