Vailaau faʻapitoa

Le faʻaaogaina o le meli: o penefiti ma mea leaga

Faasao - O le faʻalauiloa lenei o le meli mo le manogi o le meli. Mai fugalaau fugalaau, fuga mai i le faaiuga o le tautotogo, e aumai e tagata le suauu, ma o le pi e avea ai le meli o uiga matagofie. I le faʻaopoopoga, ua tupu lenei totogo mo le gaosia o meaola suamalie ma le fafagaina o lafumanu. E ui i lea, e ui i le tele o mea aoga ma le tau maualalo, e leai se aʻafiaga i le eleele, o le mafuaaga lea e le mafai ai ona toto i le nofoaga e tasi i taimi masani, ma o le seleselega o sea meli i le fale apiary e le mafai ona maua i tausaga uma. (e ui o le fua o le meli mai le tasi g o le faʻaopopaga e oʻo i le 90 kilokalama).

Uiga ma uiga o le meli feusuaʻiga

E sili ona lauiloa le meli i Europa, ae leʻi oʻo lava ina salalau lautele i lo tatou atunuu. I le taimi nei, o le meli sapalai o loʻo i ai mea taua e faʻaaogaina ua faʻamaonia e saienitisi i atunuu atiaʻe. Mafai e fai atu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o le meli e gaosia i Kanata e faʻasoesa. E faigofie ona iloa le vavao mai soʻo se isi lava ituaiga o meli e ala i ona foliga i fafo. E matua gaogao (e itiiti se vai i totonu, ma e le o iai i totonu), opaque, o loʻo i ai se lanu manino. A maeʻa le faʻamalamalamaina o le paʻepaʻe, maua mai se fausaga lelei. Toeitiiti lava vave tioata tioata o le mafuaaga lona lua pe a uma le faaletonu o le luluina o le fatu, o le lavelave o le meli i lo tatou atunuu. Afai e leai se taimi e maua ai e le beekeeper le taimi e piki ai le honeycombs, o le taimi lava e faʻamaonia ai, o le pamuina o le meli mai ia i latou e avea ma faafitauli ogaoga. I le taimi lava e tasi, e oʻo lava i le taimi, o le meli e faʻafefeteina e teuina le vai mo le silia ma le fa vaiaso.

O nisi taimi, ona o na mea le lelei, o le faʻaipoipo o le meli e le faʻatau uma lava, ma tuʻu ai i ni pi e pei o fafaga. E faʻaaogaina foʻi le meli mo le faʻavaveina o le faʻamaloiloina o isi ituaiga o meli. E ui lava e sili atu le faʻatinoina e le aufaipese Europa: sasa le meli sosoʻo i se suauʻu manaia ma faʻaaoga. O le eseesega o le eseesega o le meli mai isi ituaiga o se vevela faʻamaonia, o loʻo tuʻuina e latou e pei o se taimi umi. I luga o lagona muamua o le oloa e matua suamalie, ae o se isi mea e sili ona manaia ma manaia i le tofo. E leai se manogi o le moa, ae o lona manogi manogi e lelei tele.

E te iloa? O le feeseeseaiga o le tele o tagata faatau i le suamalie o le meli e mafua mai i le mea moni e faapea, o le tele naua o le gasegase na totoina i le fanua ua afaina ai le suiga o le gaioiga. O le faʻasalalauga aloaia o saienitisi o le faʻafefeina o le meli e le o se mea e faʻaaogaina, talu mai le faʻamalosi o le paina e pei ona i ai, e itiiti ifo (mai le 0 i le 0.2%).

Faʻaauauina le faʻamatalaga o le meli fefaʻatauaʻiga, e tatau ona fai mai e sili atu ona talafeagai i faiga faʻamalosi nai lo isi ituaiga, e le gata ina fuafuaina tulafono faaopoopo mo le teuina o lenei oloa, ae le aofia ai foi le faʻatau i le tele o mea. E le gata i lea, talu ai ona o le mativa vaivai, o le meli suamalie e le talafeagai mo le faʻaaogaina i cocktail ma isi ipu e aofia ai le faʻafefiloi ma le vai.

