Laʻau

Ixia: ata, tulaʻi ma tausi

O Ixia o se tagata lauiloa i Amerika i Saute, e aofia ai le 60 ituaiga. O lona igoa, lea na faaliliuina moni mai le gagana Eleni o le "manulele manu," e mafua mai i le malolo o le sua, lea e mafai ona pipii i iniseti ma manu laiti. Ona o ona uiga i fafo, o le fugalaau ua tupu aʻe o se fugalaau teuteu talu mai le ogatotonu o le 18 senituri. I le taimi nei, o le tele o sui o ixia e totoga, ae o se mea e seasea ona tupu.

Ixia fugalaau faʻamatalaga

O le lauiloa o le aiga o Iris e mafai ona ausia le maualuga o le 0.6 m. O foliga o fulufulu foliga e pei o ni kapoti io latou foliga e faia e tamai fugalaau e maua mai ai se manogi lelei. I luga o se mea vevela e tupu ai laʻau lanu meamata lanu.

O se tasi faʻataʻitaʻiga ei ai le foliga tutusa i foliga o le logo, ae ui i lea, e aofia ai le 6 petals. O le corm o loʻo faʻatusalia mai e le tele o lauulu. O le tasi tulaga e ono aofia ai lanu samasama, paʻepaʻe ma le mumu.

Ixia e amata ona fuga i le ogatotonu o le taumafanafana, ma maeʻa pe a uma le masina. E mafai ona e vaʻaia le mea na tupu i le timu, ona o le timu, ao le po, e tapunia.

Ituaiga ma ituaiga o ixia

O le totoina o ituaiga eseese i luga o le 'upega tafaʻilagi o le a tuʻuina atu ai le eseesega ma le susulu i soʻo se togalaau, ae e mafai ona faʻatapulaaina oe lava i le faʻaaogaina o se tasi ituaiga.

Faʻafiafia

E matua talisapaia lava ona uiga teuteu, aemaise lava mo ana meaola ese. O le aʻa e ola i le 0.7 mita le maualuga, ma o lona pito i luga e teuteuina i fugalaau lanu - o se nofoaga e fiafia i ai mo lafu i le taumafanafana.

Greenflower

O le foliga vaaia lelei e lauiloa mo le foliga o ona fugalaau - e laiti, laugatasi, foliga e pei o se fetu. O le pharynx, o loʻo faʻatusalia e le paolo pogisa, e tu i fafo atu o le tele o lanu lanumeamata ma turquoise.

Apu

O le tele o le aʻa e eseese tele e fuafua i le eseesega.

O le lanu lanu o inflorescences e aofia ai le tele o lanu - lanumoana, samasama ma le mumu.

VasegaFugalaau
Blue birdBlue, paepae.
CastorReds.
JainPaʻepaʻe ma le kulimi.
Air Air SepraisePaʻepaʻe ma le mumu.
HogarthLaʻau.
Hollands Glory ma le MaketiYellow.
MabelCarmine mumu.
VolcanoPaolo malulu.
Rose emperorLanu piniki.

Suluina (Maculata)

O ituaiga na mauaina le tufatufa aupito sili ona maualuga e oʻo atu i le 0.5 mita le maualuga. O lona gasolosolo e feteenai malosi ma le lanu o petals. O le fugalaau e mafai ona tapuni i le aoauli. O aʻafiaga o le Spike e mafai ona oʻo atu i le cross cross 0.4 cm.

Panicle

O ata ma petals o loʻo faʻatusalia e leo malulu e tele-lanu.

Orange

E tele ituaiga (e le silia le 20 cm). O se aganuu le lelei e mafai ona atiaʻe ma le saogalemu, e tusa lava pe e te le mauaina le tausiga, i lalo o le timu masani. O se faʻalautele televave e mafai ona vaʻaia fatu. Mo mea teuteu e faʻaaogaina e teuteu ai se mauga maualuga. O le lanu o se lanu uliuli e feteenai ma fugalaau manogi mumu.

Monadelph

E taua tele le foliga o le lapisi o le lapisi, e oʻo atu i le umi o le 20 cm. O le lanu lanu samasama o loʻo fausiaina e peti tetele o le paolo malamalama. O le fugalaau e faʻailoaina i le matagofie tele, lea e le manaʻomia ai foi se tausiga faʻapitoa. O loʻo i ai faʻaupuga o le piniki, mumu ma le tele o isi lanu.

Faʻafefiloi

E aofia ai le tele o lanu lanu i isi ituaiga uma. E televave le vave totoina ma masani ona maeʻa pe a uma le 3 vaiaso. O ixia e tele-lanu e le tupu i luga aʻe o le 0.5 mita le maualuga.

Ixia totoina ile laufanua

O le tulaga taua mo le manuia o le galueaina o le ixia o le nofoaga sao ma le fuga o le eleele i luga o le saite, talu ai o le laau e le lelei le totoina ma le tausiga o le a le aumaia ai se faalavelave tele i lē e ona.

