Faatoaga faatoaga

O le a le mataʻu i manulele, o ai le sui mafuaʻaga ole faʻamaʻi ma le auala e togafitia ai?

Favus, scab (Favus) - o se maʻi afaina. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi o se malie o le ituaiga Favus, o loʻo i ai se mycelium vaapiapi lalata.

O le faʻamaʻi, o loʻo faʻaalia i le va o le paʻu ma ona faʻaopoopoga. Faʻavasegaina suiga o loʻo i luga o nofoaga o faʻamaʻi o loʻo i luga o vaega ua pagatia o le paʻu. O le tele o taimi e afaina ai le paʻu, fulufulu, manoa ma totoga o le tino.

O le sui mafuaʻaga e igoa ia Trichophyton. T. gallinae Megnin e mafua ai faʻamaʻi i totonu o aiga ma manu feʻai, faʻapea foi ma manu ma manu felelei ua ola i mea taufaatoaga. Mai i moa, tolotolo, moa ma pato o loʻo maʻi ma lelei.

O le a le paʻu i manulele?

O le sosolo mataʻu na muaʻi iloa ma suʻesuʻeina i le 1839 e le fomaʻi Siamani Johann Lucas Schönlein.

O le biology ma le morphology o lenei galo ua maea ona suʻesuʻeina ma le totoʻa, o suʻesuʻega na faʻasalalau i fafo ma i totonu o lomiga faʻale-fale.

O galuega sili ona maeʻa i lenei autu o galuega a Peak, Viruzhsky, Unna ma Krall. I la latou galuega, o suʻesuʻega sa faia i luga o aafiaga o le paʻu i tagata uma ma manu ma manufelelei.

O le laʻau sili ona taatele i Asia ma Amerika, ae i se tulaga sili atu pe itiiti ifo foi, e maua i atunuu uma o loʻo atinaʻeina ai faʻatoʻaga faʻatoʻaga. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e mafai ona aʻafia ai manulele, e mafai foi ona faʻaaogaina le faʻaogaina (e ala i fesoʻotaʻiga tuusaʻo ma mea e aofia ai le pathogen).

Faʻamatalaga tau tamaoaiga o le faʻaleagaina e aʻafia ai tagata e le o se mea sili ona lelei.

O le faʻaleagaina o loʻo taoto i le leiloa o le gaʻo o gaʻo, faʻaitiitia le gaosiga o oloa, maʻi faʻamaʻi, ma, mulimuli ane, ola faaletino mai se mea lelei (ma le talafeagai togafitiga, o le pasene o le olaga faitino e laiti). O se vaega taua o le faʻaleagaina o le tau lea e manaʻomia e faʻatino ai faiga faʻasaʻo.

Failautusi faʻamaʻi o le maʻi

Trichophiton Gallinae (Trichophyton T. o le gallinae Megnin) o le sui faʻamaʻi o pavus i moa.

Pe a faʻapipiʻi le mea faʻaleagaina, e faʻaalia le tele-itu poʻo le taamilosaga spores, lea o loʻo i ai i le tulaga o se fuifui poʻo se filifili.

Pe a suʻesuʻeina le lauulu lauulu e afaina, e mafai ona iloa o elemene o le silo i luga o lona umi. Lafulafu gaʻo laiti ma faʻaleleia o le ea o loʻo maua i nofoaga ua afaina.

O nei mea taua o le mea e faʻamaonia ai le maliega o Achoreon mai sematophytes tutusa. O se uiga sili ona taua, o le lauulu e le o tumu atoatoa i le malie..

O se taunuuga, o le lauulu e tumau lona umi, e le motusia, ae i le taimi lava lea e suia ai le lanu - e avea ma lanu uliuli. O filo ma sipuni o le galo e sili atu i fafo atu o le lauulu, e aʻafia ai fulufulu ectothrix-pei o fulufulu moa.

O le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e mafua ai ona tumu i moa. E tau atu i le faateleina o manuʻa i vaega o le tino o le manulele. I taimi o le mausali, o le paʻu e salalau lemu, ae o le numera o manulele e aʻafia e mafai ona taua.

Faailoga ma auala

O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi e ese mai i luga o tulaga o faʻamaʻi.

I le faʻaleagaina faʻapitoa, e mafai ona ola le vaitaimi o le faʻafefe i nai masina. Faatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o lenei vaitau e naʻo le tolu vaiaso.

E mafai pea ona pisia otaota i moa. Ae ui i lea, o faailoga o falemai ua aliali mai i le matua. E masani lava, o le faagasologa e amata i le pito i luga, o le vaega pito i luma, o le taliga o le taliga. I turkeys, e amata le faagasologa, e fai ma tulafono, i le vaega o le gutu ma luga, ona salalau atu lea i le maaleale ma le pulu.

