Laʻau

Gaulteria: mea uma e uiga i le laau ma lona tausiga

Gaultheria (lat.Gaultheria) o se uluai laau iti e igoa i le Farani fomaʻi ma le fomaʻi Jean-Francois Gautier. O se fai togalaau po o se tagata e fiafia i laau matagofie o le a le misia le avanoa e faatau mai ai i lana ata lanumeamata.

Faamatalaga o Gauleria

O Gaulteria o se laau faʻamalosi o le aiga o Heather. O le vao ma le totoina o laau toto mafiafia e oʻo i le maualuga o le 25 cm.

Fugalaau ma fua o Gauleria

Ia Iuni, pe a fuga le laau, o fuifui fugalaau paʻepaʻe e pei o le lili o le vanu o loʻo i luga o le vao. O lanu mumu, lanu mumu, paʻepaʻe po o le uliuli lanumoana e latalata tele i le tautoulu ma masani ona ola i le tau malulu. O le togavao malulu e masani ona le toe gaogaoina e manu ma manulele, talu ai o ona fua e le mafai ona afaina ma e le lelei i le tofo.

Ituaiga o Gauleria

E tusa ma le 180 ituaiga o laau toto. O le tuputupu ae i luga o mauga maualuga o itu i mātū o Amerika, Asia ma Ausetalia, e faigofie ona aʻafia i togalaau o Rusia tutotonu. Mafaufau i ituaiga sili ona lauiloa o lenei laau.

VaʻaiFaamatalaga / Lea, lapoa (mm) / FuaFugalaau Taʻu (mm)Maea (cm)
Hairy po o HairyI Europa, faʻatoʻaga mai 1897. Grey-green oblong ma lauulu i autafa, 50-100.

Blue po o le lanu viole.

Pink, 40.10
Lafoaʻi lauAumai mai le talafatai i sisifo o Amerika i le 1890.

Greens, 35.

Lulu mumu.

Paʻepaʻe ma le paʻu mumu, 5.30
FaʻasaFausia talu mai le 1830, e afua mai Amerika i Matu.

Uili poʻo le oval, pito faʻamalosi, 20.

Lulu e oʻo i le 7 mm.

Faʻamasani tasi e oo i le 50.10
GlandularMuamua na mauaina i motu Iapani.

Oval faʻatasi ma le faʻamalosi, umi 30, lautele 20.

Mumu i tamai glandular spots.

Nofofua pe aoina i le 2-3, papaʻe i fafo ma piniki i totonu, 8.30
MikelE tupu i Iapani ma Sakhalin. Laʻau faʻalūlūlū ma lala faʻasaʻo e tu i lalo le vevela i fafo.

Lanu uliuli 25.

Paʻepaʻe.

Paʻepaʻe, 10, aoina i se pulumu.25
ChallonO ituaiga e sili ona lauiloa na aumai mai Amerika ua atinaʻe talu mai le 1826.

Ova pale lanumeamata, umi 120.

Black.

Paʻepaʻe-piniki, e oo atu i le 10.50
Toto i laloMuamua mauaina i sasae o Amerika i Matu. O le vao e ufiufi le eleele ma le limamatua o le 40 cm e faia i laʻau uʻu o le uumi uumi. Tupu mai le 1762

Pogisa lanu meamata, lapotopoto, lamolemole, 40.

Lulu mumu, 10.

Paʻe paepae 10.15

Faʻateleina gaulteria i le fale

Ina ia mafai ai ona e vaʻaia se laʻau matagofie ma le le lelei e faʻamalieina ai mata i se siosiomaga o le fale, e tatau ona e iloa ni nai tulafono faʻapitoa e tuputupu aʻe. Afai e taua le maua o se ituaiga o laau toto, e sili atu le musu mai le lūlūina o fatu, talu ai e mafai ona tupu se isi laau afu faapena. O le a sili ona lelei le faʻatau o ni mea na faia i le sauniuni poʻo lala i aʻa.

Mo le ulufale atu i ai poʻo le suia o oe e te manaʻomia:

  • maualuga le lelei o le eleele talafeagai mo totonu o le fale ma le fufulu vaivai;
  • o se ulo e iai alavai faʻavaivai i le limamatua e laʻititi tele nai lo le aʻa;
  • se pu i le eleele o se fugalaau fou e tumu i le 5 cm mai luga;
  • fausiaina lelei;
  • totoina i le 2 tausaga ao tuputupu ae le aʻa.

Mo le tausiga i aso uma o le ae manaʻomia:

  • fafaga laau i lalo o le aʻa i le tulaga o se eleele malogo eleele e 5 cm;
  • nofoaga susulu i le susulu o le la.

Laʻei sili:

  • faamoemoega - mo laau teuteuina o laʻau, i le foliga o le sili ona lelei po o le suavai faatasi ai ma le faasee lemu;
  • faʻavaʻa - e le silia le 1 taimi i le masina.

Totoina:

  • faʻaauau mo laʻau ma fugalaau e puipuia ai le atinaʻe o aʻa;
  • taimi faʻapitoa mo lālā ina ia mafai ona tuʻuina atu le vao i se mea lelei, faʻalelei foliga.

