Laʻau

Stonecrop po o suma: faʻamatalaga, tulaʻi, tausiga

Stonecrop (sedum) - o se laau o le aiga Crassulaceae. E sili i nofoaga faʻateʻa. E afua mai i le Aferika ma Amerika i Saute Amerika, ua tupu i luga o le tumutumu, laufanua o Europa, Rusia, i le Caucasus. Sedum ua faaliliuina mai le upu Latina "sedo", o lona uiga "alu ese." O tagata e taua o le "cabbage cabbage", "febrile vao", "talavou".

Faʻamatalaga

Sedum o se faʻalauiloa poʻo se lua tausaga. O ona ituaiga eseese o le vevela-alofa, taumalulu-maʻa, ma le palapala. O lala laau tetele, lala o laau ma laau, o le tele o ituaiga meaola e matagofie tele. Lafoaʻi e aunoa ma ni aʻa, manu, oval, maua palamole, fuga. O loʻo feagai i latou ma le isi.

I ituaiga eseese, o le lanu o laulaau e eseese - lanu meamata, lanu piniki, lauulu, ma sulu mumu. O le susulu o le la, ata lafoia, matagi, palapala palapala e afaina ai le lanu o le maa. O le aʻa o loʻo faʻatusalia e tubers.

O fugalaau e pei o le faamalu e fuga mai i le taumafanafana po o le autumn. O latou lanu e mumu, lanumoana, piniki, paʻepaʻe, samasama. O peti vevela ma pisapisao e fausia ai se tamai vavao, e mafai ona iloa mai ai sima. O fugalaau e manogi lelei ma faatosina mai pi, pupuʻu. E tele vailaʻau oona.

Ona o mea o loʻo i totonu o le alkaloids, tannins, glycosides, flavonoids, meaola faʻasaina, vitamini C, o le laau o loʻo faʻamalolo ai meatotino. O ona vaega o le leo, fufulu le paʻu, fesoasoani i le fatu faamaʻi, ma ua saunia mai pusa mai lau.

Stonecrop: ituaiga ma ituaiga faʻatagata, ata, mea lauiloa ma isi

E tusa ma le 500 ituaiga ma ituaiga o suauu e faitauina. E na o nisi oi latou ua ola e pei o mea taua.

