Laʻau

Fertilizing o fualaau aina ma laau afu i le tautotogo ma le faʻaleleia o le eleele

Fertilizing o fualaau aina ma laau afu i le tautotogo o le vaega sili lea ona taua o tausiga, talu mai le matagofie, tuputupu ae ma le gaosiga e faalagolago i ai. E tele naua mea e faʻaaogaina ai le eleele, e pei ona latou manaʻomia le taumafa i tausaga taʻitasi. O le mafuaʻaga lenei e taua ai le fafagaina o fualaau aina e faʻaaoga ai mea faʻapitoa. O le aofaʻiga manaʻomia ole vaega o meaʻai i totonu o le palapala, o le ki lea i le tele o fuālaʻau ma le tele o fua. O le faʻaaogaina vave o le faʻamalosiina o le a faʻamalosia ai laau, faʻapea foi ma le puipuia mai faʻamaʻi.

Ituaiga o fomaʻi, o latou aʻafiaga

A oʻo mai le tautotogo ma oʻo mai le vevela o le ea, i totonu o togavao uma ma laau o le togavao e sili atu le malosi, o le mea lea, o le vaitaimi lenei o le tausaga latou te manaʻomia ai meaʻai sili atu. I le avea ai o se tulafono, mo le fafagaina o meaola e faʻaaoga ai nei ituaiga o mea faʻamaʻi:

  • Minerale
  • Organic

Fuga i le taga

Organic

O faʻamafanafanaga faʻale-natura ei ai sona aafiaga taua i le tuputupu ae malosi ma le atinaʻe lelei o laau toto. E aofia ai:

  • Manure;
  • Manulele manu;
  • Peat;
  • Sawdust;
  • Ituata (o le lanu lanumeamata o mutia masani e salalau i le eleele);
  • Compost (ituaiga mea uma e pala).

O le faʻamaina o laau ma vao i le tautotogo ma le faʻaaogaina o organics e faʻatagaina ai oe e faʻatamaoaigaina le eleele ma meaʻai eseese e taua tele mo laau totō. Organics e tuʻuina atu le tele o le carbon dioxide ma tuʻuina atu ai faʻatoʻaga faʻamaʻi meaai.

O se uiga iloga o organics o se aafiaga umi ma e le afaina i luga o le palapala seia oo i le lima tausaga. I le faʻaopoopoga, o mea faʻalapotopotoga e faʻateleina ai le gaioiga ma le numera o meaola ninii i le lalolagi ma o se mea lelei mo latou.

Fertilizing le eleele ma ou lima

Faʻatasi foi ma le fesoasoani a le laʻei mea pito i luga e mafai ona e:

  • Faʻamuʻu le eleele ma le humus;
  • Le faʻaleleia o meatotino o le absorption ma faʻaleleia le fausaga o le palapala;
  • Faʻateleina le aofaʻi o mea e ola ai le tuputupu aʻe (toin, heteroauxin, gibberellin) i le eleele;
  • Le faʻaleleia o le vai, mea vevela ma le ea o le palapala.

O le faapalaga mai vaega o vailaʻau o loʻo i ai se siosiomaga alkaline; pe a faʻaofiina i totonu o le eleele, e mafai ona faʻaitiitia le eletise palapala ma mafai ona puipuia laau mai faʻamaʻi mafai.

Laʻau faʻamalaʻau - humus i se uila

Minerale

O faʻamalaʻau o minerale o fomaʻi fomaʻi na faia e ala i auala faʻaogaina. E faigofie ma vave faʻatusatusa e laau, pe a fai e le saʻo le filifilia, o le faʻaaogaina o ia fomaʻi e ono faʻaosoina ai foliga o faʻamaʻi poʻo le oti foi o laau toto. Faʻalagolago i le tuufaatasiga, o faʻafitauli o minerale o:

  • Nitrogen
  • Phosphoric;
  • Palu.

Nitrogen

Nisrogen fertilizers ei ai sona aafiaga taua i luga o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau toto, saofaga i le tuputupu ae o le laumei lanumeamata, faateleina le gaosiga ma faaleleia le lelei o fua. O le le lava o le eletise i le palapala o le a taʻitaʻia ai fugalaau ma ua uma ona fuaina.

Phosphoric

O fuālaʻau e aofia ai fertilizing e faʻamalosia le aʻa, fesoasoani e faʻafeteina le tetee a le fale i le vevela o le ea, faʻaleleia le lelei ma le tofo o fua.

Palu

Latou te faʻateleina le gaosiga o oloa, faateleina le faʻafetaui i fesuiaiga i le vevela o le ea ma mala. Ole taimi faʻatatau ole faʻaaogaina ole kapas fertilizer e faʻaleleia ai le tuputupu ae lelei ma fualaau aina.

Mineral fertilizing - fulufulu ma le mea e teu ai

O le a le taimi ma le auala e faʻafefe ai le togalaau i le tautotogo

Ina ia aloese mai le fenumiai, o le a, o le a ma pe o le a le tele o ofu e sili ona lelei e fai, e aoga le pipii atu i se taimi faapitoa.

