Laʻau

Hydrangea Kyushu (Hydrangea Paniculata Kyushu) - faʻamatalaga

O Hydrangea Kiusu o le a faʻamalieina le fai togalaau faʻatasi ma lona fugalaau ma teuteu le togalaau. O lenei laau toto ma ona fugalaau sinasina, e aoina mai i ni mea e foliga mai i le kesi, lea e foliga matagofie ma felelei agai i se tala o lanu lanumeamata. E fuga mai le fugalaau ma manogi i le vaitau o le taumafanafana, ma latou mananao ai e faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua. E sili atu i le hydrangea Kiusu o le a taʻuina atu ia te ia.

O Hydrangea o se tasi o vao ua leva ona lauiloa talu mai anamua. O loʻo taʻua i faamaumauga o faʻasalaga anamua i Iapani, Asia, Amerika, ma Saina.

Hydrangea Kiusu e teuteuina le togalaau ma ona fugalaau matagofie

O lenei ituaiga o loʻo taʻua o le palatic hydrangea Kiushu poʻo le hydrangea Iapani. I atunuu Asia, o le togavao ua taua o Kyushu Ajisai. Na oʻo atu le laau i Europa, faafetai i le fomai Philip Franz von Siebold i le 1829.

O le togavao o loʻo i ai se foliga muamua ma foliga mai e tolu mita le maualuga. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona fausia se laau e faʻapipiʻi. O faʻaleleia ma le matagofie o le laau e aliali mai ina ua mavae le tele o tausaga o le tuputupu aʻe.

Taua! E mafai ona fausia se pale o se vaomatua i luga o se laau e tolu tausaga le matua.

Hydrangea Diamond Rouge (Hydrangea Paniculata Diamant Rouge) - faʻamatalaga

O lenei laau afu e mai i le panicled hydrangea. E le gata i lea, o se mea taua. Soo se ituaiga palapala sei vagana ai oneone e talafeagai mo lona totoina. Mo le atinaʻe lelei o le hydrangea, o le palapala e tatau ona faʻamalolo ma faʻamago i le taimi lava e tasi. O lau laau e sili ona lelei, o loo i ai i le paolo po o le malu malu. Ae afai e tupu i se laufanua avanoa, o le vao e leai sona tofo.

E ese le vavao o le hydrangea mai ona aiga i faailoga nei:

  1. O le aʻa o se vaomatua matua e sili atu lona lapoa nai lo le pale, aʻo iai i le polo pito i luga.
  2. Vavave saʻo laʻau a Hydrangea, ia i ai se lanu mumu-lanu enaena o le paʻu. O le maualuga o le pale e ono oʻo i le tolu mita.
  3. Lanu lanu meamata lanu mumu lanu mumu ma se foliga ellipse.
  4. Fugalaau paʻepaʻe ma se manogi malosi, e aoina i mea e le i ai i le foliga o se kesi e oʻo i le tolu senitimita le maualuga. E sili atu le pau, latou te suia o la lanu i sina lanu piniki.
  5. I le mea o se fugalaau tele, o se atigipusa ua fausia, tolu millimeta le tele, ma le tele o fatu.
  6. Hydrangea e faʻalauteleina e fatu ma tipi.
  7. E faʻasaina e le laau ni fulu malulu ma sina susu susu.
Hydrangea Pastelgreen (Hydrangea Paniculata Pastelgreen)

O le totoina o le fagu pe a uma ona faʻatau i totonu o le eleele avanoa e tatau ona faia naʻo le tautotogo. O le lalolagi e tatau ona lelei ma vevela. I le itu i saute o Rusia, e mafai ona gaosia se laau e le gata i le tautotogo, ae faapea foi i le autumn. Mo le totoina o le autumn, e taua le ave o se laau totō ma aʻafia lelei. Afai e laiti le totogo, ona totoina lea i na o le tautotogo.

E na o le malosi o laau toto e mafai ona totō i le autumn

Mea e te manaʻomia mo le tulaʻi

Ina ia mafai e le hydrangea ona faʻaauau ma atiaʻe lelei, muamua lava, e tatau ona e saunia lelei le eleele. Faia lenei mea muamua, e taʻua o le vaiaso aʻo lei tulaʻi. Ua faia lenei mea ina ia mafai ai e le eleele ona sosolo atoa. Latou teli se pu e fa sefulu inisi le loloto, e afa mita le lautele ma ono onisi le umi. I totonu o le pu sauni e tatau ona e tuʻu:

  • alavai, lea e faʻalauteleina ai le kele, maʻa mafiafia po o fasi piliki e faʻaaogaina;
  • superphosphate;
  • fertilizers o lo oi ai le pasela;
  • i le noatia ma le fai fuafua i le totoina o otaota i le tautotogo, e faʻaaogaina fugalaʻau o loʻo aofia ai le suka;
  • E tatau ona faʻaaoga peat e faʻamalolo le palapala;
  • Ua ave le humus mai fugalaʻau.

