Laʻau

Stromantha: tausiga ile, ituaiga ma a latou ata

Stromantha o se laufanua matagofie matagofie lea na sau ia i matou mai vaega eleele o Amerika i Saute. E tupu i le pito i lalo o le vaomatua i le vevela maualuga, tele le malamalama ma le susu. O le maualuga e oʻo i le 150 senitimita, ma le umi o laulaau e tusa ma le 50 simita. O lenei fugalaau e patino i le aiga o uʻamea, ma o aiga vavalalata o laau ia: arrowroot, calathea, ma le kentant. Talu ai ona o le ituaiga o meaola tutusa, e masani ona fenumiai le palasi ma le calathea. O nisi taimi e le mafai ona iloga ai i latou e oo lava i tagata tomai faapitoa.

Faamatalaga o le Botanical

O le laau e matagofie tele, foliga fiafia, faafetai i ona lanu, lapisi ma le masani ai i luga o petioles. O le pito i luga e vali lanumeamata ma fasi kuki, piniki ma paʻepaʻe. O le isi itu ma petioles - lanu viole, violet, paʻu ma le kulisi. O nei lau lanu felanulanuaʻi e masani ona oʻo atu mo se punavai o le malamalama.

Ona o le mea moni, i le po, o laulaau e tulaʻi ma paʻi le tasi i le isi, "sauniuni mo le moega," e fai ai se leo pisapisao. Ona o lenei meatotino, na tuuina atu ai le igoa o le stromante i se isi igoa, "Tatalo Tina" po o le "Tatalo Fugalaau".

I le natura, i le taumafanafana, e tosoina e le laau se puipui uumi i lanu paʻepaʻe ma samasama, o pipii mumu e pipii atu ia i latou. O le totonugalemu o laau e ola tele lava.

Ituaiga ituaiga o palasi mo le fale

I le aotelega, e tusa ma le 10-13 ituaiga o laau. O le tele lava o taimi, o le palasi ua tupu tele ma toto mumu.

MeaolaFaʻamatalaga
FaʻafiafiaO le maualuga e tusa ma le 30-35 centimita, o le umi o laʻau e 15-20 inisi, o le lautele e tusa ma le 4-6 inisi. O le apa laupepa ei ai lona foliga faʻalelei. O laulaau pito i luga o loʻo valiina i le lanu meamata ma lanu uila i foliga o se herringbone ma maua ai se foliga lautele, o se lanu olive ma le faʻaopopoina o le lanu violē o loʻo faʻaalia i lalo. O le pito i tua o le laupepa o le siliva-lanumeamata. Fugalaau e leai se totogi. E fuga i le tautotogo.
Toto totoI le maualuga, e tusa ma le 40-50 senetimita, o le umi o le laupepa e faalagolago i tulaga o potu ma e tusa ma le 20-40 centimita, lautele - e oo atu i le 10 simita. E le pei o ituaiga muamua, o loʻo i ai se foliga faʻapitoa. E sili atu le pogisa o le vao o le vao nai lo le paolo o le laupepa. I le itu pito i luga e mafai ona e vaʻai i se mamanu e tutusa ma le tusi V. O le pito i lalo e valiina i le piniki ma le lanu violē. O le faʻaogaina o le taliga. Fugalaau e manino.
YellowE tupu i le 2 mita. I lenei tulaga, o laulaau e oʻo atu i le 35 cm le uumi, o le tele o fugālaʻau i luga e mafai ona iloa. Fugalaau e lanu samasama, e foliga mai i le taumalulu.

Na totoina e le au faʻatoʻa le tele o vailaʻau teuteu mai le toto-lanu mumu, o se tasi o mea sili ona mataʻina i totonu ia i latou:

EseesegaFaʻamatalaga
TricolorO loʻo i ai se lanu susulu mafiafia. O le lanu lanumeamata lanumoana e valiina i sasa ma lanu olive, beige, moli lanumeamata, paʻepaʻe ma le piniki. I lalo ifo o se paolo paʻu.
E tele le mamaluI luga o se lanu lanumeamata lanumoana o le laupepa, o loʻo iloa ai le mea e taatia ai le mea e taatia ai le paʻu ma le lanu. Le itu sese o le lanu mumu sesega.
HorticolorLanu samasama, emerald ma moli lanu mumu e tu i le pito i luga o le lau. O lona vaega pito i lalo o le mumu uliuli.
MaroonO le ogatotonu o le lanumeamata lanumeamata, manino manino i luga o se laʻau lanu meamata lanu. O lona vaega pito i lalo o le paʻu.
Faʻailoga fetuO laumei e vevela i luga papae i luga o lau lau lanumeamata lanumeamata.

Aiga Tausi

Stromantha o se laau e sili ona faigata ma o nisi taimi e faigata ona tuʻuina atu se fugalaau ma tulaga lelei i le fale. Ae peitai, afai e te iloa tulafono patino mo vaitau taʻitasi, ona mafai lea. Lalo o se laulau o tausiga o fugalaau mo vaitau taʻitasi.

