Laʻau

Ciperus: faʻamatalaga, tausi fale, ituaiga

O le genus Tsiperus (Sat) e matua lautele lava. E sau mai le aiga vavalalata, o ni mea e sili ona lelei. I nofoaga masani, o laau e mafai ona oʻo atu i le manaia tele - faʻalautele i se maualuga e oʻo atu i le 3-4 mita.

O se tasi o ituaiga o lenei laau, ua lauiloa i matou i lalo o le papyrus, na faaaogaina e le tagata talu mai aso anamua. E oo lava i le aʻoga, na taʻuina mai ia i matou i Aikupito Anamua, e le na o le pepa na faia mai lenei oga, ae o mea foi a le fale, lavalava ma seevae - ato, ato, ipu (tipi mai le tumutumu o vao mafiafia) ma seevae. O vaa na fausia mai i ogalaau.

O le ulu o le vaʻa, mast, fesoʻotaʻiga elemene, maea ma vaʻa na faia. Na faʻaaogaina ogalaau e fai ma fafie mo le faamatuu mai.

Faʻamatalaga

O loʻo i ai se ituaiga o le tusa ma le 600 ituaiga eseese o loʻo ola i vaega o le telefoni o Amerika, Aferika ma Madagascar. E fiafia tele Tsiperus i le susu, aua o loʻo nofo o ia i luga o vai o vai fou ma nofoaga o le eleele. E le lelei, faʻavave vave, ma, e lava le vai, e mafai ona vave faʻaleleia le talafatai o le talafatai, ma avea ma aulelei lanu meamata. O lenei tulaga na le iloa, o fai togalaau o aso nei ma e fiafia i totonu o fale e maua ai le avanoa e toto ai, tuputupu ae, ma pe a tatau ai, ia toe gaosia le cyperus.

O le liliu o lou mafaufau i meaola faapitoa o cyperus mo le faʻaaogaina o le fale, e mafai ona e faamemelo i nei laau toto i le fale, greenhouses ma togalaau malulu, teuteu i vaituloto ma vaituloto o le upega tafaʻilagi.

Mai isi laau toto, o le cyperus e mafai ona iloga i fatu, ia e foliga saʻo i luga ma e leai ni lala laulaau; i luga o latou pito i luga o se faamalu e faia i laulaau umi. Ulalla e lanu meamata, pe lua-tone. O fugalaau o loʻo faʻavae i pito pito i lalo o laʻau e maua ai le fugalaau se foliga matagofie ma matagofie.

Ituaiga ituaiga o cyperus mo le gaosiga o totonu

Talu ai nei, na amata ai ona faʻaaogaina e le au fai togalaau le tele o le cyperus i mea teuteu teuteu. Faʻasaga le le malamalama o le la mo ia, e mafai ona e tuu se fugalaau e le gata i le windowsill, ae i tua foi o le potu, faapaologa, faatasi ai ma isi togavao matagofie.

E faʻamaonia foi o ituaiga uma o le cyperus e le mautonu i tuutuuga o le taofiga, ola vave, faateleina le lanu matamata. O ituaiga nei o cyperus e talafeagai mo le fausiaina ma le tausiga i le fale.

VasegaFaʻamatalaga
Laʻau masani (faamalu)O le ituaiga sili ona lauiloa o le vaiaso. E i ai se faamalu tautau ua faia saʻo laulaau. E oʻo atu i le 170 cm. E manino lelei fugalaau ma e aoina i panicles.
VaʻaigaE ese mai le tele o lanu e lua-lanu - lanu meamata, ma se lanu samasama-lanu paʻepaʻe i le pito.
PapyrusE manaʻomia ai le sili atu tausiga nai lo, mo se faʻataʻitaʻiga, le laisi e sosoo ai. O le laau e uumi, o le umi o gaʻo e oʻo i le 2 mita. I le faaiuga o se fusi e fua mai ai fua mata ma le le masani.
FaʻapipiʻiO fatu taʻitasi e iai le faamalu o laʻau uʻamea. O lona maualuga e tusa ma le mita. E ese mai i isi meaola e ala i se numera laʻitiiti o togitogi ma le i ai o laʻau basal.
Graceful (foliga mataʻutia)E le o se vaaiga umi, lea e tupu ai le 30-40 cm. E foliga matagofie i totonu o potu laiti, o le a avea ma mea taua.
Helfer (lautele)E masani lava ona maua i aquariums, aua e mafai ona ola i lalo o le vai. E le gata i lea, ua totōina le laau i autafa o vaituloto ma vaituloto, ae ua tupu lelei foi i totonu o fagu o fale, ua na o le tatau ona maua ai le maualuga o le maualuga.
Zumula (pipi e fiafia i ai)O lenei ituaiga e masani ona faatusatusa i se afu, ona o le ituaiga o laʻau e pau i lalo i galu lanumeamata, latou te fiafia e ai a latou fagafao. O le lanu meamata e le afaina i pusi. A o laʻititi le fugalaau, e mafai ona aʻafia i osofaiga ogaoga ma taofi le tuputupu ae.