Fertilizing nitrogen ia Mati

Vaʻaia o laau i le tautotogo, metotia o le faapipiiina o laau fua mo le amataga

O togalaau aina e amata ona fafaga i le amataga o le tautotogo, i le amataga o Mati. I le oʻo mai o le tautotogo, o laau toto o loʻo matua manaomia tele le gaʻo. E taua le mafaufau o le fomaʻi o vailaʻau oona e aofia ai le tele o filifiliga, mo laau taʻitasi e filifilia faapitoa lava:

  • Urea (Urea), o le suamalie ma le manulele, pei o se tulafono, fafagaina o apu ma pears;
  • Carbamide ma pulu penisini ma figota ma cherries;
  • O vao suamalie faʻamaʻaina le nitrophosic ma le potassium nitrate;
  • Mo togavao, aʻafia o aʻa mai le efuefu laupapa ma urea ole faʻaaoga (4 tbsp tbsp o le pefu ma 3 tbsp cpoons o le ura ua malepe i le 10 lita o vai).

Faʻalogo lelei! O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e matua faʻaeteete, talu ai ona o le sili atu o lenei mea i totonu o le palapala e mafai ona oʻo atu ai i foliga o ituaiga ituaiga o pala ma le tele o faʻavaega o le lanu meamata. O le masani o le vevela mo se tagata matua o le 100-200 g. Mo se fatugaina laiti - e le silia le 40 g.

Ata 5 Faʻataʻotoina le fugalaau i totonu o le poloka laau

E faʻafefea ona fafaga le togalaau ia Aperila

Pe a oʻo mai fugalaau i fualaau 'aina i le togalaau, pe a tupu le fuga muamua, ma fuga lauusiusi, e tatau ona faʻafefiloi ma faʻalavelave malōlū ma fugafula. O faʻaleleia o le a fesoasoani i aʻa e tupu malosi ma ola lelei, o le a fesoasoani le potassium i le tuputupu ae lelei o lala o le itu. O nei ituaiga faʻamaʻi e lua e tatau ona faʻaogaina.

I le amataga o Aperila, faʻapipiʻi faʻamalosi i le phosphorus e faʻapipiʻi i le palapala, i le afa lona lua o le masina e mafai ona e fufuluina laau i le faʻamalaina o mea totino. I le sefulu tausaga talu ai o Aperila, pe a fugalaʻau laau ma vao, e faʻaopoopoina mea faʻalepole. I lenei tulaga, o le faapalaga o le a sili atu ona aoga.

Fertilizing ma le 2 lima o le faʻamalaina o minerale

O le tautotogo na teʻa nei

I le masina o Me, o fualaau aina e faatulaga ma fai. A o faagasolo lenei vaitau, e taua le iloa pe faapefea ona fafaga laau i le tautotogo - e aoga le faʻaaogaina naʻo vaega masani (humus, compost, humus).

Busu ma laau e fafagaina e tusa ai ma fuafuaga nei (filifiliga):

  • I le lalolagi o loo siomia ai laau totō, e tatau ona faia ni togalaau laiti ma faʻapipiʻi faʻamaʻi. O le auala masani lea e fafaga ai;
  • E faʻataʻapeʻape le fugalaau i se laau poʻo se togavao ma eli faatasi ma le palapala mai le laau;
  • O le eleele i lalo o le laau ua vavalalata muamua, ua faʻafefeteina ma ua faʻafefiloi ma le eleele;
  • O le manure ua fefiloi ma mulch ma ua ufiufi i lenei paluga o le poloka o le lala laau.
  • I le ogatotonu o Mei, o le tele o fuālaʻau o vao, e tatau ona fafagaina i se vaifofo o le slurry po o le urea.

Faʻalogo! A maeʻa laei pito i luga, e tatau ona faʻafefeteina le palapala ile laʻau.

Greenhouse spring puna

O le taimi e sili ona talafeagai mo le faʻatamaoaigaina o le eleele i totonu o le kiona, o le faaiuga lea o Mati poʻo le amataga o Aperila. Mo le mea lea, faʻaaogaina paluga ma fulukalama, meaʻai, humus ma moa moa. Mo le faʻasusuina, e sili atu le faʻaaoga o le humus, o le a fesoasoani e faʻamafanafana lelei le palapala ma faʻamalieina i mea aoga. I le faaaogaina o mineral potassium-phosphorus fertilizing, e aoga le mulimuli i faatonuga ma le fafagaina o laau toto, filifilia ma le faaeteete le metotia, talu ai ona o le le talafeagai o le fertilizing e mafai ona faaleagaina uma ai le totoina o le eleele.