ParakalafaTaʻeleʻele tautotogoPau le taumalulu
FaʻasaFaʻateleina vai inu e faatumauina ai le susu.Fafaga suavai.
Lulu+ 22- + 27 tikeri Celsius.+ 18- + 20 tikeri Celsius.
Laʻei pito siliFaalua i le masina.E le manaʻomia
TeuteuFaaleaogaina o laulaau oti.E le manaʻomia.

Lauluina ma le totoina

  • E fautuaina le suʻeina o se laʻitiiti laʻitiiti seia oo i le 4 tausaga i tausaga taʻitasi ma aveese se tamai eleele ile 2 senitimita, faʻaopoopo se mea fou. E tatau ona e filifilia le gafatia i se foliga o se pakete, talu ai o le aʻa o le laau ua matua atiae. Pe a suia, e tatau ona faasaʻo aʻa. Tuu i totonu o le eleele vevela ma faapipii laitiiti.
  • O laau matutua e totoina pe a mavae le 3 tausaga, pe afai o aʻa e maua mai i le alavai ma o le ipu ua amata ona pupuʻu. I lenei tulaga, e pei ona i ai i le mataupu talu ai, ua aveese le pito i luga ma ua tumu i mea fou.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga

  1. O le pito i lalo o le ulo e tatau ona faʻamalosi i le lapoʻa lautele e tusa ma le 1/4 vaega. O le mea lea ia mautinoa o le tele o vai e alu i fafo.
  2. Ona sasaa lea o se vaega o oneone oneone. O le a puipuia ai le tataina o le palapala ma faʻatumu avanoa avanoa i totonu o le pusa.
  3. O le isi, e tatau ona liligi le mea i luga o le alavai, ina ia i ai i le va o le alavai ma aʻa o le laau e 2-3 inimita, ona susu ai lea.
  4. Aveese ma le faaeteete le laau mai le pusa tuai i le faapipiiina o puipui, aʻo leʻi faia lenei mea, faʻamamaina lelei le palapala. Oti ese aʻa ua mate, ma fufulu lelei le vaega o totoe.
  5. Ma, faatasi ai ma aʻa saʻo, tuu le fugalaau ile eleele fou ma susu ma faatumu ma le faaeteete e aunoa ma le faapipii. Vai le eleele. Afai o le soʻo o le asini e tatau ona e sasaa atu se isi apa.

Filifili le pu

O le tulafono autu pe a filifili o lona lautele. E tatau ona e toe faatauina se ipu ile 2-3 senitimita, talu ai o aʻa o palasi e ola vave vave, ma faatumuina i latou lava le avanoa atoa.

Mafaufau foi i le loloto ma le lautele o le fagu. E le tatau ona loloto, ae lautele ina ia lagona le lelei o le laau.

Nofoaga, malamalama

E tatau ona tuu le fale i luga o faamalama sasaʻe poʻo sisifo. Masalo o le nofoaga i saute, ae pe a ufitia mai le susulu o le la, ma i matu - i luma o le susulu.

Faʻaiga ma fafaga

Faʻasagaina o le fugalaau e manaʻomia tele, aemaise i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a oʻo i le taimi o le faateleina o masini lanu meamata. I le tau malulu - tipi i le afa, ona o le aʻa o le aʻa e mafai ona tutupu ona o le maualalo o le vevela ma le susu tele. E tatau ona vai le vai i le vai inu i le vevela o le potu.

O se vaega tāua o le lūlūina o fugalaau i le vevela o le vaitau, e tatau ona faia i le afiafi poʻo le vaveao.

Mai ia Aperila e oʻo atu ia Novema, e taua tele le fafagaina o le paluga ma faʻalavelave faʻamalosi faʻapitoa mo laau teuteu ma e tatau ona faia i le tasi aso i le 12-14 aso, faʻaititia le fua ile lua taimi. O faʻataʻitaʻiga o ia fugalaau o masini Etiss, BonaForte. E le gata i lea, o le palasi e mafai ona fafagaina i vailaau oona, mo se faataitaiga, humu. O le a talafeagai le faʻatau faʻatau faʻamalositino faapitoa mo lenei aiga, ae e le mafai ona maua i taimi uma i le faleoloa.

Tofiga

I totonu o se fale, o se palasi e faigofie lava ona fausiaina. E mafai ona faʻalauteleina e ala i le vaivai poʻo le vaeluaina.

Rhizome Reproduction

  • Aveese ma le faaeteete le fugalaau mai le ulo ma aveese le palapala tele, faʻamama lelei aʻa.
  • Vaevae le fugalaau i ni vaega se lua pe tolu, ma fufuluina nofoaga e tipi i le malala. Laʻau i totonu o pusa faʻapitoa laiti ma sina lauʻeleʻele susu.
  • Tuu le laau e faʻaaoga i tulaga fou. I le aluga o taimi, ia ufiufi le vao ma se pusa paʻu paʻu ma aveese pe a uma le 7 aso e fai ai ni lauʻeleʻele.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

  • Faʻasinoa ma le faaeteete ia mea na filifilia nai lo le faʻapipiʻiina o laʻau, ma tuʻu ai le tolu poʻo le lua laulaʻau i luga o ia.
  • Tuu i totonu o le vai ma ufiufi i se pepa palasitika masani.
  • A mavae le 30 aso, pe a oʻo mai aʻa, totōina i le palapala mai sina oneone laititi ma le maulalo.
  • A maeʻa le 50-60 aso, totō i ipu masani mo laau totō.