Faʻaaogaina o Caloric ma le vailaʻau faʻasolosolo o le faʻaipoipo

O le kalori matāʻupu o le meli feʻai e maualuga tele. 100 g o le meli e aofia ai le 329 kcal, lea e tusa ma le 15% e aofia ai le malosi ole aso o se tagata maloloina. Afai tatou te talanoa e uiga i iunite eletise e malamalama i tagata uma, ona avea lea o se ipu tioata (250 ml) o le meli e sili atu nai lo le 1200 calories, o lea e le tatau ai ona e faʻaaoga sese lenei meaʻai. Carbohydrates i lenei meli sili atu i le 80%, e itiiti ifo i le 1% o protein, leai se gaʻo.

O le vailaʻau faʻasolosolo o le meli feʻai, e pei ona faʻaalia i suʻesuʻega, o loʻo faʻaalia e elemene pei o vai (e tusa ma le 19%); suka - cane, fructose, glucose, polysaccharides (e oo atu i le 80%), meaola malosi ma a latou masima, suauu taua, enzymes, hormones, ash. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o le meli feusuaʻiga e aofia ai elemene e pei o le calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, zinc, sodium (o le lisi o loʻo tuʻuina atu i lalo). O le meli na faʻasaoina foi e mauʻoa i le acid ascorbic ma le tele o vitamini B: 2, 3, 5, 6, 9. O le glucose (e sili atu ma le 50%), o le meli o le siamupini lea i isi uma mea gaosi manu. E talitonuina foi o le tuufaatasiga o elemene o lenei oloa e matua tulaga ese lava ma e leai ni mea tutusa i le natura. Ae peitai o le fausua o le meli e faatusatusa i isi ituaiga e le o se mea sili ona taua.

E faʻapefea ona siaki le natura o le faʻaipoipo pe a faʻatau

E tatau ona iloa e faigata tele i se tagata tomai faapitoa e fuafua ile mata o le natura ma e sili atu foi le maualuga o le meli i le lautele ma solo le meli faapitoa. O le mea moni e faapea o le uiga autu o le meli o le ituaiga lea o fatu na gaosia, ma, o le mea moni, o le a le mea e 'ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faaopoopoina o le suka i le fafaga, e tusa lava pe itiiti ifo, e faʻaititia ai le aofaʻi o aoga elemene i totonu o se oloa.

E iai isi mea. O le mea lea, e leai se tasi sei vagana ai le laʻau pipi na te iloa pe a maʻi ona fatu, ma afai o lea, o a vailaau na faʻaaogaina e togafitia ai. O le i ai o vailaau faʻamaʻi i le meli e le o se faailo sili lea ona lelei. Ae o le faʻamalamalamaina (faʻamaumauga) o le meli feusuaʻi e leai se auala e faʻaititia ai ana mea aoga ma, ae, o loʻo fiafia i le oloa. O le mea taua o le meli fou.

E te iloa? O le maua mai o le meli sosoʻo ua faʻasalaina e le gata ina saogalemu, ae e fautuaina foi mai le manatu o ona aoga, ona o le tulaga o le faʻamaina o le faʻaipoipo o se mea puupuu, ma e faʻalauteleina, e masani ona faʻaaogaina e le au faʻatau le tele o faʻatau. O le mea lea, pe a vevela, e liu suavai le meli, ae le gata ina leiloloa ona uiga uma o le faamaloloina, ae mafai foi ona avea ma mea oona (hydroxymethylfurfural, lea e faia i le meli i le taimi umi mo le teuina ma pe a vevela i luga atu o le 60 tikeri, e faavaivaia ai le tino, mafai ona mafua ai le maʻi pipili).