Faʻapitoa fualaʻau fualaau aina

Vaʻaia o laau i le tautotogo, metotia o le faapipiiina o laau fua mo le amataga
<

Fafagaina o fualaau aina suamalie e sili atu, e faʻafefiloi ma le faʻafeinu. E taua tele le tufatufa atu o fugalaʻau i le nofoaga atoa o le tuaoi o le pale. Pe a faʻaaogaina fomaʻi, o manatu nei e tatau ona mafaufauina:

  • E taua le tuʻuina o le alumini ma le suavai, i lalo o fualaau aina ma i lalo o le vaomatua i taimi eseese;
  • Aua neʻi faʻaogaina le phosphorus-o loʻo aofia ai le pito i luga luga ma le suamalie i le taimi lava e tasi;
  • A o le fafagaina, e tatau ona sua lelei le vaomatua, a le o lea, e le mafai ona alofia se aʻa ogaoga;
  • I le susulu o le la ma taimi o vevela vevela, e le fafagaina laau, ma o le taumafanafana e le fetaui mo lenei mea.

Le folasaga o laau ola

<

Totoina o laʻau

Lalagaina o laau i le tautotogo - togafitiga o fualaau aina mai meaola faalafua
<

E taua tele le fugaina o laau, aemaise i le muamua o tausaga talu ona totoina. I le eleele ua faʻamaoaigaina i meaʻai, o le totoina o laau totō e sili ona vave aʻafia, o le a latou tuputupu ae ma atiina ae lelei, ma o le a mafai foi ona faapalepale le tau malulu.

Foliar top dressing

Folie top dressing of trees in spring - spraying of trees and shrubs with fertilizers, aʻo mea aoga o loʻo faʻaleleia e ala i laulaau ma laʻau. E sili atu le faʻaleleia o laau i le taeao po o le afiafi. Mo laei pito i luga, o fofo o loʻo saunia e tusa ai ma le mataupu faavae e tasi mo le lalagaina pito i luga o le pakiaka, ae o lo latou faʻamaualuga e tatau ona sili atu le afa.

Faia o laei pito i luga ole lautusi o se laau

<

Laʻau paleni

Faatasi ai ma le ufiufi o luga o le pakiaka, e faʻaaogaina faʻamaʻi saʻo i le palapala, o le faʻasiliina o meaʻai paleni e tupu mai aʻa. E faʻafeiloaʻi faʻamaʻi suavai i totonu o le papaʻu latalata i laau. E faia i se lio i le maualuga o le tuaoi o le pale. Afai o le palapala e matua matutu lava i ni nai itula aʻo leʻi faʻaaogaina le faʻamaʻi, e tatau ona faʻafefeina laau.

Auala e fai ai ni laei aʻa:

  1. A aunoa ma le toe faʻaleleia, na o le faataapeapeina ile luga ole eleele;
  2. Faatasi ai ma le tuufaatasia i totonu o le eleele faatasi ai ma se uila po o se mea oona;
  3. Faatasi i le taimi e tasi ma le fausiaina (vai vaifofo).

O filifiliga muamua e lua e faatoa faʻaaogaina pe a fai o le timuga timuga e tu i fafo. O le filifiliga lona tolu e sili atu ona aoga ma sili atu le vave galue, aemaise lava pe a oʻo i le tautoulu matutu.

Ina ia mafai ona saunia ni laʻei sili, e lelei tele le faʻaaogaina o fomaʻi faʻasalalauina i le vai, e pei o lenei:

  • Paʻu;
  • Laʻau paʻu;
  • Mullein;
  • Nitrogen, falaoa ma fulufulu fugalaau.

Sauniuniga o fafaga mai le faʻavalea:

  1. O uʻu asu, slurry ma humus e ave i le tutusa tutusa, tuʻu i totonu o se pakete i le tasi vaetolu o le voluma ma sasaa i le pito i luga i le vai.
  2. Faʻaosooso mo se vaiaso, faʻaosooso i aso uma.
  3. Aʻo leʻi faʻaaogaina i le palapala, faʻafefe i le vai i se vaega o le 1:10.

Mullein faʻamalolo vai faʻaaogaina e pei ona taua i lalo:

  1. O le pakete o le afa ua tumu i mullein.
  2. Luga i luga ma le vai.
  3. Faʻafefiloi.
  4. Tuu le faʻaaoga mo le 10-14 aso.

Fertilizer ma le vevela ile palapala i totonu o le kiona

<

E tatau ona faʻamauasoina se tasi o le tagata faifaʻatasi i le vai i se fua faatatau o le 1: 2 ao le i ulufale i le eleele.

Fertilizers mai laʻau moa ua faia e pei ona taua i lalo: 500 g o le paʻu ua faʻamaligiina i le lua lita o le vai, ua matua afaina ma o le iuga o le a folasia i le eleele.

Superphosphates (300 g) ua sasaa i le vai (5 l) aʻo le i faʻaofiina i totonu o le palapala, faʻaauau ma vavae ese mai le palapala. Sasaa vai ma faʻaauau pe a ma le tolu taimi aʻo leʻi faʻaaogaina ile palapala.

Fertilizing o se fualaau suamalie i le tautotogo o se auala taua mo laau uma ma togavao. E le mafai ona maua se seleselega lelei e aunoa ma le fafagaina, i se faaopoopoga, fafagaina o laau ma laau e sili atu ona tetee atu i faamaʻi ma meaola faalafua. I le faaopoopo atu i luga o laʻei, e taua foi le suavai lelei o laau.