O nei meaola uma e talafeagai lelei le vavalalata i laau mai aiga o pipiʻi, meaʻai (feces, anthurium, monstera, alocasia) ma le bromile (pineapple, mumme, cryptantrum). Talu ai e mafai ona ola le taamilosaga i le vai, e faʻafefe ai le tele o le susu, faʻapipiʻi le ea i totonu o le potu, e fesoasoani ai i fugalaau vavalalata e maua ai foi le susu.

Cyberus Care i le Fale

O le matauina o nai fautuaga faigofie, e mafai ona e ola aʻe i se laau ola maloloina ma matagofie. O le mea sili o le mulimuli lea i fautuaga masani ile tausiga.

Parakalafa / VaitauPoto ma le taumafanafanaAutumn-winter period
Malamalama ma le nofoagaFaʻamau saʻo le fale. E manaʻomia e le Tsiperus se mea manaia, ae tusa lava pe ufitia le paolo, o le a tupu, ae le o le malosi.O le fugalaau e tatau ona faʻamamaina mai maʻa ma mea eletise.
LuluFaʻaauau pea le mafanafana o le ea. O le mea aupito maualalo e le tatau ona pau i lalo + 16 ... + 18 ° С ma tulaʻi i luga + 22 ... + 25 ° С. I le tau mafanafana, e mafai ona tuu le fale i luga o balconies, terraces ma le togalaau. O loʻo aʻafia i se faʻaauau pea o le fou fou ma le susu.O le tele o cyperus e fiafia i le malulu o le tau i totonu o faʻatau ma greenhouses.
FaʻasaTaimi lelei, sili atu i le mafanafana ma le toʻa. E mafai ona e tuʻuina le fugalaau i se fagu vai, sasaa pe a manaʻomia.Le fuainumera o vai e faʻaitiitia. E taua le aua nei faʻatagaina le eleele e faʻamago.
Laʻei pito siliIna ia faʻamafanafana. E le talafeagai le fafagaina o le taamilosaga i le tausaga atoa. Amata fertilizing i le tautotogo, ma faʻaauau i le taumafanafana. E tasi lava le 3 vaiaso uma.I le faaiuga o le tautoulu, faauma le faʻamaʻiina o le laau, ma faʻaauau i le tautotogo. Filifili mea faʻaleleia poʻo le minerale, faʻateleina faʻamalosia i le gaʻo, pailani ma le maika. E maua uma vaiinu ma vaigogo. Mulimuli i fautuaga o loʻo i luga ole afifi. I le taumalulu, e le mafai ona e fufuluina.
TotogiLafoaia tioata i aso uma. Aua le faʻatagaina le faʻagogo o le laau. Faʻaaogā se paluuʻu e faʻafefe lelei ai le susu, ona tuʻuina atu lea o lana fugalaau.Faʻateleina le faʻaogaina o le laau. Faʻafefiloi le vailaʻau ma le palapala.

Filifiliga o le pot, eleele, totoina

Suʻeina pe'ā manaʻomia. Afai o le laau o se tagata matua, e suia le palapala pe a faʻaitiitia. A o iai le laʻau i le tuputupu aʻe, e tatau ona faʻapipiʻi faʻatasi i le tausaga. Fai i le tautotogo. I le taimi nei, o le alualu i luma lemu ma o Cyperus o le a sili atu ona faigofie ona taliaina le felafolafoaʻiga.

E mafai ona faʻatulagaina i le pa'ū i totonu o se potu mafanafana, pe a uma ona susū le eleele i totonu o se ulo. A maua le fugalaau, e tatau ona e faʻasao ona aʻa mai le eleele tuai, aveese mea na faaleagaina. Liligi le suavai i totonu o se fagu tele, e tatau ona ¼ malosi. Le faʻavaeina o se laau i le ogatotonu, ma faʻatumu le eleele i tafatafa o le mata, faʻavave solo.

I le taumalulu, e sili atu le aua neʻi faalavelaveina le laau.

Faaaoga se paluga talafeagai mo le totoina. Afai e te le o mautinoa e mafai ona e faʻafefiloi lelei ia vaega ia oe lava, e sili atu ona lelei le faʻatau mai o le supalu kuka. I lenei tulaga, e fetaui lelei le tuʻuina atu o meaʻai mo totonu ole fale. O le tuufaatasiga o le lalolagi e tutusa lava, tusa lava pe o le a le vaitau. E mafai ona e faʻaopopo i ai le suavai, ma brick piliki, fuamoa ma le malala e mafai ona faʻaaogaina e pei o se alavai.