O le mea lea, o le auala sili e faʻatau mai ai le meli aupito maualuga o le faʻaaogaina lea o fesoʻotaʻiga faʻamaonia (o le uo a le beekeeper, uo a ana uo, o se faleoloa faatuatuaina poʻo se punaoa i le initaneti). E le gata i lea, e taua tele le vaʻavaʻai i le taimi e tasi o se oloa lelei tele, suʻesuʻe ma le totoa ma tofo i ai, ia manatua lona tofo. I lenei tulaga, o le a sili atu le faigata o tagata taufaasese ona faasese oe.

A e feiloai muamua ma le meli feusuaʻiga, e mafai ona e faʻaaogaina lona faʻamatalaga (lanu, tofo, manogi) o loʻo tuʻuina atu i luga, ae e mafai ona e faʻatatauina i lenei metotia e na o le toe mulimuli. Peitai, e iai nisi o faailoga taatele e fautuaina e faʻalogo pe a faʻatau le meli, ina ia mafai ona iloilo lona natura ma le fou. E mafai foi ona amanaia. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ai ona faʻagaoioia ni lagona se fa - mata, paʻi, manogi, tofo.

O le moa feʻai, e pei ona taʻua, e matua malamalama, toetoe a paepae. Muddy paolo, pala, vevela - o se mafuaʻaga e lafoaʻi ai le faʻatau, faapea foi ma le puafiti, lea e taʻu mai ai e leʻi oʻo le meli pe amata ona faʻamalosi. O le tutusa lelei o le suavai e fesootaʻi atu i isi ituaiga o le meli o loʻo faʻaalia ai le tele o lo latou fou, ae le mafai ona faʻamalolo le meli. Afai e te ave le meli i totonu o se sipuni ma sii i luga, e tatau ona tafe i se galu mamafa po o se filo manifinifi (e fuafua i le maualuga o le sipuni), ae leai se mea e tatau ona paʻu. E le gata i lea, o le pau ifo i lalo mai le sipuni, o le meli moni muamua e fausia ai se mauga i luga o le lautele, lea e faasolosolo lemu i luga o le vaalele, nai lo le faasalalauina i totonu o se pusa. O se foliga e sili atu i le viscous ma e oʻo lava i le maeʻa maeʻaeʻa o se mea e sili ona masani ai. Ae o le fausaga o oloa e tatau ona tutusa. Afai o le wax o loʻo iai i le meli, o loʻo taʻu mai ai se aofaʻiga e le saʻo, ae le o le leaga o le lelei o le oloa. E mafai ona faʻamalamalamaina le "faʻamaoni" le faʻaipoipo i le mamafa. I le tasi lita o le voluma e tatau ona aofia ai le 1.66 kilokalama o le meli. Afai o le fagu lita e laʻititi - o le meli, atonu e ono faʻaitiitia.

E taua! O le iloa pe a fuga mai puase ma pe faapefea ona vave faʻafefe mai le meli, e saogalemu e fai atu ia Aokuso, e mafai ona faʻatau faʻatau le meli i faʻamau. Afai i lalo o le logo o lea meli o loʻo ofoina atu ia te oe se mea inu suavai - e le tatau ona e faʻatau!

Manatuaga e fuafua ai le meli e ala i le paʻi: pe a faʻamaʻa le oloa i totonu o le paʻu pe a fufulu i tamatamailima, e lelei mea uma, aʻo faʻatulagaina le pellet e faʻaalia ai le i ai o ni mea faʻaopopo. Ia manogi nei le oloa. Soo se meli natura e matagofie. Afai e te le iloa le uiga o le manogi faapitoa e maua mai i le meli e maua mai i le pullened pollen, ia taʻitaʻia oe e le lagona muamua: o le tele o le sipuni o loʻo faʻafefiloi i le oloa, o le sili atu le manaia, o le manogi malosi.