Afai e te suʻesuʻeina ma le totoʻa ia vaega ua aafia i se tioata tele, o le ae matauina tamai tamaʻi papaʻe faʻatasi ma latou lava. O se tiga matuia e faʻaalia i le foliga mai o se vevela. Ona maua lea e le lanu paʻepaʻe se lanu samasama-lanu enaena, o foliga o le paʻu o le tino e foliga mai o se foliga masani ma le le mautonu.

O le auai o ia ituaiga aʻoga o loʻo taʻu mai ai le taimi mulimuli o le faʻamaʻi, lea ua galo ai le gaʻo o le manulele, ua vaivai, o le anemia e aliali, ma le manava. Afai o le faʻamaʻi na tuʻuina atu e le hematogene, o faʻalavelave ogaoga e tupu - i le gasologa o ponaivi ma maso e afaina, i se tulaga e le masani ai - o le faiʻai.

Faʻailoga

I le tulaga o se faʻamaʻi e sili ona lelei, i le avea ai o se tulafono, o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi, o laumei lelei masani e faigofie ona iloa.

O le mea lea, o faʻafitauli faʻafitauli ma faʻamaoniga e le mafua ai ni faʻafitauli faʻapitoa faapitoa. Faʻeseʻesea i latou mai le trichophytia ma le microsporia e faʻatagaina ai le tulaga o le lauulu lea e leiloa lona lanu ma le lanu, magogo ma faigofie ona toso ese.

A maeʻa se suʻesuʻega lautele, o le suʻesuʻeina ole suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole mea faʻaleagaina, ole faʻamaonia lea o le siama. Muamua lava, o le alofa e maua e le suiga masani i meaola moa o loʻo i luga o le ava ma le paʻu.

Mai le mea faʻaleagaina e filifili ai le malie e sili ona faigofie. O kolisi o le silo e faʻamatalaina i le saoasaoa o le tuputupu aʻe, moli mealy, nofoaga maualuluga ma faʻataʻotoga faʻapitoa o loʻo siomia ai.

O suʻesuʻega faʻaleagaga o moa o loʻo maliu mai le fiafia o le moa e faʻaalia ai le ata o loʻo mulimuli mai.:

  • vaivai;
  • anemia;
  • le i ai o nofoaga e le mafai ona foia;
  • siaki;
  • nodules ma maʻi suka e maua i luga o le suga, intestines, ma luga ole lalaga;
  • tino e pei o se manogi manogi.

Togafitiga

I luga o le tele o faatoaga vao e muamua ona fuafuaina le aoga o le tamaoaiga o gaoioiga mulimuli ane.

Faʻalagolago i taunuʻuga, e faʻaumatia pe togafitia le manulele.

O togafiti nei e faia e togafitia ai lenei maʻi.:

  • togafitiga ma oona manogi;
  • griseofulvin i totonu;
  • toe faaleleia togafitiga.

O le taunuuga o sikutules e togafitia i se suauʻu pene 3% poʻo le 5% o le creolin, o le tar ma le sulfur e tele lava ina faʻaaogaina mai fomaʻi.

Tomai e mafaufau i togafitiga sili ona fetaui talafeagai e faʻaaogaina ai se faʻaogaina o meafaigaluega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sulfur e faʻaaogaina ma le faʻaopoopoga o le sulfate sulfate 10% ma le 5% salicylic acid.

Taofiga ma puipuiga

E oʻo mai i le taimi nei, ua na o le puipuia o mea e puipuia ai, aua e leai ni puipuiga patino e puipuia ai faʻamaʻi.

Afai e maua le faamaʻi i faatoaga tetele o moa i se vaega atoa o manulele, ua faaleagaina le vaega ua pisia.

Mo le puipuiga o le faamai o loʻo faia ai le vailaʻau mamā ma vailaau nei.:

  1. o le atinaʻe ua faʻaalia e le lelei;
  2. vavaeeseina o manulele mamai ma masalomia;
  3. faaee atu se faasaina o le faatauina atu ma le auina ese atu o manu felelei;
  4. nofoaga ma fale avanoa ua faamamaina lelei;
  5. le faʻapalapalaina o loʻo faʻaaogaina i ni vevela vevela o alkali, lime fou lemu ma se vaifofo o le acetic carbolic;
  6. faʻamaʻiina o manulele aafia i lamepa ultraviolet;
  7. faia fua e faʻaleaga ai meaola faalafua ma vailaʻau.
Le ituaiga o moa Bielefelder - manulele matagofie e mafai ona teuteu soʻo se fanua.

Afai e te fiafia i le faʻamaina o le saito, pe faʻapefea ona faʻaaogaina, ona e manaʻomia ai lea ona e faitauina lenei mea!

O le aveeseina o faʻamalosiga e tupu i le 21 aso talu ona toe faʻafeiloaʻi le manulele mulimuli. Aʻo leʻi aveesea ia faʻamau, o mea e tatau ona faia ia le itiiti ifo i le tasi i le 10 aso.