VaʻaiFaʻamatalagaEseesega
TaateleTaua tele, ei ai se mea saʻo, mafiafia. Flat, oval, lipine pepa. Petals foliga e pei o ni fetu laiti, e fuga mai ia Iulai.
  • O le Matrona e lanumoana ma le lanumumu. Inflorescences o palaon.
  • Linda Windsor - mama o fugalaau o le carmine e fuga mai ai le gaʻo peny.
TartVaʻaia seʻia oʻo i le 5 cm (oona) ma le lanumeamata lanumeamata, laʻau mafiafia ma peti auro i foliga o fetu. Loto malosi, taumalulu-maʻa. E fuga i le tautotogo seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana.
  • Elegance - coral ma lau lanu lanu pupuu.
  • Aureum - samasama mai luga.
  • Blue Forest - fatuina se kapeta lanumoana eleelea, o mea e le faʻaleagaina e samasama, e faʻapipiʻi.
Morgana (leu monkey)Laʻau mumu lau lanu lanumeamata, faʻaloloa. O lapisi fuamoa e susulu matagofie i fugalaau fugalaau. O lanu mumu-lanu piniki e foliga mai o ni fetu laiti e aliali i le amataga o le tautotogo
  • Harry Butterfield - Pepa o pepa lafoaʻi.
  • Burito - lau lanu mumu-lanumoana, lapotopoto.
Sini (reflexum)Evergreen e mafai ona talia. O laulaau e vaapiapi, lanumoana, ola i luga o puʻupuʻu. E fuga mai ia Iulai i le samasama.
  • Cherry pie - lanu mumu-cherry, peti piniki.
  • Angelina - o se vao vao e oo atu i le 10 cm ma se lanumeamata lanumeamata-lanumoana ma moli, moli, fugalaau samasama.
SesePupuu, taumalulu-malosi ma fugalaau fetolofi, olaola e pei o se kapeta. O lanu lanu meamata, pe a maeʻa fulufulu latou te liua le lanu violē poʻo le 'apamemea. O faʻamalosaga eleelea e totoina ia Iulai-Aukuso.
  • Rasipi - lanu lanu auro, fugalaau lanumumu mumu.
  • Voodoo - olive vao, lanu mumu lanumoana ma fugalaau lanumoana susulu.
  • Rubis Lizard - lanu lanumeamata lanumumu ma fugalaau.
  • Cocainum (lanu mūmū), faʻamaʻi mumu lanu piniki ma vine mama.
FolafolagaTuʻu i le lanu meamata, lanumeamata, lau lanumoana. E fuga mai ia Aokuso ma Oketopa ma eseese lanu o le piniki.
  • Karl - laʻau lanu ma lilac, fugalaau lalac.
  • Lanu - laʻau o le lau eli, pulumu piniki o loʻo fuga mai i tafatafa, i le ogatotonu o le lanu fuchsia.
  • Neon - lanu lanu enaena ma fasi piniki piniki.
KamchatskyWinter-hardy faʻailoa i pogisa, laulaʻau lauulu. E fuga mai ia Iulai ia Setema ma se lanu moli sesega.
  • O le kapeta auro o se lanu samasama.
  • Variegata - lanu lanumeamata lanumeamata ma le kalama kulimi.
PaʻepaʻeO laumei lanumeamata ma laulaau laiti e ola i totonu o se kapeta mamafa. O le le fiafia i fugalaau i Aokuso, o fugalaau paʻepaʻe e iai se manogi manogi. Winter-hardy, e fiafia tele i le paolo.
  • Coral Carpet - faia se ie fetolofi i foliga o papa papaʻe.
  • Hillebrandt - fugalaau moli i le taumafanafana ma fugalaau piniki i le taumalulu.
SieboldiLaʻau faʻapipiʻi, lafoaʻi le lanumoana-lanu uliuli ma le lanu mumu, e lapotopoto i le foliga o se tagata. Mamanu ia Oketopa ma le lanu violē.Mediovariegatum - lanu lanumoana-lanu enaena ma se pito, i le ogatotonu o se vaega lapopoa lautele.
EversO laulaʻau, lautele laʻau e fai ai se kapeta lanumeamata-lanu meamata, moli lanu piniki moli e tatala ia Iulai, ma tumau ai seia oʻo i le malulu. Folafola i luga o mauga.
  • E fetaui lelei - laititi, ma lanu lanumeamata.
  • Lauga - e oʻo i le 15 cm, laʻititi, lau lanu lanumeamata ma lanu piniki piniki.
FaamolemoleO lanu e foliga mai i le taimana ma ni tamai pulou, e fuga mai lanu-lanu moli ia Iuni-Aukuso.Lanu mumu lanu mumu - lanu mumu mūmū ma le lanu apamemea o lālā ma lanu moli o fugalaau.
PupiiLaʻau faʻamaʻi faʻatasi ma le tino, lamolemole, lau o le ova ma lanu piniki o petals. Fugalaau e amata mai ia Iulai ia Setema.
  • Black Jack - lanu violē ma le lanu moana ma le lanu violē.
  • Picolette - lanu mūmū-paʻamea ma se paʻi o le uamea, pulumu pipi mafiafia.

Filifiliga o Togalaau

O fualaau e tatau ona maloloina, gaʻo, laʻau e ola, e aunoa ma ni faailo o faʻamaʻi, faʻaogaina o meaola faalafua, aʻo mafaufau i ituaiga eseese o fugalaau.

Laititi o le a faia se fugalaau vavalo, maualuga - foliga matagofie i se vaega poʻo se tasi.

Nofoaga

E fiafia o ia i le faʻatulagaga o le faʻatupuina o le stonecrop i le avanoa i le la, tatala, ma le palapala e aunoa ma le faʻaleleia o vai. O le la e maua ai se fugalaau teuteu. Latou te le totoina i lalo o laau toto, a leai o le a le totoina ni taameni laiti.