Siaki mulimuli - tofo. E ui lava i le mea moni e faʻapea, o le meli mai le faʻaipoipoina e iai le oona, e le mafai ona soona inu, e le sili atu foi ona vevela. O nisi mea e le tatau ona lagona i le faai na mafua mai i le mafiafia o le meli, ae o soʻo se isi lava lagona o le tofo o se mafuaaga lea e masalomia ai se mea sese poo se mea e tupu ai ni mea faaopoopo.

Faʻasaoina lelei o le meli feʻai

E pei ona fai mai, o le faʻaipoipoina o le meli e vave vave ona vave faʻaalia, ma, e le gata i lea, e sili atu ona aʻafia i faiga faʻamalosi, lea e matua manaʻomia ai le tausisia o tulafono mo le teuina o lenei oloa. O lea la, afai o isi ituaiga o meli ua fautuaina e puipuia mai le malamalama ma le vevela, ona tatau lea ona teu i le pusaaisa po o se isi nofoaga malulu ma pouliuli. O le afifiina lelei o le afifiina o le tulaga lona lua mo le teuina lelei o le meli. Mo nei faʻamoemoe e lelei tele le faʻaaogaina o se laupapa, masini poʻo se koneteina, ae tatau ona aloese le ipu. E mafai foi ona taliaina o le afifi tioata. O nei mea uma e le o gaioiga malosi, ma o le mea lea o le a le afaina ai le suiga o le lelei o le meli.

E taua! E leai se mea e le mafai ona teu ai le meli i le palasitika poʻo totonu o fagu uʻamea.

Po o le a lava le pusa meli ua filifilia, e tatau ona fetaui lelei ma se tapuni faʻapipiʻi ma tumau pea ona faʻamaufaʻailogaina.

Mea aoga ma faʻamalositino o le meli feusuaʻi

E tele mea aoga e maua ai le meli, ma, e le gata i lea, e vave ona gauaiina e le tino, lea e mafai ai ona faʻaaogaina mo le puipuia ma le togafitiga o tulaga faigata. O le aoga o lenei oloa, e aunoa ma se togafitiga faaopoopo, mo le togafitiga o fomaʻi, e faapitoa lava, stomatitis ma gingivitis, e mautinoa le faamaonia.

O le Iodine o loʻo i totonu o le meli o loʻo i ai se tulaga faʻamautuina i luga o le system endocrine, lea e itiiti lava ni oloa i o tatou latitudes e mafai ona mitamita ai. O le faʻamaloloina o se kulimi e faia mai le meli feʻai, e faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o loʻo tupu i tua o le maʻisuka. E le gata i lea, o le fausua o le meli e faaitiitia ai osofaiga o le toxicosis i tamaitai, fesoasoani ia latou taulimaina suiga o le hormonal, e aofia ai i le taimi o le menopause, ma e tusa lava pe leai se tamaʻitaʻi, ma mo tagata o le a manaia le iloa e uiga i le gafatia o lenei oloa e faʻaleleia ai le malosi.

E toetoe lava a taua tele le moa i lona malosi e gaʻo ai masini mamafa ma isi mea leaga mai le tino, lea e avea ai o se mea e sili ona taua ile taumafa a tagata o megacities ma alamanuia. I le taimi lava e tasi, o le faʻaipoipoina o le meli e le maua ai le meaʻai nai lo isi oloa gaosi. O lenei mea e sili atu le lautele e faʻaaogaina ai le meli mai le faʻaipoipo e toe faʻaleleia le faʻamaʻi, faʻapea foi ma se mea e faʻamoemoe ai, ma le faʻaogaina o le meli mo le faai i tua atu o le masalosalo o se tasi. E iai foi le malosi o le meli e toe faʻafouina ai le tino, ma o lenei meatotino e faʻaaogaina e le gata mo totonu, ae mo le faʻaaogaina foi o le oloa: E mafai ona e faia ni faʻapipiʻi ma le meli feʻai, lea e fesoasoani e vave faʻafouina le paʻu pe a uma le mu, manua poʻo isi faʻafitauli. E faʻaaogaina le eseesega o le meli i le togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (aemaise o ulia ma gastritis), ate ma le biliary tract. E taua tele le meli mo gaioiga: o le pule faasela e masani ona faʻaleleia, faʻaleleia le microflora, o le tuufaatasiga o enzymes ua toe faʻaleleia, o le tootoo o le intestinal ua faʻamalolo, ma ua faʻaitiitia le malosi.

