Laʻau

Laʻu falaoa - o fea e tupu ai ma pe aisea e valaʻau ai

O se laau laʻau e taʻua o le ulu ulu fua e le masani ai. E lapopoʻa tele ma suamalie, ae i le taimi e tasi, pe a kuka, latou te suia atoa lo latou tofo. O le laau e taua foi o le manuki breadfruit. Masalo na fiafia foi manuki i nei fualaau aina, ae ua lauiloa o tagata Initia a le Polynesian na muamua latou faaaogaina nai lo le falaoa.

Pelu poʻo le ulu

O le falaoa i se isi auala e mafai foi ona taʻua o le ulu. O le laau e tupuga mai i le aiga mulberry ma tupu aʻe i totonu o vailaʻau. Na matou aʻoaʻo e faʻaaoga mo se taimi umi, ma o lenei ua i ai se faʻalauteleina o le salalau atu o fafo i le salafa o le lalolagi.

Lafumanu

Aisea ua valaauina ai

I le pito i tua o le seneturi lona 17, o ituaiga i Polynesia na faʻaaogaina le ulu nai lo le falaoa. Ina ua amata le oge tele i Jamaica, na filifili le au pulega a le atunuu e faatupuina le ulu i le atunuu atoa.

O le faletua iloga "Bounty" na auina mai ma lenei galuega i le motu o Tahiti, mai le mea e tatau ona utaina ai e le 'au le fualaau o le laau. Ae ui i lea, na le manuia le poloketi, ua oso i luga se osofaiga, ma e lei taunuu le vaa i lona taunuuga.

Na i ai i le mavae ai o nei mea tutupu, na muamua taʻua ai le laau o le "falaoa".

Pelu falaoa

Lanu samasama-lanu enaena tele, e mamafa le mamafa o le 3 kilokalama i le tasi, e pei o pea lapoa ma oʻo atu i le 30 centimita le umi.

Fualaau o le Jackfruit

I totonu o le fua o le tino paʻepaʻe mama, o ponaivi foi e papaʻe. E tasi le laau e mafai ona fua mai i le 200 fua mo le vaitau atoa. E aina fua i fua eseese.

O fua o fualaau aina e lelei tele: e mafai ona taoina, vela pe faʻagogo i foliga o fusi. Punipa, panikeke ma pusi ua saunia mai la latou pusa.

Faʻalogo! E mafai e le laau ona fua mai e aunoa ma le faalavelaveina mo le 9 masina sosoo.

Faamatalaga o le tofo o le ulu

O le tofo o le ulu ulu e matua suamalie lava, e manatuaina ai se kulimi suamalie suamalie ma faʻi.

Ae o fualaau suamalie suamalie e pei o palu masani masani tao tao.

O fea e tupu ai le ulu

O Jackfruit e tupu i vaovao o Aferika i Sasaʻe, Asia i Sasae, ma Filipaina. E le maua i Initia, o se mea e sili ona lauiloa ma taua. Ae ui i lea, ua manatu le au saienitisi o Niu Kini e avea ma nofoaga fanau mai o le ulu.

O le a le foliga o le ulu?

O le falaoa o se laau ola tele ma fualaau lapoa tele ma pear.

O le laau e maualuga tele, i le natura natura e oʻo i le 25 mita le maualuga. O foliga vaaia e pei o se oak, ma se paʻu lamolemole o le lanu uliuli. O paranesi e mafai ona mamafa pe manifinifi, i ona pito o loʻo i ai se laupepa e pei o laupepa. O laulaau e eseese foliga: o pusi laʻau tuai ua mausali, ma ua vavaeina tamaiti.

Faʻalogo lelei! Faʻalagolago i le vaega o le tuputupu ae, atonu o le a ola le laʻau poʻo le leiloloa o laʻau i le taimi o le pau i le tautoulu.

E faʻafefea ona tupu se ulu mai se maa i le fale

Ina ia totoina le ulu i le fale, e taua tele le tausisia o vai inu ma tausia pea le maualuga o le susu. O se vaomatua e le fiafia i le maualuga ma le vevela tulaga. O le faʻaitiitia o le vevela ma le malulu e afaina ai foi i le ola maloloina. I le itu i matu o Rusia ma Siberia, o le a le mauaa le aʻa ma o le a le tupu.