Afai i luga o le laupepa o loʻo fuafua ai le totoina o le oneone, o le eleele oneone, e fautuaina e tuʻu se laulau eleʻele.

Taua! Pe a totoina le hydrangea ua paʻu Kyushu, e leai se mea e tatau ona e faʻaaogaina ai le povi povi poʻo le faʻaaogaina o le lime i le palapala, talu ai latou te aʻafia le aʻafia o le fatu, lea o le ai ai se aafiaga leaga i le fugalaau, ma o le a mafua ai ona oti.

Filifilia se nofoaga e fau ai

Hydrangea Quichy e fiafia i le tele o le malamalama, aʻo le mea e lamatia mo ia e alu saʻo i le la. I lalo o nei tulaga, o le palapala e vave ona pala, lea e aʻafia ai le soifua maloloina o le vao.

O se ata malulu e le talafeagai foi mo le atinaʻeina o le hydrangea, talu mai lenei tulaga e le mafai ona e faatali mo foliga mai o fugalaau. E faavae i nei lapataiga, pe a filifilia se nofoa, e amanaia e faapea:

  • hydrangea e alofa i le tele o le malamalama, o lona uiga o le aso mo lea mea e tatau ona sili atu i le sefululua itula;
  • e faasaina le toto o laau i tafatafa o laau, aua o le a latou tauva mo vai ma elemene aoga;
  • o lala o le laau e matua leaga tele, o lea e tatau ai ona e totoina i se nofoaga malulu lea o le a puipuia mai matagi ma tusi.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

O le togalaau o Hydrangea e faia i ni auala se tolu:

  • nofo toatasi;
  • e pei o se pa;
  • i se ala masani.

Ina ia mafai ona totō Kyushu hydrangea i se tasi o nei auala, e tatau ona e pipii saʻo i le va o fatu toto:

  1. Mo se auala e tasi e totō ai, o le lua eliina mamao mai le tasi ma le tasi ma le afa mita.
  2. Mo pa, o lua e eli i se mamao o le fitusefulu po o le ivasefulu senetimita.
  3. Afai e te faʻaaogaina se faʻataʻitaʻiga, o le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo ma le lua mita.

O laau e le itiiti ifo ma le tolu tausaga e mafai ona totō i se nofoaga tumau.

I le faagasologa o le totoina, e tatau ai ona tipi pito o aʻa. O lenei faiga o le a avea o se mea e faaosofia ai le ola tuputupu ae ma atinae. E le gata i lea, pe a totoina se fugalaau i le tautotogo, e vavae ese ai moli laiti, ma totoe ai na o le tolu pe fa le taamilosaga.

I le totoina o mea, e tatau ona e fusi le ua i le loloto e lua i le tolu senetimita. A maeʻa ona faʻafefe le aʻa o le aʻa, faʻapipiʻiina le palapala, ma o le ua o le a iai i le taumatau mai luga. E tatau ona mulimulitaʻi le aʻa aʻa. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga mea nei:

  • peat;
  • fafie laau;
  • nila;
  • paʻu o se pati;
  • le vaomago.

O le mulch layer e tatau ona itiiti ifo ma le sefulu senetimita.

Vaʻaia Kiushi

Hydrangea e faʻalauteleina i ni auala se tolu:

  • fatu;
  • toso;
  • lafoaʻi.
Hydrangea Sunday Freise (Hydrangea Paniculata Sundae Fraise) - faʻamatalaga

Ina ia mafai ona maua ni mea fou mai se tasi togavao, e taua le iloa pe faʻapefea ona faʻaleleia lelei le laau i auiliiliga.

Laʻau

Mo otaota, e tatau ai ona ave ni taameni laiti, lea e tatau ona tele ni pulupulu. Latou te manaʻomia le tuʻuina i totonu o se ipu ua tumu i le vai mo le aʻafia. Seiloga ua aliali mai ni aʻa laiti, e totoina laʻau i le eleele ua saunia.

E mafai ona totō saʻo laau i le palapala. Mo lenei metotia, ua fautuaina e aveese nai laititi maualalo ma tipi le afa o totoe. E talafeagai le ufiufi o le fua i se ipu tioata e faia ai ni lauʻeleʻele mo ia. A oʻo mai aʻa i luga o le au, e aveese le fagu. I le faagasologa o le aʻa, e tatau ona faʻaauau pea ona faʻaoga le laau. E le gata i lea, e le tatau ona e galo e uiga i le fafaga.