E faʻaaogaina foi le meli mo le maualalo o le hemoglobin, atherosclerosis, rūmatism, o le meaʻai, faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, maʻi o le fatu, fatu o le myocardial dystrophy. O lenei meli ua i ai sona aafiaga i luga o le totoga ma le cardiovascular systems, faaleleia atili o le vaivai o le toto toto ma faaitiitia le maualuga o le cholesterol i le toto. Ona o le maualuga maualuga o le kulukose, o le fausua o le meli e mafai ona fesoasoani i le tino e toe malosi vave pe a maeʻa le mamafa o le tino poʻo lagona.

Fafagaina o le meli e fai ma vailaau mo faʻamaʻi: faʻaaoga i vailaʻau masani

Ua maua e le moa le meli le tele o le faʻaaogaina e le gata i aga masani, ae faʻapea foʻi i vailaʻau masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻasalalaʻau ma le rūmatism, ua fautuaina e fesuiaʻi se nofoaga tiga ma se sauniuniga e maua mai i le auala e pei ona taua i lalo: i le aʻa o le radish uliuli ua tipiina, lea ua tumu i le meli. A mavae ni nai itula, o le vai faamalolo e aumai mai le radish e fefiloi ma le meli, ma e mafai ona faʻaaoga le siva e pei ona fuafuaina. I le auala, i le auala lava lea e tasi e mafai ona e maua ai se meafaigaluega sili ona lelei mo le togafitiga o le faʻaʻoʻo ma faʻaleleia le puipuiga mo le malulu.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi o le gutu o le isu, e tuʻuina i totonu o le isu se fasi meli tioata i le isu, mulimuli ane e tatau ona e tu i se tulaga vavalalata mo le itiiti ifo ma le kuata o le itula. O sina lagona mumu mu, lagona i le isu, e masani ma alu vave vave. O faʻaaliga o le atherosclerosis e mafai ona tagofia e pei ona taua i lalo: faʻafefiloi le meli suamalie (pe a tatau ai) o le meli e faʻafefiloi ma le tele o le sua mai le aniani (e tatau ona kukaina le aniani ma togi i le sua). O le vailaau faʻataʻitaʻi e faʻatolu ona faia i le aso i le tasi itula i luma poʻo le tolu itula pe a uma taumafa.

O se isi mataupu o le togafitiga o le meli i le inu ava malosi. O le mea moni, o le tino ua le lava le ava malosi ua i ai se le lava o le tele o elemene, aemaise lava, i le potassium. I lenei tulaga, o le le lava o le potassium, i le itu, e faateleina ai le manao i le ava malosi, o se taunuuga, e pauu se tagata i se liʻo mataʻutia. O le meli, e aofia ai le fausiaina, e fesoasoani i le tino e toe faʻaleleia paleni o elemene ma vitamini. O lenei aʻafiaga e mafai ona ausia i le na o le tagofia o ni teasusu lua o le meli i le aso. Ae e mafai ona e faʻaaogaina le tolu aso o taumafa meli faapitoa na atiaeina mo ava malosi: i le aso muamua ma le tolu, ave ono taimi tolu teaseti o le moa feʻai i le lua itula; i le lona lua - ono teaseti faatolu i le aso. O le afa o le sipuniti o le meli e faʻamaʻapeʻa i totonu o se ipu vai e tatau ona ave i itula uma i le taimi o le pinge e puipuia ai le faʻamalolo. Ae ui i lea, e tatau ona malamalama o le meli e le o se panacea mo le togafitiga o se faamai, o lona aafiaga e sili atu ona taulai i le puipuia ma e le mafai ona suitulaga i togafitiga ogaoga mo faʻalavelave ma isi tulaga e manaʻomia ai le togafitiga faafomai.