Money Tree - le igoa faasaienisi ma le mea e tupu ai

E sili atu ona lelei le totoina o le ulu i se kapoti faapitoa e taʻua "Growbox". O le fausaga e le masani ai-e igoa o se tamai fale lauʻeleʻele, faʻatasi ai ma tulaga lelei mo le tupu aʻe o laau toto. O le a laveaiina le tele o le taimi ma faafaigofie le tausiga.

Tuputupuina o le ulu mai fatu

O le faʻamatalaga pe faapefea ona ola le ulu i le fale mai fatu e le mafai ona taʻua o faigata, pei o le faagasologa o le tuputupu ae.

Faʻalogo! Muamua e tatau ona e aveese mai fatu mai le fua ma tuu i totonu o le vai mo le aso e tasi. Tasi le fatu e tasi i le loloto e le sili atu ma le 3 inisi sima i totonu o se tamai fagu. A maeʻa lena, o le palapala i totonu o ipu uma e fafaga laitiiti ma tuu i totonu o se potu ma le vevela e le silia ma le 26 tikeri.

E tatau ona fufuluina pea le palapala i totonu o ipu. A vave ona aliali mai lau laʻau i luga o le ogalaau, ona totoina lea o fatu laau i totonu o pusa tele.

Laʻau kuka

Toto ma tausia se fatu i totonu o se fagu

Pe a faʻapipiʻi laau i totonu o koneteina fou, e taua le faʻaauau ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina le aʻa. Kili se pu e faavae i le maualuga o aʻa. Faʻapipiʻi le togavao i totonu o le lua ma faʻatumu i le eleele.

Aiseā e le tupu ai le ola o le laau, o le laau-pei, o le lau-lau lapopoa

O le fua mo le totoina e sili atu ona lelei le faʻatau i faleoloa faapitoa. E mafai ona e kukaina oe lava e ala i le faʻafefiloi o laufanua lafulemu faatasi ai ma sina vaega ole faapalaga ma le oneone. Ina ia mafai e le togavao ona tupu ma ola vave, e tatau ona faʻafeinu ma faʻafefe i taimi uma.

Taua! Aua le faʻafefeina i le ea ma faʻatagaina ni pepa malosi.

I le taimi o le fuga, e tatau ona faia ma le lima le palota. O le mafuaaga o le mafuaʻaga o le laau e le o se nofoaga. I le siosiomaga faalenatura, o le laau e eleelea e iniseti, lea e taua o manulele apaau ma e le maua i totonu o vaitau ogatotonu. O se tamai pulupulu lautele e aoina mai le pollen ma tufatufa atu i luga o fugalaau na aoina i le pulumu.

A maeʻa le ono masina o lona tuputupu aʻe ola, e manaʻomia e le vao ni teuteuga e fai ai se pale. E manaʻomia ina ia taofia ai le tuputupu ae o tipu, a leai o le a le mafai ona fausia le laau ma e le mafai ona fuga ma fua mai.

O tulaga talafeagai mo le alualu i luma alualu i luma o le ulu i le fale

Lemon - pe faapefea ona ola ma ola lemoni
<

E le faigata ona tupu le ulu, o le mea autu o le fatuina ma le tausia o tulaga talafeagai:

  • eleele lafulemu ma lafoaʻi;
  • vevela e le itiiti ifo i le 5 tikeri ma e le sili atu i lo le 35 tikeri;
  • maualuga maualuga;
  • fufulu eleele tumau.

O tulaga lelei o le a faatelevaveina ai le ulu o le ulu

<

O le taimi lava e ola ai le vao, e tatau ona faʻafeiloaʻi i ni potopotoga sili atu. Afai e te le toe faʻapipiʻiina i le taimi, o le tuputupu aʻe e taofi, o le vaega eleele e paʻu ma mou.

O ia faailoga e masani ona fenumiai ma fai togalaau, ma latou te le malamalama pe aisea e le tupu ai le laau. O aʻa e amata ona taʻavale i luga o le eleele, ma e faigata, e leai se mea e maua ai e le laau se meaʻai.

Igoa o se laau o le falaoa e mafai ona ola i latū latū. E ui i le mea moni o lona seleselega o le a le mauoa e pei ona i ai i le fale, e mafai ona fiafia i fualaau suamalie ma maloloina e toetoe o le tausaga atoa.