Mea sese i le tausiga ma le faʻaumatia

Faailoga mai fafoMafuaaga mafuaʻagaTogafitiga ma le puipuiga
Lago mamago ma leiloa le lanu.Lisi o le Lulu.Sue le fugalaau i se nofoaga e sili atu ona malamalama i le mea e leai ni avega saʻo o le la. Pe paolo le potu.
O lauusiusi o laʻau e malogo.Ava malulu.
  • felafolafoaʻi tele lau laʻau;
  • o le pan o le fugalaau e tatau ona susu;
  • faaaoga metotia taofiofi o meaola;
  • tago i le Actellic pe afai e le talafeagai isi metotia.
Spider mite.
Lafoaʻi paʻu ma paʻu.Lago fugalaau fuga.E tatau ona susu le palapala.
Liliina o 'olo ma pauu lau.Laʻu vevela vevela.E tatau ona mafanafana le ea i le +25 tikeri.
Fuga laʻau i autafa.Fafagaina le lelei.Faʻalogo i tulafono o le fafaga.

Pests ma faʻamaʻi

PestFaʻaaliga maninoFofo faafitauli
Spider miteLe aoga o laʻau malogo ma curl. Le lanu o le fugalaau ua mou atu. O tapoleni ma le faʻatasi ma le laupepa e ufiufi i se filo manino.Aveese le laau ma le malamalama o le ultraviolet i le 12-15 aso mo le 2-3 minute. A maeʻa lenei mea, e tatau ona togafitia laulaʻau i se fasimoli-vai solution mo le 30 minute ma faʻalelei lelei. A maeʻa le 3 itula, faʻapipiʻi le fugalaau i le tino (Vermitek, Nisoran, Oberon) ma ufiufi i se pusa paʻu.
ShieldPulu ma se uiga lanu enaena-lanu uliuli e aliali mai i luga o le laupepa. O laufanua e lanu samasama, ma mulimuli ane liliu i le paʻepaʻe.Muamua, togafitia laulaau ma se paʻu o le cotton poʻo se ie e faʻafefiloi i se vaifofo o le ava, e tusa lava pe faʻapipiʻi se taʻele + 45 - + 50 tikeri Celsius. Sulu le fugalaau ma le eleele ma se iniseti (Mospilan, Metaphos) ma faʻatalatalata ma se pepa masani mo le 2 aso. A uma le gaosiga, aua nei tosoina le fugalaau i totonu, e pei ona mafai e le la ona faaleagaina.
WhiteflyLaʻau o tagata taitoatasi latou te suʻeina le sua mai lau. Ona leai lea o latou foliga ma pauu ese. O le laau e taofi le tuputupu ae.O faʻafitauli o otaota vevela leaga, garlic ma aniani e mafai ona faʻaaogaina. Laupepa faʻapipiʻi mo lago e faʻaaogaina foi. O auala o tauiviga, o ia uiga e pei ona faʻaaogaina e le Faʻatonu, Tanrek, Amiral. Faatasi ai ma se fofo, faʻapala pe o le eleele lava ia i le tele o 3-4 vaiaso, po o fugalaau i aso uma e 7 mo le tusa o le masina.
ThripsO tagata taitoatasi o loʻo nofo i lalo ifo o le laulaau, tuʻuina atu se vai inu ma fufulu ese le sua. O le pito i luga e ufiufi i le beige ma le siliva siliva.Mai metotia faafaʻasolopito, faʻafefeteina o pateta ma keke meatau tapaa e mafai ona taʻua o se faʻataʻitaʻiga. E mafai ona e faʻaaogaina iniseti (Dantol, BI-58, Mospilan), fufuluina le fale i le fagu, faʻagasolo ma ufiufi i se ato.

Ua faailoa mai e le Susuga tagata malolo le mafanafana: Stromantha - fealofani i le aiga, talitonu i galuega

O lenei fugalaau ei ai mea taua. O lona faatasi mai i totonu o le fale ua faavaeina ai se vavalalata vavalalata i le va o le lalolagi faaletino ma faaleagaga o le tagata.

O lenei laau o le a fesoasoani ia i latou oe mafatia mai le le mautonu ma le moe. E pei ona e iloa, o tagata faapena e masani ona le maua lo latou nofoaga ma taumafai e fai se mea seʻiloga latou te momoe.

Mo le faasee ma le le fiafia o tagata, o loʻo i ai foi se vaifofo. O Stromantha o le a aumaia le filemu ma le toafilemu i le fale ma o le a mafai e se tagata ona faʻaalia o ia mai se vaaiga fou.