Nofoaga

E talafeagai le tuʻuina atu o le laau faʻatasi ma se nofoaga e matala, malamalama lelei, puipuia mai le malosi o le matagi ma faʻataʻitaʻiga, lea e mafai ona gaui pe punou le meaʻai i ituaiga uumi. O se ata lafoia po o se vaega o le malu puipuia e le manaomia mo ixia, a le o lea e le gata o le matagofie o lona fuga, ae o le fua faatatau foi o le atinaʻe muamua atonu e faalavelaveina.

Tuʻuina o le eleele, faʻamaina

Manaoga o le eleele:

  • Faiga faiva;
  • O le i ai o alavai (e mafai ona faia e ala i piliki piliki, faʻalauteleina o le oneone po o maa maʻa).

I le afiafi o le totoina, o loʻo fautuaina le laʻei pito i luga, o le mea lea e lelei atoatoa ai le muti. E tatau ona faʻafefeteina le eleele eleʻele i le oneone oneone i le fua o le 1 pakete i le 1 m2. E manaʻomia le faʻaaogaina o le superphosphate, magnesium ma le ash ash i le ratio 2: 1: 10.

Corms totoina taimi

I totonu o eria mafanafana, e mafai ona faʻatagaina le ixia i le tautotogo ma le autumn, peitaʻi, o sea faʻaleleia o le a manaʻomia ai nisi faʻalelei mafanafana, e fai ma faʻataʻitaʻiga, e ala i le faateleina o le loloto o le lua ile centimita. I isi eria, e sili ona lelei le toto i le tautotogo.

Faʻamasinoga faʻaleleia

I le afiafi o le totoina o fatu, e pei o le 2-3 vaiaso aʻo leʻi tuʻuina i totonu o le eleele, e tatau ona amata taualumaga o le "fafagu" ma le germination. O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻataʻitaʻiga o le ogatotonu o le tautotogo, talu ai ona o le vevela o le ixia (le vevela o le ea e le tatau ona pau i lalo ifo o le +8 ° C).

E tatau ona muamua le faʻamaʻiina fatuga o le matutua - faʻavaivai i se vaifofo faʻavaivaia o le manganese. O le umi o le taualumaga e le tatau ona sili atu i le 20 minute, ma pe a maeʻa, e tatau ona fufulu le mea. O le tuai o se mea puipuia e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu. Ona mafai loa lea ona e amataina le taualumaga o le germination, lea e faia e pei ona taʻua i lalo:

  1. E tatau ona saunia se pusa papaʻu vateatea e faia i laupapa ma faʻatumu i le oneone poʻo le vao. Fautuaina le mafiafia o le eleele - 10 cm;
  2. Toto lelei i totonu o fatu e felataʻi le tasi i le isi;
  3. Ufiufi le fagu i le polyethylene;
  4. Tuu i luga o se faamalama i se vevela vevela;
  5. O le koneteina e tatau ona faʻasalaga ona o le faʻasalaga o le a fausia i luga o le tapuni fagu. Aua nei faatuai le faagasologa mo le umi atu i le 10 minute.

A maeʻa pe a ma le 15 aso, e tatau ona tupu muamua le totogo. O mea uma e le tutupu totogo e tatau ona aveeseina, e tatau ona totoina isi i le eleele avanoa i le faaiuga o le tautotogo.

O le tau e aofia ai ni laasaga faigofie:

  1. Tiliina o pu 7 cm loloto, aʻo manatuaina o le mamao manaomia i le va o lua o le 10-20 cm;
  2. O le faʻapipiʻi i totonu o le fatu;
  3. Fafasi i sina fasi mulch.

E tatau ona aloese mai le susu o le ixia i le maeʻa ai ona totoina, o le a naʻo le pau lava pe a uma le 15-20 aso. O se faailo iloga mo le fausiaina o le a avea ma foliga vaaia o ni paiti laiti.

Ixia totoina

E maua mai i le tipiina o anufe i se naifi malosi. E tatau i vaega taitasi ona aofia ai se ata ma se pito i lalo ma primordia. A o lei totoina, e aoga tele le gaioiga o tipi. Ina ia faia lenei mea, o le pefu poʻo le koala paluga e talafeagai. I le vaitau e tasi, o le ai ai fugalaau.

O le faʻapenaina e ala i le vavae ese o tamaʻi tama teine ​​o loʻo faʻaaogaina foi, ae o laʻau e tatau ona faʻatali mo le 2-3 tausaga. I le taumafanafana, e i ai i le tagata matua se togi laiti, e tatau ona filifilia ai tagata sili ona ola maloloina.

Ona e manaʻomia lea e aveese le tama teine ​​mo le teuina i totonu o se potu malulu. Mo le mafanafana aupito sili, e tatau ona e fufuluina le paluga i le afi. Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, ua mafai ona totoina fatu i le matala, ma faatasi ai ma le amataga o le tautoulu, e mafai ona toe tuu ese mo le teuina. A mavae le 2 tausaga, o le a mafai ona fuga le laau.