Sedum totoina ile laufanua agaʻi i lea laasaga

O le Stonecrop ua tupu i luga o eleele eleʻele, ma o loʻo tupu tele ai. A o le totoina, latou te eliina le eleele, faaopoopo iai le compost poo le humus. O le ufiufi o le eleele e manaʻomia ai le fugaina, malamalama, lau palapala. O nisi o laau toto e ola i luga o le lanu, oneone, eleele malu.

Totoina i le tautotogo, e masani lava ia Me.

Laasaga faasolosolo:

  • Mo faʻataʻitaʻiga taitasi eli se lua 20 cm loloto ma 50 cm lautele.
  • O le pito i lalo e ufiufi i alavai (vaʻaia oneone, pebbles).
  • Luga o le eleele, peʻa, humus 3: 1.
  • O le atuatuvale ua faia i le ogatotonu o le vaieli, e pei o se aʻa laau.
  • Tuu se fatu laau.
  • Fafasi i le palapala, malepelepe.
  • Faʻamamaina.
  • O le taoto e taoto ai ni nai maamaa, e faailoa ai le pu.

O le mamao i le va o laau e 10-15 cm, i le va o laina - 20 cm.

Tatala Sedum Care

O le tausiga i fafo e faigofie: faʻasolosolo malie le vai, vai. O vaiaso uma, tatala le palapala ile vao, vao mai vao. Laʻau mamago ma laulaau ua aveesea. Latou te mataituina le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Faʻasa

I se taumafanafana matutu, e tele lava le suavai. I le taimi lava e tasi, latou te le faʻafefeina le palapala, ina ia aloese mai le pala o aʻa, latou te le faia lenei mea pe a uma le timu.

Laʻei pito sili

Sedum ua fafagaina i fugalaʻau mo le gaʻo. Ia Aperila - o le taimi muamua ao leʻi fuga, i Aokuso - le lua, pe a uma. I le tautotogo, e faʻaaogaina ai le faʻamalosi oona, i le taimi o le tautoulu e le talafeagai, o le a solia ai le gasegase o le laau i le maualalo o le vevela.

Nai lo o meaʻai, latou te faʻaogaina le fusi o mullein, e fafagaina i le vai 1:10, ae le o le suamalie fou.

Teuteu

O le teuteuina o teuteuga e maua ai se foliga manaia i le togavao, ao faaleagaina ma vaivai vaega o le laau ua aveesea. Faʻaaogā meafaigāʻai ma faʻamaʻi.

I ituaiga uiga ese, o laumei e tipi i lalo o le tautotogo ma ufitia ai tumutumu o totoe. I le tautotogo, e aliali ai pine.

Toe faʻaleleia fanua

O le toe faʻaleleia o togalaau e faia ile 3-4 tausaga. I le tautotogo po o le tautoulu e latou te faʻaumatia ai fugālaau tuai, talavou eli, fevaevaeaʻi. O vaega e totoina, o le eleele e tuʻuina atu i le pefu ma le oneone.

Togi

O le maʻa maa e masani ona faʻasaʻo lelei le vevela, ae o nisi ituaiga e manaʻomia ai le malulu mo le taumalulu. Faatasi ai ma le oʻo mai o fulu muamua, ua vavaeina tipi, tuu 3-4 cm, ufiufi, ufiufi ile eleele.

Pests ma faʻamaʻi

Stonecrop e puipuia mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, latou te faʻapipiʻiina se laau e seasea ona tupu, ona o le solia o le vevela ma le susu. E mafai ona:

  • Fungal infection - ua aliali mai ni mea pogisa. Ua aveesea vaega ua aafia, togafitia i le fungicide.
  • Thrips - togitogi uliuli, lafoaʻi paʻu, paʻu lau. Faʻasalalau e Fitoverm, Actellik.
  • Aphids - tuʻu lauʻeleʻele, pala, iniseti lanu meamata. Faaaoga fualaau faʻasaina - Lafoaʻi, Faʻasalalau.
  • Weevil - faʻaaogaina "mamanu" i luga o lau. Vaʻaia ma malathion.

