Lafumanu

Holstein ituaiga o povi

O le tele o taimi, o lafu e tausia i faatoaga faʻatoʻaga mo le gaosiga o susu.

E masani lava, e le na o le pau lenei o le mafuaʻaga e mafai ona tausia ai nei povi, ae o le sili lea ona aoga ma tumau. I le soifuaga o le tagata, o meaʻai laʻau o se vaega o meaai i aso uma, faʻaopoopo i mea e gaosi ai susu o mea taua taua e ulufale atu i le tino o le tagata.

I aso anamua, o nei manu sa sili atu ona talisapaia nai lo le taimi nei, ae o nei foi taimi o loʻo faʻatoʻaina ai i latou e tagata. O le mea lea, i lenei tusiga o le ae faitau e uiga i sea ituaiga o povi e pei o Holstein pe pei ona taʻua ai Holstein-Friesian.

O uiga taua ma uiga o le Holstein ituaiga o povi

Ae tatou te leʻi amata faʻamatalaina lenei ituaiga, matou te taʻu atu ia te oe lana tala. O le laufanua o lenei povi o Holani. Ae na maua e ia le lauiloa sili ma uiga maualuga i totonu o ia atunuu e pei o Amerika ma Kanata.

O le muamua na amata ona fanaina Holstein o povi na avea ma Winsrop Chenery. O le talafaasolopito o le ituaiga i Amerika o loʻo taua i lalo: W. Cheneri, i tua i le 1852, faʻatau mai se povi Dutch mai le kapeteni o se vaa mai Netherlands. Ona o ona uiga maualuga maualuga, o lenei ituaiga ua avea ma taatele i Amerika i Matu.

I le faatusatusa atu i atunuu Europa i Amerika ma Kanata, na tele le taulai atu i le fausiaina o ituaiga uliuli ma-paʻepaʻe, na taumafai ai le au faifaatoaga e faaleleia le ituaiga.

Ia Mati 1871, na faavaeina ai se sosaiete faapitoa o le fanau mai o Holstein-Friesian. U.Chenery na avea ma ulu o lenei sosaiete. Ma i le mavae ai o le tausaga o gaoioiga a lenei faalapotopotoga, o le Holstein ituaiga na fafagaina i setete e sefululua, ma i le tausaga lava e tasi, 1872, na lolomi ai le uluai tusi e uiga i le ituaiga Holstein-Friesian. Na amata le valaauina o Bretagne mai le 1983.

O le taʻiala o le atinaʻega o lenei ituaiga o susu.

Ina ua mavae se taimi umi o le galuega, na mafai e faifaatoaga ona maua se ituaiga e iloagofie i lona tele, mamafa, faavae, ma ia faateleina ai le gaosiga o le ituaiga. I nisi auiliiliga e uiga i nei mea uma o le a e faitauina i lalo.

I lenei taimi O le faʻasologa o Holstein o le lauiloa sili lea i Amerika ma Kanata, faʻapea foi i Europa.

E faʻapefea ona maua le Holstein ituaiga ma e le faia se mea sese pe a faʻatau?

O povi sili ona taatele o Holstein e lanu uliuli ma fesuisuiaʻi, faatasi ma lanu uliuli eseese., ae e seasea lava ituaiga meaola e toetoe lava uliuli, ae o loo i ai pea i luga o le siʻusiʻu, vae, i le vaega pito i lalo o le tino ma latalata i le ulu. O loʻo i ai pea povi o le faʻamatalaina o se lanu mumu-motley, ae o le vaai ia i latou o se mea sili ona faigata.

O eseesega eseese o ituaiga o le ituaiga ma lona telē:

  • O le mamafa o le mamafa o le tagata e toatasi o se tamaʻi matua matua e mai le 600 i le 700 kilokalama, ae e mafai foi ona faateleina nei faʻamatalaga pe a tausia le lafu manu i tulaga lelei.
  • O le maualuga o le povi matua i le mamae o le 143 senitimita.
  • O le mamafa o le mamafa o le tasi povi matutua e oʻo atu i le 1200 kilokalama, ae e le o le tapulaʻa pe a tausia i ni faʻamautinoaga.
  • O le maualuga o povi e leʻo ese mai le maualuga o moa ma e tusa ma le 160 cm.
  • O le mamafa o se tamai povi e ese mai i le 38 i le 43 kilokalama, ma o le mamafa o le mamafa o le povi poʻa fou e 47 kilokalama.
  • E mafai ona vaʻaia le fanau a Holstein mai isi e se pusa loloto loloto, o le tele e amata mai i le 82 i le 87 cm.
  • O le tele o le tele o le pusa o le pusa O le gasegase Holstein e mai i le 62 i le 66 cm.
  • O le tino i le tua e eseese mai le 60 i le 63 centimita. O lenei vaega o le tino e umi, saʻo ma lautele.
  • O le faʻasologa o le faʻaupuga e malosi tele.

O le ituaiga Holstein-Friesian e sili mamao atu nai lo ona aiga uliuli ma le paʻepaʻe i le mamafa o le olaga, fua o le gaosiga, le tele o le uila, tino ma le tele o isi faailoga.