Faʻatauga auala

Cyperus o se laau aoga taua i fale uma. E ese le matagofie i le tulaga tutoʻatasi ma i le faʻatasia ma isi lanu. O se mea e fufulu ai le ea, faatasi ai ma le chlorophytum ma le dieffenbachia.
E tele auala e faʻaleleia ai ituaiga o cyperus i le tele o auala:

Potty

Latou te ola i luga o ogalaau lea e sasaa ai le vai i totonu o le apa ma faʻaali soo. E mafai ona e lafoaia le alavai i le pito i lalo o le ulo. O le vai mai le faʻavaivai o le a ufiufi ai le eleele, faʻamalosia ai le aʻafiaga o se taufusi.

Aquarium

O le faʻatoaga o loʻo faʻauʻuina ile vaega atoa poʻo se vaega ole vai. E tele ituaiga o cyperus e talafeagai mo lenei auala. O lea e mafai ona e teuteu le eria lata ane i vaituloto, vaituloto ma afa afa.

Faʻafouina o Cyperus

E i ai le tele o metotia o le toe gaosia ma o nei mea uma e sili ona aoga.

Fatu

Le auala sili ona faigata e faʻaaoga. E oo lava ina tufatufaina atu fatu i totonu o se atigipusa ma le palapala susu. Faʻasusu i le eleele e le talafeagai. Ufiufi i tioata po o ata tifaga, tuu i se nofoaga mafanafana. Felaʻuaʻi ma faʻamama le eleele. A oʻo mai pulu, aveese le fale tipi. Pe a tutupu aʻe laau, totō i totonu o ipu i pagalua.

Faiga faʻamavae

O se tagata matua e talafeagai lelei mo le faʻafefeteina o loʻo i ai papa maʻa. Latou te manaʻomia le vavae ese mai le tagata foai ma tuʻu i totonu o se pusa eseese.

Lueina

Otioti le pusa ma le 'au e tusa ma le 5 cm. Oti le lau i le afa. Liliu le pito i lalo ma tuu i totonu o le vai. A mavae le 2 vaiaso, o le a aliaʻe aʻa. Pe a tutupu aʻa, e tatau ona totoina i totonu o se ulo o le eleele.

O le suia o se faamalu o se mea manaia ma o le a apili i tamaiti. E mafai ona faia lenei faiga faʻatasi ma i latou. O le a latou maua se mea manaia i le tausiga o laau toto, ma o le ae maua se fesoasoani laitiiti ia latou mataupu.

Maʻi ma meaʻai

FaʻaleagainaMafuaʻagaFofo
Lanu samasama ma fautuaga faʻavave.Ciperus, i le le lava o le susu e maua ai le susu pe o le ea i totonu o le potu e matua matutu.Uu le ipu i totonu o se pusa vai, faʻapipiʻi soo.
Fomaʻi ma faʻamaʻi fugalaau ma meaola faʻamaʻi - moli vao, aphids, mealybugs ma isi.O siaki taimi ole siaki eleele e le faʻatinoina.Cyperus e teteʻe ile pala, ae pe a oʻo mai meaola faalafua, faia togafitiga ma Fitoverm.

Tsiperus - o se vailaʻau togafitiga

E i ai fugalaau e tatau ona iai i totonu o le fale e aunoa ma le toilalo. Latou te gaoioi i le malosi o le gaosiga o le tino, ma faʻaleleia atili ai lo tatou manuia. O Cyperus e na o se laau faapena. E faʻateʻa ese mafaufauga leaga ma lagona le lelei, teuteu le fale ma e na o le lelei le malosi.

O tagata o loo le mautonu e fautuaina e tuu se fugalaau i totonu o le potumoe. O le a fesoasoani e malolo ma moe filemu, faʻamama le ea i totonu o le potu o le tamaititi ma saofagā ai i lana aʻoga. Faʻasaʻo le faʻaleagaina, ma faʻalautele le maualuga o le iloa o mea fou faʻaleaʻoaʻoga.

Leai se mea e te fefe ai i le mamao-aumai ni faailoga ma talitonuga taufaasese e uiga i lenei fugalaau. Ua faʻaaogaina e tagata io latou olaga mo le afe ma afe o tausaga, ma na o le pau lenei o le tala e uiga i lona aafiaga lelei ia i tatou.

E mafai ona e faʻatau se laau i soʻo se faleoloa fugalaau, e mafai foʻi ona faʻatau sau fatu. Faʻaleleia e fatu o le a sili atu le taimi, ae o le a sili atu le taugofie, ma o le numera o fualaau o le a sili atu.