Atinaʻeina o gaulteria i fafo

E taua tele le siama i le gaulteria ina ia aua le magoto i le la ma maliu i le paolo. O le eleele malosi ma lelei le palapala ua i ai sona aafiaga aoga i le tuputupu ae o laau toto. Ina ia faʻateleina le eleʻele o le eleele, e manaʻomia ona e faaopoopo i ai le peat ma le oneone. Totoina i pupu 30-35 cm le maualuga, moe i se vaega o alavai mai tamaʻi maa ma ni nila malola. O le aʻa uʻu e faʻalauteleina i le 1 cm poʻo le agavale i le tulaga o le eleele.

O le tuputupu ae o lenei laau i luga o le eleele avanoa o se galuega faigofie, ae ui i lea, e tatau i le fai togalaau ona manatu e sili atu ona lelei le totoina o vao i vaega o le tele o laau i se mamao e 20-25 cm mai le tasi. Suavai e seasea lava ma tele, e susulu le laʻau i le afiafi.

Faʻaauau le gaulteria

O le faʻalautelega o le fatu e matua le manaʻomia mo lenei togavao, aua e le mafai ona toe fai saʻo le uiga o le ituaiga. O le auala o le vegetative o loʻo sili ona lelei ma sili ona vave ona faʻaleleia le gaulteria. O le tasi poʻo le tele o lala o le togavao ua faʻafefeteina ma fufuluina ile palapala, faʻamamaina lelei. A oʻo i le tautoulu, o aʻa o le a maua aʻa ma ona totoina lea.

O le faʻaaogaina o se isi auala o le faʻaleleia o le gaulteria. I le vavaeina o le laina pito i luga luga, ua totoina i totonu o oneone oneone, ua matua suamalie ma tuu i le susulu o le la. Pe a tupu aʻe le seleselega ma ave ni aʻafia maloloina, ona toe faʻapalaina lea ile eleele.

Maʻi ma meaʻai

O laau teuteu ma laau afu, e aofia ai gaulteria, e manaomia le maualuga maualuga o le palapala, ona latou le fefefe lea i soo se faamaʻi. O le tele o le susu ma le eleele alkaline o uluai fili ia o laau. O faʻamaʻi pei o le paʻu uliuli ma le paʻu paʻu e foliga mai e masani ona faʻafeinu ma le lava le palapala. E afaina i siama ma siama, e tatau ona vave vavae ese ma susunuina pepa e aloese ai mai le faʻamaʻi pipisi uma.

E taua foi le togafitia i lea taimi ma lea taimi togalaau i togafitiga faafomaʻi.

Fai mai Mr. Summer Resitala: aoga aoga o gaulteria

O le galuega autu o le togavao ua manatu e teuteu, talu ai o ona fua susulu e ese mai i laʻau lanu meamata lalelei e matagofie ai le fale ma togalaau. I le faʻaopoopoga, o laulaʻau ma laʻau o le gaulteria pepelo o loʻo faʻaaogaina mo le sauniuniga o vailaʻau faʻamaʻi, o suauu ma pulu.

O suauu mai lala laiti ma laʻau o se laau laʻau e iai sona faʻafitauli faʻapitoa ma le faʻaleagaina. Faʻaaogaina i fafo, olopala i totonu o le paʻu o le mea ua afaina. E mafai ona tineia ai le rheumatic, neuralgia ma faʻamaʻi pipisi. Pe a faʻagasolo maso, faʻamafanafanaina o suauu faʻatasi ai ma le suāuʻu faʻasaʻo le tiga. O le faʻafiafiaga o aʻafiaga mai i vaega lanumeamata o le vaomatua o gaulteria e faʻaaogaina i le togafitiga o le paʻu o le paʻu. Challon

I le aromatherapy, o le gaulteria o le suāuu taua e faʻaaogaina e avea o se vailaau faʻamalosia ma le faʻamalosi. O se manogi manaia e fafaguina ai lagona ma faatumulia le potu i le fou.

O se ti-anti-malulu ua saunia mai le laʻau o se vao e faʻamalolo ai le tiga ma le ulu.

O laʻau e manatu o le suamalie: ina ia vave faʻaaogaina faailoga o le vaivai, e mafai ona e fafagaina i latou.

O le fatu ma fatu o le laau e aofia ai mea oona ma e leai se aoga i vailaau, o lea latou te le auai i le sauniuniga o vailaʻau.

O le methyl salicylate o se vailaʻau lea o le vaega taua o le togafitiga o le tala pepelo pepelo. O loʻo i ai foi vaega e pei o le tannins, formaldehyde, antiseptic arbutin ma mea faʻasaina i totonu o le mea e maua mai laʻau ma lala o vao. O i latou uma i totonu o le faʻalavelave faʻapitoa i le tino, o loʻo i ai se faʻamalosi, diuretic, aʻafiaga antirheumatic.

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi o gaulteria, e pei o le tele o fualaau faasaina, o tamaiti ei lalo ifo o le 6 tausaga, ma maitaga ma le le faapalepale. E le fautuaina e ave faatasi ma aspirin. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina le metotia ma metotia o le faʻaaogaina o se vailaʻau.