E le pei o isi fanau, o le Holstein e tupu mai i tulaga o le lelei o mea e mafai ona faaalia ai le faateleina o le gaosiga o oloa, ma o lenei ituaiga e iloa lelei lava ia ituaiga o meaʻai e le gata i fafo atu, ae faapena foi i lo tatou atunuu.

O le a le meaʻai o loʻo i ai golshtinskih povi

Talu ai o loʻo matou talanoa e uiga i le susu o povi, o se vaega taua o lenei tusiga o le faʻamatalaga lea o le uʻu o le povi.

O le foliga o le uʻu o se povi Holstein o le tino paʻu ma faʻafefe. O loʻo faamatalaina i se voluma tetele. Ole lautele e lautele ma e sili ona faʻapipiʻi i le puipui o le manava.

O le faasinoupu o le tau e amata mai le 38.5 i le 61.3 pasene.

I le averesi, o le gaosiga o le susu mo le po i le aso, ma le lua susu, e oʻo atu i le 65 kilokalama, ae e le o le tapulaʻa lea.

O le aveva o le lactation mai le 3.20 i le 3.50 kilokalama i le minute.

O povi o le ituaiga ua faʻamatalaina ua lelei le faʻafefeina i le fesoasoani i masini.

Malosiaga ma vaivaiga

Tulaga lelei o le anotusi o Holstein ituaiga:

  • O le Holstein faʻailoga o le faʻamaumauga lea mo le gaosiga o susu. O le fua tele o susu i le po mo le 305 aso na i le 1983 ma e silia ma le 25 tone.
  • O le ituaiga Holstein e sili ona manaia ma e lelei le faʻamaʻaina. I le matua, povi ma le afa tausaga o lona mamafa o le 360 ​​kilokalama ma ua mafai ona faʻapalaina.
  • O le itu lelei o lenei ituaiga o le faʻaaogaina o lona genotype i le faʻaleleia o le uliuli ma le paʻepaʻe.
  • O Holstein o povi e matua malosi lava, o loʻo aʻafia tele ai a latou gaosiga.
  • O le ituaiga e fetaui ma le suia o tulaga o le tau.
  • O le itu lelei o le faʻatoʻaga o lona maualuga maualuga lea i aso taitasi.
  • O lenei ituaiga o povi o le sili ona lauiloa i le lalolagi atoa.
  • Latou te puipuia mai faʻamaʻi.
Ae, e ui i tulaga lelei o lenei ituaiga, e tatau ona faʻalogo i le isi itu ae leʻi faʻatau.

O vaivaiga o lenei ituaiga o:

  • O povi o le ituaiga ua faʻamatalaina e matua nofouta lava i tulaga faigata, lea o le a leai se aafiaga tele i le gaosiga.
  • Aʻo leʻi faʻatau atu lenei ituaiga e tatau ona e gauai atu i le manaia o le ituaiga i le olaga i aso faisoo. O lenei ituaiga e mama tele, e manaʻomia le tumama i taimi uma, ae le o le tausisia o nei manaʻoga, o susu e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi pipisi.
  • O le isi itu le lelei o lenei ituaiga o lona faʻailoga i meaai. I le taumalulu, e tatau ona fafagaina i laumei, sana ma le soya. Ma i le tau mafanafana, latou te manaʻomia ni meaʻai lanu meamata.
  • Afai e te manaʻo e teu, ona lelei lea o le ituaiga e le faʻatau, ona e le o le tamaoaiga i tulaga o meaʻai ma tausiga.

O faʻamaoniga autu o le gaosia ma le gaosia o le Holsteins

I fua faatatau o fua o susu mo lenei ituaiga, e toetoe lava a le tutusa. Mo le silia ma le selau tausaga, o lenei ituaiga o le muamua i le gaosiga o susu E le gata i lea, o le faamaumauga o le Burenka o loʻo tuʻuina atu susu susu.

O le fua faatatau o le gaosiga e tusa ma le 9000 kilokalama o le susu, 336 kilokalama o gaʻo ma le 295 kilokalama o le polotini.

O le faʻaleleia o lenei ituaiga e lelei foi ma e 83-90 tamai povi mo le 100 tamaitai.

Mo le gaosiga tumau o le susu, e tatau ona faʻaaogaina le povi pe tusa o le tasi i le tausaga. Ona o le taimi atoa o le lacta milk susu e maua mai, ma i le isi itu, ua fanau fanau. E mafai ona maitauina o lenei ituaiga e maua ai le lelei o le fausiaina ma, i le averesi, e tusa ma le 83-90 tamai povi mo le 100 povi.

O uiga o manu o le fatu e lelei tele. O le seleseleina o le seleselega e 50-55 pasene.

Mo le tele o tausaga o le fausiaina o lenei ituaiga, na faaalia ai le tele o povi na tusia ai faamaumauga: i Amerika, mo le tausaga o le lactation, 27430 kilokalama o susu na maua mai i le povi Rein Mark Zinh. I le atunuu e tasi mai povi Linda 28735 kilokalama o le susu.

O se vaega taua o lenei fatuga o se pasene maualuga o meaʻai aano.

Tulaga lelei o le fausiaina o le ituaiga:

  • • O se faʻaopoopoga o se faʻafefeteina faigofie o se povi. O povi i le 91% o mataupu e le manaʻomia le fesoasoani a tagata.
  • • O se uiga lelei o le fausiaina o se pepe o lona muai tulaga.