Le faʻaaogaina o le faʻaipoipo i le cosmetology

E pei ona fai mai, o le faʻailoga o le meli e toe faʻafouina meatotino, o le mea lea o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le paʻu, toe faʻafouina ma faafou. E le o se mea e ofo ai le faʻaaogaina o le meli i totonu o le gaosiga o le meli: e faavae i luga, o kulimi eseese, lotions, scrubs ma shampoos ua faia. E le gata i lea, i le matagofie o faleoloa o lenei oloa e faʻaaogaina mo le tele o auala e faʻataunuʻu ai, faamamaina, faʻapea foʻi ma manuʻa faʻamaʻi ma maʻila, faʻamalosea o le tino, siama ma isi maʻi paʻu. Ae talu ai ona o nei sauniuniga ma taualumaga e le taugofie, e mafai ona e faia se mea managofie mai le meli momotu ma i le fale. Toe faʻafeiloaʻi mata mata: faʻafefete fuamoa paʻepaʻe, faʻaopoopo lua laulau pununi o falaoamata ma tasi sipuni o le meli. Faʻaaogā ma le faʻaeteete foliga, alu mo le 10 minute, fufulu i le vai mafanafana. Mo le togafitiga o aʻa i tama talavou, o le meli o loʻo faʻafefiloi ma le sipuni i le tutusa tutusa. Matou te faʻaaogaina se pipiʻi i luga o vaega faʻafitauli o le paʻu ma alu mo le afa itula. Fufulu le sua mai le foliga e tatau ona kuka. O le faʻataʻitaʻiga e toe faia i aso taitasi mo vaiaso e lua.

Contraindications

Pe a le faʻaeteete le faʻaaogaina o le meli faʻasusu e mafai ona aumaia e le gata le manuia, ae faʻamaua foi. Muamua O lenei oloa e itiiti ifo i ai meaʻai ile faʻatusatusa i isi ituaiga o meli, ae e le o lona uiga e le o se mea e afaina ai. Поэтому любые процедуры на основе рапсового меда следует проводить с предельной осторожностью и только предварительно убедившись, что индивидуальная непереносимость этого продукта у вас не наблюдается. Особую группу риска составляют беременные женщины и маленькие дети (до года мед в питании детей исключается вообще).

E taua! O le tali atu i le paʻu o le meli e mafai ona faʻaalia e pei o le vevela o le paʻu (pe afai e te le amanaia ia faailoga, pe a mavae sina taimi o le a faasolosolo malie i le gasegase), o le isu o le mata, o le fulafula o foliga, osofaiga o le maʻamaʻi ma le fomaʻi, i tulaga faigata tele, e ono tupu ai le afaina anaphylactic.

Lua e le mafai ona e mafaufau ia te oe lava, e aofia ai le meli, i le i ai o ni faailoga o se maʻi gasegase. Meli o se avanoa sili lea e faʻamalosi ai le tino ma ona faʻafitauli, ae o lenei oloa e le suitulaga i tausiga faʻapitoa faʻapitoa! O le maualuga o le taumafa o le meli, ona o lona maualuga o caloric mea ma le tele o le fructose o iai i totonu, e mafua ai le oona, diabetes, caries. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona ave le meli ma le faʻaeteete tele, ma i le vaitaimi o le faʻamalolo, ia le aofia ai lenei oloa mai le meaai.

I le aotelega, e mafai ona tatou fai atu o le faʻailoga o le meli e mautinoa lava o se mea aoga mo le tino o le tagata. Ae na o lalo lava o le tulaga e fou, natura, lelei ona teuina ma ave i le faʻaogaina lelei ma le tausisia o faʻamuamua.