Fatuina o fatu

Mo le lūlūina o fatu, e tatau muamua ona e saunia le palapala. Ina ia faia lenei mea, ave i le fua faatatau o le 4: 2: 1 fanua, peʻa ma oneone. Ona faʻafefiloi lea o le faʻafefiloi ma lūlū fatu. E faʻasusu i se vaega itiiti o le faʻafefiloi o totoe ma faʻafeinu i le vai mafanafana. A maeʻa lena, ona ufiufiina lea o le va o le fuālaʻau i le ufiufiina o ata e fai ai ni lauʻeleʻele.

I le faagasologa o le fatuina o fatu, e tatau ona faʻaleleia pea le eleele. O fualaau muamua e faatoa aliali mai pe a mavae le masina ma le afa. O le taimi lava e tupu ai le cotyledon, e tatau ona suamalie laau toto. E tatau ona faia le toe faʻaleleia i le laasaga o le tolu pe fa lau. O le vaitau lea e tatau ai ona totoina totogo i ni ipu laiti.

Ina ia tipiina aʻa, ona latou ufiufi lea e fai ai tulaga talafeagai

A maeʻa lenei mea, e tatau ona ave i fafo le fualaau aina i le fanua e faʻaita ai. I le faagasologa o le faigata, e tatau ona aloese mai tusi, ma e le tatau ona tuʻu ni ipu i luga o le la. O le mea lea, e tatau ona tupu le laau mo le lua tausaga. A maeʻa lena, o le fugalaau e totoina i le laufanua. E na o le tolu-tausaga le matua e mafai ona totoina i se nofoaga e filifilia mo lona tuputupu ae pea ma lona alualu i luma.

Ina ia mafai e le hydrangea ona lagona le lelei, galue malosi ma olaola, e tatau ona usitaia tulafono o togafitiga.

Tulaga faʻatau

Mo le vao, e taua tele le susu o le palapala, aʻo faʻamautinoa e leai se vai e faʻapupula i tafatafa o le aʻa ma e le faʻafefe ai le pala o aʻa. E le gata i lea, o le palapala i lalo o le hydrangea e le tatau ona mago. O lenei mea leaga e afaina ai le soifua maloloina o le vao. O le faʻasalaga e faia i le faʻalelei, ae i le taimi lava e tasi i taimi uma. Vai le fugalaau i le taeao, e fesoasoani e faʻamautinoa ai e le vave faʻavave le susu, ma e le mu ai le laau.

Tip. Ina ia tumau le umi o le susu i totonu o le vaega o loʻo i lalo o le vao, e faʻaaogaina e le fai togalaau mulch.

Laʻei pito sili

I le avea ai o se ofutino pito i luga mo le hydrangea, e faʻaaogaina ai se falaoamata lanumeamata, mullein ma mineral fertilizers. E fafagaina le laau i le tasi taimi i le afa masina.

Taua! E leai se mea e tatau ona faʻailoa mai ai le falaoamata, o le eleele ma le penisina e tatau ona aumai i totonu o le aʻa o Kiusu. O nei vaega e mafai ona fasi fasia.

I le taimi o le fuga

I le vaitau o le fugalaau, e tatau ona masani ona vele le eleele i le sone basal ma le timu. O le faafaigofieina o le galuega o le a fesoasoani i le mulumulu.

I le taimi malologa

Ina ia mafai e le laau ona fuga sili ona manogi ma manogi, o le teuteuga ua faia. O le tele o taimi, o lenei faiga e faia i le autumn. O le teuteuga o le tautotogo e faia aʻo lei amata ona aliali laulaau i luga o le laau.

Sauniga o le taumalulu

I le latalata i le taumalulu, e tatau ona taofi malie le fafagaina o le vao o le hydrangea. I le tautoulu, taofi le suāvai. A o leʻi amataina le taumalulu, ua vavae ese le laau ma faʻapipiʻi lona aʻa. Vaovao tuai vaovao mo le taumalulu ma laʻau mago ma lālā. E tatau ona afifi le tamaititi i le agrofibre ma faʻafefiloi.

Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, faʻapipiʻi le laau o le hydrangea

<

E manaʻomia e faifaatoaga ia hydrangea ina ia manogi i lona tino. I le mulimulitai i tulafono uma o le tausiga, e mafai ona e faamemelo i fugalaau lush o le laau.