Tofiga

Faʻapena i auala faigofie:

  • Fatu - aoina mai laau totő i le togalaau (o fua ua mamago ma momotu) pe faatauina i totonu o se faleoloa. O fatu fou e seleseleina ei ai le malosi maualuga o le germination. Taofia i le tautotogo (Mati-Aperila) i se vaega o le eleele, faapalaga, oneone 1: 1: 1, muamua le susu. Fafasi lemu. Fausia tulaga o le koli: faʻafefiloi ma se ata tifaga. Ona tuu lea i le mea o le vevela +5 ° C. Faʻaauau le faʻamaʻapeʻa, susu. A maeʻa le 14 aso, ona tuʻuina lea o ipu ma fatu i le vevela o le +20 ° C. O fualaau e faamoemoeina i le 7-14 aso. Pe a fai ni laʻau masani se lua, latou te nonofo. O fualaau e faʻafefeteina, ave i fafo, aʻo lei totoina i le togalaau. I totonu o itulagi ma se mafanafana o le tau, o fatu e vave totoina i le eleele pe a pasi gutu. A mavae 2-3 tausaga, o le a totogo le laau.
  • Laʻau - tipiina i latou i se umi o le 15 cm mai vaega pito i luga o le tipu. Ua aveeseina laulaau pito i lalo, aveʻesea i totonu o le faʻafefiloi o le eleele ma le palapala ma le oneone. Lua aso mulimuli ane, faʻafeinu. A maeʻa ona maua aʻa, pe a uma le 2-3 vaiaso, faʻapipiʻi.
  • Vaeluaina - mo lenei mea, ave se tagata matua, 4-5 tausaga le matua. Eseesega lauiloa iloga iloga, masani. Latou teli i fafo, mama mai le eleele, vavae ese mai, gaʻo pala, aʻa. Vaeluaina i ni nai vao laiti, e masani lava i pulumu. O fasi fasi falaoa ua kuka i le fafie (gaioiga ua gaoioi), mago mo le lua aso ma totoina.

Stonecrop i le fale

Stonecrop ua tupu tele i totonu o se potu, e manaʻomia le lā susulu, i le taumalulu - malamalama atili. Ua tuu le laau i luga o le faamalama o le itu i saute, e leai se mea e tatau ona paolo. O le ipu e filifilia i lalo, laugatasi, ma lua faʻavaivai.

Latou te faʻatauina ni mea faʻafefiloi oneone mo le cacti poʻo le faia o latou lava mea: turf, eleele laʻau, oneone tutusa. O le pito i lalo o le ulo e ufiufi i se alavai.

Faʻamama lemu, aloese mai le faʻaleleia o vai. I le taumafanafana, tasi i le vaiaso, i le taumalulu - tasi taimi i vaiaso uma. Mai le tautotogo i le amataga o le tautoulu, faʻasusu ma mea faʻafefiloi mo le galulolo. I le taumafanafana, ua seti le vevela i + 25 ... 28 ° C, i le taumalulu - + 8 ... 12 ° C. E le manaomia le togiina o le stonecrop, o nisi taimi na o se vevela mafanafana.

Na fautua mai Mr. Dachnik: o le faaaogaina o suauu i totonu o le ata

Sumuma e ofoofogia le matagofie i tuaoi, togalaau, togafiti, auala togalaau, mauga mauga. Folau ma fufulu laau e faia ai se uluai fatuga ma isi fugalaau i totonu o le ata. I le tautotogo, o le tele o togalaau e leai se lalelei, ma o se maa umi e fiafia i se foliga teuteu.

Faatoa teuteuina e le Faatoaga le saite, totoina o salu i totonu o fagu, pusa. O nisi e fausia se laau i totonu o se fale koli, ona ave lea i fafo i le auala pe toto i luga o le eleele.