Fanauina o fatu

O le lelei o le faʻalauteleina o fatu o le gafatia lea e faʻasao ituaiga eseese ma se tele o laau laiti e fafagaina. O lea togafiti e lona lua i isi i le umi o le faagasologa. O le totoina o laau e tatau ona faia i le faaiuga o le taumalulu, mo le mea lenei e te manaʻomia:

  1. I le faʻafefiloi o laufanua faʻatoʻaga ma le paʻu ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1 e maua ai le palapala mo fatu o ixia. Ona tatau ai lea ona fuafua le kuluga e maua ai i totonu o le ogaumu, ma faʻamaʻi ai;
  2. Faatumu se pusa ua saunia muamua ma le tele;
  3. Faatulaga fatu i le pito i luga ma ufiufi i se fasi manifinifi o le paluga ua saunia, ona pala lea;
  4. Mo le faia o se faʻaaogaina o le greenhouse, e tatau ona ufiufi le atigipusa i tioata, aʻo tatau ona totoina ia laau taʻitasi 2-3 aso;
  5. O nisi o totogo totogo e tatau ona aveeseina ina ia mafai ona fatuina le 2 cm le mamao i le va o laau laiti;
  6. Pe a faʻatūina se vevela vevela i luga o le auala, e tatau ona faʻamalosi le fua, e ave i fafo atu o le fale. E taua tele le faʻalauteleina o le taimi o Ixia i luga o le auala, ma i le taufaʻaiʻuiʻuga o le tautotogo o le a tupu aʻe ai ma le saogalemu i le tatalaina o eleele.

I le tautotogo, e tatau ona aveese le pulufana, lea o le a aliali mai i le laau i le vaitau muamua o le tuputupu ae. E tatau ona faia le vevesi i totonu o se potu malulu ma malulu, ma i le tautotogo e mafai ona totōina ina ia tupu.

Ixia Care

Tulaga talafeagai mo le manuia o le galueaiina o ixia:

  • O le i ai o le susulu o le la (e afaina saʻo ai le lanu lanu o mea leaga);
  • Lagi maualuga o le ea;
  • E maualuga le maualuga o le suavai.

O le mea mulimuli e maua e ala i le faʻaleleia masani. E le gata i lea, aua neʻi galo le vela ma faʻamalo le palapala ma fafaga. E tāua tele le faʻaumatia o vaega eletise ma faʻapalapala i se taimi talafeagai, talu ai ona o lo latou i ai e mafai ona faaosofia ai le tele o faʻamaʻi poʻo se osofaʻiga o meaola faalafua.

A maeʻa ona toto le fugalaau, ona tatau lea ona aveese le pupuni i le faʻaaogaina o se faʻapitoa. O lenei fuataga o le a lagolagoina ai le foliga mai o foliga o le ixia, ma o le a faʻaosofia ai foi le toe suia o le mea totino mai le eleele i le lalolalo (tubers).

Faʻasa

E tatau ona maua le suāvai faifai pea o le ixia i le taimi lava e uma ai foliga mai o fua muamua. I le taimi o le fugalaau ma le faʻavaeina o pulupulu, e manaʻomia e le 'eleʻele se' eleʻele maualuga o le susu, lea e mafai ona faʻamautinoa e ala i le faʻatuputeleina o le tele o le faʻasusu ma ona taimi. E sili atu le faʻaaogaina o le vai e fai sina mafanafana ma ua uma ona foia muamua. I totonu o le vai, e mafai ona e faʻaopopoina ni mea e faʻamalosi ai e fesoasoani i le faʻagasolo o le fuga.

Laʻei pito sili

O mea uma e lua o mineral ma organic fertilizers (nitroammofosk, Kemira Lux, Palu papatini) e aoga mo le ixia. Aua le sili atu ma le 1 le taimi i le 2 vaiaso, faʻaalu le faʻafefiloi ia matua mulimuli i faatonuga a le kamupanī. Amata ona fafagaina mai aso muamua o Iuni, ma e tatau ona maeʻa pe a uma le fale.

Maʻi ma meaʻai

O le laau e masani lava e le faigofie ona osofaia e iniseti faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le maualuga o le maualuga o le maualalo o le palapala e mafai ona faaosofia ai le maʻi. Afai o se natura masani, ona ufiufi ai lea i luga o pulu ixia.

I se tulaga e le masani ai, e osofaia e le aphids le ixia, lea e faigofie ona aveeseina faigofie e ala i le totoina o laau taʻitasi. O le sili ona lelei i ia tulaga o se vaifofo o se iniseti, lea e faʻamautinoa ai le puipuia o le uumi mo osofaiga faifaipea. O togafitiga faʻatasi ma le taimi e tasi i le 30-35 aso i le gasologa o le vaitau o le a lava.